Cele mai sumbre scenarii vin din necunoscutele legate de virus. Avand in vedere ca omenirea are cam 2-3 luni de cand a fost lovita, ca orice dusman nou, nu ii stim nici punctele slabe dar mai ales nu ii stim punctele tari.
Personal nu sunt ingrijorat cu privire la mutatii. Cu o asemenea putere de raspandire, o dublare a ratei mortalitatii pe o ramura noua, va face ravagii. Ca fapt divers, cifrele in Italia si Iran arata extrem de nasol pe rata mortalitatii, cu mult peste China, unde oricum sunt masluite. Sunt deci suspiciuni ca poate fi o ramura noua, mai ucigasa, dar asta vom vedea in timp. Insa mutatiile sunt periculoase daca nu reusim sa oprim raspandirea. Deocamdata China a reusit, e randul celorlalti. Se intelege ca vor exista tari nepregatite unde virusul va face ravagii dar indiferent de mutatii, mutatiile periculoase, trebuie sa o ia de la zero si se lupta cu mutatia actuala, deci ravagiile vor fi la nivel local. Exista sansa ca o mutatie sa domine alta si sa fie mai puternica si in rata de raspandire si in rata de mortalitate, dar peste un an sunt sperante sa avem deja vaccin.
Mai infricosatoare decat riscul mutatiilor si al haosului social produs (de care personal nu ma tem, pentru ca nu este un eveniment apocaliptic) este posibilitatea ca virusul sa lase sechele si sa nu se vindece, la fel cum este HIV. Cu tratament, la un bolnav de HIV se reduce virusul la niveluri nedetectabile, incat se poate spune ca s-a vindecat. Insa, daca nu se mai da tratamentul, ulterior virusul revine virulent si face ravagii. Daca se intampla la fel si cu Sars-cov-2, va fi nasol. Deocamdata datele de la chinezi sunt ca 14% (sursa) din cei infectati si lasati acasa reapar ulterior ca fiind infectati. Sa speram ca este doar o eroare de masurare sau un decay lent al virusului pe masura ce organismul lupta si nu este din categoria virusilor care nu pot fi eliminati ci raman in organism, avand capacitatea sa revina ulterior.
Fenomenul reaparitiei a fost observat si in Japonia. Din pacate, ce nu stim este daca pacientii doar apar pozitiv la test sau manifesta si simptome din nou, ceea ce ar fi si mai ingrjirorator. Intr-un articol anterior atrageam si atentia asupra unor studii cu privire la SARS conform carora la a doua infectare, se produce un fenomen (Antibody-Dependent Enhancement) prin care infectia este mult mai agresiva decat initial si poate duce la moarte prin afectarea inimii.
„Fenomenul reaparitiei a fost observat si in Japonia.”
ai si-un link pt asta? Cat de cat de incredere? Mersi.
e in presa peste tot, dar nu stiu originea https://news.sky.com/story/coronavirus-japan-confirms-first-case-of-person-being-reinfected-with-covid-19-11944295