Coronavirusul si asigurarile

Avem deja cazul 6 astazi si o noua etapa in criza se va consolida pe masura ce oamenii vor renunta la etapa „e doar o gripa” pe baza realitatilor palpabile din jurul nostru. Timpul se scurteaza si prea multe noutati fata de cele spuse nu am, deci cei care au venit mai nou pe blog (daca statisticile nu sunt aiurea), le recomand sa rasfoiasca in urma daca doresc sa stie ce va fi inainte.

Despre asigurari si impactul coronavirusului

Nu stiu cand a fost luat acest interviu, dar daca a fost luat in utlimele 30 de zile denota o lispa totala de calcul a unor directorasi din Romania.

Călin Matei, director adjunct: Groupama: 2020 va fi un an de consolidare, cu creşteri pe asigurările de sănătate şi de locuinţe. La nivel de piaţă văd o creştere de o cifră, nu semnificativă

Sursa: Ziarul Financiar

Omul asta chiar ca nu citeste presa pentru ca chiar „daca e doar o gripa”, este clar ca o sa aiba de platit mai mult. Adica, daca tu esti asigurator si vinzi asigurari de sanatate, o epidemie de gripa de aia veche trebuie sa te ingrjijoreze, daramite una de-aia noua … In primul rand, clar ca in asemenea vremuri, oamenii nu se gandesc la asigurari ci se gramadesc in mall sa cumpere conserve si hartie igienica (prin Australia vad ca e nebunia dupa asta, probabil pentru ca nu au paduri si e f scumpa). Deci, doar din motive de panica (cat e ea de reala, sau nu) o sa ai clienti mai putini.

Apoi, gripa normala daca ar fi, este clar ca o sa cam incepi sa faci plati. Ca si la gripa normala se moare si cum majoritatea celor care mor sunt batrani si cum platile se trag mai ales de batrani, asigurarile de sanatate evident vor avea de suferit intr-o epidemie de gripa normala. Daca nu este o gripa normala, dupa cum vedem in China, Koreea, Iran si Italia, asigurarile o sa aiba probleme nu sa faca crestere, nu sa duca scaderea ci sa supravietuiasca!

Fatetele si modurile variate in care Coronavirusul va afecta industria de asigurarie si cea de sanatate in special sunt nenumarate. Nu este domeniul meu, nu sunt specialist dar evident ca de exemplu reducerea calatoriilor internationale ca urmare a inchiderii nenumaratelor targuri de primavara si evenimente publice, a avut in impact major asupra asigurarilor de calatorie care probabil sunt o felie a asigurarilor de sanatate.

Dar in primul rand, evident ca presiunea pe sistemele medicale in tarile deja afectate este masiva: SUA, Italia, Germania si chiar Marea Britanie trag tot felul de semnale de alarma.

Pare cu totul aberant sa citesti Ziarul Financiar in ziua de astazi si sa vezi intarzierea cu care sunt fata de realitatile lumii. Inteleg sa fie intarziati cu 2-3 zile, dar coronavirusul nu e de ieri, de azi ci din Ianuarie se putea vedea incotro merg lucrurile. Eu am amanat foarte mult sa tratez subiectul (cred ca doua-trei saptamani), dar iata ce ziceam din primul articol pe 27 ianuarie:

Sa zicem totusi ca data fiind rata fatalitatii redusa si masurile de precautie, nu toti romanii vor fi infectati ci doar 10 milioane si sa zicem ca rata mortatlitatii la noi – deoarece avem un sistem medical performant – va fi de 2%. In acest caz, vom avea “doar” 200.000 de morti. Cum credeti ca va arata economia mondiala dupa acest virus?

Coronavirusul – Cernobîlul chinezesc / 27 ian 2020

Din pacate, se pare ca articolul meu nu a ajuns viral si unii directori, ziaristi si oameni de afaceri inca ignora elefantul din camera.

Acelasi fenomen se intampla insa si in alte domenii iar virusul va face curatenie nu doar in sectorul public ci si in domeniul privat: toti cei care dorm pe ei si nu belesc ochii la ce se intampla in lume, asa cum s-a intamplat cu multi in anul 2008 cand consumul duduia la noi desi bursele picau in SUA, vor fi „gripati” nasol de coronavirus.

This Post Has One Comment

  1. JE

    In acest moment este la Realitatea TV un interviu in direct cu Daniel Daianu. Boul asta comunist are ca „solutie pentru iesirea tarii din situatia prezenta dezastruoasa” nimic mai mult decat MARIREA TAXELOR SI IMPOZITELOR! Si asta o arde tot cu „solidaritatea sociala” si cu „rolul si importanta statului ‘puternic’ in societate”.

    Cum de boul asta marxist a ajuns „economist” si „profesor”? Nu-i explica nimeni boului asta marxist ca birocratia si TOATE taxele si impozitele sunt mai mici la bulgari si la unguri motiv pentru care zeci de mii de afaceri romanesti s-au inmatriculat si mutat CU TOTUL in Bulgaria si Ungaria? Nu-i explica nimeni boului asta marxist ce o sa se intample daca mai maresc taxele si impozitele in continuare? Sa mai vorbim despre spagile inexistente si de lipsa abuzurilor institutiilor echivalente ANAF, ISU, DSVSA, ANSVSA, etc?
    Nu-i explica nimeni boului asta marxist ca oamenii simplii s-au saturat sa plateasca taxe si impozite doar ca unii sa aibe privilegii si pensii speciale si ca sunt profund dezgustati de TOATE serviciile execrabile si umilitoare pe care statul le furnizeaza: sanatate, educatie, politie, justitie, administratie publica, etc? Nu-i explica nimeni boului asta marxist ca peste 7 milioane de oameni au plecat dezgustati, majoritatea fara sa doreasca sa se mai intoarca, ca se pleaca in continuare si ca daca mai mareste taxele si impozitele va reusi doar sa accelereze emigratia?

    Cum de numai boi marxisti ajung „economisti”, „profesori” sau in fruntea unor institutii importante?
    Cum de singurele „solutii” pentru absolut orice problema a acestor boi marxisti este marirea taxelor si impozitelor si „solidaritatea”?
    Mai lipseste sa faca un „guvern tehnocrat” sau „de uniune nationala” impreuna cu alti boi marxisti ca Mircea Cosea sau boul benereului Florin Georgescu, ca sa se sature de „solidaritate” si sa mai ramana prin tara la taxat doar ma-sa!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.