Pare redundant să discutăm despre provocările pe care le are de trecut Grecia după crizele prin care a trecut și care au gonit tinerii în afară în căutarea unor locuri de muncă mai bune și în cautarea unui viitor.
Cu toate acestea, lista necazurilor pentru greci nu s-a terminat. Pozitia geografică și particularitățile geopolitice ale zonei aduc și bune aduc și rele – balanța înspre bine este însă dificil de întors și necesită mult efort dar mai ales mult … noroc, ca să zicem așa.
Turbarea lui Erdogan, pe de o parte pune unele probleme, dar oferă și oportunități. Șansa Greciei este ca turcii să tragă un glonț și să determine unele recuperări istorice ale Greciei. Ciprul ar fi de-ajuns, deși se pot întâmpla alte evenimente și mai spectaculoase. Stabilitatea este doar o iluzie, istoria merge înainte și granițele se pot schimba. Asta cred și turcii și asta încearcă ei să facă: istorie. Că nu prea se prind pe ce lume trăiesc și mândria și umflarea în pene îi face să parieze pe calul pierzător este altă discuție. Unde ar fi fost Turcia astăzi dacă Erdogan alegea să rămână în NATO și să fie un pilon de stabilitate și o țară de încredere pentru Imperiul Euro-Allantic? Îmbătat de vodka lui Putin și de mătăsurile chinezilor, Erdogan a ales calea pseudo-independenței, căci nimeni nu putea fi independent și de capul lui, nici măcar SUA fără aliați nu pot face mare brânză cu cele câteva port-avioane, cu verzișorii și cu 2-3 rachete.
Întorcându-ne la Grecia, este clar ca Grecia se află în cumpănă din toate punctele de vedere: economic este o relicvă, o provincie marginală a Imperiului ținută pe linia de plutire cu un colț de pâine aruncat de la masa Băncii Central Europene și care nu poate face nimic fără acordul acestora. Militar, Grecia în ciuda armatei capabile și cât de cât dotate, nu ar putea face față unui conflict. Însăși existența Greciei va depinde de bunăvoința europenilor. Teoretic, dacă turcii cumpără pe cine trebuie în SUA și sperie pe femeiele care sunt majoritare în capetele ministerelor apărării din țările europene, vor putea să recupereze Ciprul fără niciun răspuns din partea UE, sau doar cu niște amărâte sancțiuni, cum a fost în cazul Crimeei. Vedem acum că nimeni nu mai vorbește de Crimeea și asta în condițiile în care Ucraina avea acord semnat cu țările NATO că va fi apărată …
Din fericire însă, după cum am arătat în articolele anterioare, americanii au interese majore în zona și nu îi iubesc pe turci. Recentele mesaje și acțiuni ale SUA arată clar de ce parte sunt și nu m-ar mira dacă Erdogan în următoarele zile va da puternic înapoi.
Asta nu înseamnă însă că Grecii pot să doarmă liniștiți. Soarta Greciei este încă în cumpănă și este nevoie de multă credință și de rugăciune pentru poporul grec ca să scape de viitorul război inevitabil și ca să aibă parte de puterea lui Dumnezeu. Din fericire, unii politicieni greci înțele importanța credinței în vremurile prin care trec. Nu toți …
Riscurile însă pentru Grecia nu vin doar din partea războiului. Criza economică care va urma, va produce un val de sărăcie atât de mare în țările sursa de migranți încât noile valuri de migranți vor fi nimica toată pe langă valurile secundare sau terțiare ale Covidului. Să nu uităm că deocamdată turcii sunt bufferul în fața năvălitorilor și se pare că fac treabă bună, evident, stimulați de miliardele lui Merkel. Când va veni foametea însă, turcii vor începe să sifoneze și mai mult din aceste donații și chiar dacă vor avea bani suficienți, nu se știe dacă vor putea face față fluxului. Dar rutele năvălitorilor nu trec doar prin Turcia ci și prin Grecia, pe mare. Cum vor face față grecii acestor valuri când deja problemele par de nerezolvat. Ce vor face când numărul invadatorilor se va dubla sau se va tripla?
De aceea, întreaga ideologie a diversității care a dus la toleranța tembelă față de orice năvălitor și la laxitatea în tratarea integrității teritoriale își va arăta cu adevărat colții abia când foametea va cuprinde cu adevărat întreaga lume. Să nu uităm că mare parte din lume încă mănâncă grâul și orezul de anul trecut. Chinezii fac deja stocuri masive de alimente de bază, cereale etc pentru că pot deja să vadă ce urmează în urma secetelor și a inundațiilor sau poate fac stocuri pentru că o sa lanseze versiunea 2 a virusului și economia o să fie pusă din nou la genunghi de fuhrerii sănătății publice.