Singapore – canarul din mină

Majoritatea tarilor au aratat caderi masive al PIB-ului in trimestrul al 2-lea. In curand – cam dupa 10-15 octombrie – incep anunturile pentru trimestrul al 3-lea care vor produce cel mai probabil un crash bursier. Pentru Q2, caderile au fost mai masive decat cele prognozate. Prin urmare probabil si pe Q3 vom avea aceeasi situatie.

Oprirea economiei de frica Covid a produs caderi spectaculoase ale PIB-ului. Iata un snapsthot dintr-un filmulet care discuta caderea PIB-urilor.

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=I-C1pmoGlvM

Uitandu-ne pe tabelul cu PIB-urile oferit de Trading Economics, putem vedea evolutia an la an si trimestru la trimestru. In cazul Singapore caderea an la an este de 13.2% iar trimestru la trimestru este de 42.9% – cadere maxima dupa Africa de Sud (51% trimestru la trimestru).

De ce am ales sa vorbesc despre Singapore si ce inseamna aceste cifre? Doua motive am pentru care Singapore merita urmarit mai mult decat orice alta tara pentru a vedea directia in care o ia economia: tot mai jos ori … am scapat (de depresie). Dupa cum stim China a fost lovita in ianuarie. Mare parte din inchiderea fabricilor a avut loc in ianuarie-februarie (deci trimestrul 1) cand oricum China avea inchis totul pentru noul an chinezesc. Reamintesc ca chinezii sarbatoresc cam 2 saptamani noul an si toata lumea chefuieste alaturi de familie. Prin urmare, dupa masurile draconice, China a tot avut timp sa isi revina. Dar la chinezi ignoram cifrele pentru ca sunt comunisti si cifrele sunt gogosi. Pe de alta parte, Singapore este pe locul 3 in lume la lipsa coruptiei, deci putem pune baza pe cifrele lor.

Ca timeline, Singapore de asemenea e cu 2-3 luni inaintea SUA si a Europei, cu privire la impactul maxim al carantinei si opririi productiei, cu mentiunea ca bineinteles, fiind un hub bancar si un nod economic la intersectia estului cu vestul, Singapore a fost afectat si de inchiderile datorate crizei – initial – si de caderea economiei globale ulterioare, cand si celelalte tari au inceput carantinele.

Cum riscurile pandemice au fost de mult timp (in timpul pandemiei) deja eradicate pentru Singapore, ramane deci intrebarea de ce nu si-a revenit in Q2 si a avut aceasta cadere extraordinare de 42.9%. Structura PIB-ului este cu aproximatie de 70% sevicii si 30% industrie. Iata mai jos o segmentare a sectoarelor mai detaliata:

Statistic: Share of nominal gross domestic product (GDP) in Singapore in 2019, by sector | Statista
Find more statistics at Statista

Deci chiar daca s-a dat drumul la productie (manufacturing), restul au tras in jos: comertul, servicii pentru afaceri, servicii financiar, transport si logistica. Este logic de ce s-a intamplat asa: mai putin comert asia-restul lumii, Singapore a pierdut din toate serviciile specifice unui hub de transport (alimentare nave, servicii de port, distributie marfuri China/restul lumii).

Caderea este spectaculoasa si cu greu putem intelege ce inseamna aproape jumatate din PIB sa pice. Asta s-a intamplat in timp ce guvernul a pompat 10 miliarde in timpul crizei (de ~30 de ori mai mult decat au fost investitii straine directe in Romania in primele 6 luni – 352 mil) in economie, in incercarea de a „tempera” caderea. Se pare ca nu le-a iesit.

Iata deci cat de puternic a fost impactul inchiderii economiei cam 1 luna in intreaga lume si cum a reusit destructurarea unuor fluxuri si blocaje, restructurari, caderi si statistici comparabile cu al 2-lea Razboi Mondial. Asta s-a datorat si datorita starii generale a economiei (o stare apatica) datorate nerezolvarii problemelor in 2008 si aruncarii in viitor a restructurarii necesare si a dezvoltarii unei piete libere dinamice si necontrolate.

In fapt, ce s-a intamplat a fost intarirea puterii bancilor centrale, raderea unor „focare” de rezistenta si rezilienta economica. Bastioanele capitalismului au fost fortate sa inchida usile pentru ca guvernul si banca nationala sa preia controlul. Asa zisele „ajutoare” si „stimulente” nu fac decat sa dea false iluzii ca supravietuirea este posibila, fiind doar o chestiune de timp pana cand bancile centrale vor controla intreaga economie si vor putea produce socuri de impact fatal mult mai puternic decat s-a intamplat acum. Vom reveni la Singapore dupa anuntarea rezultatelor pe trimestrul 3 cand vom vedea ce se intampla si cu alte tari.

This Post Has 2 Comments

  1. Alex

    Foarte bun articolul!
    Se pare ca stockmarketul va avea un șoc cât de curând. Unii investitori au vândut tot in ultimele zile si “stau in cash.”

    1. admin

      e posibil ca socul sa fie inainte de anuntarea cifrelor oficiale; smart money stie dinainte si are metode de predictie ale evolutiei pibului si a altor indicatori

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.