Ma uit zilnic pe harta războiului și văd cum rușii se apropie bucată cu bucată de hartă de noi. Mă întreb dacă se vor opri. Rămân sceptic – cred că nu se vor opri și vor ajunge până la Bosfor trecând pe la noi. Nu știu pe ce râu vor trage granița când vor sfâșia încă o dată România (sper să fie cel mult Oltul). Și nu știu dacă măcar voi pica sub granița sârbilor sau nu cumva le vor da ungurilor și Oltenia caz în care clasicul banc cu prefect maghiar în Craiova va fi primul banc cu valențe profetice din istorie.
Cioroianu spunea la Tucă că acum în Ucraina granița se trasează cu sânge, că așa se trasează tot timpul granițele. Adevărat, însă nu văd în ce scenariu ucrainienii vor putea frâna tăvălugul rusesc și vor putea zice – până aici. Cioroianu este foarte optimist deoarece crede că rușii nu vor ocupa întreaga Ucraină. Singura mea dilemă este dacă rușii s-ar opri în caz că Zelinsky este debarcat și în locul lui se pune unul mai blând cu rușii care să fie cât de cât mai realist, nu un actor visător.
Vedem deci că ucrainienii nu au de gând să se dea bătuți și afirmă că vor lupta până la ultimul. Nu s-a întâmplat la Mariupol unde au luptat până la ultimii 2-3000 dar tot a fost ceva. Ucrainienii speră că cu cât granița merge mai la vest și vesticii vor vedea că Putin nu are de gând să se oprească, vor primi arme mai puternice, mai multe și poate chiar ajutor direct.
Cu privire la ajutorul direct, toată lumea din vest – dar mai ales românii – sunt foarte optimiști cu privire la NATO. Cred că rușii nu invadează deoarece NATO … Dar avem exemplul Ucrainei care deși nu a avut o alianță similară NATO cu Țările Baltice sau cu Georgia sau cu Moldova sau cu alte țări foste republici sovietice, cel puțin legătura și prietenia din perioada sovietică dar mai ales statutul de virgine nevinovate și fără apărare care sunt violate de rusnac, vedem deci că nicio altă țară nu s-a alăturat Ucrainei ca să lupte cot la cot împotriva Rusiei. Vă imaginați de exemplu că poate dacă Georgia pornea acum să își recupereze 20% din teritoriu ocupat de ruși. Moldova de asemenea, putea să încerce să recupereze Transnistria. Iar Țările Baltice, ce să mai zicem, că și rușii s-au mirat că nu au intrat în război. De aceea vedem că Belarusul nu s-a băgat deoarece era păstrat de Putin ca să facă față în cază că ar fi intrat în război balticii.
Este clar că Rusia fiind acum în război în Ucraina, răspunsul militar prin alte părți este limitat și este de asemenea clar că după Ucraina vor urma cel puțin toate celelalte republici sovietice dacă Rusia are succes. Așa cum zice Zelinsky, la violență nu poți răspunde cu plecarea capului deoarece validezi violența și stimulezi și pe alții să apeleze la violență pentru a schimba granițele. Prin urmare, docilitatea și neutralitatea țărilor care au probleme de rezolvat cu Rusia acum nu sunt decât imaginea dezastrului care va cuprinde NATO când rușii vor ataca prima țară membră NATO și când toți vor vedea cât de solid este acest tratat.
Nu zic că NATO nu va funcționa, zic doar că nu va funcționa pentru toți la fel. Poate dacă România va fi atacată, SUA ne vor da arme de artilerie cu bătaie lungă pe care acum nu vor să le dea ucrainienilor. Dar nu cred că vor lansa nuclearele peste Moscova dacă rușii vor bombarda portul Constanța într-un gest de sfidare a NATO. De asemenea, sunt ferm convins că dacă rușii bombardeaza Londra, nuclearele vor zbura peste Rusia. Dar marea mea dilemă este care este granița de la care încolo, dacă rușii fac un pas, Rusia va fi făcută cenușă cap-coadă? Singura certitudine este că nu granița României.
De asemenea, mergând în continuarea paralelei situației Ucrainei lăsată baltă singură în lupta cu rușii, vă pun următoarea problemă. Invazia nu e ceva nou. A fost etapa din 2014 și era clar că urmează continuarea. Din 2014 până acum, vestul oare nu a reușit să stimuleze suficient fostele republici sovietice să facă un fel de NATO post-sovietic care să contrabalanseze Rusia? Cum de nu s-a întâmplat asta? Slăbiciunea și dezastrul produs de comuniști a făcut ca toate aceste state să nu aibă niciun potențial și să fie în fapt state eșuate. Moldova a avut 20 de ani de zile de când a avut problema Transnistriei și nu a fost în stare să își încropească o armată pe care să o poată folosi când se va ivi momentul prielnic.
State slabe, alianțe slabe, vecin trubat la nord, cocoș turbat la vest, care în afara de cucurigu nu poate face altceva, dar dacă te leagă ursul în lanț, poate să vină să îți tragă câteva ciocuri peste ochii. La sud de asemenea avem „cuscrii” care așteaptă ca o nevastă înșelată să vină bărbatul beat și desfrânat acasă ca să o mai scuture nițel, beat și urât așa cum e el …
Avem totuși speranța că așa cum străbunii s-au descurcat în mijlocul barbarilor, vom găsi cumva și noi o metodă. Zaibărul ne va ajuta la asta …
This Post Has One Comment