Poate cel mai clar semn al disoluției Europei este că în fața provocării rusești, nu se poate focusa și nu poate avea un răspuns comun, energic, rapid și coerent. Maxim ce fac europenii sunt niște gesturi bâjbăite, a la Stan și Bran.
Într-adevăr Europa este ditamai sat în care sunt oameni și oameni, fiecare cu ograda lui. Dar când auzi că în satul vecin au venit turcii și tu te apuci să plantezi pomi în livadă, ai cel puțin un slab simț al realității deoarece viitorul nu este greu de prevăzut.
Există speranțe de pace, dar pacea va fi temporară și va avea un gust amar.
Lipsa de viziune
Europa nu are o viziune clară asupra războiului. Adică nu realizează că dacă Ucraina pierde, va avea probleme mult mai mari. Totodată, îi este frică ca nu cumva Ucraina să câștige și să turbeze rușii de tot. Pur și simplu Europa nu are maturitatea de a se ridica la gravitatea momentului ca să ia deciziile care sunt necesare. Dar oare care decizii am putea spune, că iată totuși vedem ceva acțiuni. Ce acțiuni vedem? Vedem vizite la Kiev, promisiuni de arme, ajutoare insuficiente dar mai ales vedem că încep să pice guvernele ca popicele deoarece starea economică se degradează nasol.
Europa nu se pregătește nici pentru escaladearea războiului (altfel de ce nu renunță la tembelismul cu energia verde?) și nici pentru o eventuală pace (măcar temporară) în care ar trebui să împingă negocierile cu Rusia la maxim pentru a putea evita etapa următoare a războiului, așa cum după 2014 în afara unor sancțiuni laxe și ineficiente nu au făcut nimic pentru a evita războiul actual.
Turbarea verde
Problemele Europei sunt atât de mari încât va fi mare minune dacă va fenta istoria și de data aceasta. Principala problemă este elita conducătoare incompetentă. Peste 90% din clasa politica a UE sunt politicieni „cool” care au imagine bună și care au convins electoratul tembel că ei vor reuși să realizeze revoluția verde – ultimul vis utopic al unor paraziți care au deja totul, moștenind munca grea de decenii a unei generații care scăpând din război, a știut să prețuiască libertatea și nu a așteptat ca să îi dea statul mură-n-gură. Dar în ziua de azi, cetățeanul european, mai ales de la o anumită vârstă în jos, așteaptă de la stat nu doar condiții optime de viață ci și instrucțiuni despre cum să se comporte. Aceste moluște nevertebrate și cu creierele spălate și re-programabile ca un Arduiono care sunt europenii din ziua de astăzi, nu se pot ridica la înălțimea vremurilor și nu pot împinge politicieni să facă ce trebuie nici măcar când legi tembele le afectează direct nivelul de trai în mod direct și când elitele îi batjocoresc invitându-i să mănânce lăcuste și să mai pună o haină pe ei la iarnă.
Nu este de mirare că nici măcar în fața riscului iminent de război nuclear, politicienii europeni nu renunță la reglementările turbate legate de poluare. Această obsesie va duce inevitabil la înlocuirea lor, fie la alegeri, fie în urma unor mișcări de protest cum vedem în Olanda. Dacă vor mai rezista, că deja în Italia guvernul a picat.
Ce sens să mai aibă aceste legi dure, azi când situația economică este atât de precară și când Putin încearcă să șantajeze europenii prin gaz și petrol pentru a-i convinge să împingă ucrainienii spre o pace penibilă care de facto este o înfrângere stupidă deoarece dacă ar fi avut armele necesare și ajutorul suficient, ucrainienii i-ar fi împins pe ruși până la nevoia de a folosi nucleara, ceea ce ar fi fost interesant deoarece sunt șanse 50%-50% ca nuclearele rușilor (dar nu doar ale lor) să nu mai funcționeze! Și probabil 50-50% sunt șanse ca armata să nu fii acceptat folosirea acestora ci mai degrabă să fi acceptat o retragere rușinoasă.
Iarna se apropie și rușii vor tăia gazele. Europenii vor face frigul și vor alege politicieni populiști (mai populiști ca cei actuali) care fiind la fel de incompetenți și ne-experimentați vor vinde Ucraina lui Putin fără remușcări, într-un dominou al compromisurilor de la cel mai mic (Ungaria) până la cel mai mare (Germania). Pe lângă gaze, africanii înfometați vor năvăli în UE în toamnă și vor lua cu asalt granița punând și mai mare presiune pe clasa politică. Problema e că rușii nu se vor mulțumi doar cu Ucraina …
Post-Ucraina
Putin are nevoie acum doar de consolidarea teritoriilor deja ocupate. Timpul va produce apoi daune masive europenilor care vor trebui să ducă în spate economic Ucraina și care deja nu pot să stingă focul inflației care este o problemă a sistemului financiar american dar care prin anumite evoluții și procese post WW2, au făcut ca Europa să fie cea mai vulnerabilă atunci când americanii au probleme. Războiul a produs într-adevăr inflație prin creșterea prețului la petrol, gaze și la grâne, dar practic nu a fost decât chibritul care a aprins mormanul de paie deja acumulat după 14 ani de tipărit trilioane și trilioane de bani fără acoperire, mai mult de jumătate în ultimii 2 ani ai plandemiei. Prin urmare, focul va mistui economia vestului chiar dacă se va face pace și prețul energiei va scădea și chiar foametea nu va fi atât de mare cum o anunță ei. Orice „revenire” va duce la un moment de detensionare psihologică care va produce un puseu al consumului care va propaga inflația mai departe în ciuda nivelului record la care s-a ajuns deja.
Rușii își vor linge rănile, vor pompa în arme, vor pregăti populația pentru asaltul final și cum va veni momentul optim, vor reporni războiul. După o eventuală pace care se va semna acum (deoarece sunt zvonuri că rușii nu prea mai pot să avanseze), dacă peste 1-2 ani războiul se va relua, credeți că popoarele europene și politicienii de atunci, vor mai avea chef de război și vor mai ajuta Ucraina măcar cât o fac acum?
Muți zic că după 2014 vestul a ajutat Ucraina, că le-a dat arme, etc. Ajutorul a fost infim, unde sunt acele arme și unde sunt filmări cu acele ajutoare? Bănuiala mea este că în afara stabilirii unor conexiuni sigure de comunicație între americani și ucrainieni, alt ajutor nu prea le-au dat ucrainienilor. De ce nu pot ucrainienii să folosească arme din vest? Deoarece nimeni nu s-a gândit că dacă sunt atacați de ruși o să se ajungă să fie nevoie de arme europene deoarece ucrainienii își vor fi consumat deja armele lor. De ce abia acum vestul le dau ucrainienilor ceva piese de artilerie cu rază lungă? Deoarece nu credeau înainte că se va ajunge la război sau că va fi nevoie de ele. Toți credeau fie că rușii nu vor ataca și se vor mulțumi cu Crimeea, fie credeau că în caz de atac, ucrainienii nu au nicio șansă ci vor pierde repede. De asemenea britanicii anunță că vor antrena nu știu câte mii de ucrainieni pe luna. De ce nu au făcut-o înainte de război? Deoarece …. nu au avut viziune.
Pregătirile pre-război au fost aproape de zero și mai mult la nivel declarativ. Din incompetență și prostie, deoarece politicienii europenii sunt experți în lupta pentru drepturile transsexualilor și în promovarea amprentei de carbon ca un nou tip de impozit prin care încearcă să reducă și mai mult populația globului, europenii pur și simplu nu s-au gândit la importanța pregătirii Ucrainei pentru viitorul război cu rușii pe care rușii îl anunțaseră.
Putin a turbat înainte de război că nu este luat în seamă. A spus și a repetat peste tot că încearcă să fie ascultat, adică că încearcă să pună Rusia din nou pe hartă cel puțin la nivelul la care a fost URSS-ul. Ce înțelegea el prin asta, nu voi repeta, dar a spus nu de puține ori că Rusia nu va tolera intrarea Ucrainei în NATO. Și cu toate acestea, europenii nu au ascultat. Nu mai zic că dacă luăm în calcul și influența americanilor – deloc neglijabilă – și interesul lor cu privire la ruși, europenii pot fi clasificați chiar retardați pentru că s-au lăsat aruncați în această capcană. Despre meandrele geopolitice ale apetitului americanilor pentru un război proxy cu Rusia am scris aici dar și în alte locuri, înainte de război. Nu prea am nimic de corectat, poate doar că acum o cam lasă și ei moale, altfel nu îmi explic de ce nu îi ajută pe ucrainieni după ce aceștia au trecut totuși examenul, în sensul că chiar folosesc armele trimise din vest și nu le vând la teroriști.
Așadar, după ce Rusia se va regrupa și Europa va intra în implozie, va urma o nouă etapă a războiului în care rușii vor năvăli iar peste alte țări din lista lor de „denazificare”. Nu știu dacă pe atunci va mai fi o unitate europeană similară cu ce avem acum, măcar la nivel declarativ și statal. Foarte probabil rușii vor face praf țările mai mici și mai neputincioase, începând cu cele care nu sunt membre NATO și continuând chiar cu unele din NATO. Este foarte posibil ca în etapa următoare China să atace și ea Taiwanul și americanii să fie extrem de ocupați prin altă parte dacă nu cumva vor intra și ei în război civil prin segregarea unor state, cum ar fi Texasul unde deja sunt demersuri.
Vă mai amințiți profeția aceea amuzantă a lui Putin, cum că SUA nu va mai exista deoarece multe state se vor retrage din Uniune? Părea hazlie la vremea aceea, dar oare a fost greu de prevăzut dacă analizezi rece și fără patimă cum toate valorile care țin închegat un stat sunt atacate și respinse una câte una?
De ce e Rusia mare?
Cea mai mare țară din lume, nu se mai satură și vrea să ocupe alte teritorii. Adevărul este că într-o lume post-modernă în care valorile trecute sunt călcate în picioare și există chiar o inversiune accelerată a acestora, nu trebuie să fi prea deștept ca să îți deai seama că chiar și un stat slab, cu un popor sărac și în decădere (Rusia este in declin demografic) poate să fructifice imens această perioadă de oportunitate prin simplul fapt că are o armată care execută ordinele, mai câș, mai pe-alături. Ori UE are armată? Vax! doar 15-20% personal și echipament din armata Italiei pot fi folosite în caz de război. Cu excepția Turciei și Greciei care încă au serviciu militar deci măcar au ceva oameni la care le pot da arme, restul țărilor au doar poliție. Francezii mai au 2-3 avioane, nemții ceva artilerie deși nu prea sunt dispuși să o folosească deoarece sunt pacifiști, austriecii au un locotenent youtuber foarte expert în analize geopolitice iar țările baltice au 5 transportoare moderne care pot merge prin nămol.
Dar NATO a decis să întărească flancurile … am putea zice. A decis dar să vedem cum vor pune în aplicare aceste decizii. Până una alta, noua ne pică Mig-urile și elicopterele chiar în lupta cu ploaia și cu vântul, americanii își pierd dronele pe câmp. Cât despre soldații care teoretic trebuie să găsească mijloace de interceptare a comunicațiilor între ruși, aceștia se pare că comunică cu Dumnezeu, deoarece soldatul ala atacat în post și căruia i s-a furat arma, a visat unde era arma și cu gloanțele și astfel ancheta s-a încheiat cu succes în mod miraculos.
Asta cu întărirea flancurilor NATO este abureală. Câtă vreme vedem că ucrainienii pierd, deși vestul pompează la greu arme, nu avem cum să îi speriem pe ruși care cred oricum că ucrainienii sunt atât de buni deoarece au sânge de slavi și au fost alături de ei în URSS. NATO sunt – în ochii rușilor – apă de ploaie și nu vor pune probleme, degeaba fac ei pregătiri și manevre după ce rușii au deja ditamai războiul în desfășurare și s-a îndulcit de gustul sângelui.
Manevrele militare, antrenamentele comune, declarațiile bombastice – toate astea le-a cam trecut vremea, nu mai au niciun impact de speriat sau atenționat inamicul. Degeaba a făcut NATO exerciții comune cu Ucraina că iată nu a transmis niciun semnal de vreme ce a dat înapoi și nu s-au implicat în război de la început. Acum populația este obosită numai de știrile despre război și este paralizată de creșterea prețurilor. Cum să mai accepte în caz de reluare a războiului după pacea din acestă vară, ca să se continue ajutorul dat ucrainienilor măcar în ritmul actual? Așa cum au uitat după Crimeea, așa vor uita și acum și se vor uita cu nepăsare cum rușii avansează spre granița României sau a Poloniei.
Dar poate cea mai mare demonstrației a ipocriziei vestului este că în ciuda numărului mare de voluntari ucrainieni (se zice de 1 milion), nu prea a pus umărul la pregătirea acestora, la antrenamentul lor și la nevoile logistice. Poate mă înșel eu, dar în afara de Marea Britanie nu am auzit să existe țări care să pregătească bărbați ucrainieni fără experiență să folosească o armă cu care să fie gata să lupte cu rusul de gât. Nu știu nici măcar dacă promisiunile britanicilor au fost puse deja în aplicare căci Boris – cel care le-a făcut – are acum alte probleme …
Rușii aruncă în luptă carne de tun – soldații profesioniști trag cu artileria, rad o zona și apoi trimit în față recruți din Donbas sau ceceni turbați. Dacă aceștia întâmpină rezistență, îi trag înapoi și continuă bombardamentele. Astfel îi forțează pe ucrainieni să se retragă. Dar evident că rămân locuri descoperite din ditamai linie de front – dacă ucrainienii ar avea capacitățile logistice să trimită unități de bărbați curajoși pregătiți cât de cât, gata să-și dea viața pentru țară, cu siguranță ar descoperi breșe în liniile rușilor.
Ca să nu mai zicem că interzicerea explicită de către vest ca ucrainienii să atace Rusia în afara propriului teritoriu este de asemenea o demonstrație pură a ipocriziei și lipsei de viziune. Ce s-ar putea întâmpla mai rău decât ce se întâmplă dacă ucrainienii ar ataca zone din Rusia unde își permit? Din contră, Putin ar fi umilit în fața ochilor propriului popor și ar fi provocat să declare război, dar asta ar fi un pariu mare deoarece una e să vrei să declari război și alta e să poți. De ce credeți că Putin nu a declarat încă război? De frica răscoalei! Oamenii nu sunt dispuși să moară aiurea, dar mercenarii nu au probleme să lupte, prin urmare, Putin luptă și el cu ce poate și așteaptă ca mașinăria de propagandă să spele suficient de mult creierul rusului de rând. Totodată așteaptă ca cei cu potențial de răscoală să fugă afară, de aceea a și dat voie la tineri să plece și cam 50% dintre cei cu 2 neuroni au fugit în țările fost-sovietice mai libere, gen Tadjikistan sau Georgia de unde fiecare se descurcă cum poate ca să ajungă în vest.
Moldova, prima pe listă
Una peste alta, problema mare pentru noi este că vom fi următorii la mezat după ucrainieni. Fie la pachet, fie după moldoveni.