Până unde crește ROBOR-ul?

A pune întrebarea până unde va crește ROBOR-ul este ca și cum ne-am întreba în 1988, în câți ani vom împlini cincinalul următor. Adică, așa cum pe vremea comunismului programarea cincinală era o minciună deoarece toate statisticile erau mincinoase și toate planificările erau fantasmagorice, tot așa acum ROBOR-ul este un indicator mincinos al stării sistemului financiar românesc deoarece situația este mult mai putredă decăt se reflectă din ROBOR.

Nu vreau să intru în toate meandrele finanțelor românești care includ pe lângă criza actuală cauzată de inflație și ajutoarele și creditele oferite de stat companiilor în perioada plandemică. Este ca și cum am analiza cauzele care au dus la moartea unui obez alcoolic care a trecut prin diabet, hypertensiune, ciroză etc. E prea mult de vorbit.

Înainte de a vorbi de ROBOR să facem o scurtă recapitluare a situației la nivel mondial. SUA are inflație de 9.1% – rata dobânzii de referință: 1.75%. UE: inflație 8.6%, dobânda 0%. România? Oficial inflația este 14.5% (în mai, înainte de scumpiri) și rata dobânzii 4.75%.

Pe scurt, pentru a evita termeni prea de specialitate, trebuie spus că motoarele inflației s-au aprins puternic de la ultima tiparniță de bani cu ocazia plandemiei. Războiul a fost doar gaz pe foc, căci prețurile începuseră să crească dinainte (în Ianuarie SUA avea deja inflație de 7.9% și Fed-ul se temea să mărească dobânzile pentru a nu produce un crash financiar).

Banii mulți tipăriți – ce se întâmplă cu ei? Ajung la băieții deștepți care profită de ei direct (prin credite, granturi, “investiții”, achiziții guvernamentale). După ce băieții deștepți cumpără toate vilele de care au nevoie, toate iahturile și insulele de care au nevoie, după ce își fac flote de mașini și bunkere doldora de aur și arme, băieții deștepți “reinvestesc” banii tipăriți în economie ca să scoată profituri și mai mari. Și cum nu toți se pricep la afaceri și cum inovația nu se poate dezvolta din aer, ci e nevoie de oameni, e nevoie de muncă, e nevoie de transpirație, iar vremurile bune sunt contrare acestor necesități, s-a ajuns ca banii pompați de băieții deștepți în economie să producă această inflație. Astfel, fie în imobiliare, fie în stocurile de materiale, fie în piața de capital (care a crescut probabil de ordinul a peste 10x față de valorile normale la care s-ar justifica economic investiția în acțiuni dacă nu are exista acest flux de bani continuu), fie pur și simplu în toate bunurile de consum posibile. De unde avem acum ditamai inflație.

Aș face aici o paranteză cu privire la transformarea pieței de capital din investiția pe bază de fundamente (analiza tehnică a indicatorilor economici, a producției, a performanțelor managerilor) în investiția pe baza de număr de like-uri și puterea influencerilor. Practic, cu cât Musk are mai multe tweet-uri și apariții media spectaculoase, cu atât crește prețul Tesla și nu există nicio legătură cu faptul că Tesla Model 3 se află sub Renault Zoe la vânzările în UE iar în China se află sub Hongguan Mini și Qin ale unor producătorilor chinezi ale căror nume 99.999% din investiorii în acțiunile Tesla probabil nu au habar.

ROBOR-ul va crește până când leul va face un nou salt epocal, așa cum a făcut în 2008, doar că acum e posibil să nu sară de la 3.8 la 4.5 ci de la 5 la 10 direct. Ceea ce tot nu ar fi rău deoarece lira turcească s-a dublat în ultimii 6 ani în condițiile în care dobânda este de 10% aproape din 2014 dar a atins și a rămas o perioadă și pe la 25%. Și asta în condițiile în care PIB-ul Turciei în 2014 era de 1 trilion USD, deci de peste 3 ori cât avem noi acum.

Nu contează cauzele care au dus la dificultățile Turciei (cearta cu americanii, războiul din Siria, certurile cu europenii). Acestea sunt amănunte … cert este că într-o situație dificlă, o țară cu o economie mult mai puternică ca a României a fost nevoită să dubleze cursul și să țină dobânda de referință la minim 10% (cu bune perioade la 25%) și în condițiile în care avea un sistem bancar autohton solid și autonom și bine interconectat cu toată lumea nu doar cu UE/SUA. Nu mai zicem de investițiile rusești și chinezeși în Turcia din această perioadă și nici de creșterea veniturilor din turism (dublare în ultimii 5 ani).

Cum va rezista însă România cu investiții masive în armată, cu războiul bătând la ușă, cu importurile duduind la nivele record în timp ce exporturile nu pot ține pasul (deci deficit al balanței de comerț), cu cheltuieli guvernamentale record care au dus deficitul extrem de jos, mai pe scurt zis, cu un cont curent de -7% din PIB, care ne plasează între Palestina și Uzbechistan. Practic în Europa doar Albania și Kosovo se află sub noi, semn că probabil smart money nu doar că se feresc dar și fug afară din țară și nici măcar fluxul masiv de bani trimis în țară de diaspora imensă (comparativ cu a altor țări mai mici, cum ar fi Bulgaria, Ungaria, Cehia etc) nu ajuta la acest indicator care denotă nu doar economia de subzistență și lipsită de perspective dar și proiectele de viitor. Practic într-o țară cu deficit negativ atât de mare a contului curent, nu există speranță de dezvoltare și de creștere deoarece nu are de unde să vină o creștere, orice sforțare și încordare de moment, poate acoperi doar ratele viitoare și poate doar duce povara mai departe generațiilor viitoare, fără a intra în default.

Practic, marea realizare a României în 2022 (și în 2023) va fi evitarea unui default și așteptarea ca alții să pice înaintea noastră sau ca să se schimbe sistemul financiar și cumva să fim și noi de partea câștigătorilor.

Vestea cea proastă este însă că indiferent de cât de mulți bani ne-ar trimite americanii, aceștia nu vor pune umărul la stabilizarea ROBOR-ului sau la îmbunătățirea nivelului de trai ci aceștia vor veni cu dedicație fie pentru achiziții militare, fie pentru dezvoltarea infrastructurii (militare), fie pentru finanțarea mass-mediei pentru asigurarea unei “stabiliăți politice” care să evite “derapări de la democrație” cum se pot vedea în Ungaria etc.

Se face un an de când am scris despre Ieșirea din Sistem și prea multe nu am de zis în plus acum. În concluzie prevăd un curs de 10 lei și un ROBOR de 15% cam începând din Octombrie. Cine nu va ieși din sistem până atunci, va fi scuipat rapid și spectaculos, fără să aibă drept la recurs. Resetul este imposibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.