Imobiliarele – canarul din mină în criza seculară

E nevoie de puține explicații ale termenilor din titlu la început.

Canarul din mină – pe vremuri nu existau detectoare de monoxid și canarii erau purtați în cușcă de mineri pe post de detector. Purtau cu ei un canar în cușcă și când acesta murea era semn că trebuie să iese repede afară deoarece sunt caze periculoase. Nu știm dacă vreun canar a supraviețuit misiunii …

Criza seculară – nu este un clickbait deoarece nu îmi stă în fire. Nu câștig nimic din acest blog și chiar mă enervează puseurile de publicitate în care trebuie să moderez prea multe comentarii de proastă calitate. Iată deci termenul pe wikipedia. Eu îi zic criză deoarece nu e vorba doar de inflație – sunt mai multe la pachet … De asemenea, ce trebuie să subliniez, este că după părearea mea inflația nu este generată doar de creșterea masei monetare (din motive de corupție masivă generalizată, precursoare prăbușirii unui sistem financiar sau începerii unui război mondial) ci și de gâtuirea lanțurilor de producție – din motive de … resetare a economiei mondiale.

Criza seculară va avea ca consecințe în primul rând scăderea demografică. Este deja fără îndoială că acesta este principalul obiectiv al politicilor mondialiste și vedem că în din ce mai multe țări obiectivul este realizat.

Sărăcia, războiul, riscul escaladării războiului, criza energetică și rana sângerândă a emigrației spre vest – care nu este nici măcar asumată de politicienii români – toate acestea sunt factori care determină evoluția pe piața de imobiliare.

Că imobiliarele sunt în jos nu este un mister. Misterul este procentul … Un ajutor în găsirea unui răspuns la această întrebare este sistem Google Ads care oferă o unealtă de analiză a cuvintelor cheie. Am introdus cuvântul „imobiliare” și am obținut un raport pe care îl postez ca atare, datele fiind clare. Coloana A reprezintă căutările din noiembrie față de octombrie și coloana B căutările din noiembrie 2022 față de 2021 – aceasta de fapt contează cu adevărat …

Vedem deci scăderi între 19% și 45% la diverși termeni. Cei care nu au scăderi putem găsi varii explicații. De exemplu închirierile la apartamente sunt probabil pe 0 deoarece s-au menținut pe fondul renunțării la achiziții de către cei care și-au întemeiat o familie și au nevoie să locuiască undeva și erau hotărâți să cumpere, dar condițiile actuale sunt cum sunt.

Raportul cuvintelor este mult mai mare, eu am postat doar capul de tabel cu cele mai multe căutări. Vă asigur însă că și restul sunt mare parte în scădere, existând puține și punctuale creșteri în căutările an la an care să denote un interes în creștere. De exemplu, la termeni în creștere am avea:

  • teren agricol de vanzare +22% – pe semne că în criza actuală, bogătașii caute să se protejeze de inflație făcând achiziții și cum celelalte imobiliare nu au viitor, se îndrept spre terenurile agricole, care sunt încă cu mult sub prețurile din vest și indiferent de preț, stocarea valorii în terenuri agricole este mai sigură decât în apartamente care poate o să dureze 15 ani până revin la valoarea dinainte de criză.
  • apartamente de vanzare urziceni +22% – anumite zone par pe creștere, pe lângă urziceni, am mai văzut căutările pe anumite sectoare în creștere
  • arsoniere ieftine de vanzare +108% – o creștere care spune multe și nu poate fi deloc „zgomot” – este evident că principalele căutări sunt ale investitorilor care se tem de inflație și doresc să plaseze banii în imobiliare căutând evident ieftinături în speranța să le închirieze ulterior pentru a scoate măcar un randament minimal, alternativa la depozite sau alte instrumente fiind negativă

Este clar că creșterea ROBOR-ului și tensiunile legate de creșterea prețului la energie a dat peste cap piața imobiliarelor. Dar criza abia a început, nici nu am prea auzit de șomeri. Firmele încă au făcut față la factura la utilități deoarece guvernul a mai prelungit niște scheme de creditare, dar cât timp o să mai țină investitorii pe linia de plutire niște vaci care nu mai produc lapte? Iată doar câteva știri legate de investiții

Dar nimeni, nici măcar jucătorii din domeniu, nu neagă că imobiliarele sunt în rahat. Evident, termenii folosiți sunt blânzi, deoarece nu trebuie să producă panică. Ce aș aduce eu nou este amplitudinea și durata acestui îngheț. După mine imobiliarele în România sunt deja moarte pentru următorul deceniu. Până războiul nu se va termina și temerile escaladării în război nuclear, miliardarii își bagă banii în construcția de bunchere și sisteme avansate de supraviețuire (de exemplu hoteluri în spațiu). Bineînțeles că cele mai interesante realizări nu se vor lăuda cu ele … sau le vor zice cu totul altceva decât ceea ce sunt. De exemplu, „orașul vertical” din Arabia Saudită este mai degrabă din punctul meu de vedere o super-fortăreață modernă – utopică dar care are evident rol de refugiu pentru miliardari în caz de SHTF. De altfel saudiții au mai multe proiecte de acest tip, dacă urmăriți însă o caracteristică comună este că acestea sunt adresate miliardarilor și au scopul de izolare fizică de restul.

Saudi Arabia is building a $5 billion turtle-shaped giga-yacht that will have its own mall and beach clubs

În final ce ar mai fi de zis?

Revenirea ROBOR-ului este o minciună – cele câteva zile de scădere recentă a ROBOR-ului nu sunt deloc un indicator al unei reveniri deoarece nu există fundamentele. Ce indică este doar punerea batistei pe țambal prin extinderea ajutorului dat de guvern companiilor și prin urmare amânarea în viitor a crash-ului de consum coroborat cu valu de șomaj care îi va urma. De la 1 Ianuarie se mărește salariul minim, deci …

Băncile dictează ritmul și amplitudinea scăderilor. Până ce băncile nu vor începe să execute proprietăți, prețurile nu vor scădea. Băncile au însă finanțare asigurată deoarece nu mai funcționează pe principii capitaliste ci sunt doar o extensie a băncii centrale. Prin urmare nu vor începe să execute proprietăți dacă nu li se va dicta. Nici măcar nu se discută de noi programe gen darea în plată sau alte propteli pentru cei care nu mai pot să ducă ratele în spate. Dar ROBOR-ul nu a crescut încă până la un nivel în care să fie necesare aceste discuții.

Marea decuplare. Distrugerea clasei de mijloc și sărăcirea generalizată merge mână în mână cu consolidarea clasei de sclavi utili care sunt folosite de păpușară să își implementeze politicile. Pentru asta nu este nevoie de conspirații ci este suficient ca interesele să fie convergente. De exemplu, miliardarii și milionarii din România au tot interesul să rămânem o colonie UE deoarece ei ca cetățeni europeni pot avea achiziții și proprietăți multiple în întreaga europă, se pot plimba nestingheriți și se pot bucura de un nivel de trai scăzut și de oportunități de afaceri spectaculoase pe meleaguri mioritice în comparație cu alternativa unei politici mai orientate spre interesul național general, adică spre cei de jos, spre micile afaceri, spre mici fermieri etc. Dar vedem că deja este prea târziu pentru a spera că miliardari români (proprietarii clasei politice) urmăresc interesul omului de rând.

Aduc un singur exemplu – legea care impune micilor fermieri să plătească o nouă taxă – taxa pe ierbicide. Sub umbrela „protecției consumatorilor”, PSD & Daia au băgat pumnul în gura micului fermier fără ca acesta să zică au. Puneți această lege în legătură cu creșterea numărului de căutări pentru „teren agricol de vânzare”. Cine credeți că caută pe internet să cumpere terenuri? Micul fermier care vrea să își extindă o afacere? Nici măcar marii fermieri nu caută pe internet deoarece tot ce trebuie să facă este să convingă pe arendatori sau să nu le mai lucreze pământurile și astfel va găsi urgent dfe unde să cumpere terenuri pe care le cunoaște. Nu, pe internet caută anunțuri de vânzare terenuri oamenii cu bani, fie cei cu mulți bani, fie cei care sunt la prima achiziție.

Marea decuplare în imobiliare înseamnă următorul lucru – vor exista în continuare proprietăți de calitate, premium la prețuri astronomice. Nu va mai există însă acea explozie a prețurilor la terenuri pe care să se construiască blocuri. La pachet cu criza, în diverse orașe, există oricum presiunea reglementărilor care sunt un spațiu de exploatat „oportunități” în sensul corupției autorizațiilor – adică o întoarcere în timp. Adică nu oricine va mai primi autorizație să facă un bloc de 3 etaje oriunde ci doar cei care vor da șpaga. Dar, proprietăți de lux se vor construi în continuare, vor fi însă mult mai puține și mult mai scumpe ca altă dată. Nu oricine își va mai permite să se multe într-un bloc nou. Nu oricine are o casă veche într-o zonă bună (nu la cucuieți la marginea orașelor) va mai putea cere prețuri astronomice pe metru pătrat în speranța că se vor bate în ofertări investitorii în blocuri.

Disperarea filpper-ilor. Discretă dar existentă, și la noi este o categorie de oameni care se ocupă cu filpping-ul de proprietăți. E vorba de mici pseudo-investitori care cumpără terenuri și le vând la preț mai mare, asigurându-și din aceste operațiuni banii de zi cu zi. Evident, se mai adaugă și ceva venituri, dar nimic esențial. Idem cu apartamentele. Am cunoscut – cu surprindere – un tip jos pălăria care pe lângă mici lucrări de dat găuri cu carota, investise toți banii într-o garsonieră pe care o închiriase. Este tânăr, are cam 25 de ani, necăsătorit, a muncit o perioadă și afară și acum era și student la electrotehnică încercând să se rupă de construcțiile brutale (dat la lopată, om de ajutor) și mergând spre specializări mai bănoase dar mai ales mai puțin dure fizic. Istanațiile erau cam maxim la ce poate spera el cu nivelul său de inteligență dar faptul că deja era proprietar și închiria m-a făcut să îl admir, mai ales când mi-a povestit condițiile de trai în care locuia el, care erau cu mult peste cele din garsoniera pe care o închiria. De exemplu, nu avea încălzire curentă, dar își rezolva problema cu un aer condiționat controlat prin wifi pe care îl pornea înainte să ajungă acasă ca să îi facă cald.

Sunt filpperi și filpperi. Există o familie care de exemplu cumpără o casă, apoi cumpără un teren. Se apucă să construiască o altă casă pe noul teren și scot casa actuală la vânzare. Când prețurile sunt în creștere, obțin profit masiv în maxim 1 an. Vând casa și între timp construiesc una nouă pe terenul cumpărat pe care fie o scot la vânzare, fie dacă reușesc, se mută în ea. Evident, este un stil de viață care presupune să nu te lipești de nicio casă în care locuiești, probabil nici măcare de mobilă. Nu știu în amănunt viața lor, dacă mai au și alte meserii, dar ideea este că tehnic ei sunt filpperi. Deocamdată căderile nu sunt îngrijorătoare pentru filpperi deoarece creșterile au fost suficient de mari încât, în caz de disperare acum să poată vinde la discount. Primii care vor pica din picioare, înaintea băncilor, în privința cedării la prețuri vor fi filpperii cu expuneri bancare. Noroc că mulți politicieni sunt și ei în acest casino și probabil vor face lobby maxim pentru a-i proteja, fie prin constrângerile asupra băncilor, fie prin noi programe gen „darea în plată”.

Am abordat acest mini-thread doar pentru atrage atenția celor care se găsesc în această situație să arunce cărbunele fierbinte cât mai repede înainte să se ardă. Cine are urechi de auzit …

Materiale de construcții – piața materialelor a avut șocuri masive în acești ani, și în plandemie și în război. Dacă sectorul bancar poate fi controlat și piața creditelor manipulată, în privința materialelor de construcții, puterea Imperiului este limitată deoarece grosul vine din afară – minereul de fier din Rusia, merge în Turcia unde e prelucrat și făcut sârmă și tablă, apoi în balcani unde e procesat la următorul nivel (țevi, componente) și vândut în rest după aia. Turcia asimilează din ce în ce mai mult din lanțul de distribuție, așa cum vedem cu Ford-ul. Betonul s-a mișcat încet în puseul inflaționist din primăvară-vară, dar a recuperat ulterior. Adezivii însă, fiind produși cu mare consum de energie în combinate chimice care funcționau pe gazul rusesc, au explodat. De fapt toate materialele sintetice, gen izolații, placaje etc au explodat. Asta este un factor inflaționist care menține prețurile la noile proprietăți ridicat și face imposibilă o corecție care să relanseze piața.

În concluzie, prețurile nu vor pica decât la proprietățile low-cost pentru melteni. Bogătașii vor avea și bani și credite să cumpere proprietăți de lux la care însă prețurile vor crește și mai mult. Cuvântul cheie al acestui articol este cred decuplarea. Ceea ce este valabil pentru mai multe piețe

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.