Arme pentru Ucraina și construirea unui casus belli solid

În esență marea dilemă cu privire la extinderea războiului este până unde se va duce Rusia după ce termină cu ucrainienii? Avem câteva scenarii.

Război de uzură

Cel mai fericit scenariu – pompat uneori și la TV – ar fi că Rusia nu dorește decât provinciile pe care le-a asimilat și apoi va sta pe loc, urmând doar un război de uzură pentru a convinge ucrainienii să accepte status-quo-ul și să semneze o pace. Acest scenariu se potrivește narativului că Rusia are armata decimată, că este slabă și că singurul motiv pentru care ucrainienii nu îi alungă pe ruși este că nu au arme moderne de la vestici, ideal cât mai moderne și cât mai multe. Iată un exemplu de știre în cadrul acestui narativ: Ukrainian troops holding Bakhmut line demand weapons as world powers meet.

Tot asociat acestui scenariu este că Rusia mai poate avansa puțin, cât să îi convingă pe ucrainieni, adică nu rămâne la provinciile asimilate ci trece de ele, până unde însă nu știm.

O Ucraină mică

Un alt scenariu este că Rusia va tăia efectiv accesul Ucrainei la Marea Neagră, ocupând Odessa (cum a încercat la începutul războiului). Deci Rusia va merge până la Transnistria, Ucraina nu va mai avea acces să exporte grâne sau le va plăti taxe rușilor, Ucraina va rămâne un mic stat, de formă, un fel de Elveție, doar cu Kiev-ul și partea de est, dinspre Polonia.

Ocuparea Moldovei

Mai ales în România se pompează pe ocuparea Moldovei, ca și cum până acum rușii nu o puteau face. La începerea războiului rușii au avansat rapid spre sud și toată lumea se aștepta să ocupe toată Ucraina. În acel moment, dacă se dorea ocuparea Moldovei, nu văd de ce trupele staționate în Transnistria nu ar fi încercat nimic în Moldova, așa cum se prezintă la noi că există tulburări și tentative … Bănuiala mea este că ce se întâmplă acum în Moldova este specific corupției tradiționale, mâncăreală între mafioți. Cei tari se luptă între ei și dau vina pe ruși sau fac apel la NATO și UE ca să justifice arestarea și oprimarea opozanților. Este evident că Moldova nu poate fi o democrație și serviciile de securitate nu pot fi patrioate și sistemul de justiție nu poate fi unul prea echidistant. Mafia conduce la Chișinău ca și la Tiraspol. Cine e la putere, se folosește de evenimente pentru a-și putea menține scaunul.

Dacă vor trece de ucrainieni, nu putem spune nimic legat de Moldova decât că dacă tot intră și o ocupă, nu văd de ce s-ar opri la granița cu România … O tristă posibilitate ar fi ca rușii să ocupe Moldova pur și simplu pentru a da o lecție vestului și pentru a avea ce să negocieze într-o eventuală pace – ne lăsați Ucraina, inclusiv Odesa și noi vă lăsăm Moldova. Dar cred că ucrainienii doresc mai repede fie ca românii să intre în Moldova (deoarece rușii înceacă lovitură de stat) fie ca Moldova să își facă armată ca să poată fi atrasă în război. Este clar ca ucrainienii sunt cei mai interesați acum ca să provoace destabilizare în Moldova pentru a putea justifica crearea unei armate sau intrarea României ca măsură de protecție. Problema e că România nu are cu ce să intre deoarece nu prea avem armată.

Ocuparea fostelor state din sfera URSS

Rareori se discută acest scenariu deși evident este susținut mereu că ucrainienii sunt ultima redută între ruși și noi. Atât românilor cât și polonezilor asta li se spune mereu – trebuie să sprijinim Ucraina cu orice preț (chiar cu prețul distrugerii Deltei Dunării) deoarece fără ei, vin rușii peste noi și ne ocupă.

Apelul la acest scenariu se mai face mai ales în vest unde se zice – decât să vină rușii peste țările estice din NATO dacă trec de uncrainieni, mai bine le dăm acum arme cât se poate și terminăm cu ei. Chiar dacă ar face pace cu Ucraina, rușii nu se vor opri ci mai devreme sau mai târziu vor dori să reocupe fostele țări din lagărul sovietic, ceea ce este evident interzis deoarece “lumea liberă”.

Pentru ca acest scenariu să aibă loc, țările vizate trebuie să facă însă ceva pentru ca Rusia să le poată ocupa. De ce ar ocupa Rusia de exemplu Ungaria sau Serbia? Dar în cazul Poloniei, Rusia are deja casus beli: ministrul polonez de externe a declarat la recenta conferință de securitate de la Munich că polonia a dat deja Ucrainei 250 de tancuri vechi, 60 tancuri modernizate, 14 tancuri nemțești Leopard 2. De asemenea, este știut că Polonia a donat inițial Ucrainei piese de avion și avioane sub formă de piese, gata să fie asamblate. Deocamdată cele vechi Mig-uri și alte fost-sovietice, deoarece avioane noi, americane nu prea are nici Ucraina. Cum va putea Rusia să se abțină din a ataca Polonia dacă va reuși să ocupe întreaga Ucraină și dacă va ajunge până la Liov? În ce moment va înceta Polonia să dea arme Ucrainei și se va arăta mai … neutră, în fața riscului să fie atacată de Rusia?

Dar va risca Rusia atacarea unei țări NATO? Dacă nu are de ales, ce poate face? Deja Rusia este atacată – zilnic ard depozite, fabrici, mall-uri etc – presa ignoră aceste evenimente. Așa cum NATO testează răbdarea Rusiei crescând incremental armele și ajutorul oferit Ucrainei, tot așa și Rusia va testa treptat stabilitatea și coeziunea NATO. Pe măsură ce Rusia se va apropia de Liov, mai ales dacă avansul va fi rapid, ca la începutul războiului, multe țări din NATO se vor repoziționa și vor deveni ca Ungaria sau Austria, mai … voalate în poziționarea față de război.

Război nuclear

Nu voi mai detalia despre acest scenariu deoarece l-am explicat chiar înainte de război de ce este principala mea viziune, că SUA dorește un război nuclear cu Rusia și dorește ca Europa să intre prima, ea așteptând să intre la urmă, când Rusia are deja epuizate resursele, așa cum a făcut și în celelalte războaie mondiale anterioare – s-a abținut, a sprijinit cu reusurse, armament și chiar trupe aliații, dar a intrat abia târziu când deja beligeranții erau terminați. Astfel, după război, a dictat termenii.

Pare absurd pentru SUA să își dorească un război nuclear, mai ales că deocamdată are o poziție solidă pe plan mondial și tot ce și-ar dori o țară – resurse, populație, brand, bani. Dar să nu uităm că Imperiul este în degringoladă și deciziile le ia o mână de nebuni – care doresc să reducă populația și un război nuclear este cea mai clară soluție pentru reducerea populației, chiar dacă o perioadă va polua nițel planeta, ulterior, peste 10 ani, ei vor putea merge la vânătoare pe teritorii imense, depopulate, unde animalele sălbatice vor fi prezente din abundență și unde nu va mai exista nicio lege și nicio țară capabilă să le frâneze pornirile sălbatice de a ucide cu sânge rece, așa cum acum se duc la Safari în Africa.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.