Ochiul vulturului a fost scos de pârțul ursului

Impact

Nu există deocamdată informații sigure despre cum a avut locul impactul între dronă și avioanele rusești și de ce aceasta a picat. Rușii zic că nu a fost contact direct și că drona a încercat să facă manevre de evitare și că de aia a căzut. Americanii zic că rușii au vărsat ulei (carburant) peste dronă și că în final au atins mecanismul de propulsie (?) și de aia a căzut drona. Americanii mai zic că era să pice și unul dintre cele două avioane ale rușilor dar a scăpat.

Comunicatul oficial al americanilor (prin departamentul european al armatei) este amuzant în sensul că acuză rușii că au poluat Marea Neagră:

the Su-27s dumped fuel on and flew in front of the MQ-9 in a reckless, environmentally unsound and unprofessional manner

Sursa: US European Command

Locație

Drona se plimba de obicei pe mijlocul Mării Negre, niciodată nu s-a apropiat de ruși. Iată mai jos detalii …

Sursa: DPA

Deseori am prins și eu pe Flight Radar drona care avea denumirea Forte. Era una singură, rareori se apropia de Crimeea, ca acum. Ca comportament, drona era acolo cam 30% din timp, mai făcea pauze. Când era lansată stătea vreo 3-4 zile și traseul ei era relativ monoton, în sensul că făcea cercuri în aceeași zonă.

Ce ascultă americanii?

Cu privire la monitorizarea războiului, americanii au tot avut astfel de avioane survolând permanent, dar vă dați seama ce costuri sunt să zbori ditamai uzina de ascultare non-stop. Drona este probabil soluția cea mai ieftină, chiar decât sateliții. Dar ce anume poate vedea drona mai bine ca sateliții și de ce era ea folosită?

Evident că astea sunt speculații, eu nu am niciun insight special … Dar îmi imaginez că deși performanța sateliților este una foarte bună, capacitatea este mică, adică nu cred că americanii au sateliți să poată monitoriza toată Marea Neagră non stop ca să vadă ce nave trec, pe unde trec etc. De asemenea, mai este și chestiunea monitorizării transmisiunilor, care nu cred că poate fi rezolvată doar cu sateliții, drona fiind mult mai aproape, are capacități mult mai bune. De asemenea, ca să lansezi un echipament dedicat, special făcut ca să asculte pe ruși, în spațiu, e mai greu, mai ales dacă te intereseaza ceva anume (este imposibil să poți asculta chiar totul). Prin urmare, pe dronă pot face modificări în sensul optimizării dispozitivelor de monitorizare pentru un target specific, la un anume moment.

Ping the bear

Mi se pare evident că drona s-a apropiat prea mult de ruși și că americanii au testat reacția acestora. Nu neg că poate drona încă era în apele internaționale, dar proximitatea față de Crimeea chiar a fost ceva nou și evident inacceptabil pentru ruși, prin urmare … De ce au trimis rușii două avioane? Pentru că așa cred că este protocolul. De ce nu au dat-o jos cu o rachetă? Ca să evite complicațiile și eventuala stârnire a patimilor în rândul boporului american. Astfel, mai există cumva semne de întrebare, contre pe acuzații, dar în final SUA și-a asumat un risc și a văzut răspunsul.

Reamintesc și de incidentul cu bombardierul strategic care a simulat un atac asupra Sankt Petersburg, zilele trecute. Atunci, deoarece avionul era cu pilot, distanța a fost mult mai mare până la graniță și oricum se afla în altă poziție, cu alte implicații decât cea actuală, adică măcar era la granița dintre Finlanda și Estonia, în proximitatea Helsinki-ului. Din ce am văzut, ca distanță a ajuns până la 200 km de ținta simulată, pe când aici drona, deși distanța poate fi similară, chiar nu avea ce să caute altceva decât evident să spioneze, adică americanii nu pot pretinde „libertatea de survolare”.

Faptul că drona vine după bombardier, la nici o lună poate, spune multe. SUA se pare că vor continua să îi frece pe ruși, așa cum au făcut cu chinezii în Marea Chinei de Sud unde nu mai auzim nimic deoarece au devenit permanente.

Riscul escaladării

Riscul escaladării este mare. Rusia a declarat că nu vrea să lupte cu NATO sau SUA. Evident. Dar poate escalada în diverse moduri, inclusiv în Marea Neagră sau crescând frecvența zborurilor deasupra Ucrainei, demonstrând controlul spațiului aerian în ciuda riscurilor.

Consensul actual cu privire la reținerea rușilor de a face zboruri asupra Ucrainei e legat de teama acestora de anti-aeriane și de armele din vest. Nimeni nu se gândește însă că poate Rusia nu are nevoie să survoleze Ucraina deoarece Ucraina este foarte mare și deoarece bombele zboară oricum singure, lansate din Rusia înspre Ucraina, avioanele nu ar aduce niciun plus semnificativ. Cu elicopterele este altă discuție și nu vreau să deraiez de la topic. Ideea este că Rusia își conservă capacitățile aeriene în perspectiva unui război nuclear cu vestul în care va avea nevoie să zboare mult și des cât mai aproape de granița NATO pentru a lansa bombele nucleare și nu numai.

Despre războiul asimetric între americani și ruși am mai tratat aici ultima dată. Există o creștere a accidentelor și în Rusia și în SUA care nu poate fi explicată pur și simplu. Așa cum explozia morților subite trebuie să fie legată de vaccinuri deoarece alte explicații nu avem, tot așa creșterea incendiilor în Rusia și în SUA la fabrici, uzine, ferme, accidentele majore feroviare și poate chiar căderea unor bănci trebuie să fie rezultatul războiului hibrid.

Ce urmează la noi?

România așteaptă acum ordine de la americani deoarece trebuie cumva și noi să participăm la escaladare (la presiune zic ei). În cazul incidentului, câteva elicoptere românești au luat-o înspre locul prăbușirii navei dar s-au întors după vreo 100 de km. Evident că nu au range-ul necesar și că nu aveau ce să caute în zbor acolo, poate doar ca să arate că suntem gata să ne apărăm (cu elicoptere?!?) dacă rușii trimit Suhoaie. Un gest irelevant militar și care probabil a fost luat în pripă. Tot imediat după dronă (dacă nu chiar în timpul doborârii) un avion american (Poseidon) tot de monitorizare comunicații a dat târcoale în dreptul litoralului nostru, deci nu în ape internaționale.

Activitatea post doborâre a fost puțin intensă, nu intru în toate detaliile. Dar nu am văzut deocamdată o altă dronă. Nu știm dacă americanii vor continua cu dronele sau vor încerca să lanseze avioane de acelea mari, apărate de fighere și de tankere. Asta ar însemna costuri imense de combustibil, consumabile, personal etc. Pentru ce? Să vadă ce?

Care ar fi obiectivele interesante din Crimeea?

Crimeea este o fortăreață. Ucrainienii speră să lovească acel pod, dar știm data trecută că atacarea podului a însemnat începerea distrugerii rețelei energetice a ucrainienilor și le-a produs daune imense. Inițial au fost critici și de la analiștii ruși că se consumă bombele aiurea pe infrastructură în loc să lovească în obiective militare, în soldați, în armament, în baze etc. Dar rușii au știut foarte bine ce au făcut. Au făcut ceea ce zic conspiraționiștii că încearcă să facă forumul: BLACKOUT!

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.