Așa cum pandemia nu a fost pandemie, nici acest război nu pare a fi un război adevărat. Asta nu înseamnă deloc că nu există morți, că nu există lupte, așa cum nici în pandemie nu a fost adevărat că nu a existat virus și că nu a omorât pe unii. Dar sunt unele lucruri care nu se pupă cu ceea ce știm noi despre ce ar trebui să fie un război.
Mă refer mai ales la comportarea armatei Rusiei. După eșecul inițial de a cuceri întreaga Ucraina, rușii încă par să nu fie hotărâți să lupte cum trebuie. Avem nenumărate puncte de comentat
Cruțarea Kiev-ului
Am mai discutat despre asta și nu mai repet, dar nu prea există războaie în care capitala să fie cruțată. Chiar dacă războiul nu e război ci doar operațiune, timiditatea rușilor nu este justificată. Ce război este acela în care miliardarii vin și se văd cu Zelinsky ca să discute despre „refacerea Ucrainei”. Mă refer la vizita recentă a șefilor de la Black Rock, cel mai mare fond de investiții din lume folosit de guvernul din SUA ca o companie de stat care nu e chiar de stat, dar care cam face treaba statului. Mă refer aici la tot ce a făcut acest fond în perioada crizei bancare și ce face și acum.
Războiul civil din armata rusă
Sunt atât de multe facțiuni și atât de multe ciordeli între ele încât e de minune că mai reușesc totuși să ocupe Ucraina și nu se omoară între ei. De altfel știți previziunile „experților” cum că Rusia se va sparge. Experții imperiilor fac mereu astfel de predicții cu privire la imperiile concurente pe plan global, așa se face că înainte de război (dar și acum poate), rușii făceau predicții că SUA se va destrăma, acum rușii fac predicții că UE se va destrăma, iar experții din UE fac predicții că Rusia se va destrăma. Mai acum ceva timp, experții din UE făceau predicții că Marea Britanie va avea mari probleme economice și poate chiar va da faliment înainte de a veni cu coada între picioare înapoi în sânul UE. Între timp economia britanică duduie.
Dar este evident că – ca orice Imperiu – Rusia nu este omogenă și are tot felul de centre de putere, care putere se manifestă evident prin controlul asupra armatei. Așa se face că avem mercemarii din Wagner care se luptă cu armata oficială, care armată oficială nu are controlul și nu prea se coordonează cu armata locală a rușilor din Donbass. Dar chiar și în armata oficială, generalii se luptă între ei și există nu doar lipsă de comunicare dar și confruntări interne. Este culmea că mai pot să țină linia frontului cu așa comportare. Imaginați-vă însă ce ar reuși dacă ar fi uniți.
Unitatea este însă greu de coordonat când nu sunt bani și când plata salariului întârzie și ești nevoit ca soldat să furi din casele ucrainienilor ca să trimiți acasă ceva. Dar se pare că rușii se fură între ei, la nivel de structuri militare, furând tancuri, mașini și alte tipuri de arme. De asemenea, se pare că nu prea știu unul de altul, chiar dacă luptă în același oraș. Pentru o imagine mai clară a haosului, urmăriți video-ul de mai jos, dar treceți totul prin filtrul competiției între diverse grupări, nu al haosului datorat proastei organizări. Rușii sunt foarte buni organizatori și disciplinați, dar pasiunea pentru război face ca ei să trateze cu mai puțină graviate decât ucrainienii această operațiune și să fie cumva mai interesați de atenția care li se acordă, de resursele alocate, de interesul fiecărei grupări anumne în parte, riscând pentru această notorietate chiar pierderea unor bătălii și a „operațiunii speciale” în general.