V-aş recomanda – dacă aveţi timp – să citiţi înainte de cele de mai jos, cele 2 articole despre balanţa de putere în războiul din Ucraina. Nu atât chestiunile punctuale cât prinicipiile enunţate vă vor ajuta să înţelegeţi de ce prea curând ruşii nu vor ocupa Odesa, deci nici România. Deoarece, aşa cum vom vedea, ocuparea Odesei va creşte instant temperatura pe meleaguri mioritice şi vom fi pregătiţi de aruncat în ghearele ursului de către bunii noştri prieteni şi protectori, SUA.
Odesa are două lucruri improtante pe care trebuie să le ştim despre ea: 1) este sau a fost pro-rusă, fiind cumva cultural şi istoric (dar şi uman) mult mai ataşată de Rusia şi 2) este vitală pentru agricultura Ucrainei prin deschiderea la Marea Neagră. Unii zic că şi militar, poate avea relevanţă, eu zic că militar, nave ucrainiene nu vom mai vedea în următoarea sută de ani prin Marea Neagră.
Nu voi intra prea mult în cele două puncte deoarece nu e mare brânză de zis, greutatea acestor puncte fiind suficientă ca să sublinieze importanţa Odesei pentru ruşi având pe de o parte o oarecare similaritate cu Crimeea şi pe de altă parte fiind vitală pentru Ucraina, deci în cazul ocupării ei, Ucraina ar avea o problemă majoră şi nu doar în război cât mai ales în cazul unei eventuale păci.
Partea nasoală pentru ruşi este că dacă ar dori să o cucerească, ar fi nevoiţi probabil să o facă la fel ca Bahmut-ul, adică una cu pământul. Caz în care, relevanţa culturală se va pierde şi de asemenea afinitatea populaţiei faţă de ţar şi de Imperiu. Ca fapt divers, Odesa are aproape un milion de locuitori dintre care 10% sunt români (deşi la statistici ucrainienii i-au trecut ca moldoveni „şi alţii” din „dragoste” pentru minorităţi).
Dar de ce este încă Odesa liberă? Pe de o parte este vorba de capacităţile Rusiei şi pe de altă parte, de intricaţiile unei eventuale ocupări. Să presupunem că dacă ruşii s-ar încorda, ar putea ocupa Odesa. Inevitabil, în retragere ucrainienii ar ataca Transnistria, ca retaliere. Caz în care ruşii ar fi obligaţi să răspundă, adică să „elibereze” Transnistria. Ceea ce ar oferi un casus beli suficient României care îndemnată de SUA ar oferi arme şi pregătire moldovenilor ca să lupte cu ruşii. Complicaţii. Şi chiar dacă România nu s-ar implica, ocuparea Transnistriei ar putea provoca reacţii din partea moldovenilor. Şi chiar dacă nu ar provoca reacţii, soldaţii ruşi nu ar putea fi controlaţi prea bine şi ar fi tentaţi să treacă şi pe la Chişinău. Complicaţii peste complicaţii pentru ruşi. De aceea, deocamdată preferă să lase Odesa în pace.
Odesa este oricum o fortăreaţă şi ocuparea ei va necesita multe resurse, pe care Rusia nu le mai are. În situaţia actuală, de „operaţiune militară”, armata Rusiei nu poate mai mult şi nici nu are nevoie de mai mult. Timpul trece în favoarea Rusiei, pas cu pas industria rusească se adaptează la război. În timp ce tinerii nemţilor merg la mare în Grecia şi se distrează bând bere, tinerii ruşilor trag la strung în fabrică şi fac drone. La TV sunt zilnic îndoctrinaţi că vestul s-a pornit la război şi vrea să elimine Rusia de pe hartă, prin urmare, pas cu pas, atât mental, psihologic cât şi material, ruşii se pregătesc de declararea stării de război.
Şi atunci, poate vor trece şi de Odesa şi chiar mai departe. Până atunci şi tinerii noştri pot să meargă liniştiţi la mare în Grecia deoarece mobilizarea nu se va face. Deocamdată antrenăm piloţi ucrainieni să zboare pe F-16-urile pe care le vom dona ucrainienilor la următoarea etapă a escaladării …