Actualităţi din război – 11 septembrie 2023

Paranteză despre War on Terror

Au trecut ceva ani de la războiul împotriva terorismului care s-a lăsat cu Primăvara Arabă, distrugerea Iracului, distrugerea Libiei, distrugerea Siriei, distrugerea Afganistanului. Astăzi sute de mii şi poate milioane de năvălitor intră în SUA fără probleme după ce pe vremuri, era imposibil să zbori cu avionul şi în SUA dintr-un stat în altul dacă erai considerat suspect şi trecut pe lista “no-fly”.

Este cu totul de mirare cum acest război a fost câştigat şi niciun atentat, cât de mic nu mai are loc în SUA între teroriştii care urăsc libertatea şi Imperiu.

Iexperţii au opinia că între timp, statele s-au adaptat şi urmăresc teroriştii foarte bine. Unul dintre aceşti iexperţi, automatoni ai sistemului, NPC-uri conforme şi capete plecate narativului oficial al stăpânilor este Chifu, slujitor neobosit al narativului, oricare ar fi ordinea zilei. Aici explică el de ce crede că s-a cam terminat cu teroriştii …

Culmea e că reporterul pune întrebarea de bun simţ dacă nu cumva atentatele s-au terminat deoarece presa are acum alte subiecte, dar sugestia discretă de contestare a narativului că toată gogoaşa cu războiul împotriva terorismului a fost opera CIA şi a altor centre ce putere discrete care aveau agenţi trimişi la faţa locului dinainte, este una prea discretă.

Ce trebuie să ştim acum la 22 de ani de la atentate este că o clădire din alea care au picat a fost detonată 100%, există nenumărate dovezi tehnice şi analize chiar oficiale care arată că nu avea cum să pice în modul în care a picat. De aceea mai trebuie să reamintim că aripa Pentagonului unde a picat avionul cu care nu există nicio înregistrare când a lovit în Pentagon, conţinea actele contabile ale găurii de 2,23 triolioane de dolari anunţate de Donald Rumsfeld pe 10 septembrie 2001, cu o zi înainte de atentat. Coincidenţă spectaculoasă

Aşadar, aşa cum războul împotriva terorismului a fost fabricat şi aşa cum plandemia a fost fabricată, aşa şi războiul din Ucraina este unul fabricat, aşa cum preşedintele Zelensky este un produs al Hollywood-ului.

Negocieri

Blinken zice că a venit momentul negocierilor, dar Zelensky zice NIET! Este spectaculos cum Zelensky are capacitatea să conteşte şi să joace pe degete chiar guvernul SUA în contră cu anumite centre de putere care doresc escaladarea războiului şi ideal un război nuclear care să realizeze mult dorita reducere a populaţiei la care visează unele elite, cum ar fi Bill Gates.

Nu ştim cât e teatru şi cât este realitate. Au mai fost astfel de momente, când aflându-se pe marginea prăpastiei, apăreau ştiri că Ucraina e gata să negocieze. Evident că negocierea este imposibilă deoarece este firesc ca Rusia să ceară neutralitatea Ucrainei şi este firesc că Ucraina nu va recunoaşte asta deoarece dacă se dorea neutră, nu mai cerea intrarea în NATO. De asemenea SUA dacă nu doreau să plaseze nucleare în Ucraina, nu ar fi promis marea cu sarea Ucrainei şi nu le-ar fi dat arme dinainte, nu i-ar fi încurajat să bombardeze Donbasul pentru a provoca ruşii etc. De altfel, aceste elemente sunt comentate aici încă înainte de începerea războiului şi nimic nu s-a schimbat.

Din contr, între timp, de la începerea războiului, NATO s-a extins cu Finlanda şi în curând cu Suedia. Vă reamintim că cerinţa lui Putin dinainte de război a fost ca NATO să se retragă la graniţele din 1990. Poate că a cerut prea mult pentru a obţine măcar neutralitatea Ucrainei şi renunţarea la includerea acesteia în NATO.

Este imposibilă pacea până una dintre părţi nu este complet terminată. Ca să fie Rusia terminată, trebuie să termine nuclearele. Ca să fie Ucraina, trebuie ca Rusia să ocupe totul. Este adevărat că poate exista o saturaţie legată de lupte şi un echilibru al graniţei, aşa cum s-a întâmplat în Koreea. Dar după cum vedem, acest echilibru încă nu există şi acolo graniţa era de câteva sute de km, pe când în Ucraina graniţa e de mii de kilometrii. Ucrainienii deja au avansat la Robotyne şi chiar la Avdiivka. La Kupiansk însă, în nord, ruşii avansează şi încearcă să spargă linia frontului.

Există deci o dinamică şi toamna de asemenea va permite multe evoluţii pe front, cu sau fără noi arme primite de ucrainieni. Dar şi ruşii fac progrese la alimentare şi atacul recent asupra Kievului arată că sunt în stare.

Risc existenţial

Există evident nenumărate părţi implicate în acest război, dar vom comenta doar pe cele mai importante.

Ucraina evident riscă existenţa ca stat, o lovitură mai puternică a Rusiei chiar dacă nu va duce la ocuparea întregii ţări, poate duce la implozia clasei politice şi la proteste din partea oamenilor. Cu timpul, cei dispuşi să moară pentru ţară s-au cam terminat şi acum sunt recrutaţi fugarii de prin alte ţări, femeile şi handicapaţii. Evident că este clar o consumare a forţei vitale şi există riscul ca o nouă putere politică să dorească negocierile cu Rusia şi să aleagă varianta păcii, fără recuperarea teritoriilor.

Regimul lui Putin are şi el un risc existenţial. Acum Rusia evident stă bine, a cucerit o bună felie pe care nu o va da înapoi prea uşor. Criticile şi eşecurile de pe front ale regimului nu sunt văzute bine, deşi economic Rusia are o rezilienţă reală. Ascultam într-un interviu deschis cu doi rusnaci dintre care unul wagnerist cum din cauza faptului că importurile actuale nu mai vin direct din vest ci prin intermediari, nu mai există o coordonare ci există suprapuneri, prin urmare marfă mai multă pe rafturi, mai multe branduri. Willi întreabă rusnacii cum e cu berea străină, deoarece auzise că Heineken se retrage. Evident Willz nu are habar că Heineken e franciză şi doar brandul este de afară, producţia e locală peste tot, prin urmare dacă se retrage Heineken, producătorul local va scoate berea Rusnaken care va arăta la fel şi va gusta la fel, aşa cum s-a întâmplat şi cu McDonalds. Rusul răspunde deci că a observat o abundenţă mai mare de opţiuni de produse din vest din cauza importului prin surse variate, fie Turcia, fie fostele republici sovietice din Asia, etc.

Conducerea democrată a SUA are deja probleme din cauza războiului. Anume, sărăcia creşte în timp ce ajutoarele pentru ucraina cresc şi ele. Denocraţii din SUA, în aşteptarea alegerilor de anul viitor, au nevoie fie de o victorie rapidă, fie de o escaladare nasoală prin care să arate de ce e au ajutat Ucraina şi de ce ostracizarea Rusiei este validă, deoarece Rusia este un pericol.

Situaţia actuală în care Rusia pare incapabilă să mişte mai mult, dar totodată a muşcat o bucată bună din Ucraina – pe de o parte şi nu a picat economic din cauza sancţiunilor (ba chiar UE a picat mai rău) pe de altă parte, este o situaţie total defavorabilă democraţilor. De aceea l-au şi pus pe Zelenskz să facă curăţenie la capitolul corupţie pentru a evita şi mai multe scandaluri legate de “ajutoare”.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.