Este evident colapsul frontului din Ucraina, aşa cum este evident că Ucraina va lua bătaie, aşa cum a fost de la începutul războiului, aşa cum aici pe blog am zis acum doi ani de zile
Dar care să fie graba? De ce credem noi că un război bliț ar fi ok pentru ruși? Că ar da bine, că ar face impresie? Dar asta e pentru gloate … argumentele militare și geopolitice nu argumentează deloc necesitatea unui război bliț. Da, să zicem că Ucraina o să primească ajutoare, dar deja ei au primit ajutoare ani de zile. O sa primească și sisteme antiracheta? O să primească și soldați? Rușii încă au mult fire-power încă nefolosit și cumva nu prea am văzut bătălii reale. Faptul că un mig mai aruncă din când în când câte-o rachetă în vreun bloc – asta nu e război, evreii fac zilnic asta cu palestinienii.
Așa cum SUA & Arabia Saudită duc un război de durată în Yemen și bombardează aerian, deoarece nu vor să aibă pierderi umane, probabil la fel și în Ucraina rușii folosesc o strategie în primul rând prudentă și apoi își rezervă timp pentru pregătiri. Ne amăgim dacă credem că și Ucraina are timp să se pregătească mai bine – a avut deja suficient timp!
S-AU BLOCAT RUȘII? – 27 FEB 2022
Dacă să zicem că Avdivka a fost o situaţie particulară, în sensul că a picat deoarece ruşii s-au ambiţionat ca la Bahmut, pe celelalte sectoare ale fronturilor cum se poate explica avansul pas cu pas al ruşilor? De exemplu, Robotine în sud, la Zaporijnia care e cumva o zonă hot de interes pentru noi, deoarece există posibilitatea ca după Robotine să pice Orihiv şi apoi Zaporijia. Apoi urmează Nikopol, Mikolai şi Odesa.
Ne-am obişnuit să îi vedem pe ucrainieni ca aproape egali ruşilor, doar dacă ar mai avea nişte arme din vest. Ne-am obişnuit cu Bahmut care a durat ceva timp, după ce şi rezistenţa de la Mariupol durase chiar mai mult. Avdivka însă nimeni nu se aştepta. Ba mai mult, iexperţii militari citaţi de Digi24 prevedeau pe 14 OCT 2023, când orice prost putea vedea că Avdivka va pica, că, nici mai mult nici mai puţin, Putin va fi nevoit să dea jos generalul care îşi trimite aici soldaţii să moară ca tocaţi cu maşina de carne.
Ce să mai zicem de alte ştiri oficiale care profeţeau ditamai reuşită pentru ucrainieni în această iarnă. De ce tocmai iarna asta urma ca ucrainienii să facă mare brânză, nu am înţeles din articol.
Aici pe blog în OCT 2023 prevedeam că fie iarna, fie primăvara Avdivka ca pica şi linia frontului va fi mutată cu 50km. Ce nu am prevăzut este că luptele se vor da iarna deoarece a fost din nou o iarnă blândă. Ce am făcut eu nu era o predicţie greu de făcut, dar ştirile oficiale MINT cu neruşinare. Orice spun trusturile mainstream este minciună.
Va reamintesc că Avdivka este o redută fortificată dinainte de război deoarece este ca o cetate naturală, fiind greu de cucerit. Ruşii o înconjoară şi îi atacă pe ucrainieni din toate părţile. Dacă pică, ruşii mai mută linia frontului cu vreo 50 km cel puţin şi stabilizează ditamai teritoriu împrejur.
Dacă termină până vine iarna e foarte bine, dacă nu, toate pierderile sunt în van şi trebuie să aştepte până la primăvară. În rest, deocamdată ruşii nu au mai bombardat obiective energetice, semn fie că nu mai au cu ce, fie că schimbă tactica.
Sursa: ACTUALITĂŢI DIN UCRAINA – 26 OCT 2023
Colapsul frontului este consecinţa firească a realităţilor materiale legate de război: Ucraina are şi populaţie mai puţină şi economie mai slabă, şi dotări militare mai slabe, şi aliaţi mai slabi comparat cu Rusia. Ucraina are ca aliaţi SUA şi UE, Rusia are China, India şi Iranul. Ca populaţie, sau ca PIB, aliaţii Rusiei sunt cu mult peste aliaţii Ucrainei. Ca resurse energetice, nu există comparaţie. Doar la motivaţie stau cam pe acelaşi plan cele două armate.
Este evident că în toate aceste lupte eroice de rezistenţă ale ucrainienilor, s-a pierdut osânza armatei. De partea rusă nu putem spune acelaşi lucru deoarece ca număr, ruşii sunt de cel puţin 3 ori mai mult. Nu de acum, ci de la începutul războiului, aerian, Ucraina nu prea mai are forţe deoarece ruşii le-au eliminat rapid. Aerian Rusia avea dinainte de război de peste 10 ori mai mult pe orice tip de armă. Chiar dacă periodic ucrainienii se laudă că au mai dat jos cu un avion, în ecuaţia generală un avion din cele 4255 nu prea contează.
Când şi unde se vor opri ruşii? Acest răspuns este strict legat de balanţa de putere despre care am tratat pe larg în 2 articole. Pe scurt, ruşii se vor opri atunci şi acolo unde ecuaţia cost-beneficiu va fi în balanţă. Pentru a înţelege ce anume este beneficiu pentru ruşi, trebuie să apelăm la interviul recent al lui Putin cu Tucker unde acesta a reiterat: fără NATO, fără UE (deşi asta pot să o cedeze), denazificare (fără armată, introdus în lege interzicerea simbolurilor naziste printre care şi Bandera). Practic, ucrainienii trebuie să facă ce am făcut noi cu legionarii şi cu Antonescu: să îşi arunce istoria la gunoi, de bunăvoie. De data asta nu împinşi de cei care ne-au împins pe noi, ci de ruşi. Evident, dacă ucrainienii obţin de la extratereştrii nave spaţiale foarte puternice cu care vor da lovituri nasoale ruşilor, ecuaţia se poate schimba. Cu privire la F-uri, indiferent de număr, fie el chiar şi până la 35, vor primi maxim 2-3 ca şi leopardurile, dar nu au ce să facă cu ele deoarece nu ştiu să le folosească şi au insuficiente. Orice armă puternică, este puternică dacă e folosită la capacitate maximă, pentru abilităţile speciale pe care le are. Care abilităţi, ca să fie dobândite, necesită pregătire ani de zile.
Aş dori în final să combat ideea vehiculată de profilerul kabalist, pentru cine nu ştie despre cine e vorba, nu contează. Anume, că e nevoie de o schimbare sistemică fie de o parte fie de alta ca condiţie pentru terminarea războiului. Nu sunt de acord. O schimbare sistemică poate termina războiul sau nu. Venirea bolşevicilor la putere în 1918, a adus chiar o agresivitate sporită militară, care a dus în cele din urmă la victoria ruşilor. Cum poţi să spui, avâd ditamai datapoint-uri în istorie, ca măcănitor plătit pentru măcăneli, că dacă se schimbă puterea la ruşi, se poate termina războiul? Sunt speculaţii şi gogoşi fără nicio bază pe realitate. Realitatea curentă este că Putin e solid. Speculaţia mea e că Deep State Rusia îl va mătrăşi pe Putin deoarece e prea blând. Deep State Rusia vrea război dincolo de Ucraina, vrea şi mai multe teritorii, sunt efectiv nebuni. Nu putem concepe că ruşii încă visează să cucerească toată Europa, dar dacă ne gândim, la ce vedem acum în război, dacă reuşeau să îi atragă pe ucrainieni şi porneau împreună peste europeni, credeţi că aveau probleme să ajungă la ocean? Chiar cu nuclearele … V-aş mai aduce şi nişte referinţe la părerile mele despre nucleare, dar nu vă mai plictisesc.
Ideile de şoc sistemic sunt speculaţii jurnalistice fantasmagorice fără nicio legătură cu geopolitica şi real-politicul zilei în care Putin va fi reales probabil, UE va continua pe ajutorarea firavă a Ucrainei, SUA are mai multă dragoste pentru Israel şi o dată cu Trump, focusul va fi complet pe Iran. De unde, ce să înţelegem noi? Că ruşii vor avansa masiv, până aproape de noi, că poate vor ocupa toată Ucraina, că poate vor schimba şi conducerea la Chişinău şi că poate aşa cum vedem că avioanele NATO au început să fugă după ce dronele încep să pice, vom vedea şi Deveselu dezasamblat şi americanii retrăgându-se prin alte locuri. Iată un scenariu pozitiv, despre ăla negativ în care vine Geoană şi ne pune să atacăm ruşii ca tembelii, prin maşinaţiunile din Moldova, am mai tratat.
Pingback: Starea actuală a Ucrainei este programată – CHIAZNA.RO
Pingback: Colapsul frontului din Ucraina. Opinia lui Chiazna - RoExit
Eu am invatat la istorie ca revolutia bolsevica a dus la anarhizarea trupelor si la o pace grabnica, adica Rusia a iesit din razboiul 1 mondial mai repede decat celelalte puteri, acceptand pierderi teritoriale pentru asta – context favorabil Romaniei care, desi a pierdut atunci un aliat din Antanta, a castigat Unirea cu Basarabia – pentru care Moscova nu s-a putut consola aproape toata perioada interbelica. Revenind in zilele noastre, America e azi mai predispusa la „revolutii” decat Rusia, data fiind situatia economica, angajarea nesustenabila pe enspe fronturi deodata, problemele cu migratia si antagonizarea Sudului. Putin le-a zis clar in interviul cu dl. Carlson: voi, americanii, chiar nu aveti alte urgente mai mari decat Ucraina? Deci, ori ca izbucneste vreo revolutie „colorata” la Moscova sau Minsk, ori ca porneste revolutia BLM sau razboiul de secesiune la Unchiul Sam, dl. Hartmann a emis o predictie posibila. Si mai e si a treia varianta: nu se schimba regimul nicaieri, deci razboiul continua cu toata determinarea inainte. Pe unii chiar ii mananca rau undeva sa se autodistruga.
Eu ştiu că tocmai implicarea ţarului prea directă în război şi gafele militare au determinat revoluţia, care ulterior a stabilizat răspunsul militar, tocmai prin aceea că generalii au putut să îşi facă treaba. Acum e mare dilemă în ce măsură Putin se bagă în treaba generalilor, dar cert este că trebuie să recunoaştem că este extrem de reţinut în represalii, practic dacă dorea putea rade oraşele ucrainiene, au suficiente bombe şi mai ales puteau lovi în Kiev care a fost efectiv ocolit, de aia şi pot liderii europeni să facă paradă pe acolo. Dar nu doar Kievul ci mai toate oraşele mari, unde nu sunt evident lupte şi obiective militare clare.
SUA predispusă la revoluţii? Când a avut loc ultima revoluţie în SUA? Acum peste 200 de ani! Să nu uităm de câte războaie şi câte mişcări de protest au avut parte americanii şi Imperiul tot nu a picat. În general marile imperii au tendinţa să se refacă rapid, având şi moştenirea istorică şi condiţiile specifice.