România cu Moldova nu vor fi ca Germania cu Austria în UE

Războiul din Ucraina este cel mai clar semn al decăderii şi slăbirii Uniunii Europene. Dacă UE ar fi avut suficientă relevanţă economică pe plan global, Rusia ar fi preferat să se alăture UE şi să lupte cu China, nu invers. Tendinţele expansioniste ale lui Putin puteau să se manifeste şi înspre China, unde Rusia are o largă graniţă nedelimitată sau poate înspre fostele satelite din est. Dar deoarece ursul a mirosit că găinile din UE au slăbit şi nu mai pot să fugă, a fost tentat mai mult să se îndrepte spre partea asta, convins fiind şi de dimensiunea pe care a luat-o tigrul chinezesc.

Mi-au ajuns la ureche de la un radio sau TV pe undeva aiurea (deoarece nu practic nici una nici alta din astea) vorba că vom fi în UE alături de Moldova aşa cum este Germania cu Austria. Dacă nu mă înşel, măcăneala venea de la un politician, dar fie politician, fie ziarist oficial ideea nu este nouă, doar paralela. Ha, ha, ha! Câte erori logice, pe câte niveluri de analiză!

Să luăm mai întâi predicţia că vom fi alături de Moldova în UE. Un zăhărel mai otrăvit ca acesta probabil nu au mâncat oile proaste de pe meleaguri mioritice de la integrarea în EU când li se spunea că o să dea bunătăţile peste ei de nu o să mai aibă unde să le pună. Între timp nu doar că bunătăţile nu au dat peste români, dar chiar şi aceia care s-au dus ei după bunătăţi la cules de căpşuni, fie mănâncă o pâine amară, ca cetăţeni de grad secund, fie muncesc ca sclavii ca să plătească ratele din ţară, locuind la grămadă ca turcaleţii, doar că măcar ăia locuiesc împreună mulţi deoarece sunt familii mari. Ai noştri sunt însă doar consăteni, colegi de muncă sau de suferinţă.

Prima eroare logică este că Moldova va fi în UE. Îmi poate explica şi mie cineva un scenariu în care Austria va fi de acord cu intrarea Moldovei în UE? Chiar suntem atât de idioţi să credem că europenii mor de dorul moldovenilor? Atât moldovenilor cât şi ucrainienilor li se arată un morcov ca să prindă curaj şi să se arunce fără frică în faţa ursului. Când ursul se va calma, dacă se va calma, atunci să vezi discuţii despre aquis-ul comunitar. Oare am uitat ce a păţit Erdogan şi cât l-au frecat?

În al doilea rănd, singurul lucru bun care ar veni pentru intrarea Moldovei în UE ar fi faptul că nu am mai fii ultimii la toate clasamentele. Financiar, cum Moldova va fi mai săracă ca noi, asta nu înseamnă altceva decât faptul că noi vom primi mai puţini bani deoarece acum va trebui să împărţim fondurile “europene”, mizilicul pentru milogi împreună cu moldovenii. Să facem un exerciţiu puţin mai extins al imaginaţiei să ne gândim cum vor face fraţii români cu fraţii moldoveni proiecte comunitare împreună, cum se va uni mafia pesedistă cu mafia moldovenească, cum vor prinde noi puteri creierele româneşti cu cohonele moldoveneşti şi ce tunuri se vor trage construind poduri peste Prut, pe toate “piloanele” de dezvoltare comunitare.

Relaţia Germaniei cu Austria este cu totul de altă natură şi motivele istorice care au dus la crearea celor două ţări sunt cu totul altele decât la cele care au dus la separarea noastră. Şi motivele, şi contextul istoric, şi starea actuală şi perspectivele sunt cu totul diferite. Singura asemănare este că austriecii vorbesc aproximativ aceeaşi limbă ca nemţii şi poate că germanii îi consideră pe austrieci puţin mai ţărănoi, adică rămaşi în urmă. Dar asta e general valabil în Europa între vest şi est şi între sud şi nord, este un trend precum vânturile, bate mereu din aceeaşi parte.

Cine face cea mai mică referire la eventualitatea intrării Moldovei în UE, având în vedere nu doar problema cu Transnistria sau războiul ci simplul fapt că Moldova nu este o democraţie minte cu ştiinţă şi nu vrea decăt de devieze subiectul Unirii. Politicienii care şi mai bagă gogoşi că noi îi vom ajuta pe moldoveni să intre în UE sunt chiar borfaşi de mincinoşi. Noi nu suntem în stare să intrăm în Schengen şi Ciolacu se vaietă că nu are cu ce să îi ajute pe fermieri deoarece toate legile vin de la UE şi prin urmare el dă din umeri zicând că nu are ce să facă.

Predicţia mea este că moldovenii se vor uita la UE cu ochi lungi, aşa cum ne uitam noi la NATO şi aşteptam să vină americanii şi după ce a venit Clinton, aşteptam să ne primească în al 2-lea val. Aşa şi moldovenii, aşteaptă şi ei un val de extindere, la pachet cu ucrainienii. Dar oare au idee unde intră?

PS: mulţi habarnişti când vine vorba de banii de la UE, fac calcule total irelevante cum că am primit atâtea sute de miliarde şi am dat doat atâtea sute, deci ne-au rămas nu ştiu câte zeci de miliarde. Aceşti niznai habar nu au că BCE tipăreşte continuu euroi cu care cumpără obligaţiunile babanilor din UE şi sumele sunt de trilioane. Mecanismul de achiziţie bonduri europene de către BCE este un sistem de transmisie de fonduri la un cu totul alt nivel. Nu contează dacă Germania pe statisticile acelea irelevante pare contributor la UE comparat cu România care pare beneficiar. Principalul avantaj al Germaniei vine din emisiunile de bonduri care sunt cumpărate de BCE şi care astfel diluează valoarea monedei europene ajutând în plus economia Germană să poată exporta în afara UE. Sunt lucruri bineştiute şi relativ simple, dar cand ai doi neuroni şi poţi doar să repeţi nişte mantre, nu ai cum să înţelegi mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.