Răspunsul Rusiei la atacul cu ATACMS din Sevastopol

Rusia acuză deja oficial SUA pentru atac. Ruşii au chemat-o pe ambasadoare şi au asigurat-o că va urma un răspuns al acestui atac. Răspuns împotriva SUA. Dar staţi calmi, încă nu vor da cu nucleare.

Din articolul referit mai sus, putem extrage din comunicatul ruşilor că acuză SUA că face un război prin proxy cu Rusia. Totodată, Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a făcut referire la declaraţiile lui Putin că Rusia va înarma ţări inamice vestului care pot să lovească ţinte ale vestului. Termenul în engleză este “western targets”. În general, percepţia mea e că ruşii dacă vor să se refere la americani, zic americani, dacă vor să se refere la vest, zic vest. Deci western targets înseamnă probabil obiective vestice. Este ciudat, deoarece vina e direcţionată către americani, deci firesc ar fi să zică că ruşii vor înarma ţări care pot să lovească ţinte americane. Dar ruşii nu doresc escaladare, de aceea sunt foarte atenţi cu ameninţările la adresa SUA pentru a nu stârni o eventuală schimbare a trendului de detaşare a publicului american faţă de războiul din Ucraina, prin prisma problemelor domestice legate de inflaţie şi criză sau din cauza războiului Israelului cu palestinienii.

Luarea de poziţie oficială este obligatorie

Trebuie din start să subliniez că ruşii nu aveau de ales ci trebuiau să ia această atitudine fermă, să cheme ambasadorul, să facă scandal etc. Este însă o totală diferenţă între luarea unei atitutini şi actul de răzbunare propriu-zis. Luarea atitudinii este necesară pentru onoarea internă şi externă a Rusiei.

Răspunsul nu va fi explicit

Principalul lucru pe care doresc să îl subliniez este că răspunsul nu va fi unul explicit. Adică, ruşii nu vor da de exemplu arme cubanezilor cu care aceştia să lovească Miami şi apoi, după lovitura cubanezilor, ruşii să declare: acesta a fost actul nostru de răzbunare pentru loviturile de pe plaja de la Sevastopol şi celelalte. Nu aşa se fac lucrurile.

Un mic told you so

Nu pentru a mă lăuda, ci pentru a arăta cu degetul la cei care încă nu cred că ce spunem aici, fiind gratuit, nefiind ştiri oficiale plătite de propaganda de partid, sunt analize la rece, raţionale, simple, care prevăd dinainte ce se întâmplă, sunt din nou nevoit să fac un mic memento.

Pe 22 iunie, scriam:

Totodată, Ucraina a primit acordul SUA şi al vestului să lovească obiective în Rusia. Cele mai puţin escaladatoare scenarii ar fi lovirea avioanelor care lansează bombe şi care zboară în Rusia. Dar eu cred că se urmăreşte lovirea unor simboluri pentru a provoca şi mai mult Rusia. Poate fi Kremlin-ul, poate fi un oras, poate fi un mall. Vom vedea ce pot, deoarece rusii au şi ei apărare antiaeriană.

Sursa: 22 IUNIE 2024 – Patrioate şi patrioţi în UE

În continuare îmi menţin poziţia că americanii nu mai vor să bage niciun ban în Ucraina ci maxim ce mai încearcă acum este să fermenteze o escaladare care să îl oblige până şi pe Trump să continue războiul după ce va prelua puterea. Trump a ameninţat că va face pace şi că va cere Ucrainei să cedeze teritoriile ocupate. După cum ştim din mandatul trecut, Trump e foarte preocupat de Israel, este mai prieten decât Biden şi va dori să se focuseze 100% pe Israel, de aceea Trump va dori să rezolve rapid chestiunea Ucraina.

Dar dacă până la alegeri, războiul se va extinde, Trump nu va avea de ales. Astfel, Complexul Militar Industrial va avea contracte garantate pe ani buni de aici înainte. Vedem că deja nu face faţă la cererea de arme doar cu Ucraina implicată. Imaginaţi-vă cât ar creşte cererea de arme dacă România sau Polonia intră în război cu Rusia, de partea Ucrainei, pentru că “dacă bate pe ucraineini, Putin vine peste noi”.

Război asimetric

Despre războiul asimetric am scris ultima dată în articolul Înainte de război vor face poc marile fabrici de pe 17 Ianuarie 2024:

Evident că un laser din satelit poate produce un incendiu. Dar oare sunt marile puteri gata să deschidă un asemenea front? Cumva, chestiunea e similară nuclearelor, dacă încep să folosească lasere din sateliţi pentru a produce incendii, se trece peste o limită unde orice poate fi posibil, adică nu doar incendiat fabrici ci şi incendiat hangare unde sunt parcate bombardierele nucleare. De aici până la război nuclear, nu mai e mult. 

Corelaţie nu e cauzalitate

Mă îndoiesc că fabrica de baterii din Seul care a ars azi ca un vulcan este opera ruşilor. Ar fi culmea să fie vreo legătură între depozitul de baterii din Scoţia care de asemenea a ars spectaculos

Opţiunile Rusiei

Pe lângă unele atacuri mai deosebite din Ucraina, unde însă nu vor putea transmite un semnal simbolic similar cu atacul despre care discutăm în acest articol, Rusia are mai multe variante. Una ar fi prin intermediul hutiţilor din Yemen care aproape la 2-3 zile atacă o navă. Ba una britanică, ba una grecească, ba chiar un portavion. Dar cum atacurile sunt destul de dese şi presa ignoră, din nou efectul nu ar fi prea relevant. Chiar dacă aceste atacuri au triplat costurile de transport prin creşterea costului asigurărilor, presa preferă să ignore, deoarece eşecul armatei SUA şi a a liaţilor de a-i descuraja pe hutiţi nu dă bine.

În afara Ucrainei, de departe cea mai interesantă variantă ar fi Siria. Aici Rusia poate să permită lui Assad să folosească şi el ceva rachete împotriva bazelor americane staţionate pe teritoriul Siriei. Nu zic de Israel, deşi Rusia a tot ameninţat că nu va mai tolera incursiunile israelitenilor care bombardează aeroporturile sirienilor când vor fără teamă de represalii sau antiaeriene. Assad e o variantă, dar Hezbolah e alta, deşi acesta e domeniul iranienilor care ar putea să ceară ei autoritatea oricărei operaţiuni.

Nu ne hazardăm în a da alte variante, deşi am putea să mai scornim câteva idei. În schimb, enumerăm ce atribuite va avea răspunsul care din păcate va duce la o nouă escaladare:

  1. impact – va fi un răspuns de impact, care va face breaking news; e chestiune de orgoliu rusesc;
  2. moderaţie – nu va fi un atac direct asupra SUA sau altor aliaţi: va fi un atac indirect, dar asupra SUA deoarece şi SUA a acţionat direct asupra Rusiei nu asupra aliaţilor Rusiei
  3. promptitudine: spre deosebire de alte dăţi, răspunsul ruşilor la acest atac a fost rapid: anume atât ambasadoarea SUA cât şi declaraţiile lui Peskov au venit imediat; Medvedev a ofensat direct SUA; şi răspunsul va fi mult mai prompt ca altă dată

Recurs la istoric

Ştim că Rusia este răzbunătoare dar că acţionează încet, calculat, cu amploare şi fără să se hazardeze deloc. După ce ucrainienii au avut acea tentativă de incursiune în Belgorod, ce s-a întâmplat? Într-o primă etapă, ruşii i-au executat pe toţi, apoi au avansat cam 10km prin cele două locaţii unde anterior ucrainienii avansaseră. A durat ceva timp dar ruşii au dat un răspuns.

Anume, iniţial ucrainienii au încercat o penetrare aici:

Ulterior, ruşii au făcut cleanup şi au mai avansat niţel …

Avansul e prin două direcţii, în plus, tot în nord, au ameninţat Harkov-ul pe care îl bombardează zilnic.

Avansurile continuă pe celelalte direcţii ale frontului, dar de unde aici era teritoriul ucrainean şi nu prezenta interes pentru ruşi, deoarece ucrainienii au forţat şi pe aici un atac, răspunsul ruşilor a venit. Nu doar că au neutralizat toate trupele atacante şi au făcut măcel, au avansat şi mai mult linia anterioară şi probabil aceste teritorii vor fi şi ele pierdute.

E adevărat că împotriva americanilor e mai greu de răspuns. Dar de ce? Totul ţine de calcule. Singura dilemă a ruşilor este ce atac pot să facă pentru a nu stimula nuclearele mai mult, dar a da o lovitură puternică americanilor. La câte baze au americanii, au de ce să se teamă. Nu cred, repet, că loviturile vor fi asupra proxy-urilor, deci deocamdată putem sta liniştiţi. Nu însă şi soldaţii americani din zone de risc.

Precedent

Este prima dată când ruşii recunosc pe faţă că vor colabora cu duşmani ai SUA pentru a da lovituri SUA. Chiar dacă Putin a fost în vizită la koreeni şi încearcă să arate că pot pune probleme Imperiului pe alocuri, cred că lupta prin proxy-uri abia începe. De departe principalul asset al ruşilor este Assad unde cred că ruşii au deja nenumărate arme şi rachete stocate şi pot lovi din scurt fie portavioane fie alte baze americane din zonă. Va fi o vară fierbinte, sperăm că nu încă din cauza nuclearelor.

1 thought on “Răspunsul Rusiei la atacul cu ATACMS din Sevastopol”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.