Trump a făcut primii paşi legaţi de numirea cabinetului şi a oamenilor cu care va lucra. Totul pare suprarealist, un film comedie. Musk de exemplu va lucra la DOGE ca să „eficientizeze” guvernul. Soluţia pe care ar aducea-o Musk dacă ar putea ar fi să bage câte un cip în cap la fiecare birocrat ca să îi facă să fie mai eficienţi. Căci proiectul său Neralink cu aşa ceva se ocupă. Evident, ideal Musk, sau dacă nu Musk, cei care îl controlează, şi-ar dori un cip în capul lui Trump pentru a-l controla nu doar prin influenţă, bani şi media.
Este greu de discutat cât de multe sunt iluziile tembele şi speranţele deşarte legate de Trump, dacă nu discutăm şi despre faptul că Inteligenţa Artificială şi Serviciile Secrete controlează tot ce se mişcă în lume. Când zic servicii secrete nu mă refer la organizaţii ale unor state colonii ci la marile servicii din jurul marilor miliardari care nu mai au loc în ţările lor ci se luptă pe tabla de şah a întregii planete, ba chiar pe Marte.
Cu toate acestea voi face o listă a iluziilor legate de Trump şi ce noutăţi avem.
- Va face pace în Ucraina
Primul lucru care trebuie de spus aici este că Trump nu îl poate constrânge pe Putin cu nimic, nu poate să îi bage lui Putin pacea pe gât. Există speranţe legate de faptul că la cât de mult s-a discutat despre prietenia lui Trump cu Putin, poate-poate e vreun sâmbure de adevăr şi poate-poate Trump va putea negocia ceva. Aceasta este o perspectivă superficială, un produs nu neapărat artificial ci chiar dacă organic, infectat şi modificat genetic al Fabricii de Produs Consens.
O soluţie chiar insinuată la această dilemă ar fi că Trump va face pace în Ucraina deoarece aşa a promis. Nu este hilar – dacă trăim în ceaţă şi gândim simplist – că dacă SUA au participat la declanşarea acestui conflict prin stimularea Ucrainei şi ameninţarea cu băgarea acesteia în NATO, acum, după ce a văzut că a greşit, şi având alte priorităţi, SUA vor decide să termine acest conflict şi să se ocupe de altele mai importante, cum ar fi cel cu Iranul.
Gândind în acest cadru, nu greşim prin aserţiune ci greşim prin concluziile trase. Faptul că SUA pot să înceteze acest război, nu obligă Rusia să înceteze acest război. Singura variantă prin care SUA ar putea forţa Rusia să înceteze acest război ar fi prin implicarea directă, cu trupe, arme, adice război nuclear. Fără război nuclear, Rusia poate încerca să ocupe toată Ucraina şi are şanse mari să reuşească.
Omitem activitatea lui Trump din primul mandat legată de Ucraina, omitem faptul că Trump se lăuda lui Zelensky că el i-a dat mai multe şi mai puternice arme decât Obama (asta era înainte de război).
Mergem pe varianta optimistă şi acceptăm ideea că Trump are puterea să îl constrângă pe Zelensky şi poate chiar să îi convingă pe europeni să nu îl mai stimuleze aiurea, pentru a-i convinge pe ucrainieni să depună armele şi să accepte pacea. Care deşi nu există baze reale, toată lumea consideră că pacea implică păstrarea graniţelor actuale. Dar de ce oare aceste graniţe şi nu unele mai mari? De ce nu ar cere ruşii mai mult, pe ideea că acum ei domină pe câmpul de bătălie şi ar fi doar chestiune de timp până ar ocupa toată Ucraina.
De departe este mult mai logic că dacă Rusia are o perspectivă istorică – şi Putin a subliniat pe larg în interviul cu Tucker că o au – asupra războiului cu Ucraina, să ceară mult mai mult şi să revină chiar la propunerile iniţiale de oferit anumite teritorii ale Ucrainei către Polonia, Ungaria, România.
De ce nu discută nimeni despre propunerile iniţiale ale ruşilor? Deoarece poate încă nu a venit vremea, deoarece papagalii care rumegă ştirile oficiale nu pot să vadă nişte realităţi concrete legate de constrângeri, motivaţii, oportunităţi care stau la baza evoluţiei istoriei, nu gogoşile promovate în media.
Nu doresc să mai lungesc prea mult acest punct ci doar subliniez că Lavrov deja a subliniat una dintre condiţiile sine qua non ale păci: respectarea drepturilor minorităţii ruseşti printre care evident şi cea religioasă (sursa). Nu m-ar mira ca Lavrov să ceară chiar reconstruirea bisericilor demolate şi restituirea celor furate Bisericii Ortodoxe din Ucraina marginalizată şi ostracizată la ordinul americanilor de către regimul Zelensky.
2. Va face pace în Orientul Mijlociu
Culmea e că acest topic este unul nou, narativul este în şiftare. De la apărarea Israel-ului şi ameninţarea Iranului, în zilele noastre, mai ales în afară, se discută despre cum va face Trump pace şi în Orientul Mijlociu. Pe motiv că Trump nu vrea războaie, se pompează speranţe că va găsi cumva o cale de negociat cu Iranul, aşa cum a găsti cu Koreea de Nord. Cât de bine a mers negocierea lui Trump cu Kim vedem acum când coreenii din nord vin să ia lecţii de la ruşi cum să lupte cu soldaţi dotaţi cu armament american, la fel ca prietenii lor din sud.
Ca noutate la acest punct aducem doar unele informaţii că dacă este ceva care îi uneşte pe noii numiţi din echipa lui Trump este fericotatea cu care sunt pro-Israel. Un comentator aflat la Moscova, care urmăreşte posturile TV, glumea că ruşii analizează numirile prin prisma cărei duşman al SUA sunt ei mai feroci: Rusia, Iran sau China. Şi deocamdată ruşii s-au bucurat că mai toţi au avut pe primul loc Iranul în istoricul warmongering-ului.
Israel are probleme multiple şi am discutat pe larg despre ele. Singura soluţie pentru ei ar fi implicarea directă a SUA în război. Pentru asta sunt însă nevoie de câteva etape de escaladare, dintre care unele pot apărea chiar în perioada de interimat, până la numire. Astfel, se poate crea terenul propice ca atunci când Trump ajunge, să poată da ordinul de începere a războiului împotriva Iranului, pe baza a cine ştie ce maşinaţiuni şi evenimente.
Dăm doar un exemplu: SUA au mutat deja în Qatar unde au o bază militară, 6 bombardiere care pot transporta nucleare. Dacă acestea vor fi lovite în ziua numirii lui Trump, credeţi că nu poate declara Trump a doua zi război împotriva Iranului? Va mai conta argumentarea logică şi apărarea Iranului că nu ei au distrus acele bombardiere? Nu!
3. Va întoarce cultura woke
Un subiect cu iz conservator. Realitatea este că lui Trump nu îi pasă de woke. Va ignora total orice chestiune, va tăia eventuale reglementări turbate care ar ţine de Guvernul Federal, dar de la vorbe la fapte … Să nu uităm că Trump a promis în primul mandat că pentru fiecare reglementare nouă, va tăia 3. Evident nu s-a ţinut de promisiuni.
Chiar dacă Trump a declarat că este antiwoke, prea mult nu are ce să facă. Cultura este cultură şi schimbarea trendului nu se face cu un om. De regulă, pentru schimbarea unor culturi ale morţii e nevoie de războaie curăţitoare, cum a fost WW2 pentru Berlin.
4. Va face curăţenie cu deportarea
Cine a analizat promisiunea lui Trump de a construi un mare zid după prima alegere nu dă doi bani pe promisiunile lui Trump de acum. Construirea unui mare zid era o operaţiune de 200 de ori mai facilă şi mai puţin costisitoare decât actuala propunere de deportare forţată (sau nu) a milioane de oameni. Nu doar că va fi imposibil să îi aduni pe toţi – SUA e o ţară mare – dar dacă se porneşte nebunia, primii ridicaţi sunt cei care muncesc cinstit şi poate au deja anumite demersuri legale de a deveni cetăţeni onorabili.
5. Va reface economia
Se pun multe speranţe pe curajul lui Trump de a introduce tarife şi de a negocia dur cu partenerii, fie ei chinezi sau europeni. Realitatea este că SUA nu poate să muncească, americanii nu ştiu şi nu pot să producă nici măcar ca mexicanii. Dacă ar fi să trăiască după cum muncesc, americanii ar fi cu mult sub spanioli. Ce asistăm la nivel mondial, cu produsele „ieftine” din China nu este decât presiunea produselor făcute de oameni care muncesc mai mult şi mai bine ca alţii. Americanii trăiesc doar prin armele produse, mai precis prin nuclearele construite cu eforturi de zeci de ani de o generaţie care a luptat în război şi a vrut ca să fructifice victoria sugând resurse din întreaga lume, furând oamenii de ştiinţă ai inamicului, impunând dominaţia fiscală etc.
Tarifele în sine nu pot aduce locurile de muncă înapoi, ci doar o cultură a muncii şi a organizării o poate aduce. Ceea ce însă nu discută nimeni. Trump consideră tarifele vamale ca pe nişte butoane. Apeşi pe unul şi creşti producţia înăuntru pe sectorul respectiv. Nici vorbă!
Ar fi mai multe de discutat dar m-am plictisit. Trump nu va aduce nici pace nici prosperitate, va fi poate o accelerare a prăbuşirii marelui uriaş care nu poate avea decât consecinţe fatale pentru coloniile tembele care nu văd pe ce lume trăiesc.