Acum o lună Joe Rogan l-a avut din nou pe Graham Hancock autor de cărţi de pseudoştiinţă.Subiecul acelaşi: Göbekli Tepe – cea mai veche descoperire arheologică cu rol de templu.
Ce se ştie: e foarte veche (aproximativ 12.000 de ani). Totul de din piatră, chiar sculptură 3d, adică statui. În zonă nu s-au găsit unelte de lucrat pământul de unde se deduce că nu exista cultivarea agriculturii în acea zonă. În plus, din ce se presupunea, conform istoriei „oficiale”, pe atunci oamenii nici nu începuseră să cultive pământul trăind din vânătoare şi cules de alune şi mure. Cu toate acestea, aveau religie, construiau temple.
Deci principala uimire mainstream este că această construcţie nu trebuia să existe deoarece pe acea vreme omul primitiv trăia în haite mici, vânau şi culegeau mure şi în general nu avea timp şi capacitatea să facă construcţii monumentale ca acest templu. Dacă alergi toată ziua după mâncare, nu ai timp de aşa ceva. În plus, o construcţie ca asta presupune diviziunea muncii, aşa cum era la egipteni care au făcut cam 2-3000 de ani mai târziu piramidele, adică cei care muncesc în carieră ar trebui să fie plătiţi de cineva, deci trebuie rege, trebuie conducător, care trebuie să aibă armată, preoţi, arhitecţi etc. E greu să faci un WC de curte dacă nu ai diviziunea muncii, care însă înainte de această decoperire nu era de aşteptat la oamenii din acea perioadă.
Dar pe lângă aspectul legat de capacitatea de a construi aşa ceva în perioada haitelor de culegători-vânători, mai este o problemă mare pentru religia evoluţionismului: avem o primă dovadă că religia, chiar religia organizată exista înainte de începuturile agriculturii.
Povestea evoluționistă are ca premiză că omenirea trece diferite stadii de dezvoltare, de la simplu la complex. Agricultura implica o coeziune şi organizare socială, de unde religia, care cred ei că a apărut ca mijloc de control, a apărut şi s-a consolidat ca mijloc prin care conducerea să poată controla mulţimile şi totodată unitatea şi coeziunea să fie realizate prin ideea de idoli sau Dumnezeu, ca autoritate suprema. Pe scurt, ei gândesc religia ca un precursor al legii, o lege nescrisă înainte de legile scrise care să impună coeziune socială, reguli şi obieceiuri care să ajute coeziunea şi să împingă mersul social mai departe.
Trecem pe lângă inconsistenţa logică a unei asemena presupuneri care ar impune de facto ca toţi cei care cred în evoluţionism, să menţină practicile religioase şi astăzi deoarece astfel societatea beneficiază de unitate, coeziune etc.
Evident că aceste bâlbâiejli pseudo-ştiinţifice au loc deoarece evoluţionismul este doar o poveste şi deoarece omenirea în fapt a involuat. De la Adam care cunoştea universul destul de mult, atât de mult încât putea numi animalele, prin observarea unei fiinţe, extrăgea esenţialul, sensul şi conceptul divin al acelei creaţii şi astfel putea să îi dea numele cu cât se depărtau de începuturi oamenii cădeau în idolatrie şi în întuneric. De unde Adam vorba direct cu Dumnezeu, deşi îşi permitea „să se ascundă după tufişuri” (semn al întunericului care vine din cădere), urmaşii săi au început să nu mai fie la fel de apropiaţi de Dumnezeu şi aveau nevoie de profeţi care să intermedieze şi care să le aducă mesajul lui Dumnezeu.
Deci viziunea creştină este că omenirea a avut o decădere mare în timp, o involuţie, până la momentul Naşterii Mântuitorului. Turnul din Babel poate să fie chiar o poveste simbolică pentru distrugerea unei societăţi foarte avansate care însă ajunsese să se depărteze de Dumnezeu şi prin construirea turnului plănuiau chiar „să ajungă la cer” – o altă metaforă pentru descrierea aroganţei şi mândriei luciferice care are proiecte utopice aberante, fără sens şi fără un scop real util. Societeatea de astăzi se aseamănă mult cu cetatea Babel şi anumite patternuri inspirate de demoni se regăsesc atât în plan arhitectural cât mai ales în planul ideologic al „arhitecţilor” societăţii de astăzi.
Explicaţia firească este că de fapt nu au existat vânători-culegători, poate doar în anumite zone abundente. Porunca lui Dumnezeu de lucrat pământul s-a aplicat la toţi urmaşii lui Adam, iar cules de afine nu înseamnă lucrat şi nici vânătoarea de iepuri. Agricultura a fost mereu, faptul că ei presupun astfel vine doar din constrângerile ideologice ale povestei evoluţioniste.
Cu privire la organizarea socială necesară pentru astfel de construcţii, asta nu e un mister decât dacă ne scremem să îl facem mister. Un lider carismatic şi cu putere poate convinge 100 de oameni să domine 10.000 de oameni care să construiască temple. Mai ales dacă le dădea de mâncare şi mai ales dacă avea şi un meşter genial care să găsească metode de lucrat piatra eficient, se puteau face nu doar aceste temple cu pietre înalte de 3 metru dar s-au făcut şi piramidele şi poate altele mai mari. Se ignoră în plus şi capacitatea de muncă a oamenilor de atunci, care conform Bibliei trăiau chiar sute de ani. De asemenea, se mai ignoră şi uriaşii care însă nu prea au lăsat schelete, poate doar sub nămolurile produse de potop, vom găsi în viitor ceva.
Închei prin a mă mira că un sit arheologic extraordinar, care cuprinde atâtea mistere, este încă nefinanţat şi se lucrează la el cu viteză de melc. Înţeleg că Turcia nu e tocmai o ţară unde ştiinţa este apreciată, dar măcar să ceară bani din afară şi sunt sigur că multe institute din afară ar fi interesate să colaboreze, să aducă bani şi tehnică pentru a accelera săpăturile.