In timp ce oitele de pe plaiul mioritic sunt angrenate cu pasiune in dezbateri aiuristice despre luptele intre clanurile de mafioti [1], evenimente externe periculoase care vor periclita puternic pe termen mediu fragila stabilizare a economiei romanesti (si si mai firava stabilizare a societatii) au loc cu rapiditate si cu extrema discretie.
Precum crapaturile in fundatia unei case, aceste evenimente sunt greu de depistat daca locuitorii acelei case sunt beti, nepasatori si se uita la TV in timp ce sparg seminte si consuma bere, in loc sa se intrebe: „oare ce se intampla cu zgomotele astea ciudate? de unde vin si ce inseamna?”, tot asa, desfasurarea acestor evenimente negative ne va lovi pe nepregatite si va matura cu vietile a milioane de romani care credeau ca vremurile grele precum criza creditelor, taierile de salarii, blocarile de posturi, somajul si toate problemele din 2008 si anii de dupa nu se vor mai intoarce prea curand. Cei mai multi romani se obisnuisera cat de cat cu baltirea si poate unii chiar au inceput sa capete sperante de mai bine.
Nu voi face o detaliere a evenimentelor la care ma refer: pe unul, l-am mentionat deja in titlu. Doresc doar sa anunt o cvasi-abandonare a blogului. O sa iau o pauza: timpul devine din ce in ce mai pretios si in plus, am cam inceput sa cred ca silence is golden.
Oricat de mult mi-as dori ca macar cateva idei si sugestii aruncate in aer aiurea, pot sa ajunga unde trebuie, nu cred ca mai se poate face ceva si nu cred ca avem oamenii care sa fie capabili sa inteleaga gravitatea momentelor. Razboiul a inceput deja si primele batalii le-am pierdut, prin nepregatire si indolenta. Pe toate planurile! Nu intru in detalii, doar fac cateva preziceri, pentru cei care mai dau doi bani pe parerile mele:
1. Romania nu va intra in Schengen
2. Romania nu va trece la euro
3. dolarul va exploda
4. Romania nu va avea alte autostrazi prea curand
De aici, fiecare isi poate trage ce concluzii doreste, eu mai mult nu mai zic decat „Scapa cine poate!”
UPDATE 5 Mar 2015: prin „dolarul va exploda” nu m-am referit la cresterile recente de 1-2% la saptamana. Prin explozie inteleg salturi de 2 cifre, de pe o zi pe alta similar cu ce s-a intamplat in Rusia, Belarus, Ucraina, Moldova, etc. Am adaugat cifrele la predictii si am adaugat 4. Pentru clarificare, la 2 ma refer nu ca Romania nu va fi in stare sa treaca la euro si nici ca euro va dispare ci ca aderarea la euro este blocata pana cand se va „rezolva” problema datoriilor. Euro nu stiu daca va mai ramane (sunt sanse mari sa nu ramana) dar sunt sigur ca Romania nu va fii acceptata sa adere la euro nici macar cand vor dudui excedentele si nici macar daca va scadea (prin minune) ratio-ul datorie/PIB (mai nou prostitutia si drogurile sunt parte din PIB, deci crescut PIB nu e prea greu …)
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
NOTE:
[1] oare mai are cineva dubii ca tot show-ul cu DNA-ul este doar razbunareal lui Voiculescu de catre Ponta? adica totul tinteste spre Base?
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:
The $100 Trillion Reason the Fed is Terrified of Deflation
Russia Warns NATO: Any Threat In Ukraine Will See Military Response
Pingback: Programul lui CIOLACU: gogoşi şi minciuni pentru proşti! – CHIAZNA.RO
#1: https://chiazna.ro/13396/gata-cu-schengen-ul
#4: Premiera absoluta: Romania inchide o autostrada la 9 luni dupa inaugurare
http://www.zf.ro/zf-24/falimente-concedieri-si-reduceri-de-investitii-efectele-datoriilor-si-exploziei-dolarului-in-lumea-emergenta-14012004
Pai cred ca Germania si Franta nu zice nici da nici ba, pur si simplu nu ne baga in seama.
Amabsadorul Olandei a spus adevarul si ceea ce se stie (am dat link -ul de pe riscograma mai asus) ca fara o economie competitiva nu avem ce cauta in zona Euro, nu indeplinim conditiile de convergenta reala (preturi si salarii aproape de media din zona Euro).
Dar stai ca Lituania tocmai a intrat in zona Euro cu un salariu mediu net de 554 euro cand la noi este 420 – nu o diferenta foarte mare, in cativa ani sigur o acoperim prin inflatie desi acum chipurile, e f. scazuta.
Acum sa vedem cum supravietuieste zona Euro Greciei si ce o mai urma, ca altfel o sa intram cand toata lumea pleaca (sau nu mai avem unde).
In rest, cred ca o sa ne obisnuim cu noua paritate Euro/Dolar si preturile se vor ajusta in consecinta si ne vom obisnui cu ele, asa cum ne-am obisnuit si cu saltul euro+dolar in 2008, etc.
Mai nasol cu cei cu credite in $, dar sfarsitul lumii/urmatoare criza nu o sa vina tocmai din cauza lor..
Pai de ce nu au bagat criterii de economie competitiva cand au format Schengen-ul? Nu are nici o treaba, criteriile de acolo sunt de o cu totul alta natura si tehnic se stie – si toata lumea recunoaste – ca le-am indeplinit. Aburerile astea pe care le zic olandezii sunt clar justificari scoase dun burta, care doar au menirea sa ne dea peste bot cand vrem sa intram si noi in acelasi club. Lituania era gata in 2007 sa adopte euro si se pregatise deja destul de bine. 2015 a fost doar amanarea repetata de atatia ani. E cu totul altceva de situatia noastra, e si marimea alta si nu pune un pericol prea mare pentru economiile Germaniei, Frantei si altor pigs.
Romania, in cazul aderarii la euro si a intrarii in Schengen, ar „suge” imens din economiile porcusorilor si ar pune presiune si mai mare pe bugete si dezechilibre, in sensul ca daca nu am mai avea bariera „Isarescu” intre plata salariilor, preturi si incasari, economia ar dudui pur si simplu cu doate piedicile puse de guvernanti, in primul rand din cauza fortei de munca si a ramanerii in urma la investitii, altfel spus, inca suntem in cvasi-est salbatic inca neexploatat in totalitate.
Schengen ar da un boost exporturilor, ar taia din costurile de tranport imens si trecerea la euro ar reduce drastic costurile firmelor. Sa ne gandim ca acum bancile si BNR-ul traiesc practic din cursul de schimb, din speculatiile si comisioanele la schimburi. Toate profiturile astea in loc sa se duca in sectorul bancar sa umple golurile si buzunarele altora, s-ar duce in economie, in investitii, in salarii etc
http://www.ziuanews.ro/revista-presei/olanda-tot-nu-ne-vrea-in-schengen-romania-nu-era-pregatita-in-momentul-aderarii-171723
intrarea in Schengen ca si aderarea la euro sunt blocate pentru ca:
daca ar fi sa ne gandim la UE ca o familie in prag de divort, aderarea Romaniei si Bulgariei (ca si a altor tari) la moneda unica si la zona unica, e ca si cum in pragul divortului, cei doi soti s-ar gandi sa mai adopte 2-3 copii sarmani; ei au tot vorbit cu copiii, le-au dat sperante, i-au incurajat sa invete bine ca in curand o sa intre in marea familie europeana, dar acum e destul de greu sa le spuna adevarul in fata si prin urmare ii duce cu bombonica: fiti cuminti in continuare, faceti-va temele, ca vine si vremea voastra; si pentru ca mama Franta si taica Germania nu au curaj sa ne spuna direct in fata o pun pe tusa Zoita, baba aia dintoasa si urata, sa ne mustruluiasca ca sa ne dea de subinteles … care tusa Zoita (adeca Olanda) nu se abtine doar sa ne flituiasca ci ne mai si aminteste ca nu aveam noi oricum fata de o asa familie stralucita si ca de slugi proaste ne e menirea in veac!
BNR n-ar trebui sa anunte daca se tiparesc bani?
Da, faptul ca amana scaderea impozitelor arata ca nu prea sunt pusi pe fapte, mai degraba se asteapta sa vada intai daca merge stimularea mediului de afaceri pe baza de vorbe.
Degeaba maresc TVA -ul, ca n-au sa reuseasca sa colecteze mare lucru in plus. Si asa au o problema cu colectarea, marirea tva -ului a crescut colectarea doar in primii 2 ani, pe urma a scazut vertiginos, in ciuda cresterii PIB -ului si a inflatiei, ajungand chiar sub nivelul perioadei in care era 19%.
http://logec.ro/un-exemplu-de-politica-falimentara-cresterea-tva-dupa-4-ani/
Deci deja stiu si ei f. bine ca va creste si mai mult volumul economiei subterane ceea ce inseamna ca vor pierde si la alte capitole fiscale, nu ca vor incasa cine stie ce in plus.
Singura strategie alternativa ar fi renuntarea la cota unica dar s-ar dovedi si mai nasoala decat faza cu tva -ul.
Asa ca singura posibilitate (reala) este un nou imprumut sau re-esalonarea ratelor la cel existent, ceea ce n-ar fi o problema pentru ca in zona Euro, noi suntem printre cei mai mici ca si dureri de cap (desi vor urma probabil alte conditii nefaste pentru romanul de rand).
euro fata de: usd, ron, zlot, forint:
https://www.google.com/finance?chdnp=1&chdd=1&chds=1&chdv=1&chvs=Linear&chdeh=0&chfdeh=0&chdet=1425768906129&chddm=27620&cmpto=CURRENCY:EURUSD;CURRENCY:EURPLN;CURRENCY:EURHUF&cmptdms=0;0;0&q=CURRENCY:EURRON&ntsp=0&ei=lIH7VOGtEOWawgP-xoHABw
dolarul se intareste evident: avem QE; zlotul si forintul se intaresc si ele moderat (euro scade, evident); DOAR leul nostru cade in acelasi ritm cu euro, ba chiar mai repede ca el (eurron 1%)
Gigel, mi-ar parea rau sa nu mai scrii. Ia o pauza daca vrei, dar nu renunta, e unul dintre putinele bloguri cu cap de pe net. Eu si sotia ta suntem prietene vechi.
apropos de scaderea impozitelor, am impresia ca e doar praf in ochi, vorbe aiurea, nu o sa faca nimic; sunt tari daca le mentin si nu le maresc, desi la ce o sa vina nu prea o sa mai aiba incotro; o sa se intoarca blestemul lui base si asupra lui ponta sa vada si el cum e sa maresti cu 5% tva-ul cand n-ai incotro cu tot fmi-ul si cu toata troika topoaind vesele sa te salveze de la faliment
Alin, in Moldova intre 10-18 februarie s-a intamplat un „preview” la ce o sa vina in curand din nou: http://www.cursvalutar-db.ro/curs-valutar-bnr/?da=MDL
nu stiu cum, au reusit sa „rezolve” si in 3-4 zile a revenit la normal; nu mai intereseaza atat de mult incat sa caut sa vad cat a picat rezerva bancii nationale in perioada asta, dar poti urmari aici http://www.bnm.md/md/fm_reserv_actives/2015?redirect=1
ca si alte tari periferice si Moldova si Romania vor fi lovite puternic de refluxul banilor pompati in perioada de QE de la americani; in 3-4 luni urmeaza sa mareasca dobanzile, cel putin asa promit; atunci sa vezi distractie;
toti spera ca hora tiparnitei mentine un oarecare echilibru si nu vezi: cum se opresc unii, incep altii si continua asa, sperand ca imping cutia mai departe; bunaoara acum avem Draghi; e totusi altceva, euro nu e dolar si BCE nu e FED, in plus mai avem Grecia si Rusia si nenumarate alte probleme, de aceea am spus eu ca la noi dolarul va exploda;
uita-te ce naivi sunt baietii nostri in declaratii, ca cica sunt efecte „mixte”: articol bursa
dupa cum declara ei, problema cea mai mare sunt chinezeriile! ca sa vezi!!! deci eu am cancer cu metastaza si ma plang de o afta de buza, cam asa suna asta …
vorbesc de parca ar fi tanti de la meteo; cum sa fie efecte mixte cand leul trebuia sa racneasca la leu si in ziua in care euro a inceput sa pice (adica ieri si alaltaieri) eur-ron-ul a testat pragul de jos de 4,37 si acum se uita periculos inspre 4.5; dar chiar daca nu ajunge la 4,5 intr-o luna, deja a inceaput traseul invers, avand in vedere ca la presiunea in jos pe euro, eur-ronul nu misca nimic; si cand sare sa vezi cum „aprinea” si mai mult dolarul, ca sa nu mai zic de franc, asta nu l-am mai urmarit, dar aici e marea necunoscuta banca nationala, ce mai face, ca baietii au declarat ca fac ce vor ei si pot sa faca orice, deci …
Bine te-am gasit!
Ai putea, te rog, sa rescriii, eventual mai explicit, ultimul paragraf din comentariul anterior, dupa cuvantul meteo? N-am inteles ce ai vrut sa transmiti si nici partea cu leul racneste la leu si nici cuvantul „aprinea”. Multumesc!
leul trebuia sa se intareasca fata de euro, adica eur-ron, conform analizei tehnice a specialistilor trebuia sa ajunga cam pe la 4.37; mai mult sau mai putin, nu e relevant; ce e relevant e ca scaderile de nici un ban in ziua in care s-a lansat programul QE al BCE spun mult despre slabiciunea leului; sau poate spun ca BNR-ul vrea sa recupereze pierderile de pana acum si vinde leu; cine stie ce gauri au astia si se vor folosi de prilejul QE-ului ca sa mareasca si mai mult M3-ul, adica sa tipareasca lei;
care parte nu ai inteles?
Exact ideile pe care le-ai reexplicat nu le pricepusem, m-a indus in eroare acel „leul trebuia sa racneasca la leu”, nu intelesesem unde trebuia plasat euro in acea afirmatie. Extrag din informatiile tale ca daca qe de la bce nu impinge eur/ron in jos inseamna ca-l va mentine oarecum sau va merge in sus si ca asta arata ca sunt probleme la bnr sau poate ca surplusul de lei tipariti va merge la banci iar acestea vor credita statul roman cu acei lei dar asta e doar o speculatie a mea. Acest qe nu era programat pentru 9 martie?
daca, QE incepe maine; e o surpriza ca a picat atat de mult fata de dolar, o mare supriza pentru ca teoretic caderea se facuse deja in ziua anuntarii QE-ului; si mai ciudat e cum de a inceput sa pice de acum 2-3 zile, cand Draghi a confirmat in Cipru inceperea tiparirii; probabil mai erau sperante ca cumva germanii blocheaza programul inainte sa inceapa; mai sunt insa sperante pentru leu, dar e posibil ca in inconstienta lui, Isarescu sa fure momentul si sa mai tipareasca si el cateva miliarde de lei, daca tot e destrabalare …
Cu Rusia si Ucraina e clar, dar in Moldova ce s-a intamplat?
Si totusi cum vezi transferarea cursului $ prin prisma datoriei externe in carca populatiei?
Ca se vorbeste totusi de o scadere a taxarii (un $tat cleptocrat ca al nostru, daca reduce taxarea ca masura economica – arata clar spre o situatie grava, vaca de muls e pe moarte).
Scadere, e drept, amanata suspect de mult.
Depinde si de ce intreaba omul. Daca are o datorie in franci elvetieni si el incaseaza RON, sa nu-si faca prea mari sperante de bine.
Daca poate sa faca o conversie in RON ar fi foarte bine, dar ma indoiesc ca se poate daca e o suma mare, cel mai probabil abia in EURO si chiar si asa e cu semnul intrebarii daca e bine sau nu.
Oricum o conversie la cursul actual nu e o treaba prea fericita, probabil va mai scadea, ca nici lor nu le pica bine situatia actuala care fara doar si poate este o bula, dar nu poate spune nimeni cand va scadea si pana la cat.
Te rog sa imi raspunzi la
https://chiazna.ro/8704/dolarul-mai-periculos-pentru-romania-decat-putin/comment-page-1#comment-162455
Cum crezi ca se va comporta francul in urmatorii 2 ani sa zicem?
Mersi
pai depinde de ce le ma trece prin cap bancherilor centrali elvetieni, ca doar ei decid cat de mult sare; ca de sarit, ar trebui sa sara mai mult ca dolarul, conform legilor fizicii
UPDATE 5 Mar 2015: prin „dolarul va exploda” nu m-am referit la cresterile recente de 1-2% la saptamana. Prin explozie inteleg salturi de 2 cifre, de pe o zi pe alta similar cu ce s-a intamplat in Rusia, Belarus, Ucraina, Moldova, etc. Am adaugat cifrele la predictii si am adaugat 4. Pentru clarificare, la 2 ma refer nu ca Romania nu va fi in stare sa treaca la euro si nici ca euro va dispare ci ca aderarea la euro este blocata pana cand se va „rezolva” problema datoriilor. Euro nu stiu daca va mai ramane (sunt sanse mari sa nu ramana) dar sunt sigur ca Romania nu va fii acceptata sa adere la euro nici macar cand vor dudui excedentele si nici macar daca va scadea (prin minune) ratio-ul datorie/PIB (mai nou prostitutia si drogurile sunt parte din PIB, deci crescut PIB nu e prea greu …)
Poate nu ma uit unde trebuie dar n-am vazut nicaieri ceva legat de subiect + India.
Populatia plateste datoria, clar …intrebarea e cum se va intampla asta?
Deja se vorbeste de micsorarea taxelor – semn ca economia e cam pe duca, deci bani de unde?
Deponentii nu stiu unde sunt banii lor.
Ca sistemul bancar sa aiba o problema in contextul asta, trebuie sa apara un motiv de bankrun..abia atunci isi da seama lumea ca banii nu mai sunt.
Nu ca ar fi imposibil, ma intreb ce ar putea-o cauza..
http://www.wsj.com/articles/india-cuts-key-interest-rate-for-second-time-this-year-1425441384
Si mai ales in ce directie va lasa BNR sa o ia leul…
Probabil va ramane la fel de legat, in ideea ca poate poate candva vom intra si noi in zona euro (e in conditiile de aderare, variatie max. 10% in ultii 6 ani).
Firmele care fac exporturi in $ au sa se bucure, oricum.
Cu Euro, situatia o sa ramana probabil cam la fel.
Ce importam totusi in $, in afara de petrol si electronice?
Electronicele oricum, daca erau 1$ in SUA, in Europa erau 1Euro sau in Anglia 1 Lira, sau chiar mai mult (nu stiu daca se poate explica doar prin taxele vamale/vat) deci probabil o parte din pierderile de curs le vor suporta vanzatorii.
Alin, trade-ul e mizilic; problemele vin din datorii; mare parte din datoria noastra e in $. remember JP Morgan, acum 2 ani?
https://chiazna.ro/4425/de-ce-cursul-bun-al-leului-nu-ii-ajuta-de-fapt-pe-cei-care-au-rate
nu bag mana in foc dar 10% din cresterea dolarului, mareste cu 20% datoria din pib; exportatorii nostri nu au adaos mare, degeaba creste cursul, ba din contra, poate pune probleme la inputul de marfi din cauza cresterii expunerii inspre limitele liniilor de credit; si apoi sa nu uitam ca ai nostri nu prea se pricep la hedging, multi isi vor fura super tzepe din variatia cursului si cei care se vor arde vor mari pretul de vanzare, pierzand astfel din competitivitate; dar pana la producatori … sa vedem cum stam cu bancile
intre timp insa e posibil ca cartoful fierbinte sa fii fost aruncat in mana deponentilor in sistemul bancar romanesc: http://www.economica.net/dumitru-cf-populatia-finanteaza-cea-mai-mare-parte-a-datoriei-publice-respectiv-96-2-miliarde-de-lei_97013.html
dar cu sau fara JP Morgan, leul este deja mort; vezi stiri India azi/ieri
euro o sa scada fata de toate conform QE-ului; marea dilema eur-leu, cand trece luna de miere a leului
temerea mea e pe termen mediu lung, un 5-10% nu e mare problema; ce ne facem cand o sa fie 50%?
am o intrebare, cum crezi ca va fi cu francii elvetieni?
in timp cum se vor raporta la euro?
incredibil, ai avut dreptate:
http://www.capital.ro/dolarul-a-sarit-de-4-lei.html
Car romania nu va trece la Euro e clar, din cauza lipsei convergentei reale.
http://riscograma.ro/9235/mai-vrea-romania-sa-adopte-euro-dar-euro-sa-adopte-romania/
Si asta nu se va schimba nici in 5 ani nici in 10 ani de acum inainte.
E mai probabil ca o criza puternica sa destabilizeze total Euro decat noi sa ajungem la nivelul economic REAL care sa faca Romania compatibila cu zona Euro.
De ce crezi ca ar fi chestia cu DNA -ul dedicatie pentru Basescu?
Basescu e un zero politic in momentul de fata si cariera lui politica este practic terminata, un fel de Nastase dupa ce a pierdut alegerile pentru presedentie. Mai mult, Nastase inca mai era o problema (altfel nu ajungea la puscarie) insa Basescu e un zero total, o gluma proasta, mai putin luat in seama chiar decat Iliescu.
In politica nu prea se fac gesturi gratuite, lucrurile sunt calculate ceva mai la rece.
Si nu ca ceea ce se imtapla cu DNA ar fi o mostra de justitie reala, ca e mai mult show o arata cam ce condamnari s-au dat si prejudicii s-au recuperat.
Si toti stim ca lucrurile pentru care sunt inchisi sunt doar o mica fractiune vizavi de ceea ce se stie ca au facut (si mai mult ca sigur se poate si dovedi)
Ceva se incearca, este un mesaj care se vrea transmis, desi cam vag, dar directia este oricare alta decat Basescu.
Dolarul nu stiu daca va exploda cat practic va imploda Euro, ca sa vorbim din perspectiva corecta.
Si ma indoiesc ca un razboi major este evitabil, pentru ca practic americanii il vor, e planuit de cativa ani iar situatia lor economica este din ce in ce mai problematica, in ciuda intaririi dolarului a tiparnitei si altor povesti, cere practic chestia asta.
Practic asistem la o plafonare a gloriosului capitalism, ceea ce tatucii comunismului au declarat cu mult timp in urma ca se va intampla (desi nu atat de repede cat au sperat ei), plafonare rezultata tocmai din desconsiderarea omului in fata profitului.
Datorita avansului tehnologic avem o productivitate fara precedent, din care toti, fara exceptie, am putea trai destul de bine si unii chiar foarte bine. dar asta este incompatibil cu sistemul actual si mai ales cu principiile conducerii (1984) care zic ca trebuie sa existe stratificare sociala pe criterii economice altfel lumea n-ar mai sta doar in mainile catorva.
Eu zic sa nu o lasi balta ca nu strica sa mai auda unii/altii si altceva decat optimism nejustificat sau tacere totala in unele chestiuni sensibile.
Chiar zilele trecute spuneai intr-un comment „daca as putea as pune un buton “Act” in loc de “Like””; si dintr-o data te-ai hotarat sa nu mai actionezi. Cel putin pentru moment. Ai fi surprins sa afli ca din ce in ce mai multi romani se trezesc la realitate. Iar asta se datoreaza in cea mai mare parte voua, celor cu penita de aur. De cativa ani ma aflu in cadrul unor grupuri de discutie ale caror membrii cresc tot mai mult, si nu numai. Observ o activitate media tot mai intensa (nu ma refer la media oficiala, ci la bloguri). Trezirea ia amploare, poate nici pe departe la nivelul dorit de noi, insa este totusi surpinzator la o tara ca Romania, care se pare ca doarme profund, si ii place sa doarma… Oricum, am certitudinea ca stii ce faci, iar ceea ce faci este bine. Te asigur insa de faptul ca eu, ca si multi altii probabil, abia asteptam in mail eticheta cu „chiazna.ro”.
Imi este cunoscut acest sentiment al neputintei care tulbura uneori sufletul celui care isi asuma sa fie „vox clamantis in deserto”. Blogul tau, draga frate, este printre putinele locuri de lumina din spatiul virtual, unde am posibilitatea sa citesc analize economice (si nu numai) pe care sa le inteleg si care, mai ales, au radacina in Crestinism. Probabil ca uneori este nevoie de odihna sufleteasca a tacerii si deopotriva de tacerea odihnei sufletesti. Lupta trebuie insa purtata, iti face acest indemn un preot care a avut inclusiv „onoarea” sa fie anchetat de administratia bisericeasca pentru articolele sale (desi niciodata nu am incalcat cu adevarat vreun Canon al Bisericii, doar am afectat interesele lumesti ale unora dintre membri acestei administratii). Sunt un om cu pacate si doar aceste pacate ma tulbura in ceea ce scriu, caci aduc in sufletul meu intrebarea daca sunt eu vrednic sa scriu. Insa frumusetea Crestinismului este ca mereu si mereu avem ingaduit de la Hristos sa ne ridicam din pacate si ne intoarcem la El, Care „nu voieste moartea pacatosului, ci ca pacatosul sa se intoarca de la calea sa si sa fie viu.” (Iezechiel XXXIII, 11) Cu binecuvantare, Pr. Marcel
dolarul va exploda
sa creasca dolarul? (eu ma astept sa cada de tot agrenand un dezastru)
prefer fara metafore… 🙂