Scandalul cărţii într-o ţară condusă de un covrigar

  • Post comments:6 Comments
  • Reading time:6 mins read

Sursa: Ziarul Financiar Primul lucru pe care am să îl zic despre acest scandal este că meltenii oricum dorm pe ei şi nu îi doare de aşa ceva. Chestiunea este una marginală şi scandal e mult spus. 99.99% dintre români nu ştiu despre această chestiune şi 95% dintre români nu au cumpărat o carte în ultimii 10 ani. Poate nu sunt 95 ci 94, dar în orice caz sunt peste 90. De aceea avem prim-ministru covrigar, de aceea avem partid unic şi pupincurişti reduşi…

Continue ReadingScandalul cărţii într-o ţară condusă de un covrigar

12 REGULI PENTRU O VIAȚĂ ÎN VALEA PLÂNGERII? (2 DIN 2)

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:5 mins read

Am terminat articolul anterior cam brusc din lene și la recitire mi-am dat seama ca am lungit prea mult introducerea și prezentarea lui Peterson. Cine nu a auzit de el, cu siguranță nu va înțelege oricum ce vreau să spun și prin urmare, introducerea a cam fost degeaba. Doresc deci să mă refer la faptul ca Peterson deseori repetă că în fața fatalității vieții maxim ce putem face este să acceptăm purtarea crucii și să încercăm să fim buni pentru a nu agrava și…

Continue Reading12 REGULI PENTRU O VIAȚĂ ÎN VALEA PLÂNGERII? (2 DIN 2)

12 reguli pentru o viață în valea plângerii? (1 din 2)

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:5 mins read

Este posibilă fericirea în această viață sau este doar o himeră? Peterson e de părere că dacă nu ai avut parte de o mare suferință în viața ta, sau dacă măcar un apropiat al tău nu are parte de o mare suferință, ești un mare norocos. Și să nu crezi că ai scăpat ... În fața suferinței însă, te poți ridica la înălțimea provocării sau poți să fii spulberat. Maximul ce se pote face, este să fii pregătit pentru aceste momente și nimic mai…

Continue Reading12 reguli pentru o viață în valea plângerii? (1 din 2)

Trebuie sa sprijine statul cultura?

  • Post comments:6 Comments
  • Reading time:5 mins read

Se vaieta aseara Cartarescu la Digi24 ca nimeni nu se gandeste din ce traiesc scriitorii in perioada asta ... Vai, vai, ce tragedie! De ce ar trebui eu sa ma gandesc din ce traieste scriitorul cutare si de ce m-ar interesa pe mine din ce traieste tamplarul cutare? Bine ca nu a facut covid, ca oricum sunt sute de mii de someri si o sa vina mama ei de criza. Dar ca fapt divers, in general, daca scriitorul acela munceste si munca lui e…

Continue ReadingTrebuie sa sprijine statul cultura?

De ce să citim?

  • Post comments:5 Comments
  • Reading time:14 mins read

Invariabil, ca negustor de carte mi se pune deseori întrebarea: mai cumpără cineva cărți? Mai citește cineva? Instant deduc din întrebare că persoana care o pune nu are o relație prea familiară cu cartea pentru că altfel nu s-ar mira că, da, mai există consumatori de carte. Poate mă înșel și respectivul doar dorește prin plasarea subînțeleasă în categoria cititorilor, să pară tare. Și nu, întrebarea asta nu e recentă, de când cu penetrarea accesului la net sau cu Facebook-ul ci o primesc periodic…

Continue ReadingDe ce să citim?

Viața și aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război (1908-1918) [RECENZIE]

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:5 mins read

Ah, rău este prin străini ca desculț printre mărăcini!  Am fost și sunt bolnav greu. Cât e ziua și noaptea de mare nu vine nimeni să-mi dea vizită sau să vadă dacă sunt mort sau viu. Cel ce va mai face ca mine, ca mine să se chinuiască. Stau și mă mir, mă înspăimânt singur de mine! Cum? În România având tată, mamă, frați, surori, neamuri și prieteni, fiind de națiune român, nu am stat și răbdat să-mi fac serviciul către stat, și în…

Continue ReadingViața și aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război (1908-1918) [RECENZIE]

Amănunte interesante din viața lui Rahmaninov

  • Post comments:2 Comments
  • Reading time:6 mins read

"Un muzician al inimii, dar nu un sentimentalist"  - Boris Nikitin (arhitect naval) Serghei Vasilievici Rahmaninov este urmaș al lui Ștefan cel Mare. Făcând parte dintr-o familie nobilă, istoricul acesteia se alfa înscris într-un registru al familiilor nobile rusești din secolul al XVII-lea în care reiese ca fondatorul acestei famili este Ioan Vecin, un fiul al lui Ștefan cel Mare care la rândul său a avut doi fii: Ioan Voloh și Vasilii Rahmanin, din care descinde Serghei Vasilievici Rahmaninov. A pus mâna pe pian la 4 ani și până să termine…

Continue ReadingAmănunte interesante din viața lui Rahmaninov

Copiii haloween – generația marshmallow

  • Post comments:8 Comments
  • Reading time:11 mins read

Nu va speriati! Vor fi doar fantome prietenoase si vrajitoare dragute! Ia-ti coada de matura si hai la petrecere! Petrecaretii se vor putea indulci cu o groaza de dulciuri, degete de vrajitoare, placinta cu dovleac, sucuri si cate si mai cate…. Anutuțul de mai sus este extras dintr-un material promoțional la o petrecere de Haloween pentru copii organizată aiurea undeva în București. O căutare publică pe Facebook după cuvintele "petrecere Haloween" ne dă o imagine clară a fenomenului Haloween în România, mai ales în cadrul educațional. La…

Continue ReadingCopiii haloween – generația marshmallow

Din tainele statisticilor: romanii si limbile straine

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:1 mins read

Daca in majoritatea statisticilor la nivel european Romania sta prost, ne-am astepta ca macar la limbi straine sa stam mai bine. Nu din alt motiv, ci din simplul motiv ca invatamantul romanesc este si a fost unul foarte bun sau cel putin asa ni s-a spus. Asta pe langa faptul ca ne credem mai destepti ca altii ... Pe scurt, doar ungurii sunt mai slabi ca noi in ceea ce priveste cunoasterea limbilor straine. Asta daca nu cumva, doar noi cu ungurii spunem adevarul…

Continue ReadingDin tainele statisticilor: romanii si limbile straine