Se merită investițiile în imobiliare în 2022?

  • Post comments:26 Comments
  • Reading time:7 mins read

Nu. De fapt, depinde. Ca principiu general, orice oportunitate trebuie fructificată. Prin oportunitate se înțelege că mă refer la chilipiruri. Prin chilipiruri înțeleg terenuri în zone centrale la prețuri foarte mici. Cât mai centrale. Dar nu doar terenurile centrale la un preț bun reprezintă oportunități ci mai ales terenurile agricole. Dacă discutăm de investiții ... Bineînțeles că investiția în terenuri agricole necesită oarecare cunoștințe agricole, ceea ce nu e la îndemâna tuturor, pe când un teren ieftin cumpărat într-o zona fierbinte, e de la…

Continue ReadingSe merită investițiile în imobiliare în 2022?

Vine primăvara: cresc preţurile la imobiliare

  • Post comments:1 Comment
  • Reading time:6 mins read

Deşi pe piaţa creditelor se anunţă iarna, pe piaţa imobiliară vine primăvara şi preţurile cresc. Cresc mai bine zis, preţurile la cerere, căci preţurile reale (la vânzare) nu putem ştii cum evoluează deoarece nu exista un indice real care să măsoare şi să ne indice cum stăm. Ca o mică paranteză: menţionam într-un articol trecut că România este o ţară bananieră şi pentru că nu are o lege a falimentului personal. Tot un indicator la nivelului subdezvoltării infrastructurii este şi lipsa unui indice al imobiliarelor. Nu…

Continue ReadingVine primăvara: cresc preţurile la imobiliare

Ce mai fac imobiliarele?

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:8 mins read

Nenumarate zvonuri despre "revenirea imbobiliarelor" au invadat in ultimul timp titlurile din ziare pe aceasta tema. Sa dam doar cateva exemple: - Tranzacțiile imobiliare continuă să se dezmorțească. Segmentul de lux este cel mai dinamic - o stire care nu spune nimic. Evident ca segmentul de lux este dinamic, ca criza mareste diferenta intre bogati si saraci si cum oferta este limitata si bancile sunt cum sunt, toti parvenitii care au facut bani si nu stiu sa ii investeasca si sa ii gestioenze eficient…

Continue ReadingCe mai fac imobiliarele?

Chiar vor băncile să vândă activele recuperate?

  • Post comments:2 Comments
  • Reading time:12 mins read

Dupa cum stim ne aflam intr-o mare problema: economia sufera pentru ca bancile nu mai dau credite. Bancile nu mai dau credite pentru ca au deja prea multe credite neperformante. Bancile trebuie deci sa "rezolve" aceste credite. Metoda de a rezolva creditele "neperformante" este evident vanzarea bunurilor la subpret. Altfel, daca pretul nu ar fi sub cel al pietei, cine ar cumpara "bunatatile" vandute de banci? Mai ales, avand in vedere si blocajul psihologic - multi romani, nici nu vor sa se atinga de…

Continue ReadingChiar vor băncile să vândă activele recuperate?

Imobiliarele – o prăpastie al cărei fund nu se vede încă

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:5 mins read

Imobiliarele au cazut destul de mult din 2008 sunt de parere unii. De fapt nu doar unii, ci majoritatea oamenilor, din toate categoriile: agentii imobiliare, ziaristi, vanzatori, cumparatori etc. Au inceput deja sa apara in emisiuni bombastice la unele televiziuni cu pretentii (de ex: Digi24) in care se pompeaza titluri aiuristice gen "Record de tranzactii imobiliare". In primul rand as dori sa mentionez ca este penibil ca pentru o emisiune care se intituleaza "Catalog imobiliar" sa speculeze aiuristic stiut fiind ca in Romania nu…

Continue ReadingImobiliarele – o prăpastie al cărei fund nu se vede încă

Ce mai (se fac că) vând băncile

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:6 mins read

Ziarul Financiar titreaza azi pompos: Cea mai mare bancă din România nu mai are răbdare cu restanţierii şi le scoate casele la vânzare cu sutele. Pe langa greseala ca nu BCR este cea mai mare banca din tara ci BNR, Ziarul Financiar mai face cateva omisiuni, din care deducem ca probabil articolul nu este decat reclama camuflata. Omisiunile pe care le-a facut sunt cam doua: 1) BCR are in permanenta scoate la vanzare cu sutele apartamente, proiecte imobiliare masi si alte bunuri; fluxul normal al…

Continue ReadingCe mai (se fac că) vând băncile

Spania începe să bage din nou bani în bănci pentru a nu le lăsa să pice

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:1 mins read

- Spania si-a accelerat eforturile sa salveze bancile cu un plan care le forteaza sa recunoasca pierderile survenite un urma spargerii bulei imobiliare - din expunerea de 298 de miliarde de euro pe sectorul imobiliar, peste 184 de miliarde sunt "toxice", adica sansele sa fie recuperate sunt aproape zero

Continue ReadingSpania începe să bage din nou bani în bănci pentru a nu le lăsa să pice

Universul paralel al vânzătorilor de imobiliare

  • Post comments:8 Comments
  • Reading time:7 mins read

Sunt sigur. Vanzatorii de imobiliare din Romania traiesc intr-un univers paralel, ei nu au habar de lumea din jurul lor si se cred in vestul salbatic in timpul goanei dupa aur. Sa exemplificam pe baza unui anunt publicat pe un site de imobiliare local, museimobiliare.ro. De inchiriere fost showroom care a gazduit o marca ce nu a facut fata crizei si a fost nevoita sa-si inchida prezenta in Craiova, dealerii dand faliment iar reprezentarea locala a marcii fostului delaer fiind preluata de dealerul unei…

Continue ReadingUniversul paralel al vânzătorilor de imobiliare

Cum vor afecta noile reglementari ale BNR preţurile în imobiliare

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:4 mins read

Banca Naţională a României nu este mulţumită de actualele condiţii de creditare. Ca urmare a elaborat un proiect care urmăreşte schimbarea actualelor reguli de împrumut. Spre exemplu, BNR vrea ca la împrumuturile imobiliare în euro avansul să fie de 30%, iar în cazul creditelor de consum - perioada de rambursare să fie de cel mult cinci ani. (Sursa: imopedia) Dupa cum stim in imobiliare situatia nu e roza deloc, oricat de optimisti si de perseverenti in optimist ar fi agentii care ne avertizeaza sa…

Continue ReadingCum vor afecta noile reglementari ale BNR preţurile în imobiliare

Imobiliarele – inca mult prea scumpe

  • Post comments:3 Comments
  • Reading time:10 mins read

Singurul semn veritabil al revenirii din criza ar fi prabusirea pietei imobiliare la nivelul potentialului economiei reale. Asta, fara a lua in considerare cauze exogene cum ar fi inflatia, riscul sistemic, razboaie, criza resurselor etc. Dar daca ar fi sa privim Romania printr-un ochean si sa zicem: cand isi va reveni din criza, un raspuns adevarat nu s-ar baza decat pe intoarcerea preturilor din imobiliare in lumea reala. Ce inseamna asta? Pai inseamna de exemplu ca un apartament cu doua camere sa coste atat…

Continue ReadingImobiliarele – inca mult prea scumpe