Negarea pericolului si trivializarea mobilizarii: o reactie fireasca

Dorel este constructor. El face casa. Desi se uita pe hartii, se face ca analizeaza proiectul si ca e profesionist, cand iti face casa, cu privire la structura sau la alte dileme ingineresti, Dorel stie mai bine chiar daca nu a facut facultate de specialitate. La cate case a costruit … niciuna nu a cazut! Dorel este un pattern. Cum te afecteaza pe tine, om serios care poate ti-ai facut casa cum trebuie, urmand planul structuristului si avand norocul sa nu dai peste un Dorel? Pai, daca Dorel isi face casa langa tine, sau si mai rau face vreun bloc, la viitorul cutremur poate te afecteaza. In rest, nu prea. Dar la cutremur e posibil sa navaleasca peste tine toti care si-au facut casa cu dorei.

Nea Nelu sfatuitorul este un alt pattern. Nea Nelu lucreaza in constructii, om bun de toate. Nu exceleaza in ceva, nu e specializat, face ce-apuca si ce joburi gaseste. Vrei sa iti faci casa, daca te aude, imediat sare pe tine cu sfaturi: sa faci asa, sa nu faci asa. Nici nea Nelu nu a facut studii, dar are o ura irationala pe structuristi care “baga prea mult fier”. Daca cumva ai apucat sa faci casa dupa proiect, nea Nelu o sa rada de tine ca esti un fraier si o sa te priveasca cu mila: saracu de tine, daca nu ai stiut si tu, daca nu ai avut cine sa te sfatuiasca. Nea Nelu e un alt pattern si mai greu de ferit de el decat Dorel pentru ca daca Dorel este sef, nea Nelu e in actiune si nu stii daca nu cumva chiar acum lucreaza la casa ta si cand leaga sarmele la fundatie, nu urmareste chiar 100% ce scrie la carte, si face cum a vazut si el pe la altii.

In special in Romania, alergia la specialisti si priceputul la toate este mai raspandita decat coronavirusul in China. Sa nu ne temem deci daca multi vor nega riscurile si vor tata cu trivialitate toate apelurile autoritatilor – fade apeluri si fade masuri oricum. Dar chiar daca fiecare “stie-mai-bine” are in coltul capului o temere ca “daca o fi asa”, trezirea va fi prea tarzie.

Dar nu doar noi romanii suntem asa, ci e ceva ce tine de spiritul latin. Se tot intreaba oamenii, de ce in Italia e explozia asta. Iata un posibil raspuns:

Premierul italian Giuseppe Conte a acuzat că un spital din Lombardia a încălcat protocoalele: „Este clar că a existat un focar şi că virusul s-a răspândit de acolo. Până acum se știe, a existat management la nivelul unei structuri spitalicești care nu este în întregime în conformitate cu protocoalele prudente recomandate în aceste cazuri, iar acest lucru a contribuit cu siguranță la răspândire.”

Sursa

Cazuri similare vor fi si sunt deja si la noi. Am vazut o doctorita “specialista” la Craiova care declara cu sictir pe aeroport ca “niciun caz nu a fost depistat” la pasagerii aceia veniti din Italia. In timpul interviului si probabil in timpul “verificarilor” nu a purtat masca, pentru ca “ea nu se sperie”. Evident nu a declarat asta, dar asta spunea prin limbajul non-verbal. De asemenea, expertii epidemiologi care au venit sa verifice posibilii infectati, nu s-au gandit sa nu mai treaca pasagerii prin aeroport pentru ca daca sunt infectati pot bloca total activitatea si oricum depistarea e problematica (daca au citit doua boabe despre acest virus). Ei au facut acea verificare a temperaturii (desi din ce stiu nu avem aparate, deci probabil au facut doar interviuri) si apoi au lasat oamenii in pace. Presa fiind gramada pe-acolo, a oprit oamenii in mijlocul aeroportului ca sa le ia interviu despre ce se intampla in Italia si despre ce le-au facut astia. Amuzant cum unii luau interviu altora despre cum astora le luasera altii interviu. Caci acea verificare este cel mult spus un interviu.

Am mentionat intr-un articol anterior ca exista 3 nivele de reactie la criza: 1) negarea, 2) temerea / pregatirea, 3) haosul. Data fiind viteza propagarii, multi o sa fie blocati in etapa 1. Oricum eu cam cred ca cei aflati acum in etapa 2 sunt tarziu, pentru ca pregatirea – pentru a fi facuta asa cum trebuie (poate voi comenta intr-un articol ulterior) presupune in primul rand izolare, iar cine nu s-a izolat deja este deja nepregatit.

Fiecare criza are insa mai multe puseuri si etape si cele 3 nivele de reactie se repeta pentru fiecare etapa in parte. Acum cateva luni, multi nu credeau ca exista aceasta boala si ziceau “este facatura”. Acum, desi au acceptat, zic ca “la noi nu o sa ajunga” sau altele … Pregatirea este deci intarziata si din pacate autoritatile au cu totul alte prioritati, legate de imagine, spalarea putinei, protejarea propriului scaun si alte scopuri total inutile data fiind gravitatea perspectivelor. In ziua de astazi, din pacate cei care realizeaza ce se intampla si care pot da o mana de ajutor, se simt neputinciosi si doar nebunia ii va impinge sa traga lucrurile inainte. Criza actuala este un test pentru omenire. Primul test tine de organizare, in etapele urmatoare se va testa daruirea si jertfa unora care o sa fie in linia intai si o sa incearca sa blocheze mormanul de rahat ca sa nu loveasca dintr-o data in ventilator (doctori, politie, armata) iar in cele din urma o sa fie testate chiar valorile umane de baza. Cand magazinele o sa fie goale, politia lipsa, salvarea lipsa, vom vedea umanitatea din noi daca rezista tentatiilor si in ce masura. Problema este ca tu chiar daca treci testul, fie cel cu organizarea, fie cel cu jertfa pentru cei din jur, fie cel cu valorile umane de baza (sa nu omori pe vecin ca sa ii furi conservele), inevitabil vei suporta consecintele celor care nu au trecut aceste teste pentru ca Dumnezeu da ploaie si peste cei buni si peste cei rai. Si acum avem o ploaie acida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.