In timp ce majoritatea super-analistilor politici de la TV – care pe zi ce trece seamana mai mult cu personajele din Muppets prin inteligenta pe care o degaja – s-au complicat in analize peste analize despre motivatia si interesul UE de a se extinde spre est, in ziarul Gandul de ieri putem vedea negru pe alb cum ca „extinderea” este o afacere destul de profitabila pentru UE: aduce bani!
In cifre: de la aderare, Romania a platit 9 miliarde, a primit 4,8 miliarde. Profit UE: 4,2 miliarde. Doar cu Romania. Se adauga insa Bulgaria, Ungaria, tarile baltice, etc. Si de ce nu, pe viitor, Ucraina?
Iata deci cum planuieste UE sa iese din criza: integreaza tot ce poate, promite marea cu sarea, arunca praf in ochi si asa iese din criza. Dar macar daca ar iesi! Banii sifonati de la noile venite ajung in salariile imense ale birocratilor din organismele acestui mastodond, prin miile si zecile de mii de comisii, consilii, agentii si alte adunaturi. Iata doar o mica lista:
– parlament european (nu face nimic, ce fac ei sunt recomandari care statele membre le accepta sau nu; primesc legile deja facute de la comisie si ei doar apasa butonul de vot; cezi cazul Severin);
– comisia europana: taie si spanzura; o adunatura de „numiti” care nu trec prin sistemul de vot si sunt pur si simplu spuma coruptiei din uniunea asta, tocmai pentru ca au si cel mai important rol; evident legile nu sta Barosso sa le scrie, are si el sute de consilieri, secretari, soferi etc
– consiliul europei;
– curtea de justitie;
– banca centrala europeana;
– curtea auditorilor
– agentii (inclusiv pentru „vocational training”, adica cantat la muzicuta)
– alte agentii care nu au rol de agentii (inclusiv o agentie pentru recrutarea personalului pentru UE sau una pentru tine, consumatorule european!)
Ca sa va faceti o idee de cat consuma parazitii astia, calculati 5% din 864 milarde de euro cat a fost bugetul pe perioada 2007–2013 (cf Wikipedia). Ca sa nu mai vorbim de cum s-au cheltuit restul de 95% care daca nu s-ar fi supt aiurea din impozite, taxe si accize, poate Europa nici nu intra in criza.
Dar nu doar banii primiti de la „noii primiti” sunt principalele avantaje ale statelor bogate din „core”-ul UE. Un alt avantaj il avem acum din problema cu Shengen si cu emigrantii: sug tot ce se poate forta de munca supercalificata si rejecteaza restul. Au piete de desfacere imense in care companiile lor exporta la greu si in care guvernele stranse cu usa distrug capacitatile de productie si se imprumuta la dobanzi mari, garantand cu resursele tarilor respective.u
Avem de ales insa, ne-am putea intreba? E pretul pe care trebuie sa il platim, ca sa intram si noi in clubul „elitelor” unde avem drepturile omului si perspectiva dezvoltarii. Nici una, nici alta! Cu privire la drepturile omului, se vede din cei in ce mai mult nasterea unui nou soviet cu o doctrina extremista (dreptul minoritatilor) iar dezvoltarea este o iluzie, integrarea in UE nu ajuta cu nimic concret ci doar franeaza dezvoltarea reala pe care Romania ar fi avut-o daca nu ar fi fost canibalizata de UE. Daca Turcia a avut dezvoltarea pe care a avut-o in afara UE, cu capacitatile si cultura pe care o are, imaginati-va ce s-ar fi putut intampla intr-o Romanie in afara UE, cum este Serbia de exemplu.
Poate s-ar gasi vreunul sa puna in balanta democratia, sa argumenteze ca daca nu am fi fost in UE nu mai aveam democratie. Dar e frumoasa si buna democratia pe care o avem azi, in care toate gunoaiele au ajuns sa ne conduca si toti mafiotii sa suga din ce produc altii?
Intr-adevar poate ca in afara UE, Romania ajungea ca Serbia: sfasiata si pusa la colt. In UE insa am ramas pusi la colt si nu se stie ce ne rezerva viitorul cu privire la sfasiere. Vedem ca deja se discuta despre „regionalizare” care nu e decat un pas catre dizolvare.
Pe langa cifrele seci din ziarul Gandul, ar mai fi un aspect: 1 euro dat nu e acealasi cu 1 euro luat. Adica: 1 euro dat, este dat din taxe pe munca, profitul firmelor care muncesc, ale oamenilor care primesc salarii, ale profesorilor si doctorilor care ia salarii mizere etc. Un euro intrat insa se duce in „proiecte” care nu au nici un rezultat, in tunuri complexe, firme de „consulting”, parteneriate „public-private” etc care sunt toate anti-economie, anti-dezvoltare si nu constituie decat un drog fatal pentru o economie surogata care doar simuleaza „restructurare” si „integrare”. In plus „asimilarea” fondurilor s-a facut in mare parte de smecheri sus pusi, la cei de jos ajungand mizilicul salariilor minime si bacsisul de la restaurant sau de la frizer pe care il dau smecherii, in loc sa ajunga unde ar trebui. De aceea UE nu are nici o sansa si oricat de corupta si ineficienta este vazuta America de unii, in comparatie cu Europa pentru mine este inca Tara Fagaduintei. Nu mai zic cum e vazuta UE de catre americani, motiv si pentru care investitorii americani nu prea se gramadesc sa intre pe bursele europene, sa investeasca si fie fug aiurea prin Asia fie se risca mai mult acasa la ei.
Socul mare va veni cu timpul cand si peste 20 de ani ne vom intreba cum de suntem tot la coada Europei si cum de nu ne-am dezvoltat desi am „absorbit” atatea miliarde. Evident, intrbarea asta o putem pune si acum, unde s-au dus chiar si miliardele astea putine de nu prea se vede nimic decat ritmul in care creste datoria statului si a administratiilor locale.
Exista inca un motiv pentru „integrarea” Ucrainei .Imperialismul european in plina crestere nu o sa se impace niciodata cu ideea ca o zona de influenta catolica (ma refer la Galitia) aflata traditional in siajul Poloniei ori al Austro-Ungariei este inca sub dominatia Rusiei.Ucraina va fi impartita pana la urma.Singura problema pe care o au este ca vor sa faca asta fara prea mari tulburari.In rest ,tot articolul este foarte bun.