„O sa sapam Twitter-ul, o sa vada ei puterea Republicii Turce” – racneste Erdogan. Fiecare cu ce-l doare …
Problema din Turcia e mai complexa. Ergogan e doar o papusa americana scapata de sub control. Dupa ce a capatat ceva popularitate, s-a gandit ca se poate rupe de stapani si poate incepe sa conduca si singur. Nu prea i-a mers. Americanii controleaza in Turcia fortele armate, politia si cateva scoli musulmane, prin reteaua formata de un proeminent lider musulman care locuieste in strainatate si care prin finantarea obtinuta de la americani a dezvoltat nenumarate actiuni de binefacere prin care a castigat suportul unor categorii cheie din Turcia, mai ales in zone de interes (politie, justitie etc). Ce se intampla acum este un razboi intre Erdogan care incearca sa-si mentina puterea si cealalta tabara care incearca sa scape de el, dar sa nu piarda franele puterii. Altfel spus, Turcia e un haos acum.
Problema in Turcia e ca este greu de „gestionat”: nu sunt 2-3 partide ca la noi si 5-6 oameni care trebuie cumparati sau controlati. In Turcia exista nenumarate partide si nu prea exista lideri, deci exista democratie pura. Oamenii se intalnesc, discuta, dezbat, protesteaza. Din melanjul gruparilor si grupuletelor, e greu de spus cine va castiga. Erdogan a avut startul asigurat si apoi a crescut pe fondul nationalismului dar mai ales pe norocul de a nu fi fost acceptat in UE. Astfel, Turcia a putut creste imens in perioada de criza, economia s-a pus pe picioare, sistemul financiar a fost stabil si chiar daca lira a pierdut fata de dolar in urma atacurilor speculative, asta e un avantaj pentru exportatori, deci practic Erdogan a avut multe optiuni de manevra. Unde a gresit el a fost Siria: s-a decis prea tarziu sa se opuna americanilor si deja a pierdut din popularitate. Acum din pacate nu mai poate repara relatiile cu Assad, ba mai mult are o problema si cu kurzii care isi consolideaza puterea pe baza petrolului si a ajutorului americanilor care au nevoie de ei pentru manevre in zona.
Ramane de vazut acum ce vor sa faca americanii cu Siria. Nu aiurea au inchis ei ambasada, nu m-ar mira daca urmeaza un atac inopinant, fara nici un acord ONU sau al vestului. Dupa ce a facut Rusia, nu m-ar mira ca americanii sa isi faca si ei de cap. Turcia inca are un rol important de jucat in zona, atat in sud cat mai ales in nord. De aceea a turbat Erdoban pentru ca americanii au nevoie urgenta de certitudini si nu mai au timp sa astepte. Ramane de vazut daca va reusi sa se mentina pe picioare sau va fi maturat ca Ghadafi. Din pacate optiunea Mubarak nu cred ca exista pentru Erdogan, a cam expirat termenul pentru asta, deja Erdogan s-a angajat clar pe pozitii.
Ankara — Turkey’s combative prime minister warned on Thursday that he would eradicate Twitter after a number of audio recordings anonymously posted on social media purportedly exposed corruption in his inner circle.
„We will wipe out Twitter. I don’t care what the international community says,” premier Recep Tayyip Erdogan said in an election rally in the western province of Bursa.
„They will see the Turkish republic’s strength,” he added.
Early this month, Erdogan warned that his government could ban popular social media networks Youtube and Facebook after the crucial March 30 local election, triggering US concern.
Erdogan, Turkey’s all-powerful leader since 2003, has been under mounting pressure after audio recordings allegedly show his involvement in corruption, and others portraying him interfering in business deals, court cases and media coverage.
He dismissed most of the recordings as „vile” fakes concocted by his rivals.
Erdogan’s government has been rocked by a vast corruption probe launched in December which saw dozens of people rounded up including the premier’s close business and political allies.
The Turkish strongman has accused associates of a former staunch ally – US-exiled cleric Fethullah Gulen – of being behind the graft probe that claimed the scalps of four ministers.
Gulen however has denied any involvement.
Turkey recently tightened government control of the Internet saying it wanted to defend privacy.
Erdogan’s critics said the new law was a further bid to hush up corruption allegations flooding social media and video sharing sites.
Nu sunt primi si nici ultimi care vor sa rastoarne orice vine de la americani, insa sa nu uitam ca vorbim totusi despre doua capete ale lumii si ca multi vorbesc si putini fac ceea ce vorbesc, asa ca putem ignora lejer unele subiecte de genu’.