Cat va mai creste francul?

Concret, elvetienii au renuntat la euro. Ce a spus Banca Nationala a Elvetiei prin aceasta miscare? Renuntam la euro, au Grecia, au datorii, nu au revenire economica, nu mai sunt sperante. Ne vedem de ale noastre!

Este greu de inteles acum cat de mare importanta are aceasta noua atitudine a BNE. Sa recapitulam: Elvetia este poate una dintre cele mai sigure tari din lume, reusind chiar si in Al Doilea Razboi Mondial sa isi pastreze neutralitatea, deci sa nu fie cucerita de nemti, care le erau vecini. Realizam oare ce inseamna asta?

Pentru romanul obisnuit cu personaje gen Isarescu, Vasilescu sau Liviu Voinea, lumea bancherilor centrali (mai ales) este privita cu scepticism. Insa in cazul BNE, lucrurile stau nitel altfel.

Brandul elvetian si indirect moneda elvetiana au fost privite cu atata incredere de investitori incat desi banca nationala se angajase sa mentina peg-ul (si nimic nu o impiedica – tiparirea de franci e la fel de gratuita pentru elvetieni cat este si tiparirea de lei pentru Isarescu) incat cumpararea de franci nu a incetat desi dobanzile erau negative si prin urmare randamentul francului era mult mai slab decat al altor monede (euro sau dolar).

BNE a fost constienta de aceasta incredere si in nici un caz nu s-a hazardat si nu s-a pripit asumandu-si riscul de a calca propriul angajament de mentinere a peg-ului. Ei nu au fost „emotivi” cum gandesc unii pe la noi si au luat in calcul toate argumentele. Cu siguranta, nu se tem de pierderea increderii in franc sau in Elvetia prin aceasta masura, ci comparativ cu increderea in UE, elvetienii sunt regi.

Am mai repetat si cu alte ocazii proverbul: „cand un urs ataca un grup de oameni, nu conteaza cine fuge cel mai tare, ci care fuge ultimul”. Prin urmare, elvetienii au preferat sa sacrifice un cuantum din capitalul lor de incredere, avand in vedere situatia din UE.

Sa analizam putin si momentul in care elvetienii renunta la peg: terminarea QE-ului la americani. Ne aflam in prin proces de limitare a tiparirii de dolari pe fondul unor rezultate pozitive ale economiei americane. Ne-am astepta deci ca presiunea pe franc sa fii scazut si investitorii sa se fii indreptat inspre dolar. Dar se pare ca lucrurile nu stau chiar asa.

Pe langa posibilitatea ca BCE sa dea drumul la tiparnita in sedinta de saptamana urmatoare, elvetienii erau evident ingrijorati de eventualitatea autodistrugerii monedei lor nationale in cazul in care raman legati de euro. Va dati prin urmare seama ce cred bancherii elvetieni despre moneda europeana.

Francul devine asadar peste noapte cea mai tare moneda si cea mai sigura totodata inspre care vor curge toti banii dinspre zonele de risc gen piata de capital, comoditati, piete emergente in cautarea mentinerii valorii, chiar daca la costuri destul de arzatoare in alte vremuri (aproape 1% dobanda negativa cu riscul de marire).

Intorcandu-ne la intrebarea din titlu, francul se va intari pana cand economia eropeana isi va reveni din criza. Deci probabil peste 10-15 ani!

Marea ingrijorare pentru romanii care au credite in franci nu cred insa ca trebuie sa mai fie perechea EUR/CHF, care chiar daca va cadea, probabil nu va mai face procente de 15% intr-o zi. Marea ingrijorare trebuie sa fie cursul EUR/RON cand toti vor descoperii ca imparatul Isarescu nu are haine. [1]

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE:

[1] vezi si Cum se calculeaza cursul leu-francfranc

[2] titlul initial al articolului a fost „Cat va mai scadea francul?”. Evident a fost o greseala din neatentie, francul o sa scada cand o sa mute bancherii de la Zurich la Salonic si sediul bancii bancilor de la Geneva la Piraeus.

This Post Has 10 Comments

  1. Pop Sebastian

    Am luat un credit in CHF in 2008 Septembrie..am prins penultimul dosar aprobat atunci pentru credit cu ipoteca..
    Parintii mei au venit cu un teren intravilan..evaluat de banca la 180000 CHF..in conditiile in care eu am solicitat bancii doar 62000 CHF, la un curs de 2.41 lei/CHF.
    In acea perioada toate imobilele aveau un trend descendent valoric..si am asteptat cu creditul luat de la WB 3 luni pana mi-am cumparat un apartament ..a carui valoare in Septembrie era 250000 lei, in Decembrie 2008 170000 lei, in Dej, zona A ultracentral.
    Am castigat in 2011 procesul cu comisionul bancar abuziv iar cu banii primiti prin decizie judecatoreasca i-am dat inapoi bancii si am redus perioada de creditare cu 2 ani si 4 luni.
    Multi prieteni au spus ca am gresit..si trebuia sa ma folosesc de ei, dar acum nu regret nimic.

    1. admin

      pai depinde cu trebuia sa va folositi de ei; evident gura lumii spune multe; calcule forex si previziuni ale dobanzilor sunt greu de facut, dar faptul ca ati platit creditul in loc sa cheltuitii banii aiurea nu e tocmai gresit; depinde insa si de expunere, cat de mare aveati expunerea si ce alte nevoi aveati; ca principiu insa, una e sa gandesti dupa ce ai putut face inainte; important e pe baza a ce iei decizia: informatii si calcule + raportari la situatia personala sau doar emotii si propaganda sau stiri TV

  2. Alin

    Apropo de mesaje subliminale, „imprumutati-va in moneda in care sunteti platiti” s-ar putea sa fie pronosticul pentru ce ii asteapta si pe cei care au credite in Euro.

    Mai multi Euro in circulatie va stimula ceva poate zona Euro, la noi va scumpi importurile (maricele) va scadea putere de cumparare (nu ne asteptam ca la o eventuala crestere a veniturilor din export sa urmeze si o crestere a salariilor/colectarii de taxe) putin probabil ca pe fondul asta Euro se va ieftini pur si simplu.

    Dar pana la urma depinde de masurile luate de BNR insa problema globala cred ca e ceva mai complicata decat poate fi reglementata prin politici monetare, indiferent de nivel.

    1. admin

      mesajul „subliminal” de care zici tu nu e deloc subliminal, e direct, explicit si ferm; eu as zice mai degraba ca are in el un grad mare de ipocrizie; in momentul in care tu te faci dumnezeu al cursului, si in momentul in care permiti ca bancile sa dea credite in euro, te apuci sa dai sfaturi de investitii; este multa ipocrizie si nedreptate in mesajele si politicile BNR-ului; doar un singur adevar este adevarat: la noi nu exista educatie financiara; cu asta au dreptate, dar daca oamenii ar fi educati financiari, de mult nu am mai avea comunistii care ii avem la BNR; pana acum ar fi fost mitinguri si proteste ca sa fie schimbari;

      ca sa nu mai zic ca desi credite in euro se pot da (de ce oare, intr-o tara care are moneda nationala), firmele nu pot sa primeasca plati in euro sau sa faca tranzactii in euro, sau sa plateasca salariatii direct in euro, ci trebuie sa treaca tot prin schimburile bancilor sa comisioneze prin spread-uri si sa plateasca taxe la banci; liber la euro-credite, interzis la euro-afaceri si euro-salarii; de aceea eu sunt pentru trecerea urgenta la euro; desi o moneda nationala, din princpiu este buna, in practica romaneasca, trecerea la euro, ne-ar elibera de o gasca de combinatori extrem de nefasti pentru dezvoltarea pietei libere in Romania

      eu am temerea ca cu mai multi euro in circulatie, o sa fie mana cereasca pentru BNR pentru ca o sa poata sa tipareasca si mai multi lei ca sa tina in viata bancile zombie de pe la noi prin repo-uri si alte inginerii numai de ei cunoscute; insa macar o farama din QE-ul asta daca ar lasa sa se scurga si spre creditacii in euro/chf ar fi un moment de respiro

  3. Alin

    Mai intai, cum faci diferenta intre cresterea economica efectiva si inflatia produsa de tiparnita?
    Daca asa zisa crestere economica este doar o crestere a preturilor produsa de excesul monetar?

    Poate paradoxal, dar cred ca mai multe hartii euro in circulatie va insemna un euro mai scump pentru noi, binenteles in masura in care Isa nu va incerca in continuare sa tina cursul jos, ca tragedia celor cu datorii in franci (mult mai putini) sa nu devina si a celor cu datorii in euro.

    1. admin

      leu-eur poate va creste initial in cazul tiparnicii, dar daca isi revine economia (cel putin superficial, cum e la americani), evident si cererea pentru produse romanesti la export va creste si ulterior si leul se va intari; acelasi efect la care am asistat pana acum ceva luni, inainte sa inceapa cresterea din nou; exista deci un lag intre „revenirea” din europa si cea din Romania care se va reflecta in curs; daca insa tiparnita va esua mai rapid ca in SUA, evident vor fi ape foarte tulburi

      tu pe ce te bazezi ca leul va pica mai mult in cazul pornirii tiparnitei pe euro?

  4. raluca

    Si cam cum ar treb sa procedeze un imprumutat in franci, din punctul tau de vedere? Care crezi ca va fi tendinta francului pe termen scurt si mediu? dar pe termen lung? Ms

    1. admin

      cum ar trebui sa procedeze depinde de la caz la caz; evident ca cine poate converti in lei, ar fi bine sa o faca, de scazut unde a fost nu o sa mai scada; un moment de rascruce va fi peste o saptamana dupa sedinta BCE; daca BCE anunta ca o sa tipareasca, e PROBABIL ca euro-franc sa sara si mai mult, altfel o sa sara mai incet, pas cu pas, pe masura ce o sa incepe sa apara crapaturile in sistem; este insa destul de greu de ghicit ce se va intampla cu leul in raport cu francul, avand in vedere ca in Romania, toate monezile trec prin eur-ron (asta vis-a-vis de independenta bancara, noi deja suntem vasali BCE-ului);

      deci cursul LEU-FRANC e dat de LEU-EURO + EURO-FRANC; in situatia actuala, EURO-FRANC e probabil sa creasca dar LEU-EURO e posibil sa scada daca se vor tipari euro multi;

      daca se tipareste mult euro, eur-ron depinde de cat de calme o sa fie apele: intr-o perioada de relativa liniste, am asistat la un curs eur-ron linistit, la care bineinteles au contribuit si exporturile romanesti si scaderea importurilor datorata scaderii puterii de cumparare; sa nu uitam insa ca au intrat si ceva bani, acum vreo 2-3 ani cand se lauda Ponta ca leul romanesc a fost inclus in JP Morgan Emerging Markets Index; dupa cum mentionam in alte articole, pe cat de mult s-au fericit cei cu credite in euro cand a scazut cursul atunci, pe atat o sa se bucure cand JP Morgan o sa isi traga miliardele inapoi; nu vreau sa fiu in pielea celor care au credite in monezi straine, dar ca principiu:
      – bine e sa ai credit in moneda cea mai slaba – deci in lei
      – si mai bine e sa ai credit cu dobanda fixa, sa nu te trezesti ca sare peste noapte in caz de volatilitate – sa ne amintim 2008 si creditele in lei
      – ideal e sa nu ai credit deloc; cash is king, deja sunt case executate la pret de apartament si vor fi zile si mai bune pentru cei cu cash care o sa reziste tentatiei de a folosi cash-ul ca colateral avand in vedere ca acum sunt dobanzi „mici”; nu e exclus ca si pe la noi sa tinca catre zero dobanzile si preturile sa mai scada cu cateva zeci de procente;

      Fiecare din pozitia in care e, trebuie sa tinda catre ce poate atinge din cele 3 de sus

  5. C

    „Marea ingrijorare trebuie sa fie cursul EUR/RON cand toti vor descoperi ca imparatul Isarescu nu are haine.”

    Poti detalia viziunea ta cu privire la EUR/RON pe termen mediu si lung in urma QE-ului european?

    Mersi.

    1. admin

      pai teoretic la QE ar trebui sa o ia in jos, desi prea mult nu o s-o ia avand in vedere ca Isarescu poate compensa cu lei la discretie; dar la ce tensiuni si volatilitate, fiind data fuga spre safety, nu se stie cat poate sa sara in sus, dincolo de puterea de imblanzire a rezervelor BNR-ului

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.