Nu e prima data cand rusii isi plimba singurul portavion pe langa Siria. De data asta insa, sansele ca sa il si foloseasca cresc dramatic cu fiecare incrancenare a americanilor si a altor aliati din zona, cum ar fi Turcia, Israelul si Arabia Saudita.
Miscarea este bineinteles una de forta, Rusia isi incordeaza muschii. Pentru rusi, portavionul nu este o arma importanta, cu atat mai putin in Siria. Rusii au trimis deja gramada avioane si in plus, cu siguranta au bombardat deja mare parte din targeturile pe care le aveau, de unde si amploarea misiunilor de pana acum. Nu excludem ca rusii sa isi doreasca sa testeze si portavionul: de ce nu, daca tot e rost de niscavai razboi pe bune cu un tigru de hartie precum Isis?
Am mai mentionat intr-un articol mai de la inceputul recentului asalt al Rusiei: unul dintre principalele motive pentru care Rusia intra in Siria este pentru a-si testa si a-si promova armamentul, asa cum americanii au facut in Irak cu Sadam.
In plus, pe langa testare, Putin mai trimite inca un mesaj – daca mai era nevoie – ca o sa faca din Siria un Stalingrad pentru turci si pentru teroristii finantati de americani. Recent, armata siriana a inceput ofesiva terestra, este cert ca aerian, daca se putea, rezolvau si americanii problema Isis. Ajutorul rusilor este doar un mic bobarnac dat unei forte care nu se bazeaza deloc pe depozite de munitii sau infrastructura, ci pe ura islamistilor fata de restul lumii, fie ei americani sau rusi. „Pacificarea” Siriei este o misiune imposibila, asa cum a fost si pacificarea Afganistanului sau a Irakului. Daca insa in Afganistan americanii au copiat greselile rusilor, dupa acestia, in Siria se pare ca o sa fie invers: dupa ce au esuat americanii, rusii vor sa esueze si ei.
Cu siguranta, doar cu avioanele nu vor reusi nimic. Iar daca armata siriana putea sa elimine terestru opozantii, o facea deja pana acum. Prin urmare, Putin, in ciuda declaratiilor de pana acum, o sa fie nevoit sa trimita si trupe – o sa primeasca invitatie de la sirieni. Insa pentru asta, trebuie mai intai ca poporul sa fie pregatit, asa cum a fost si cu Cecenia. Ne asteptam asadar la niste atentate zguduitoare in Rusia pentru a pregati mental poporul si armata sa accepte trimiterea de trupe impotriva teroristilor. Nu excludem ca rusii sa aiba si ei parte de un 911, ca sa poata sa inceapa si ei un razboi global impotriva terorismului, dupa modelul Imperiului.
se pare ca rusii neaga ca l-ar fi trimis: http://globaltimes.cn/content/947278.shtml
cred ca citez prea mult zerohedge …
E simplu: Hillary Clinton.
Interventia de acolo poate sa fie moneda de schimb in tratativele cu americanii.
Noi dam inapoi in Siria, voi dati inapoi in Ucraina si lasati pretul petrolului in pace.
Dupa cum arata portavionul ala, s-a dus acolo sa se scufunde :))
Din tot ce am citit pe net, rezultă că ruşii s-au dus în Şiria doar ca să-l salveze pe Bashar al-Assad şi enclava alauita, un fel de Liban de nord. Este evident că atât ruşii cât şi americanii au învăţat lecţia Afganistan şi Irak, înţelegând că nu are sens să ocupi o zonă ostilă, când mai profitabil este să controlezi enclave cu care să-ţi impui prezenţa şi puterea. Restul nu au decât să se lupte între ei până nu mai rămâne nici unul. Aici ruşi sunt specialişti, iar transnistria este un bun exemplu din păcate pentru noi. Bine spunea cineva că ruşii nu s-au dus să distrugă isis, ci doar să îşi protejeze interesele în zonă, respectiv aliatul şi portul ca bază militară din regiune. Acest lucru mă face să cred că într-un fel marile puteri (americanii şi ruşii) cât şi puterile regionale (israelienii şi mai puţin turcii) sunt înţeleşi. Cu excepţia turcilor care se pare că sunt înţeleşi cu forţa de americani, israelienii nu prea comentează mare lucru pe lângă doar criticile americanilor că ruşii cam greşesc ţintă şi îi lovesc pe rebelii moderaţi. Cred că Şiria a fost împărţită în zone de influenţă pentru viitorul apropiat, iar dacă puternici zilei nu se vor călca pe degete conflictul va mai continua doar la foc mocnit.
probabil cel mai mare semn de intrebare e cine va lua presedentia in SUA, pentru ca Obama a fost chiar un print al pacii in Siria si Ucraina, multi alti republicani nebuni militand pentru atacarea directa a Rusiei; Tarpley a tratat pe larg frictiunile interne din Imperiu; nu stiu in Rusia, dar in SUA sigur exista o dinamica interna continua cu privire la implicarea in Siria / vs Rusia – si bineinteles nu m-ar mira sa existe chiar forte divergente: http://tarpley.net/saudis-threaten-russia-with-terrorism/