Ma gandeam initial sa intitulez probabil singurul articol pe care imi voi pierde timpul cu Alianta Noastra altfel [1], dar m-am gandit ca sa nu incep dusul rece chiar din titlu, caci oricum voi afecta putin in acest articol starea de spirit a naivilor care mai spera la un partid nationalist normal, veritabil de dreapta, cu o ideologie clara, simpla, cu un mesaj conturat, si mai ales cu ceva nume serioase in spate, sau daca nu cu nume, macar cu numar. Alianta Noastra nu are nici nume si nu are nici numar. Pe langa toate celelalte pe care nu le are.
Oricum, oricat de mult am incerca, daca vrem sa discutam despre Alianta Noastra, dusul nu poate fi altfel decat rece, prin urmare schimbarea titlului este probabil o tentativa esuata trezire la realitate intr-un mod cat mai lin, socul fiind pe cat de brusc, pe atat de rece, oricat de mult m-as stradui sa fie altfel.
In primul rand, Alianta Noastra este o alianta cu un singur om: Marian Muteanu. Va provoc sa imi gasiti un alt membru al acestei aliante, in 10 minute de cautari pe Google. Eu am experimentat si negasind pe google, am sperat sa reusesc pe site-ul aliantei, unde nici macar la sectiunea „FOTO” nu gasim decat poze cu seful Marian Munteanu. Singurele nume descoperite au fost cele ale canditatilor la parlament pentru diaspora, mentionate intr-un comunicat recent. Evident ca nu am recunoscut nici unul. Intamplator, fiind abonat la pagina aliantei pe Facebook, am descoperit ca Dan Puric a semnat si el, dar nu am auzit sa se fii inscris, lucru care cu siguranta ar fi fost trambitat de Marian Munteanu pentru a castiga capital politic. Cel putin la TV, Alianta Noastra inseamna doar Marian Munteanu.
Primul lucru pe care il putem spune despre Marian Munteanu este ca este fara indoiala un semanatorist intarziat. Ceea ce nu ar fi neaparat catastrofal, daca Marian Munteanu ar trambita semanatorismul doar in domeniul culturii si a moralei si nu s-ar aventura in economie si in finante unde principala lui viziune exprimata cu orice ocazie este nationalizarea si capitalul romanesc. Cine ar fi crezut ca simbolul luptei anti-comuniste din perioada post-decembrista va relansa neo-comunismul nationalist 30 de ani mai tarziu?
Sa nu fim insa superficiali ci sa analizam programul Aliantei Noastre, prezentat pe site-ul acesteia. Iata cele 4 deziderate programatice fundamentale (un termen care sigur va face valuri in randul boporului votant):
Respectarea deplină a drepturilor civile şi politice ale cetăţenilor României, în primul rând a dreptului de a participa în mod liber, neîngrădit şi în deplină cunoştinţă de cauză la adoptarea deciziilor politice de interes major; promovarea, în acest sens, a unor mecanisme şi instituţii ale democraţiei directe;
Evident o gogomanie. Cine decide care sunt deciziile de interes major si mai ales, cine tine cont de ele? Ce poate de exemplu face acum PSD-ul care este majoritar ca sa convinga Curtea Constitutionala sa dea curs cererii a milioane de oameni sa adauge in constitutie ca familia este barbat si femeie? Evident, ca nimic… Ce inseamna mai apoi institutii si mecanisme democratice directe? Ideea in sine nu este rea, dar diavolul se ascunde in detalii. Sa exemplificam printr-un exemplu negativ. O astfel de institutie poate fi un viitor Birou al democratiei directe care sa fie organizat in fiecare oras si care sa angajeze 100 de oameni care sa aiba fiecare un birou unde cetatenii pot sa vina si sa spuna ce cred despre deciziile politice de interes major. Asta ar insemna 4000 de angajati si inca vreo 1000 de sefi ai lor cu toata handramaua de dotari si hartogarii care ar veni in spate. Bineinteles, ca rezultatul acestei institutii ar fi un mega-raport sau dari de seama catre guvern sau alte institutii ale statului. Si astfel, programul utopic al lui Munteanu ar fi realizat, evident fara nici un efect si crescand aiurea dinozaurul aparatului birocratic al statului cu costuri suplimentare, cu coruptie si suceli fara sens. De aceea, Munteanu ar face bine sa si spuna concret ce intelege prin asta.
Parerea mea este ca acest punct este inca un exemplu de forme fara fond la care viseaza unii politicieni ai nostri (iata deci ca Munteanu este si el un politician tipic). Multi am visa o Romanie ca Elvetia unde cetatenii sa voteze des si initiativele cetatenesti sa fie usor de lansat si sa existe un mecanism firesc si facil care sa permita participarea oamenilor la viata tarii prin votul activ. Insa pentru asta am avea nevoie nu neaparat de institutii si mecanisme „democratice direct”, ci si de niste romani cu mentalitate germanica.
Restaurarea drepturilor patrimoniale ale cetăţenilor români cu privire la teritoriul naţional; oprirea înstrăinării proprietăţilor agricole, a resurselor solului şi subsolului, recuperarea celor înstrăinate abuziv sau ilegal; oprirea oricăror intervenţii care pun în pericol climatul, apa, resursele naturale şi, în general, mediul înconjurător;
Ca orice restaurare, si aceasta restaurare ar avea un singur castigator: pe cel care o va face. Cine imparte, parte-si face! Xenofobia, mai specific fobia fata de capitalul strain si fata de investitorii straini era unul dintre principalele unelte de propaganda ale FSN-ului in perioada iliescianista. Din nou, paradoxala simbioza intre gandirea muntenista si cea fsn-ista. Oare ce o sa faca strainii daca vin, cumpara terenurile, investesc, mai angajaza pe ici pe colo, platesc ceva taxe si aduc valuta in tara, totodata crescand substantial productia si ajutandu-i pe romani sa aiba preturi mici la alimente? O agricultura puternica, indiferent de culoarea capitalului nu poate sa nu ajute si pe locuitorii tarii. Eu unul nu inteleg fobia asta fata de straini si de ce e mai bine alternativa parlogilor si terenurilor nelucrate? Cel putin, cei care striga „jos ocidentul falimentar” (exact asta era un slogan scris pe o policlinica din Craiova) ar avea un loc de munca. Daca romanii nu pot mai mult, cum va reusi Munteanu sa stimuleze capitalul romanesc si cum va garanta el ca capitalul romanesc o data stimulat de stat, nu va fugi in afara, pe principiul: banii fug acolo unde le e bine?
Singurul motor al dezvoltarii noastre este infuzia de capital strain care nu vine niciodata fara know-how in spate. Cel mai veritabil capital romanesc s-a format la umbra capitalului strain prin munca multa, curaj si speranta. Romani prosti care in loc sa fuga in afara, au muncit ani de-a randul ca angajati la straini, au capatat experienta, s-au format profesional, au inteles piata si parghiile unei afaceri de succes si apoi au luat taurul de coarne, pornind propriile afaceri, reusind uneori sa produca capital romanesc. Alta metoda de formare a capitalului romanesc care poate fi? Taxe si impozite preferentiale? Tiparirea de lei? Acordarea de ajutoare de stat? Oare nu avem destule fonduri europene si nu ne-am saturat de coruptia si ineficienta acestora? Nu am invatat nici o lectie din toate schemele de ajutor de stat care au creat o panoplie de baroni mai mult sau mai putin locali si o oligarhiei paguboasa in mai toate domeniile economice care dauneaza fatal dezvoltarii unei piete libere si prin consecinta a unui capital romanesc?
Principala frana a dezvoltarii si a decalajelor pe care le avem fata de toate celelalte tari din zona este slaba infuzie de capital. Vecinii nostri de la vest au atras mult mai multi bani si mai ales mai devreme decat noi. De aceea, salariul mediu in Ungaria este, a fost si va fi mereu mai mare decat la noi, pentru ca Ungaria a atras si va atrage mai multi bani decat noi prin simpla proximitate fata de vest. De asemenea, Grecia: dupa 6 ani de criza si ingropata in datorii, Grecia inca are un PIB per capita mai mare ca Romania. Si asta doar in statisticile oficiale, fara a considera economia la negru!
Susţinerea muncii şi a iniţiativei româneşti, printr-un parteneriat puternic între stat şi mediul economic; reducerea decalajelor economice faţă de Uniunea Europeană, care nu se poate realiza decât prin susţinerea capitalului românesc, singurul cu adevărat interesat să pună în centrul oricăror strategii de dezvoltare spaţiul naţional;
Poate niciodata nu a fost fascismul mai frumos descris decat prin astfel de cuvinte. Exact asta lipsea pentru sustinerea muncii in Romania: un mega-parteneriat intre stat si mediul economic. Altfel spus, un nou fascism. Vedem aici mantra capitalului romanesc care vine si salveaza situatia, in contradictie cu capitalul strain care vine si jefuieste totul. Iata ce ne spune wikipedia despre fascism:
În economie, fasciștii se opun liberalismului și marxismului pentru că sunt mișcări economice exclusive bazate pe anumite clase. Fasciștii prezintă ideologia lor ca o mișcare din punct de vedere economic între clase, care promovează soluționarea conflictului dintre clasele economice în vederea asigurării solidarității naționale. Aceștia susțin o piață reglementată, multiclasă într-un sistem economic integrat național.
Cum poate sa sustina statul initiativa? Singurul mod prin care statul poate sustine initiativa libera este retragerea. Acolo unde statul nu isi baga nasul, economia se dezvolta, initiativa libera ia locul, ocupa spatiu pe toate palierele: de la mariile corporatii care investesc, inoveaza, dezvolta, pana la mici afaceristi care dezvolta nisele si umplu golurile lasate de cei mari. Pentru toti este un loc acolo unde statul nu isi baga nasul. Avem exemple nefericite de „sustinere” a initiativei romanesti chiar in ziua de astazi. S-a dat legea cu fortarea hipermarket-urilor sa aloce un procent anume din rafturi pentru produse romanesti. O masura aberanta si total impotriva clientului final. Rezultatele s-au vazut: Cum s-a rupt lanțul scurt. Legea produselor românești le-a făcut mai mult rău fermierilor. O Romanie in care statul sa isi bage nasul si sa stimuleze munca prin parteneriate stat-privat este nu doar o utopie, ci o aberatie. Asa ceva nu exista nicaieri, nici macar in China unde s-au incercat si se incearca in continuare tot felul de mutatii intre comunism si capitalism si in ciuda aparentelor, succesele firave in constructii megalomaniace si in proiecte de infrastructura gigantice realizate prin sacrificii imense si calcand pe cadavre se vor sfarsii intr-o mare implozie si intr-o intoarcere rapida la un nou comunism mult mai puternic si mult mai devastator decat tot ce a vazut istoria.
Eu am o mica banuiala cu privire la aceste idei comunistoide lansate de M. Munteanu in ultimul timp. Eu cred ca el petrece cam mult timp cu Ilie Serbanescu, un faimos economist comunist care s-a ratacit in istorie, fiind pompat de televiziunile securistilor. Altfel nu imi explic de unde ii vin astfel de idei lui Munteanu, caci in nici un caz de la Petre Tutea sau de la americani.
Apărarea şi susţinerea activă a drepturilor identitare naţionale, a instituţiilor şi valorilor fondatoare ale civilizaţiei româneşti, tradiţionale şi moderne – familia, satul, şcoala, biserica, armata, credinţa creştină, limba română, reperele spirituale, culturale şi istorice; descurajarea oricăror acţiuni xenofobe sau antiromâneşti şi blocarea oricăror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrângere, actualul profil – etnic, cultural sau religios – al României.
Singurul lucru pentru care 99,99% dintre votantii lui Munteanu vor vota cu Munteanu a fost pus la urma, sa fie si el acolo. Nu pozitia conteaza, ci faptul ca acest punct este unul populist. Din respect pentru cat de mult au fost terfelite cuvintele national, identitar, romanesc, din punctul meu de vedere, primul partid sau om politic in care voi avea incredere, va fi unul care va fi foarte zgarcit in folosirea cuvintelor „national” sau „crestin” si va dovedi prin rezultatele activitatii lui ca si-a iubit tara si ca a facut ceva bun pentru tara.
Pe langa gargara populista si inconsistentele de formulare ale acestui ultim punct din program, degeaba se prezinta Marian Munteanu ca adept al nationalismului si al valorilor traditionale, daca in afara de aceasta gargara nu stie nimic si cel putin cand vine vorba de economie, am vazut ce viziuni are. Voi mentiona doar sumar lipsa de coloana a lui Munteanu care a fost nationalist si crestin aparator al identitatii noastre, pana cand l-au ademenit liberalii si au vrut sa-l puna primar. Marele proiect salvator de tara la care Munteanu lucreaza de atatia ani a fost vandut pe un scaun de candidat. Nici macar cand i-au dat cu sutul in fund nu a avut demnitatea sa scuipe pe dracul in ochi si sa se lepede de satana.
Marian Munteanu ar fi bun ca un organizator care sa atraga in jurul lui unii oameni care sa aduca niste idei interesante, garantate de ceva performante in trecut. Insa un Marian Munteanu ideal ar fi unul modest care sa recunoasca ca nu are habar de economie si sa ii arunce pe altii in fata cand vine vorba de chestiuni care il depasesc. Sloganuri gen „capitalul romanesc”, „reperele spirituale”, „sustinerea muncii”, „eliminarea coruptiei” sunt doar cateva elemente care fac din Marian Munteanu noul Vadim Tudor si nimic mai mult. Poate in plus ar fi doar bruma de nadejde pe care unii naivi si-o pun in el.
Asa cum UNPR-ul a fost un satelit al PDL-ului si asa cum PRU-ul este un satelit PSD, PNL-ul si-a tras si el un frate mic, „just in case” si l-a delegat pe Munteanu sa fure mintile si voturile uriasului tacut care este format de majoritatea crestinilor ortodocsi din Romania.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
[1] titlul initial al acestui articol: Alianta Noastra, alianta ciudatilor: de la ortodocsi traditionalisti pana la activisti moharhisti someri cu buletin cu dunga si babaci nationalist-comunisti care ard de nerabdare sa strige din nou la televizor: Jos Occidentul Falimentar!
Chiar crezi ca nu mai sunt romani de angajat?
Corectie, vrei sa spui poate nu mai sunt romani de angajat de la care sa se ceara mult, pentru bani putini.
Romanul si-a invatat lectia: lumea e ceva mai mare si distantele devin din ce in ce mai scurte.
Are si globalizarea ceva avantaje.
La fel, apogeul de dezvoltare pe care model?
Poate pe modelul politic & fiscal actual, in care multi sunt nevoiti sa lucreze la negru sau sa faca evaziune pentru a ramane in afaceri, pentru ca taxele sunt croite dupa modelul: „sa aiba si clasa politica din ce fura”.
Sau dupa vorba: „nu reusim sa producem noi, cat vreti sa furati voi”.
fie ca pleaca, fie ca lucreaza la negru in timp ce primesc ajutoare de somaj atat de mari incat nu are sens sa se mai angajeze, realitatea este ca nu mai avem forta de munca; dar problema demografica nu de aici o putem deduce, ci din indicele natalitatii care este mult sub zona de MENTINERE a populatiei; ce tara are sens sa se ocupe de orice strategie si orice politica cu privire la viitor, in conditiile scaderii poulatiei; degeaba ne-am dori dezvoltare, infrastructura, imobiliare, salarii mari daca peste 20 de ani nu o sa mai avem cine sa beneficieze de ele pentru ca in ritmul actual de emigrare coroborat cu indicele de natalitate, putinii romani care o sa mai fie pe-aci in 20 de ani, oricum o sa aiba prea multe; deja pe piata imobiliara, in anume zone pe anumite categorii exista un surplus de oferta cauzat tocmai de aceasta problema
Off-topic: a trecut prin Senat legea mamelor eroine! Din punctul meu de vedere, Ninel Peia este unul dintre putinii parlamentari din Ro care merita sa-si ia salariul. Omul se agita sa produca legi folositoare, nu doar sforaieli, ca tot vine campania si multi vor grohai promisiuni:
http://m.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/legea-mamelor-eroine-a-fost-adoptata-in-senat–initiativa-ii-apartine-deputatului-ninel-peia–430802
ma indoiesc ca va trece pana la final; Ninel Peia a avut intr-adevar cateva proiecte si luari de pozitie nesperate de la un psd-ist si sunt sigur ca va reusi sa intre si ca independent in viitorul parlament; legea asta ma indoiesc ca va trece pentru ca multi – desi nu vorbesc de asta, asa gandesc – sunt impotriva tiganilor si cred ca vor fi favorizati tiganii pentru ca ei fac copii „cu droaiele”;
din pacate asta e mentalitatea poporului roman drept credincios de astazi si de aceea oameni ca Ninel Peia trec nebservati; problema demografica este de departe cea mai mare chestiune iminenta si de neevitat; daca toate celelalte riscuri si provocari sunt sub semnul intrebari si sunt abordabile, problema demografica este deja in plina desfasurare; a se vedea in acest sens criza de forta de munca actuala la care s-a ajuns; practic Romania deja si-a atins apogeul de dezvoltare pe modelul actual de forta de munca ieftina si calificata, pentru ca pur si simplu nu mai sunt romani de angajat; poate doar daca prin absurd se mai reduce categoria aia de vreo 5-6 milioane de angajati in sectorul bugetar care ar putea aduce plus valoare in privat
In acest moment partidul lui Marian Munteanu reprezinta raul cel mai mic pe scena politica romaneasca. Apreciez blog-ul ofera multe informatii de calitate, insa acest articol are lacune.
Pe lista de diaspora pentru camera deputatilor, primul loc e ocupat de George Alexander, cel care a infiintat si Asociația pentru Protecția Internationala a Copilului şi Familiei, poate singurul care a facut ceva pentru zecile de familii de romani carora li s-au furat efectiv copiii de Barnevernetul norvegian, varianta finlandeza, ori dati unui cuplu homosexual in Anglia!
Un alt partid politic care propune mantre a caror unic scop este auto-propulsia intr-un loc caldut din sistemul politic actual pe care nimeni si nimic „democratic” nu-l poate schimba.
De unde si pana unde in Elvetia cetatenii „voteaza des”?
Mai au si ei un referendum din cand in cand, fara rezultate prea diferite de ceea ce se decide deja in sistemul „clasic”, se pare.
Francezii, britanicii sau olandezii pot vorbi despre „capital national” pentru ca il au ..probabil cu mult ajutor din partea fostelor colonii.
La noi…sa fim seriosi, poate daca s-ar fura mai putin, dar asta nu o sa se intample niciodata, politicianul pentru asta e in politica si dupa cum arata istoria, un sistem politic rau se pare ca nu poate fi inlocuit decat de unul si mai rau.
Nu degeaba este scris „Imparatia mea nu este din lumea aceasta”.
@”In primul rand, Alianta Noastra este o alianta cu un singur om: Marian Muteanu. Va provoc sa imi gasiti un alt membru al acestei aliante, in 10 minute de cautari pe Google. Eu am experimentat si negasind pe google, am sperat sa reusesc pe site-ul aliantei, unde nici macar la sectiunea “FOTO” nu gasim decat poze cu seful Marian Munteanu”.
Inseamna ca nu le prea aveti cu cautatul pe Google: mie mi-a luat 10 secunde, nu 10 minute ca sa gasesc 25 membri ai colegiului Aliantei Noastre Romania, cu poze si cu descriere, exact pe site-ul partidului: http://www.aliantanoastra.ro/alianta/colegiul/. Va nominalizez cativa dintre ei: Marilena Rotaru, Sorin Dumitrescu, Ioan Carmazan, Mircea Cosea, Alin Dragomir, Radu Golban, Florentin Marinescu si lista continua.
Sunt curios daca francezii, britanicii sau olandezii sunt xenofobi sau semanatoristi, in viziunea dvs.! Pentru ca ceea ce propune Munteanu este exact ce se face in aceste tari si motivul pentru care in ele se traieste bine. Am locuit ani buni acolo si stiu ca ceea ce propune Marian Munteanu este normalitatea din orice tara occidentala dezvoltata. Va provoc si eu sa va deschideti un supermarket la Paris sau la Oslo si apoi sa ne auzim pe blogul acesta sa vorbim despre xenofobie sau despre fobia despre investitorul strain!
intr-adevar, la COLEGIU nu m-am gandit sa intru; de altfel, nu inteleg de ce au intitulat acea pagina „COLEGIU”; ce era gresit daca foloseau „CONDUCERE” sau „MEMBRI FONDATORI” etc
Munteanu nu propune nimic concret, doar sloganuri. Ma indoiesc ca francezii, britanicii sau olandezii au aceeasi fobie fata de capitalul strain. Marea Britanie sta in picioare si a trecut prin criza, tocmai din cauza capitalului strain, Londra fiind capitala financiara a lumii.
evident, prin „one man show” nu m-am referit ca nu ar fi membri, ci doar ca nu sunt membri relevanti, cu greutate (in idei sau in realizari); babacii aia de generali, doctori sau poeti dau o imagine de partid al pensionarilor