România iese în evidență din nou: coadă la fast-food. Slow queue – fast food, mai precis. Cine și-ar fi imaginat? Știu că suntem români și le-am văzut pe toate: cărat pufuleți cu Dacia 1300, bătaie pe hârtie igienică, caracaleni care fac cu sutele 100km în fiecare weekend ca să mănânce o shaorma la Auchan din Craiova etc.
Coadă la Mc Donalds de sute de oameni însă nu am mai văzut.
Sute de oameni, în special adolescenţi, dar şi persoane mature au umplut, deja, până la refuz restaurantul, pentru a se bucura de produsele companiei americane. Nimic nu lăsa de înţeles luni, la orele prânzului, ceea ce avea să se întâmple în prima zi de la deschiderea restaurantului McDonald’s la Focşani.
Sursa
Dacă la alte evenimente similare mai ales pensionarii ieșeau în evidență, de data asta gloatele au fost formate din tineret speranțe: copii, adolescenți, tineri, pensionarii de mâine care vor fii spălați pe creier de psd-urile din viitor și vor fi manipulați după cum e nevoie.
Mc Donalds nu este un succes prea răsunăror în România din cauza sărăciei. Văzut mai degrabă ca o locație pentru ocazii speciale (serbări zile copii, loc de întâlnire pentru puțanii care își invită prietenele „în oraș” dar nu sunt încă îndeajuns de stăpâni pe ei să încerce un restaurant), fast-food-ul faimos suferă din lipsa cererii dar și din cauza lipsei forței de muncă (interesată în muncă, căci tehnic forță de muncă există, dar preferă să trăiască din ajutoarele partidului).
Cultura culinară nu este tocmai punctul forte al românilor. Nu că cultura în general ar prezenta interes pentru publicul target al McDonalds. Mi-am adus aminte însă că în Grecia Mc Donalds nu a avut un succes prea mare, existând doar 40 de magazine. Prin comparație, noi aveam vreo 60 în 2009 (cf Wikipedia). Numai câți turiști vin în Grecia ar explica poate de ce această cifră este anormală pentru greci, deși poate doar românii sau bulgarii sunt atât de penibili încât ajunși în Grecia să mănânce la McDonalds, la câte bunătăți au grecii.
McDonalds, mai ales la noi și mai ales în zone de astea rămase în urmă, este un indicator al mârlăniei. Sunt sigur că cu prețul a două hamburgeruri mici, poți mânca foarte bine la un restaurant oarecare din Focșani. Și pe lângă mâncarea mult mai bună, ai parte și de servire, liniște dar mai ales ai parte de masă. Căci la McDonalds nu poți spune că ai luat masa, ci doar că ai fost la Mc.
– „Dacă la alte evenimente similare mai ales pensionarii ieșeau în evidență, de data asta gloatele au fost formate din tineret speranțe: copii, adolescenți, tineri, pensionarii de mâine care vor fii spălați pe creier de psd-urile din viitor și vor fi manipulați după cum e nevoie…. din cauza lipsei forței de muncă (interesată în muncă, căci tehnic forță de muncă există, dar preferă să trăiască din ajutoarele partidului)”
Coada aia la McDonalds este mai mult de curiozitate. Se pare ca McDonalds a coborat stacheta pentru locatiile unde deschide business de la 100.000 locuitori la 70.000 locuitori cat are Focsaniul. Daca te uiti cu atentie in fotografie ai sa observi multi adolescenti si chiar copii. Multi dintre ei nu au vazut/mancat in viata lor asa ceva, iar altii mananca un astfel de hamburger de 2-3 ori pe an cand ajung cu treaba sau in vacante prin orase mai mari. Laa ce te astepti? Ii acuzi degeaba. Curiozitatea si noutatea este mare. Tu ai la tine in Craiova acces la McDonalds de DECENII nu de cateva zile.
Supozitia cu pensionarii de maine care fiind spalati pe cap vor vota PSD-ul este falsa si lipsta de sens. Inainte de a te intreba cati dintre ei vor vota PSD-uri si cati vor ajunge pensionari pe plaiuri mioritice, ar trebui sa iti pui doua intrebari:
1. cati dintre ei au de gand sa mai ramana in Romania?
2. cati dintre ei care vor pleca – inclusiv cei care au oplecat deja – se vor mai intoarce in Romania?
Eu pana acum am invatat o chestiiune foarte simpla: viata (reala) bate filmul.
Realitatea romaneasca in acest moment este asta:
– Exodul românilor se intensifică, a emigrat încă 3% din populație în doi ani, cât toți locuitorii unui județ
https://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/exodul-romanilor-se-intensifica-emigrat-inca-3-din-populatie-doi-ani-cat-toti-locuitorii-unui-judet/
– Se pleacă din România ca în timp de război, diaspora are parte doar de vorbe goale, de tip Repatriot
https://www.gazetaromaneasca.com/focus/diaspora/se-pleaca-din-romania-ca-in-timp-de-razboi-diaspora-are-parte-doar-de-vorbe-goale-de-tip-repatriot/
Iar acum citeste cu maaaaare atentie acest articol.
Iti va lamuri foarte nulte lucruri:
– România, o țară în mizerie
https://ziarulromanesc.net/comentarii/romania-o-tara-in-mizerie/
In caz ca vrei mai mult:
– Cristiina Mihăilescu, Torino: ”În străinătate, românii s-au obişnuit să vadă doar adversari, nu şi parteneri”
https://www.gazetaromaneasca.com/focus/diaspora/cristiina-mihailescu-torino-strainatate-romanii-s-au-obisnuit-sa-vada-doar-adversari-nu-si-parteneri/
– Nu sunt pregătit să mă întorc în ţara în care m-am născut şi nu cred că voi mai fi vreodată
https://www.gazetaromaneasca.com/observator/comunitate/nu-sunt-pregatit-sa-ma-intorc-tara-care-m-nascut-si-nu-cred-ca-voi-mai-fi-vreodata/
– Apelul unui român care s-a întors în țară, după 10 ani de Germania: „Români din diaspora, nu vă întoarceți acasă”
https://ziarulromanesc.de/comunitate/apelul-unui-roman-care-s-a-intors-in-tara-dupa-10-ani-de-germania-romani-din-diaspora-nu-va-intoarceti-acasa/
– Honey Cramariuc, Germania: “Ce-aș schimba în România?!… Absolut nimic, că e perfectă. Doar oamenii trebuie schimbați”
https://ziarulromanesc.de/comunitate/honey-cramariuc-germania-ce-schimba-romania-absolut-nimic-ca-e-perfecta-doar-oamenii-trebuie-schimbati/
– M-am săturat de Germania, e frig și scump, mă întorc în Spania la soare
https://ziarulromanesc.de/comunitate/m-saturat-de-germania-e-frig-si-scump-ma-intorc-spania-la-soare/
– Merită să-ți faci vacanța în România? ”Alimentele în supermarketuri sunt mai scumpe decât în Italia”
https://www.gazetaromaneasca.com/integrare/voci-din-comunitate/merita-sa-ti-faci-vacanta-romania-alimentele-supermarketuri-sunt-mai-scumpe-decat-italia/
– „După șase zile de Germania, simți că te-ai născut pentru a aparține unei societăți funcționale”. De ce la ei se poate și la noi nu?
https://ziarulromanesc.de/web/dupa-sase-zile-de-germania-simti-ca-te-ai-nascut-pentru-a-apartine-unei-societati-functionale-de-ce-la-ei-se-poate-si-la-noi-nu/
– Am ales Germania. Nu mai avem nicio speranță că România o să se pună vreodată pe picioare
https://ziarulromanesc.de/comunitate/am-ales-germania-nu-mai-avem-nicio-speranta-ca-romania-o-sa-se-puna-vreodata-pe-picioare/
– Nu mă gândesc la revenirea în România, mă simt mai apreciat și mai respectat în Germania. Și mult mai liniștit!
https://ziarulromanesc.de/comunitate/nu-ma-gandesc-la-revenirea-in-romania-ma-simt-mai-apreciat-si-mai-respectat-in-germania-si-mult-mai-linistiit/
– De la sapă într-o comună din Galați la performanțe gastronomice în Italia: profesor de pizza la italieni
https://www.gazetaromaneasca.com/observator/comunitate/de-la-sapa-intr-comuna-din-galati-la-performante-gastronomice-italia-profesor-de-pizza-la-italieni/
– Povestea de succes a Gabrielei: ”Am plecat cu 200 de euro în portofel, o valiză mică și credință în Dumnezeu și oameni“
https://www.gazetaromaneasca.com/focus/diaspora/povestea-de-succes-gabrielei-plecat-cu-200-de-euro-portofel-valiza-mica-si-credinta-dumnezeu-si-oameni/
– Refuzat în România, pleacă în străinătate unde deschide o clinică de înfrumusețare: ”Mi s-a cerut șpagă ca să lucrez în țară, am hotărât să plec”
https://www.gazetaromaneasca.com/focus/diaspora/refuzat-romania-pleaca-strainatate-unde-deschide-clinica-de-infrumusetare-mi-s-cerut-spaga-ca-sa-lucrez-tara-hotarat-sa-plec/
– O româncă din München face bani frumoşi din croitorie: «Nu există zi să nu primesc cel puţin o comandă»
https://ziarulromanesc.de/comunitate/o-romanca-din-munchen-face-bani-frumosi-din-croitorie-nu-exista-zi-sa-nu-primesc-cel-putin-o-comanda/
– Ildiko Oaida îndulcește viețile românilor din Germania: «Amandinele și savarinele tinereții noastre, cele mai apreciate»
https://ziarulromanesc.de/comunitate/ildiko-oaida-indulceste-vietile-romanilor-din-germania-amandinele-si-savarinele-tineretii-noastre-cele-mai-apreciate/
– A cucerit lumea modei la Berlin: «Femeia trebuie să poarte hainele, nu invers»
https://www.gazetaromaneasca.com/romani-in-lume/cucerit-lumea-modei-la-berlin-femeia-trebuie-sa-poarte-hainele-nu-invers/
– Din ce în ce mai mulți români își deschid firme în Germania. Claudia Weinberg, consultant: «Numai de la începutul anului am întocmit actele pentru 11 firme»
https://ziarulromanesc.de/focus/din-ce-ce-mai-multi-romani-isi-deschid-firme-germania-claudia-weinberg-consultant-numai-de-la-inceputul-anului-intocmit-actele-pentru-11-firme/
– Tudor, student la Medicină la Parma: «Recomand tinerilor români să aleagă o facultate în Italia»
https://www.gazetaromaneasca.com/integrare/italia/tudor-student-la-medicina-la-parma-recomand-tinerilor-romani-sa-aleaga-facultate-italia/
Nu mai continui ca nu are rost. Cred ca s-a inteles ideea.
In loc sa-ti faci griji daca acesti adolescenti vor deveni pensionari spalati pe creier in Romania si vor vota PSD, intreaba-te cat timp au de gand sa mai ramana si daca vor sa se mai intoarca. Pentru mine raspunsulrile la aceste intrebari sunt clare. La fel ca si motivele.
„Sunt sigur că cu prețul a două hamburgeruri mici, poți mânca foarte bine la un restaurant oarecare din Focșani”
Nu stii despre ce vorbesti. Ca orice lucru in viata, cat dai pe el, atata face.
Problema cu „restaurantele” ieftine (si nu numai) este ca sunt niste bodegi infecte. Este normal sa fie asa. Cineva trebuie sa investeasca bani grei in amenajarea unei locatii, utilaje specifice si performante care sa aiba ROI mare si in flux industrial eficient, personal calificat care in Romania pur si simplu NU EXISTA pentru motivul ca scolile/cursurile de bucatar sunt o gluma proasta, etc Si tot asa, cineva trebuie sa plateasca pentru toate treburile astea, plus multe altele. Ghici cine? Iti spun eu cine: CLIENTUL.
Ori tu vrei calitate, igiena, servicii bune, salarii mari, impozite platite, suma investiita initial recuperata plus profit pentru antreprenor, acoperire pierderi, capital pentru extindere sau alte investitii, etc. Nici unul din aceste lucruri nu sunt posibile la un pret mic.
Asta ti-o spune unul care in studentie a detinut doua baruri mici. Mai intai o bodega plina cu „vin la litru”, rom Jamaica, votca Saniuta, Scandic si alte „bunatati la 1 leu cinzeaca”, adica locul perfect unde „un om chiobzuit” cu 50 de lei se face pulbere doua seri la rand, si mai apoi altul cu Stalinskaya, Ballantines, Garrone si alte licori pentru „oameni cu staif”. Banuiesc ca nu mai este nevoie sa-ti spoun de ce le-am vandut si m-am apucat de alte afaceri.
Nici nu vreau sa ma gandsc de cate ori am luat TEPE la restaurante nu tocmani ieftine icepand de pe litoral, Tulcea, Bucuresti, munte, etc. Cea mai scumpa si mai proasta mancare de departe a fost prin restaurantele de pe Valea Prahovei sau din Ardeal.
Nici nu vreau sa-ni aduc aminte de cate ori am comandat la felul unu ciorba de carne unde „carnea” era doar doua-trei pielite de pui si mult os, sau doua-trei jumarele de „costiita” de porc, sau de cate ori am cerut mici sau friptura la gratar si am primit intradevar mici si friptura la gratar dar fripta in urma cu cateva zile si reincalzita in tigaie cu ulei.
Nici nu mai stiu de cate ori m-am ridicat de la masa flamand si m-am umflat pe urma de banane sau de napolitane alka. Nu mai bine plec eu cu macare intr-o caserola mica de acasa sau mananc la McDonalds? De ce sa-si bata sarlatanii joc de mine si de banii mei? Mancatul la preturi mici si medi in restaurante din Romania este un dezastru, iar sectorul HoReCa si turismul sunt aproape falimentare.
Nu stiu cum o fi pe la voi prin Craiova, dar in Bucuresti daca nu ai cel putin 100 de lei pentru o singura persoana, doar pentru mancare, nu ai ce sa cauti la restaurant. In 90% din cazuri vei manca dejectii prost preparate si neigienice la supra pret.
Sa nu mai vorbesc despre cretinii „emancipati” care platesc o avesre pe ieftinataturi sinistre de genul salate, paste/penne, etc, nu pe fillet de somon, antricot de vita, sau fillet mignon din Angus argentinian.
Sa nu mai vorbesc de handicapatii mintali care platesc o avere pe mancaruri ieftine, nesanatoase, si nesanatos preparate de genul schnitzel vienez (banalul snitel) cu garnitura de cartofi pai (prajiti) si cu paine. Pe langa faptul ca ai schnitzelul si cartofii prajiti in uleiuri toxice ultrarafinate si pline de colesterol rau, dar mai mananci si trei feluri de amidon: din cartofi, din pesmet (frimituri de paine din grau) si din paine.
Mancare de saraci preparata prost si vanduta la supra pret. Calorii suficiente cat sa devi obez si sa dai in diabet. Asta e genul de mancare pe care il pui la porc in troc sa il ingrasi. Mai lipseste porumbul, plin de amidon si el.
La bani putini, mananci de la McDonalds mult mai bine si mai sigur, iar o shaorma preferabil „la farfurie” ce contine cateva ingrediente la alegere, dar mai ales PIEPT DE PUI brut, FRIPT NU PRAJIT, ESTE UN „LUX”. Stii pe ce dai banii.
Oamenii prosti nu sunt capabili sa inteleaga valoarea reala a unui produs si ceea ce primesc in schimbul banilor oferit. Cerealele/grauntele si amidonoasele au fost mancarea sclavilor si a oamenilor saraci timp de secole. Daca esti prost si nu ai neuroni functionali, mananci mancare de saraci pe care o platesti la nivel de lux inclusiv la cinci stele. Se poarta in Romania, si prostii nu au absolut ninic impotriva:
– Strategie de business. Cum îi convinge Murad pe turiștii de lux să mănânce un kilogram de cartofi pe zi
https://www.profit.ro/must-read/strategie-de-business-cum-ii-convinge-murad-pe-turistiii-de-lux-sa-manance-un-kilogram-de-cartofi-pe-zi-16995435
In provincie, in orasul natal, cand ma mai duc pe acasa, nici macar nu ma incumet la asa ceva. Ar fi o intreaga aventura. Am amici care castiiga cateva salarii medi nete pe luna sau au afaceri si castiiga mai mult, dar cand vine ora mesei se urca in masina si se duc sa manance la ei acasa, nu la restaurant in oras. Crede-ma ca nu fac asta pentru ca sunt zgarciti sau pentru ca nu isi permit.
Vrei calitate si respect pe toate planurile asa cum e in tarile civilizate? In principiu, daca Romania ar fi o tara normala, cand ai sa platesti ca acolo, ai sa primesti si aici, dar Romania este o tara total anormala, tara lui „lasa ca stiu eu mai bine”, „lasa ca merge si asa”, „tragem un tun”, etc.
De citit cu mare atentie si de bagat la cap:
– Despre prostituția culinară
https://www.reteteleluiradu.ro/despre-prostitutia-culinara/
Intre timp in Romania:
– Hotelierii reclamă cea mai mare criză de forță de muncă din ultimii 28 de ani pe Litoral, cu puțin înainte înainte de începerea sezonului: cameristele cer salarii de peste 500 de euro, bucătarii buni – peste 3.000 de euro https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/hotelierii-reclama-cea-mare-criza-forta-munca-ultimii-28-ani-litoral-putin-inainte-inainte-inceperea-sezonului-cameristele-cer-salarii-peste-500-euro-bucatarii-buni-peste-3-000-euro-18070347
– Restaurantele se închid din lipsă de angajaţi. “Unii pleacă după 2 zile cu banii”
https://stiirileprotv.ro/stiiri/social/restaurantele-se-inchid-din-lipsa-de-angajati-unii-pleaca-dupa-2-zile-cu-banii.html
– Salariile incep de la 1.000 de euro, insa tot nu sunt suficienti tineri care sa accepte slujba. Patronii se declara disperati
https://stiirileprotv.ro/stiiri/social/salariile-incep-de-la-1-000-de-euro-insa-tot-nu-sunt-suficienti-tineri-care-sa-accepte-slujba-patronii-se-declara-disperati.html
– Criză de personal în restaurantele din Sibiu. Chef Foa: E foarte greu să găsești oameni serioși
http://www.turnulsfatului.ro/2017/06/02/criza-de-personal-in-restaurantele-din-sibiu-chef-foa-e-foarte-greu-sa-gasestii-oameni-seriosi/
– Criza de personal in localurile Clujului. Angajatii specializati si seriosi, pe cale de disparitie
https://www.ziardecluj.ro/criza-de-personal-localurile-clujului-angajatii-specializati-si-seriosi-pe-cale-de-disparitie
– Domeniul HORECA, în criza de personal
https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/domeniul-horeca-in-criza-de-personal-740381
– Resimți o criză de personal în domeniul HoReCa
https://www.wearehr.ro/criza-personal-horeca/2/
– Veniți să investiiți în România! 60% dintre restaurantele, barurile și cafenele din România dau faliment în primele 9 luni de la deschidere
https://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/veniti-sa-investiiti-romania-60-dintre-restaurantele-barurile-si-cafenele-din-romania-dau-faliment-primele-9-luni-de-la-deschidere/
Pofta Buna!
„caracaleni care fac cu sutele 100km în fiecare weekend ca să mănânce o shaorma la Auchan din Craiova etc.”
Asta fac si slatinenii, si alti „provinciali”, dar motivul este altul, nu shaorma.
Din orasele mai mici au disparut magazinele de unde poti cumpara lucruri decente la preturi decente, incepand cu lucruri de baza la care nu te-ai gandi, ca de ex prosoape de baie, lenjerii de pat, etc. Tot ce se gaseste la vanzare in orasele mai mici si dejectii chinezesti cumparate de la Dragonul Rosu sau de la vecinul lui „Europa”, vandute la preturi destul de mari. Asta ti-o spune unul care a crescut intr-un astfel de oras si care cumpara diverse lucruri pentru parinti din Bucuresti sau de oriunde altundeva pentru ca altfel nu se gasesc. Si majoritatea amicilor, rudelor, colegilor de facultate care au ramas sau s-au intors in orase mici (indiferent care) tot asa procedeaza.
Tinand cont ca ai nevoie sa cumperi o gramada de lucruri pentru tine si pentru casa si fie nu ai de unde sa le cumperi fie le gasesti dar sunt de proasta calitate si la preturi mari, ce faci?
Iti spun eu ce faci: o data la 1-2-3-x luni de zile, iti faci o lista de cumparaturi si te duci in cel mai apropiat oras sa le cumperi. Tot timpul este vorba de un oras mai mare, evident. Iti urci familia in masina, cu copii cu tot si pleci la un „sejur” de o zi: magazine, mall, multiplex, shaorma/pizza ca nu exista in orasele mici sau este execrabila, mancare chinezeasca, thai, vietnameza, mexicana, etc care nu exista de loc, McDonalds sau alt burger-business care de obicei nu deschid pravalie in orasele cu mai putin de 100.000 locuitori, etc. E altcrva. Practic vorbind, vezi, faci si cumperi absolut tot ce nu gasesti la tine.
Sa crezi ca cineva pleaca sa faca 100 km doar ca sa manance o shaorma, este o supozitie gresita si o naivitate. Mai ales ca in orasele mai mici si veniturile sunt mai mici decat in orasele mai mari.
_____
„McDonalds, mai ales la noi și mai ales în zone de astea rămase în urmă, este un indicator al mârlăniei.”
In cazul de fata este vorba in primul rand despre noutate, nu de marlanie. Oamnenii sunt satui de mancarea pe care o consuma zi de zi, ani de zile la ei acasa. Din cand in cand, daca isi permit, vor sa mai incerce si ei ceva nou care poate le place, poate nu, dar macar ii scoate din monotonie si macar „nu mor prostii”.
In cele mai multe cazuri, mancatul la McDonalds are alt scop bine definit: REDUCEREA RISCURILOR si FAMILIARITATEA. Peste tot in Romania – si nu numai – atunci cand ai sa mananci la McDonalds ai sa mananci exact acelasi lucru, la exact aceeasi calitate, la exact acelasi pret, pentru ca McDonalds a facut un lucru simplu: A IMPUS UN STANDARD.
Sigur ca McDonalds ofera o mancare proasta calitativ, doar idiotii pot pretinde altceva, dar… de ce sa faci experimente si sa te risti sa mananci la un restaurant ieftin local unde nu stii ce ai sa primesti, cand poti manca la McDonalds unde stii exact ceea ce primesti de exact aceeasi suma de bani?
La nevoie, sau de pofta din cand in cand, o masa la McDonalds si la alte fast fooduri te poate scuti de niste batai de cap, sau de niste bani pierduti aiurea sau iti astampra o „toana” de moment.