MARELE RESET – catre o noua ordine financiara

Willem Middelkoop (WM) este fondator si administrator al Commodity Discovery Fund – un fond de investitii din Olanda cu peste 500.000 de participanti. De asemenea a scris numeroase carti despre crize financiare dar nu numai printre care in “Als de dollar valt” (If the dollar falls) – 2007 [1] a prezis criza creditelor din 2008.

Pentru a intelege mai clar ce sunt reseturile financiare globale, de ce au loc si cum au loc, va recomand un interviu luat lui Willen de Real Vision:

Pretextul interviului este insa cartea “The Big Reset” aparuta in 2013 si pentru care urmeaza o noua editie actualizata. Iata cateva idei pe scurt, daca nu aveti rabdare sa ascultati tot interviul cu mentiunea ca pe ici-pe colo mai sunt unele adaugiri personale menite sa clarifice ce a vrut sa spuna WM

 1. Exista RESET-uri financiare desi nu sunt numite asa, din cand in cand … unele “calde”, unele “reci”; prin reci se intelege RESET-uri care pornesc de la zero, care nu au nimic legatura cu trecutul si “calde” sunt RESET-uri care continua vechiul sistem insa cu unele modificari semnificative; un exemplu de RESET RECE este Bretton Wood (1944) cand dolarul a devenit moneda pentru comertul international si la care se raportau toate tarile; dolarul era acoperit in aur si garantat de America; in schimbul folosirii dolarului, SUA garanta libertatea comertului global; foarte interesant, la Bretton Wodds a mai existat o propunere: folosirea unei monede globale, a FMI-ului; ideea venea din partea faimosului economist britanic Keynes dar a pierdut, dolarul fiind ales ca moneda “ancora”; (ancora este termenul folosit de WM de-a lungul interviului desi personal rareori l-am auzit asa, in general fiind folosit termenul “moneda de rezerva” sau “moneda de schimb”)

2) Oamenii nu au flexibilitatea mentala sa inteleaga ca un sistem monetar global se poate schimba; sistemul financiar este pentru ei ca clima, ca ceva dat; nu este asa, sistemul monetar este creat de oameni si se schimba destul de des;

3) Spre deosebire de Bretton Wodds, unde rusii desi au participat ulterior s-au retras, regimurile comuniste avand propriul sistem pana la caderea URSS-ului, in ziua de astazi un reset are sansa sa alinieze toate tarile lumii pentru prima data in istorie intr-un sistem monetar global; aici WM se refera la faptul ca desi in prezent toate tarile folosesc dolarul, de data aceasta toate tarile (relevante) vor putea decide cum va arata viitorul sistem monetar;

4) Un reset financiar este ca un Plan B si se negociaza in ascuns pentru ca sistemul actual poate fi gandit ca Planul A si trebuie ca increderea in Planul A sa fie intretinuta, altfel acesta pica. WM da exemplu de discutii intre JC Trichet cu chinezii. Sunt urmatoarele probleme: restructurarea datoriilor si o noua ancora pentru un viitor sistem. In opinia lui WM, chinezii nu mai accepta folosirea dolarului pe termen lung si pun presiune pentru reducerea rolului dolarului. Oficial insa toti cei aflati la putere (chiar si chinezii) declara ca nu este nimic in neregula cu sistemul actual (cu Planul A). In studiile academice chinezesti insa se vede ce doresc si care sunt obiectivele chinezilor. Dar nu vom vedea o conferinta de presa in care chinezii sa declare ca peste 5 ani dolarul nu va mai insemna mare lucru.

5) Scenariul resetului este foarte greu de prezis deoarece un sistem financiar este mereu un acord intre puterile comerciale ale lumii. Nu toti trebuie sa cada de acord, dar cand marile blocuri economice cad de acord pe functiile principale, avem un nou sistem. Cateva lucruri insa sunt sigure: trebuie gasita o ancora pentru sistemul viitor insa nu putem renunta total la dolar. SDR-ul pare o solutie ideala tocmai pentru ca permite americanilor sa ramana la volan, desi remimbi-ul (moneda chinezilor) capata o felie din ce in ce mai mare. O alternativa la SDR este aurul. Chinezii se pare ca doresc includerea aurului in SDR. Primul lor scop insa a fost introducerea remimbi-ului. Ca nota personala, in premiera aflu de la WM ca o data cu intrarea monezii chinezilor in SDR, s-a diminuat procentul EURO-ului si al Lirei Sterline, dolarul ramanand la fel. Sunt cifre publice si as aprecia o clarificare, neavand timp sa caut. Asadar, chinezii au realizat primul obiectiv si urmeaza al doilea: introducerea aurului in SDR. Americanii se opun, dar la un moment dat e posibil sa fie nevoie de acest pas.

6) Chinezii acumuleaza aur. Atat ca stat cat si in randul populatiei. Cumpara tot ce pot si incurajaza si populatia sa cumpere. Cantitatea totala de aur fizic din China ar fi de 13.000 de tone, in conditiile in care guvernul are doar 1600 tone. Exista o varianta ca chinezii sunt lasati de americani sa acumuleze aur pana la un anume nivel cand printr-un reset se va introduce si aurul in moneda ancora (SDR). Cand chinezii vor avea o cantitate de aur suficienta (proportional cu economia lor raportata la celelalte tari (SUA, UE), se va putea atunci creste pretul aurului masiv, ceea ce ar rezolva nenumarate probleme.

Cam acesta este rezumatul pana la minutul 20. Daca v-am trezit interesul, urmariti video-ul …

Concluzia mea la interviu ar fi ca trece prea usor peste riscul razboiului si RESET-ului prin razboi mondial. Linia principala de transformare sugerrata de WM ar fi trecerea treptata a puterii de la SUA la China, similara cu dezintegrarea Imperiului Roman care a durat o suta de ani. Intrebarea mea ar fi insa: cum va renunta SUA la arsenalul militar si cum va putea ceda puterea fara lupta?

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE:

[1] a nu se confunda cartea cu faimosul documentar “The Day the Dollar Falls” realizat de vPro (tot o televiziune olandeza) in 2005, care de asemenea prevedea o criza a creditelor urmata de fuga de dolar (previziune incorecta, ba chiar contrara realitatii – dolarul intarindu-se in criza).

15 thoughts on “MARELE RESET – catre o noua ordine financiara”

 1. – Savaliuc a dat în vileag cel mai grav atac la economia românească – Ponta e implicat
  https://ro.sputnik.md/analytics/20190128/24365204/Savaliuc-a-dat-in-vileag-cel-mai-grav-atac-la-economia-romaneasca-Ponta-e-implicat.html

  LOL. De parca ar fi fost un mare secret!
  Oricine facea afaceri in Romania si era atat de dobitoc…
  – sa-si infiinteze firma in Romania si nu ca sucursala externa,
  – sa-si infiinteze firma cu capital propriu si nu cu capital imprumutat din afara de la alta firma la costuri colosale,
  – sa detina active pe firma Romaneasca si nu inchiriate de la o firma externa
  – sa fir propriul actionar si nu o entitate juridica din straintatate,
  … a luat-o in gura la modul cel mai grav. In dulcele stil mioritic care caracterizeaza aceasta natie de analfabeti sinistrii, de talhari notorii si de tortionari criminali.
  Desi au fost oameni inteligenti care au atentionat in mod public ceea ce se intampla, putini au priceput si au luat in calcul asa ceva. Mai grav este ca putin pricep si iau masurile necesare si astazi.

  – Gabriel Biris: Se transforma ANAF intr-un grup infractional organizat? Antreprenorii isi vor pune curand intrebarea existentiala daca mai merita sa faca business
  (evident ca NU!)
  https://www.wall-street.ro/special/fiscal-advice/180646/gabriel-biris-anaf-grup-infractional-organizat.html

  _____
  https://www.facebook.com/SorinOvidiuVintu/photos/a.296667923876644/991811267695636

  Reply
  • ANAF poate deraia in 2 directii, una mai nasoala ca alta: 1 – varianta optimista: nu e re-politizata (la comanda) dar alearga orbeste dupa combaterea fraudei TVA-ului pentru a obtine targeturi mai mari decat in Germania (misiune imposibila caci exista o limita organica a bunei-plate determinata de sentimentul investitorilor) 2 – varianta realista – pe langa 1, ANAF e folosit si ca unealta politica de indreptare inspre partid a tuturor nealiniatilor

   totul nu este pierdut insa cat suntem membri UE, caci companiile au unde sa fuga; urmeaza insa apoi celelalte parghii de control: OPC, pompieri, primarie etc;

   Reply
  • Vesticii si-au cam facut-o cu mana lor.
   Au ridicat idiotenia la rang de terorism.
   De ce-i f*te pe ei grija la Davos:
   https://www.lifesitenews.com/news/world-economic-forum-agrees-for-the-first-time-to-promote-lgbt-global-order

   Dupa cum spuneam, mare lucru daca la urmatorul “bang” nu ploua cu bombe, si la cat de dezvoltata este tehnologia de astazi, mare lucru daca Vestul va mai putea sa se ridice vre-o data. Un razboi contra “conservatorilor” Rusia, Iran, China (eventual plus) India si Turcia ii va aduce la nivel de “comuna primitiva” si este unul pierdut din start.

   Reply
  • Apropo de dezbaterile cu “oxytocin”…
   Atunci cand Constantinopolul era sub asediu pentru a fi cucerit, stii ce se discuta “la palat”si care era dezbaterea si problema arzatoare a conducatorilor si a clerului?
   “CARE ESTE SEXUL INGERILOR?”

   Nu este nici o mirare ca niste salbatici migratori fara istorie, cultura, stiinta si tehnologie, i-au cucerit prin forta bruta si barbarism pe “educatii si civilizatii” bizantini si dupa ce i-au spart la buci pe ei si pe copii lor cu islamul si cu invataturile mahomedane, i-au macelarit pana aproape de exterminare. Mergi prin Turcia de astazi si vezi cati albi gasesti. Sunt infimi chiar si in Istambul, dar in alte parti ale Turciei?
   Asa patesti daca esti prost si “umanisti”.

   Asta este “reteta” testata si verificata inca de pe vremea Babilonului antic. Spengler spunea ca fiecare civilizatie este formata din “4 anotimpuri”:
   – primavara = perioada de nastere si crestere
   – vara = perioada de crestere, stagnare si apogeu
   – toamna = perioada de descrestere
   – iarna = perioada de descrestere si in final, de extinctie
   Fiecare civiliaztie a fost “bantuita” de cate o iudee cretina. De ex egiptenii antici erau preocupati de “nemurire”, asa cum civilizatia faustiana de astazi (civilizatia vestica) este preocupata de “crestere infinita”.
   Acum a venit momentul ca civilizatia faustiana sa dispara.
   A inceput “sezonul de iarna”.

   – The Decline of the West
   https://en.wikipedia.org/wiki/The_Decline_of_the_West

   O prezentare “mura-n gura”, pe scurt, gasesti aici:
   – The Decline of the West: Spengler’s Civilization Model
   https://relampagofurioso.com/spenglers-civilization-model/

   Reply
 2. “se va putea atunci creste pretul aurului masiv, ceea ce ar rezolva nenumarate probleme”

  Aurul este bun doar pentru a pastra valoarea banilor pe termen lung intr-o forma “lichida” si mai usor de valorificat, nu pentru investitii. Nu confunda necesitatile unui individ/familii cu cele ale unei natiuni sau banci centrale. Ca individ trebuie sa te concentrzi in mod prioritar pe marirea surselor care iti aduc flux de numerar nu pe investitii care doar isi pastreaza valoarea, sau mai rau, pe investitii in afecerile altora (actiuni, bomduri, etc)

  Cu 70.000 de euro poti cumpara aprox 2kg de aur sau un apartament in Bucuresti pe care sa-l inchiriezi. Ce e mai avantajos? Sa cumperi si sa pastrezi 10 ani 2 kg de aur care nu iti aduc nici un profit/venit sau sa cumperi un apartament pe care sa-l inchiriezi timp de 10 ani si sa-ti bage lunar in buzunar o anumita suma de bani?

  In acelasi fel, cu 70.000 de euro poti cumpara sau deschide 1-2-3 afaceri mici si usor de administrat care iti vor baga in buzunar fiecare dintre ele cel putin 2-3000 de euro pe luna. Ce e mai rentabil? Sa cumperi 2kg de aur care timp de 10 ani nu iti aduc nici un venit sau 1-2-3 afaceri mici care iti vor baga in buzunar cateva mii de euro pe luna, bani pe care la randul lor sa ii investezti in apartamente pe care sa le inchiriezi si sa-ti cresti atat valoarea neta cat si fluxurile de numerar?

  E bine sa detii aur? Eventual si alte metale pretioase gen argint sau platina?
  Sigur ca da!
  Dar acest lucru depunde de doua lucruri foarte imporatnte:
  a) cantitatea pe care vrei sa o cumperi si care va face parte din valoarea ta neta. unii sunt de parere ca este bine ca 10% din valoarea ta neta sa fie reprezentata de metale pretioase, altii spun ca trebuie sa detii mai mult de atatr si altii considera ca trebuie sa ai mai putin. fiecare decide pentru el.

  b) momentul in care cumperi metalele pretioase. afacerile se cumpara mai intai, urmate de imobiliare si abia la final sunt metalele pretioase. metalele pretioase le cumperi cand nu mai ai in ce sa investesti/extinzi (putin probabil) sau pur si simplu nu mai ai chef sa investesti.

  Reply
 3. “…ideea venea din partea faimosului economist britanic Keynes dar a pierdut…”

  De idiotul asta de Keynes, de elucubratiile lui marxiste si de adeptii lui, cred ca nu mai scapam toata viata noastra.
  – Keynes at Harvard: Economic Deception as a Political Credo
  http://keynesatharvard.org/

  Reply
 4. 1) Murray N. Rothbard – Ce le-a făcut Statul banilor noştri?
  https://mises.ro/233/ce-le-a-facut-statul-banilor-notri
  https://mises.org/library/what-has-government-done-our-money

  2) Seria de 10 miniepisoade a lui Mike Maloney
  (explicat si desenat ca sa inteleaga orice imbecil. in special episodul 4. oricum, pentru o mai buna intelegere trabuie vazute toate. in ordine.)
  – Hidden Secrets of Money ALL EPISODES
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLE88E9ICdiphYjJkeeLL2O09eJoC8r7Dc

  3) Henry Hazlitt – Economics in One Lesson
  https://mises.org/library/economics-one-lesson

  Friedrich A. Hayek – The Road to Serfdom
  https://mises.org/library/road-serfdom-0

  Reply
 5. “Pentru a intelege mai clar ce sunt reseturile financiare globale, de ce au loc si cum au loc, va recomand… ”

  Raymond Dalio (born August 8, 1949) is an American billionaire investor, hedge fund manager, and philanthropist. Dalio is the founder of investment firm Bridgewater Associates, one of the world’s largest hedge funds. As of January 2018, he is one of the world’s 100 wealthiest people, according to Bloomberg.

  1) “Economic Principles – How The Economic Machine Works” by Ray Dalio
  https://www.economicprinciples.org/

  2) “Principles For Success” by Ray Dalio (In 30 Minutes)
  https://www.principles.com/principles-for-success/#play

  3) “Principles: Life and Work” by Ray Dalio
  https://www.amazon.com/gp/product/1501124021

  4) “Principles for Navigating Big Debt Crises” by Ray Dalio
  (free pdf. descarca-l. pe langa teorie si explicatii ai analizate zeci de studii de caz de crize incapand cu 1913 si pana astazi)
  https://www.principles.com/big-debt-crises/
  https://www.amazon.com/Big-Debt-Crises-Ray-Dalio-ebook/dp/B07GLBHM48

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.