Mi se pare amuzant cum alearga autoritatile romane in jurul babacului italian care are potentialul sa devina pacientul zero. E normal sa faca asa, insa ma intreb daca pe langa astia care alearga, si pe langa aia care ii coordoneaza pe astia de alearga, mai sunt si altii care sa ridice capul sus si sa stea de sase, urmarind ce se intampla prin alte parti.
Prin alte parti situatia e complexa, fiecare tara avand particularitati: probleme specifice, solutii specifice, greseli specifice. Uitatul in alte parti ar fi util deoarece am invata din greselile altora.
Din pacate nu suntem in stare sa invatam din greselile altora. Mentionam intr-unul din articolele anterioare ca ce-au gresit in Wuhan la inceput este ca prin proasta comunicare si instituirea carantinei, oamenii s-au speriat si toate cazurile suspecte au venit la spital, umpland salile de asteptare, unde cei care aveau raceala de sezon primeau coronavirus de la putinii care aveau coronavirus. Astfel propagarea a fost optima, daca virusul ar fi tratat ca un dusman, aceasta capcana a fost una extrem de inteligent plasata: sperierea oamenilor si crearea conditiilor optime de a infecta un numar maxim de oameni.
Ce s-a intamplat in Wuhan la inceput, s-a intamplat acum in Craiova. Prin repetarea unor zvonuri legate de posibile cazuri – ba ca vine un avion cu italieni, ba ca nu stiu ce tigani din Dolj s-au declarat ca venind din Germania desi au venit din Italia, ba ca un italian diagnosticat a fost la vanatoare pe-aici si a plecat cu avionul, etc – lumea s-a speriat si nestiind ce sa faca, se gramadesc la spital. Ba mai mult, unii doctori de familie recomanda parintilor sa administreze imunostimulatoare copiilor, de parca nu ar exista internet in lumea asta si doctorii de familie nu sunt in stare sa se documenteze despre cu ce se mananca acest coronavirus. Ma refer la faptul ca se stie foarte clar ca coronavirusul desi infecteaza si copii (intr-o proportie mica), este mai bland ca o raceala normala si nu exista niciun caz fatal in randul copiilor. Pana si Mircea Badea stie asta!
Desi nu avem niciun caz oficial, este logic ca foarte probabil avem deja multe cazuri. Lumea gramadindu-se in spitale, cu siguranta vor transforma spitalele in focare de coronavirus. Care spitale oricum nu erau deloc prea ferite de virusi si bacterii. Prin urmare, foarte posibil ca Romania sa uimeasca lumea cu agresivitatea cu care va creste numarul de cazuri peste 1-2 saptamani. Ca veni vorba de agreseivitate, Bahrain-ul a anuntat 22 noi cazuri de la 2 cate avea ieri.
Intorcandu-ne la The Big Picture sunt cateva lucruri de punctat:
- experienta Chinei: China clar are ceva experienta si nu ar strica ca in loc de comitete si comisii de comunicare (a se citi propaganda) care au ca misiune inutila tentativa de a da impresia ca autoritatile au sau vor avea situatia sub control, sa avem si noi o comisie care urmareste toate informatiile pe care China le ofera si care sa comunice cu chinezii pentru a acumula informatie si a veni cu idei utile in problemele pe care si noi le vom avea
- worst case scenario poate fi urmatorul: rata de raspandire chiar e 2%, rata fatalitatilor chiar e 3.3%, rata cazurilor severe chiar e 20%; caz in care evolutia va fi una asemanatoare cu cifrele calculate aici; caz in care, carantina va fi clar singura solutie; se pune atunci problema cat va dura carantina; rolul carantinei e de a scadea rata de raspandire; nu ai cum sa tii carantina non stop pentru ca oamenii mai trebuie sa si manance si pentru ca dupa o anumita perioada, din cauza stresului si a altor probleme legate de aprovizionare, carantina cauzeaza mai multe probleme decat previne; adica o rata de 5% morti poate fi mai convenabila decat dezastrul care poate rezulta dintr-o carantina in care diabeticii nu mai au medicamente, oamenii nu mai au ce sa manance, etc; E nevoie deci de facut un plan cat mai concret si cat mai flexibil: stam/anuntam in carantina doua saptamani in conditiile cutare; apoi merg la lucru urmatoarele categorii din zonele care au o situatie mai buna, caracterizata prin cutare parametrii etc; etc; WCS trebuie formulat si planificat cat mai bine desi este evident ca situatia este fluida; ideea este ca e mai bine sa fi pregatit decat sa nu fii pregatit si uneori poate fi chiar salvator faptul ca te-ai gandit dinainte sa ii intrebi pe chinezi cum au facut ei, apoi i-ai intrebat si pe coreeni si pe japonezi si apoi ti-ai facut un plan cu cele mai stralucite capete pe care le ai, care poate mai tarziu, o sa fie deja lovite de virus si in groapa;
- curaj si viziune: date fiind cifrele si deznadejdea care poate sa rezulte din acestea, este nevoie de extrema mobilizare si lupta pentru a mentine cat de cat o speranta si pentru a nu ne sinucide cum a facut acel birocrat korean responsabil cu administrarea crizei care probabil intelegand dificultatea tinerii sub control si vazand in viitor ce urmeaza, nu a mai putut suporta tensiunea; legat de curaj si viziune, un doctor delegat de OMS in China explica clar de ce acestea sunt necesare si pot da rezultate intr-o conferinta despre vizita sa;
Am pus punctul 3 mai sus ca fapt divers, nu pentru ca as avea personal sperante ca noi putem avea curaj sau viziune. Curajul nostru este mai degraba unul prostesc, cum e acel curaj al doctorului acela care se ofera voluntar ca sa fie infectat ca sa arate el lumii ca scapa, pentru ca e o gripa normala. Un asemenea doctor incompetent nu am mai vazut si ma mir ca autoritatile nu il sanctioneaza pentru dezinformarea populatiei. Aceasta pandemie nu este deloc o gripa si daca oamenii simpli din popor nu inteleg, macar doctorii ar fi bine sa se documenteze si sa mai studieze putin daca nu inteleg riscurile. 20% rata cazurilor severe, la o rata a raspandirii de 2-3% nu este deloc o gripa normala, din contra este o agresivitate infinit mai mare decat cea a gripei normale. Simptomele nu sunt totul. De fapt, rata mortalitatii inregistrate la gripa normala anul acesta (1% daca nu ma insel) este tocmai consecinta supra incarcarii sistemului medical, in mod normal rata mortalitatii e de 0.1% pentru gripa normala. Insa deoarece noi nu am avut indeajuns paturi sau oamenii nu au fost tratati cum trebuie, s-a ajuns sa avem o mortalitate de 10 ori mai mare. Ei bine, la fel va fi si cu coronavirusul, doar ca rata mortalitatii va fi 3% si poate va sari inspre 20% daca sistemul medical nu va face fata cu servicii de calitate, similare cel putin celor oferite de chinezi.
Intorcandu-ne la curaj si viziune, exista o prapastie de la cer la pamant intre capacitatile chinezilor si ale noastre, lucru care oricum se vede din comparatia infrastructurii din Wuhan cu cea din Craiova, de exemplu. Prapastia aceasta exista deci si in capacitatea umana, in profesionalism si in spiritul de sacrificiu. Pe meleaguri mioritice eu sunt sigur ca doctorii nu vor muncii non stop sa doarma 3 ore pe noapte asa cum au facut colegii lor din China (cu mici exceptii, bineinteles) ci foarte probabil multi isi vor da demisia si vor emigra in masa in toiul pandemiei, beneficiile oferite in timp de criza doctorilor in vestul mult mai bogat fiind evident un magnet foarte puternic. S-a gandit oare cineva din „comitetul de criza” sa instituie o interdictie temporara a exodului de doctori, asa cum in armata soldatii sunt mobilizati, tot asa daca s-ar institui o stare speciala la nivelul tari, poate s-ar putea cumva lega de glie doctorii, sa nu poata fugi sa lupte pentru altii cand aceia le vor plati mai mult.
Am spus ca carantina permanenta nu este posibila, fiind poate utila una de cateva saptamani in care sa se incerce diminuarea raspandirii, educarea populatiei, infricosarea intr-o masura in care sa regleze comportamentul ulterior, deci riscul de raspandire, ma rog in care sa „cumparam timp” cum folosea seful OMS expresia referitor la China (China si buying us time). Dupa aceea, o parte dintre forta muncitoare trebuie sa fie „dezlegata” la produs, altfel murim toti de foame. Pe masura ce oamenii se intorc la munca, creste iar rata raspandirii si va fi nevoie din nou de carantina. Vor exista nenumarate astfel de frecusuri, pentru ca lupta este de durata. Factorii decidenti trebuie sa aiba clar un plan pregatit si sa stie cand e nevoie de terminat carantina si pentru cine. Exagerearea carantinei (ca durata / severitate), poate produce daune nasoale din alte parti, trivializarea carantinei poate duce la o raspandire catastrofala a numarului de cazuri.
De aceea este nevoie ca cineva sa ridice capul din nisip si sa se uite la orizont pentru a putea vedea incotro trebuie sa o luam.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Noutatile zile despre Coronavirus le gasiti:
- pe site-ul sanatos.net
- pe pagina de Facebook: Coronavirus Romania
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Articole anterioare pe tema coronavirusului:
- Bani albi pentru zile negre – despre dezastrul lasat de PSD si cum a venit scadenta la destrabalare
- Negarea pericolului si trivializarea mobilizarii: o reactie fireasca – despre teoriile conspirationiste si etapele reactiei la criza
- Simulator Coronavirus – despte simularea evolutiei infectiilor s.a.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Articole ulterioare pe tema coronavirusului:
Exact!! Cum ar putea ajunge si mesajul tau cat mai departe? 🙂
un share de om e rata de raspandire 1; poti folosi simulatorul sa vezi cifrele … http://coronavirus.sanatos.net/