Vedem cum dependenta de mall isi arata coltii: aglomerare, puncte unice de distribuire a mancarii, dependenta de furnizori straini etc. Alternativa este liberalizarea comertului de alimente. Adica eliminarea reglementarilor „sanitare” excesive care amendeaza pe o taranca daca isi vinde ceapa la drum.
Pietele mici, deschise, in aer liber, sunt clar o solutie rapida la problema alimentara care va deveni din ce in ce mai pregnanta pe masura ce lanturile de aprovizionare ale marilor hypermarketuri isi vor arata slabiciunile.
Exista insa o problema: pietele trebuie sa corespunda … normelor. Care norme sunt imposibile. Primariile care gandesc ar trebui acum sa actioneze si sa deschida noi piete in cat mai multe locatii pentru a atrage comerciantii si pentru a rezolva o problema vitala: alimentarea populatiei. Pietele in spatiu liber sunt de asemenea mult mai sigure decat mall-urile in spatii inchise cu sisteme de aerisire care favorizeaza raspandirea virusului.
Cu certitudine, pe termen mediu-lung, dupa cum am spus productia va bate poate chiar si bancile. Comertul trebuie insa sa se reinventeze si nu este deloc exclusa intoarcerea la troc. In directia asta, in curand intentionez si eu sa lansez o platforma care sa ajute micii producatori sa isi prezinte ofertele. Vedem cum mall-urile devin din ce in ce mai goale, transpoturile au probleme, distributia de produse alimentare are probleme si banuiala mea nu doar cauzate de puseul de hoarding. Este clar ca asa cum virusul ne desparte om de om, fenomenul va avea loc si la nivel de tari. Vedem tarile cum inchid granitele pentru turisti si straini, este doar chestiune de timp pana cand le vor inchide si pentru schimbul de marfuri, desi fara comert intre state, ne intoarcem in Evul Mediu. Ceea ce poate se si doreste …
De aceea viitorul apartine comunitatilor locale flexibile si bine inchegate iar primariile au un cuvant important de spus. De altfel, rolul primariilor ar trebuie cumva extins in perioada asta, din pacate tovarasii fug ca naparcile care incotro speriati de virus si probabil obsedati si ei de hoarding, ingrijorati de ce va aduce viitorul, etc.
Panica de care ziceam in articolul anterior, inhiba ratiunea si gasirea solutiilor necesare momentului. Avem deja destule informatii si vedem trendurile – inchiderea marilor fabrici, somaj, criza economica, taierea comertului, taierea schimburilor intre tari. Nevoile de baza – mancare si securitate – trebuiesc sa primeze. Virusul si frica de imbolnavire paralizeaza simturile sa vedem adevaratele probleme: mancare si securitate. De altfel, oamenii deja au cam inteles ce e mai rau: virusul sau foamea:
„Nouă nu ne este frică de virus, ne e frică să nu murim de foame“
Sursa: Gazeta de Sud
La magazinele din rețeaua Lidl, situația era similară cu cea din zilele anterioare. Intrarea se făcea pe rând, câte trei persoane odată. La coadă se puteau zări mereu câteva persoane, fie că era vorba de supermarketul din Valea Roșie, Sărari, George Enescu sau 1 Mai. Pe rând se intra și în magazinele mici de cartier, dar și în farmacii, bănci sau în magazinele de telefonie fixă și mobilă.
„In directia asta, in curand intentionez si eu sa lansez o platforma care sa ajute micii producatori sa isi prezinte ofertele.”
https://mytransylvania.ro/
https://adoptauntaran.ro/
http://www.ecoruralis.ro/
etc.