Ce ne facem cu Covid?

  • Post category:Covid
  • Post comments:0 Comments

Pe 14 februarie 2020, cand stirile zilei in Romanika erau spagile lui Beuran si cand desi mureau oameni de gripa, pe la noi in presa [1] si in sistemul medical inca nu se stia de Covid, iata ce spuneam:

Propagarea in intreaga China si raspandirea in lume o sa ia ceva timp. Masurile de carantina au doar efectul incetinirii numarului celor afectati, in speranta ca vor putea sa trateze pe cei care sunt afectati mai mult. Carantina nu poate anihila virusul, nu poate “tine sub control” raspandirea si este doar chestiune de timp pana cand va fi ridicata.

Sursa: China vom fi noi

Articolul de atunci incepea cu 3 concluzii care inca sunt valabile:

  • virusul se va raspandi in toata lumea;
  • virusul va schimba viata noastra;
  • scapa cine se pregateste;

Virusul s-a cam raspandit in toata lumea, insa este inca in perioada initiala, de „prim contact”. Adica, daca ne uitam la cifrele din SUA care are destule cazuri raportat la populatie, cu 4.3 milioane cazuri la o populatie de 331 milioane, asta inseamna cam 1.2%. Daca suntem optimisti si consideram ca numarul real de cazuri este de 10 ori mai mare, avem cam 10%. Eu zic ca 10% e un prin contact, deci grosul impactului urmeaza. La noi este mult mai putin.

Ca sa intelegem simplu ce inseamna prim contact, sa ne gandim cand mergem la dentist. 10% din durere este cam momentul initial cand dentistul se uita in gura, zgarma pe-acolo putin ca sa vada care e situatia si ne da cu anestezic. Partea nasoala abia urmeaza …

Dar oare daca la expunerea la virus avem 10%, putem spune oare macar ca economic impactul cel mai dur a trecut? Aici, cred ca impactul este cu mult sub 10%, deoarece economia are mereu o intarziere. Daca comparam cu 2008, pe-atunci in 2008 in Romania economia inca duduia desi in SUA si in Europa criza lovise deja extrem de puternic, bancile falimentau si oamenii erau dati afara, Romania a avut insa 8.5% cresterea PIB-ului in 2008. Desi de data aceasta, totul s-a miscat mai repede, nu inseamna deloc ca o sa scapam mai repede de criza economica ci doar ca aceasta criza este mult mai nasoala ca cea din 2008.

Dar sa vedem acum ce poate fi nou comparat cu articolul din februarie si cu ce spuneam atunci. Pai in primul rand, se pare ca virusul ar fi mai nasol decat o pandemie, adica o sa fie cu noi multe decenii. Cel putin, asa spun specialistii. Nu ca as avea eu prea multa incredere in specialist, dar fiind un virus nou, nu stim efectiv cum se comporta. Nu avem inca garantia ca imunitatea se pastreaza, nu avem speranta in vaccinuri, desi sunt nenumarate zvonuri si cei care rezista acum, nu au nicio garantie ca data viitoare cand vor lua virusul, vor trece la fel de usor. Pana si o gripa banala, ne loveste in mod diferit in fiecare an, in functie de cat de ranforsat este sistemul imunitar. Nu mai zic de cazurile ghinioniste in care luam tulpine multiple si tragem de gripe una dupa alta. Cu covidel insa va fi mai simplu, deoarece cand ne prinde slabi, ne termina, deci nu ne va freca prea mult, in sensul sa vina si sa revina de prea multe ori. Eu cred ca daca scapam la primul impact, la al doilea avem sanse mai slabe si la al treilea si mai slabe si tot asa. Cu siguranta insa in viitor se va gasi un tratament/virus care probabil ne va scapa de toti virusii nu doar de Coronavirus. Eu cred ca mai ales medicamentele care pluseaza pe ranforsarea sistemului imunitar vor avea succes deoarece vor avea o aplicare mult mai mare.

Medical deci va fi o ruleta ruseasca, bineinteles cu sanse mari pentru toata lumea, adica cu rata de mortalitate cunoscuta, dar evident mult mai mare decat viata ne-o oferea inainte. Insa pentru cei bolanviciosi, oricum viata era grea si existau riscuri mari la tot pasul, asa ca inca o boala cu x sanse de moarte in caz ca da peste tine nu va duce la o explozie rapida a numarului de morti ci doar va afecta speranta de viata semnificativ, cel mai probabil schimband trendul, cel putin pentru 2-3 ani pana la gasirea unei solutii.

Personal, singura dilema o am cu privire la stimulii guvernamentali. Dupa cum stim, atat SUA cat si UE cat si toate tarile sunt pe picior sa tipareasca din ce in ce mai multi bani. Tiparirea de bani in esenta este diminuarea puterii de cumparare, adica saracirea populatiei. Salariile vor creste cu 5% sa zicem, in fiecare an, insa prin dubalrea masei monetare, puterea de cumparare va scadea cu 10% desi indicele de inflatie masluit evident ca nu va reflecta realitatea. Efectul este cumulat cand toate tarile fac asta si pe baza ratelor de schimb nu poti realiza pierderea puterii de cumparare. Ce vreau sa spun? Daca alta data, puteai vedea ca euro creste si ca masinile se scumpesc si in euro, acum leul va fi stabil si masinile nu se vor scumpi prea mult, doar vor apare noi modele cu noi liste de preturi. Adica daca pana acum costa 10.000E o masina de oras bunicica gen Suzuki Swift sau Dacia Sandero sau Hyundai i20, cu dotari medii, de acum inainte cu 10.000E o sa putem sa cumparam modelul inferior, acela mai mic Ignis sau in cel mai fericit caz, modelul vechi de Swift fara nicio dotare.

De asemenea, daca pana acum cumparam la magazin o bere de 0.5l nemteasca nefiltrata cu 7.5 lei, acum o sa cumparam aceeasi bere cu 7.5 lei insa sticla de 33cl. Sau daca pana acum cu 30 lei puteam cumpara un tricou blana de bumcat, acum cu 50 lei putem cumpara un tricou sintetic. S.a.m.d.

Deci exista dilema ce impact vor avea stimulii guvernamentali deoarece e posibil ca o perioada sa curga cu miere si lapte cel putin pe anumite categorii / domenii de activitate. Adica, este previzibil de exemplu, ca dobanzile la credite vor scadea si ca se vor da credite cu nemiluita, oricui doreste. Existand insa spaima si retinerea oamenilor, din cauza conditiilor economice incerte, cei care vor avea curaj sa se arunce cu capul inainte, vor beneficia de super-dobanzi si sume imense, la care inainte nu aveau acces. Totul din cauza „stimularii creditarii” … Evident ca poate sosi si judecata de apoi a economiei, dar aceasta va sosi o data cu razboiul, altfel fiind imposibil. Ori daca vine razboiul, mai conteaza ce rate ai si daca mai poti sa le platesti?

De aceea, recomand o atitudine allin pentru cine mai are „scoring” si poate accesa ceva, evident cu cumpatare deoarece exista in acelasi timp si premizele unui crash al pietei imobiliare si prin urmare o scadere masiva a preturilor. Sa ne gadim cati batrani vor parasi casele (si nu numai) in care stau acum singuri deoarece copiii le-au plecat in strainatate cu ocazia Covid-ului. Va fi o adevarata bonanza in domeniul imobilare deoarece 15% dintre populatia in varsta are riscul sa moara. Evident va dura pana cifrele se vor realiza si pana piata se va adapta realitatilor economice, deoarece nefiind constrasi de credite, mostenitorii nu vor vinde. Reped: creditarea va creste masiv, ceea ce este o mica mare diferenta fata de criza anterioara. Daca la criza din 2008 care a fost uneori numita criza creditelor, a fost problema dobanzilor, acum va fi problema consumului: criza de consum.

Din nou sunt nevoit sa inchei ca poate intr-un articol viitor voi trata mai pe larg stagflatia seculara si cum s-ar putea manifesta la noi, desi la cum se pregatesc americanii de razboiul cu China, o staglatie de cateva decenii nu ar strica daca punem in balanta alternativa unui razboi nuclear mondial.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] culmea e ca la ProTV pe 14 februarie chiar a aparut un caz de o femeie tanara care a murit din pneumonie si la noi inca se vorbea de „o forma fulminanta de gripa” si ca si cum traim pe alta planeta fara internet, Coronavirusul era ceva marginal

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.