Mascofobia si fierberea broastei in oala fiarta

Din start tin sa spun ca broasca este deja fiarta. Faptul ca platim impozite peste impozite, faptul ca 1 om care munceste duce in spate un pensionar si 2-3 bugetari este starea de broasca fiarta in oala societatii romanesti actuale democrate, libera si europeana.

Avem asadar un fenomen relativ extins pe care l-am numit in titlu mascofobia. Inteleg prin fobie nu frica de masca (sau de scaderea oxigenului din sange – un fake news evident), cat frica de ce poate insemna obligativitatea purtarii mastii: un test al obedientei cetatenilor, un test al supunerii fata de autoritate. Este un instinct primar si oarecum justificabil. La o categorie dintre cei care au acest instinct, se adauga si teama de ce ar putea urma: vaccinuri obligatorii, eventual cu nanoparticule controlate prin 5G si alte de-astea.

Cu toate acestea, autoritatea deja exista si statul actual este deja extrem de politienesc. Inca de la nastere, cand vaccinul este facut copilului fara cererea permisiunii parintilor, pana la moarte cand daca nu ai autorizatia de la medicul de familie, nu poti sa fii ingropat, statul te urmareste, te taxeaza si te umileste.

Ar merita putin detaliat ce este statul, caci in cele din urma statul suntem noi, romani, cetateni liberi, cetateni cumsecade si intelegatori. Unii buni, unii rai, dar in orice caz romanii sunt mult mai omenosi ca strainii din vest care sunt reci si distanti si foarte acrivisti in cele ale birocratiei si ale regulilor. Nu e locul aici sa detaliez.

Insa, repet, noi deja ne aflam intr-un stat extrem de autoritar si unde un om liber nu prea se simte confortabil. De la libertatea de expresie – deloc garantata la noi (a se vedea cenzura site-urilor, CNCD-ul, acea comisie sau comitet care da amenzi la televiziuni) pana la libertatea financiara (mult succes cu taxele si ANAF-ul romanesc, dar mai ales cu cocitura capitalism-socialism-balcanism ce poate fi numita economia romaneasca) sau drepturile cetateanului in fata cu institutiile (mult succes bolnavilor care incearca sa dea in judecata un spital romanesc in sistemul juridic mioritic), romanii sunt deja cam fierti. Poate a mai ramas o piele mai tare, pe ici, pe colo, la vreun calcai.

Simpla apartenenta in UE denota intr-o oarecare masura dorinta de libertate a romanilor. Multa vreme am fost sceptic cu privire la sondajele care ne aratau pe noi romanii „cei mai europeni” in sensul ca procentul cel mai mare de cetateni era satisfacuta ca Romania este parte a UE. Insa vazand ca pana si grecii calcati in picioare si umiliti de bancile germane desi au votat pentru rejectarea programului de „salvare” in Iunie 2015, o luna mai tarziu au tacut malc cand guvernul a acceptat un program si mai nasol decat cel rejectat la referendum, doar pentru ca le-au taiat macaroana la bancomate, m-am convins ca romanul – ca si grecul si intr-o oarecare masura ca tot omul modern contemporant – nu vrea libertate ci vrea sa aiba statul grija de el ca un tatic bun ce este.

Pana acolo va rezista si opozitia romanilor la masurile „autoritare”: pana la bancomat. Cand amenzile pentru nepurtarea mastii se vor baga direct pe card, automat, lupta anti-sistem se va diminua considerabil si se va rezuma la comentarii revoltatoare pe retelele sociale. Caci oricum cam la asta se rezuma – din ce am vazut la acea tentativa de miting, romanii nu prea s-au sinchisit sa protesteze, spre deosebire de berlinezi.

In lupta cu sistemul, cetateanul manifesta o oarecare opozitie, cand schimbarile sunt bruste. Starea de fond insa este imposibila de asimilat si cu greu vom vedea un spirit civic militant pentru libertate si drepturi. Romanul cu greu va baga sula-n-coaste politicianului corupt sau se va problematiza ca la 30 de ani de la revolutie, inca nu ne-am lepadat de metehnele bolsevismului si partidul inca taie si spanzura.

Mascofobia nu da de fapt decat prilej de exprimare a unor frustrari si mai ales ofera un context de infoiere in pene celor predispusi la o asemenea reactie, adica narcisistilor si degrab-macanitorilor .

Adevaratele probleme de fond raman si sistemul imunitar al societatii care ar trebui sa lupte si sa vindece cancerul, este prea putin mobilizat, nu are nici calitate, nici cantitate, este plin de confuzie, diafan, caracterizat ori de lehamite ori de isterie neproductiva. Cred ca am mai scris acum 6 ani ceva legat de asta …

This Post Has 4 Comments

  1. Adrian S.

    Mă rog, dacă pui problema așa, îți port o mască fără probleme 2-3 ore, LOL !

    O fi și cu stările malefice, dar uneori trebuie să urci scările, alteori trebuie să cari sacoșe sau să mergi prin stradă la 40 de grade. Gâfâi, nene, nu stai nemișcat precum chirurgul aplecat asupra pacientului într-o sală cu aer condiționat. Nu mai zic de copii, că ăștia trebuie să alerge, să-și consume energia, să joace fotbal, baschet, chestii…

    Iar mai spre iarnă, când va fi rece și respirația se va condensa în măști, să vezi atunci proliferare de stafilococi asociată cu viroze, de-i va sta inima în loc arafatului de serviciu !

    Acum, dacă tot ne-au pus botnița universală, de ce nu redeschid locurile de joacă din parcuri, cum se întâmplă cu mall-urile? D’ai dracului ce sunt ei, că n-au copii și-i enervează la culme plozii altora. Ne conduc țara niște urâcioși înăcriți și învechiți în rele, nu niște oameni care au copii mici pe acasă să le crăone în cap din prea multă energie fizică neconsumată.

    Dar așa ne trebuie, căci culegem ce-ați votat, dragi români !

    1. admin

      purtatul afara al mastilor este clar o reactie inflamatorie aberanta a „factorilor” de decizie, un semnal ca nu stiu ce sa faca; evident ca nu are niciun sens si niciun rol, de la teorie la practica e cale lunga; chiar daca mastile ar fi bune, la cat procent le poarta cum trebuie si au grija de ele, este evident ca mai mult ajuta la raspandirea virusului; merge omul cu masca prin toate magazinele si capteaza pe ea de toate apoi le raspandeste si prin alte magazine;

      heirupismul medical este insa doar un semn al unui stat incompetent si slab si nu trebuie sa ne mire pe meleaguri mioritice

      mult mai importanta era mentinerea in carantina a tuturor bolanvilor, cate cazuri de bolnavi nu au stat acasa si au plecat aiurea sa rapandeasca peste tot; apoi, nimeni nu zice ca la noi nici macar doctorii din spitalele covid nu sunt testati; cunosc doctorita in spital covid – de la inceputul crizei nu a fost testata niciodata; cum sa nu testezi populatia de risc ca sa eviti focare?!?

      apoi, nu am auzit nimic de anchete epidemiologice: tracing, testare etc; nu exista legislatie nici pentru concediul de odihna a celor bolnavi asimptomatici, despre ce vorbim?!? ce masuri sunt astea daca abc-ul este varza? se lupta aiurea cu impunerea mastilor ca asta e mai usor de facut, dar alea greu de facut insa cu impact, niciunul nu vrea sa le rezolve pentru ca e greu sa iei taurul de coarne

  2. Adrian S.

    Uite o chestie discutabilă: „Inteleg prin fobie nu frica de masca (sau de scaderea oxigenului din sange – un fake news evident)”. Pe ce te bazezi când spui că este fake news?

    Obturarea căilor respiratorii duce la scăderea debitului de aer, plămânii fiind nevoiți să facă un efort mai mare pentru a inhala aceeași cantitate de aer. Nu știi că unei mașini îi poți mări puterea motorului cu 5-10 CP prin simpla schimbare a filtrului de aer standard cu unul de porozitate mai mare conceput special pentru curse? Și cu încă 5-10 CP prin îndepărtarea totală a filtrului? Și cu încă 20-30 CP prin înlocuirea sau îndepărtarea tobelor? Deci orice obstacol pe calea admisiei sau a evacuării (inhalării sau expirării) duce la o scădere de debit și, consecutiv, a cantității de aer. Ah, că „instalația” funcționează cât de cât și obturată parțial, asta e o altă discuție, dar nu nega diminuarea oxigenării organismului.

    Cât privește teama de ce va urma, oamenii de multe ori sunt simpli în gândire și inhalează multe bășini trase în presa conspiraționistă fără mult discernământ. Cum ar fi nanoroboții activați prin 5G. Lăsând la o parte că nimic n-ar împiedica activarea lor prin 4G-ul sau 3G-ul actual (fiind doar o chestiune de calibrare a frecvenței de lucru), nanoroboții ăia sunt o chestie încă SF și, în orice caz, mult prea scumpă (de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro per fiolă). Deci mult peste rentabilitatea pentru a-i deversa în niște sute de milioane de fiole de vaccin distribuite la preț modic populației.

    Totuși, instinctul scepticilor funcționează corect și teama este întemeiată, dar într-o altă direcție: dacă azi ne pun să respirăm printr-o bucată de pânză, mâine ne vor pune să bem apă printr-un căluș cu orificiu iar poimâine ne vor pune să ne căcăm printr-o țeavă cât degetarul. Evident, în prealabil înfiptă în fund.

    În rest, sunt de acord cu ce ai scris. Eu însumi mi-am pierdut considerabil elanul activist din octombrie 2018 încoace, de când poporul român a ales să boicoteze referendumul pentru familie într-un mod atât de rușinos. Iar bruma care îmi mai rămăsese s-a diminuat și mai mult după realegerea lui Iohannis, despre care nu îți trebuia mulți neuroni ca să fi înțeles ce hram purta. Cu acel 1% din elanul rămas, am fost ieri (duminică) la tentativa de protest din Piața Victoriei împotriva restrângerii drepturilor cetățenești pe termen nedefinit ceea ce echivalează cu abrogarea lor. Ceea ce ar fi trebuit să fie un ecou al protestelor din ianuarie 2017 când PSD-ul șurubărea la legile justiției ca să-l scape pe Dragnea basma curată și ieșiseră peste 50.000 de oameni sau din august 2018 când se dădea „UE” tot PSD-ului, a sfârșit prin a fi o adunătură de… 25 de oameni cu mine cu tot. Din 2.500.000 de oameni câți are Bucureștiul (mă rog, Firea zicea ceva de 4 milioane, dar să rotunjim în jos și să-i omitem pe provincialii care nu și-au scos buletin de București). Și, în condițiile astea, să mă mai duc sa protestez? Ba bine că nu, să mai iasă și alții căci am și eu treburi pe acasă !

    1. admin

      nu putem compara mastile pe care le poarta omul de rand, alea de 5 lei, cu filtrele auto; 99% dintre masti sunt purtate de forma si nu optureaza nimic, doar intr-adevar produc un disconfort la cei care sunt mai comozi si nu suporta 20 de minute – cat are nevoie maxim omul de rand – sa incerce sa respire mai cu atentie si sa nu ambaleze aiurea; e treaba de disciplina si bunavointa, multi pierd aer doar cand se nevrozeaza aiurea si isi cresc singuri tensiunea si pulsul prin autoinducerea unor stari malefice; foarte probabil si cu mastile tot cei nevrozati sunt cei mai afectati

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.