Testare vs Vaccinare

Aș vrea să fac o comparație între Israel și Singapore cu mențiunea că nu știu situația lockdownurilor în Singapore. Dar ca populație, ca geografie și ca sistem medical, cele două țări sunt relativ compatibile. Singapore mai ales, fiind punct de tranzit Asia-restul lumii a fost expusă încă de la început virusului și a trebuit să ia măsuri ferme cu se s-a putut de la început – adică cu testarea. Vedem mai jos rezultatele. Evident și educația probabil contează dar ce știu cel puțin din Australia – unde situația cazurilor e relativ similară și unde au mai mulți morți din vaccin decat de Covid, este că anchetele epidemiologice se fac ca la carte. De asemenea, lockdown-ul se face punctual, ca la carte, adică: dacă este descoperit un caz, se verifică toată familia, toate contactele. Daca sunt dubii, se închid toți, dacă sunt mai multe cazuri, chiar puține, se închide tot orașul.

Toate țările astea care au rezultate bune sunt însă ferme în aplicarea măsurilor epidemiologice CA LA CARTE. Adică, în ciuda cazurilor puține pe care le are (sub 1 la mia de locuitori) Australiza NU ACCEPTĂ proprii cetățeni, blocând zborurile din India. Îmi aduc aminte că australienii au fost printre primii care au tăiat zborurile din China și dacă nu mă înșel ulterior toate zborurile treceau printr-o insulă unde se făcea carantina. Mă rog, Australia își permite, dar câteva lecții putea și România să învețe, cum ar fi testarea familiilor. În ditamai criză, am cunoscut cazuri de covidoși, care deși le-a ieșit pozitiv testul, nu i-a întrebat nimeni de familie, de colegi etc. Fiecare pe cont propriu a decis daca să se testeze sau să stea acasă dintre cei care deși erau apropiați cu cei pozitivi …

Încă din Februarie când Cercel și Arafat + Iohanis ne asigurau că e doar o gripă și că China e departe, eu recomandam închiderea granițelor și ținerea căpșunarilor infectați afară. Reamintesc că dată fiind situația de atunci, cum noi eram relativ bine, majoritatea românilor credeau că vine apocalipsa și că trebuie să vină să moară acasa, pe un picior de plai.

Calculele capsunarilor care se intorc sunt proaste pentru ca evident nu gandesc si nu sunt informati. Este doar o chestiune de timp pana cand si Romania va institui carantina, pana cand rafturile vor fi goale, etc. Atunci se va vedea statul cat de bine este organizat si desi acum Romania pare pe-un picior de plai, pe-o gura de rai, e treaba de maxim o saptamana-doua – desi la cum evolueaza lucrurile …

CE FACEM CU CĂPȘUNARII? / 24 FEB 2020

Vă reamintesc însă că urmau alegeri, deci … Acum Australia nu primește căpșunarii lor deși India chiar stă nasol comparativ cu ce era acum un an Europa de Vest.

He is one of the 9,000 Australian nationals stranded in India right now, left to fend for themselves after Canberra this week banned all flights from the pandemic-ravaged nation until mid-May.

BBC, 30 APR 2021

Dar să înceapă charturile …

La teste situația pare similară – cred totuși că Israelul având mai mulți turiști are inclus în teste și cele pentru turiști, deci … în plus mai contează și cum se face testarea, principiile și rigurozitatea. Singapore, de exemplu, ieri a avut 16 cazuri, primul număr cu 2 cifre (adică peste 10) de cazuri într-o zi în peste câteva luni. Iată cât de informat este ministrul sănătății, semn că deja ancheta a fost făcută și știu toate cazurile în amănunt:

The health ministry said seven of these infections were family members of an earlier case involving a 38-year-old Singaporean who works as an immigration officer.

29 APR 2021 South China Morning Post

La teste per caz vedem situația reală – cât efort se depune pentru a face anchetele cum trebuie. Ce mi se pare interesant este ca dacă la cazuri în cazul Singapore-ului nu a avut parte de „valuri”, putem vedea clar de ce: pentru că au avut VALURI DE TESTE! Ca fapt divers, am băgat de curiozitate și România în acest chart – nu se vede! Are zero în permanență. Mica revenire de care are parte Israel în ultimul timp poate fi de fapt explicația scăderii numărului de cazuri și a îmbunătățirii situației din Israel care se pune pe vaccin. O testare precisă și o scoatere din comunitate a cazurilor poate eilmina virusul fără nicio altă măsură. Dar semnul de întrebare este dacă toate autoritățile în toate țările își doresc să scăpăm de virus, dar asta e altă discuție …

Vedem deci că Singapore-ul a avut totuși ceva cazuri, nu a fost ferit complet. Însă ce probabil au făcut bine – și cu colaborarea populației, a fost lockdownul și testarea ca la carte. Vara cu siguranță a ajutat la reducerea cazurilor dar după cum vedem, valul al doilea a fost evitat și au trecut prin toamnă, iarnă, primăvară fără probleme.

Iată rata mortalității aproape de realitatea a acestui virus: 0.05%. Singapore-ul a avut în total doar 10.000 de cazuri, dar suficient zic eu pentru a avea o imagine clară a ratei mortalității atunci când sistemul medical funcționează.

Evident că dacă ai un sistem medical care omoară dintre bolnavi mai mult decât dacă i-ar lăsa acasă să se trateze cu ceai de tei, rata sare ca la noi, la 3-4%. Dar vedem și în Israel o rată de 0.75% (era 0.74% înainte de vaccinare) ceea ce înseamnă o rată de supraviețuire de peste 99%.

În Singapore foarte probabil însă, virusul nu a lovit în azilele de bătrâni. Știm deja că pentru cei sub 60 de ani, virusul are o rată a mortalității cu mult sub gripa normală, deci dacă cei bătrâni ar fi feriți și vaccinați, nu am avea parte de toate efectele rezultate din plandemie și de criza economică indusă care va urma.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.