Fie inflatie, fie hyperinflație, fie deflație, este clar că ceva putred se întâmplă.
Mai nou, după ce în articolul anterior menționam de dublarea prețului la materiale de construcții, cum ar fi fierul și lemnul și ma bucuram de observația lui Valentin care a salutat în video-ul său că la ciment încă nu s-au mărit prețurile, iată că dacă mai aveam îndoieli că inflația se limitează la unele materiale de construcții, avem dovezii că nici vorbă: gazul a crescut de la 17 la 30 euro iar petrolul de la 50 la 74 de dolari – conform ZF.
Informațiile sunt însă dubioase. Citesc tot în ZF că UE ne asigură că hyperinflația nu e cancer și doar un guturai în timp ce China ia măsuri împotriva inflației forțând reducerile de prețuri pentru a calma situația. Altfel zis, controlul prețurilor. Între timp, în Indiana, guvernatorul a tăiat ajutoarele federale de șomaj pe motiv că sunt prea multe locuri de muncă neocupate și paraziții prea mulți.
Una peste alta, fiatul devine pe zi ce trece mai irelevant și întrebarea dacă crypto e soluția stă pe buzele tuturor. Din start trebuie să spun: nu va luați după mine, nu am un track record prea bun la investiții. Dar pe zi ce trece cred că Bitcoinul va rămâne #1 și nu va avea cum să fie anihilat. Dar problemele Bitcoinului sunt multiple și dacă ar fi să le enumăr, nici nu știu de unde să încep.
De la manipularea balenelor la wild-wild-west-ul în ceea ce privește manipularea unor influenceri cum ar fi Elon Musk, până la problema fee-urilor care nu au decât să crească și iluzia descentralizării. Nu aud în multe locuri, dar îmi place să repet asta: Bitcoin care se pretinde descentralizat, are codul sursă găzduit pe Github deținută de Microsoft. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, dacă dorește, Microsoft poate să șorteze BTC-ul pe futures-uri și să taie Bitcoin-ul de pe github din cauza … clauzelor comunitare sau cum le-or zice la ei. Chiar dacă îl pun înapoi ulterior în funcțiune sau se mută pe alt server, o simplă mișcare venită din partea unui singur pseudo-nod cu putere de control asupra întregului ecosistem, poate da în urmă cu ani, sau da o lovitură fatală „zmeului” bitcoin.
Dar Bitcoinul are un singur argument contra pentru cei care doresc să trăiască descentralizarea și nu doar să o mimeze: minerii au încă nevoie de energie care poate fi tăiată și ea dacă se ajunge în punctul în care Bitcoinul își îndeplinește promisiunea și pe lângă funcția de crypto-cazino începe să joace și alte roluri cum ar fi rolul de … bani!
Este însă foarte posibil ca peste câteva luni să regretăm că nu am deținut cipsuri la cazino în locul hârtiei igienice pe care scrie USD, CHF, EUR sau RON. În cele din urmă, turma dictează și dacă suficienți de mulți oameni se aruncă în barca bitcoin – poate doar pentru că e mai la îndemână, nu exclud ca cifra de 200.000$ pe care o profețește nebunul de Max Keiser să fie atinsă.
În concluzie mă rezum la a răspunde banal la întrebarea din titlu: POSIBIL. Mai ales pe termen mediu, Bitcoin poate fi o soluție, mai ales dacă ne gândim la alternative care toate sunt la cote maxime și riscuri pe măsură. Prin alternative nu mă refer la altcoinuri – care nu mă interesează deloc și pe care le ignor, nefiind maximalist.
În funcție de domeniul în care activăm fiecare, evident că mai există niscavai alternative, pe ici pe colo. Eu de exemplu vânez domenii ro interesante …