România vs UK – o analiză comparativă a situației plandemice

Analizând pe datele oferite de ourworldindata.org situația din România vs Marea Britanie, tragem următoarele concluzii:


– România recupereaza terenul – numărul mic de infecții inițiale datorate închiderii abuzive și totale a țării în perioada de început a plandemiei, s-a răsfrânt acum prin lipsa imunității populației; vaccinul după cum vedem nu a salvat Marea Britanie care are totuși o expunere mai ridicată în fața virusului din simplul fapt că este mai populată și mai vizitată decât România și deoarece reglulile sunt mai laxe și populația mai puțin influențabilă de mass-media comparativ cu România

Din chartul cu numărul de cazuri la milion prezentat mai sus, vedem clar că România nu a avut parte de un prim val semnificativ (comparat cu Marea Britanie). Practic, primul val a fost dublu la ei ca la noi. Imagine sunt clare! De asemenea, chiar în acest val, deși britanicii „au furat startul” (în ciuda ratei mari de vaccinare – aproape dublă – cum vom vedea în charturile de mai jos), noi recuperăm. Dar vedem că valul acesta pare mai lung la ei și probabil va fi la fel de lung și la noi. Mai rămâne necunoscuta cât de sus se va urca la noi, cu mențiunea că e posibil ca capacitatea noastră de testare să fie depășită. De altfel, bănuiala mea este ca și capping-ul de la ei din valul actual se datorează tot limitării testării care fizic are o capacitate maximă care nu poate fi extinsă prea ușor și nici nu are sens să fie extinsă.

Părerea mea este că această tulpină Delta s-a dovedit a fi într-adevăr foarte contagioasă și probabil va imuniza natural întreaga populație, punând presiune maximă pe campania de vaccinare care va deveni inutilă peste noapte. După ce marea majoritate a oamenilor vor trece prin drăcovenie și vor vedea că dracul nu e chiar așa de rău, spaima nu va putea să fie menținută și atractivitatea vaccinării va pica. Planul lor este însă să urce pe acest val și să pompeze vaccinarea urmând ca ulterior să pună scăderea valului – o evoluție firească – pe seama vaccinării și să permanentieze vaccinarea așa cum am explicat în articole încă din toamna anului trecut când nu aveam vaccin – că planul este un vaccin permanent, care inițial să fie bun, să dea rezultate și apoi să omoare oamenii treptat, pas cu pas, să permită un control al numărului populației matematic, pentru realizarea planului de „ecologizare” a parcurilor de vânătoare la care visează miliardarii care controlează planeta.

Evoluția numărului de infectări – medie săptămânală – confirmă ce am spus mai sus – 1) noi nu am avut impactul inițial, prin urmare recuperăm. De notat aici că britanicii fiind la al doilea impact cu boala (mulți îl fac a doua oară), rata de mortalitate la ei este mult mai mică ca la noi (pe cazurile recente).

La numărul de cazuri cumulate (total de când a început plandemia) vedem că suntem cam la jumătate cât este Marea Britanie. Asta ține după părerea mea de faptul că noi avem o densitate mai slabă, circulația populației este limitată, contactele mult scăzute (românii stăm acasă, nu avem viață socială, nu mergem în comunități, nu avem turiști etc).

Diferențialul de cazuri totale este un indicator important care este total ignorat de gornile idioate care acuză „gravitatea” faptului că românii nu s-a vaccinat și de aceea avem acest puseu de cazuri. După cum vedem, puseu există și în Marea Britanie, problema e că noi am fost prea cocoloșiți până acum și am cam fost feriți de virus de către taica Arafat. Așa cum o mamă își cocoloșește prea mult un copil, dar cânv va ieși în lume (la grădiniță, la școală) va recupera toate bolile, tot așa e și cu impactul cu Covid.

Trecând la numărul de morți raportat la populație, vedem că abia acum am recuperat pe britanici. Reiese clar din ultimele 2 charturi că avem o rată a mortalității mai proaste. Dar asta e valabil pentru sistemul medical românesc orice am compara. Dacă comparăm de exemplu rata de supraviețuitori de cancer din România vs Marea Britanie, vom vedea de asemenea defazaje nasoale. Dacă comparăm de exemplu speranța de viață pentru bolnavii de inimă între România și Marea Britanie, de asemenea vom avea defazaje. Ar fi culmea ca la Covid, să avem aceeași rată de mortalitate ca Marea Britanie. Să nu uităm un lucru: de Covid rareori se moare acasă – majoritatea morților sunt în spital și rata de supraviețuire comparativă este indicatorul performanței sistemului de sănătate românesc.
Numărul de morți raportat la populație – arată clar că recuperăm, dar se văd clar și cocoșile anterioare pe care noi nu le-am avut. Este însă cu totul de neînțeles rata mare a mortalității (2%) în Marea Britanie în condițiile în care în Israel, prin decembrie când aveau o situație nasoală, rata mortalității era 0.8% – foarte probabil și sistemul medical britanic este mult mai slab ca cel israelitean. Clar Marea Britanie nu este un etalon dpdv al sănătății publice. Nu doresc să vă aglomerez cu charturi, dar comparați Marea Britanie cu Singapore, de exemplu …
Povestea eșecului vaccinării nu s-a terminat. Deși ar trebui să fie clar din această comparație, că deși România este încă din Iunie la sub jumătate rată de vaccinare comparativ cu Marea Britanie după cum vedem vaccinarea nu i-a scăpat nici de val, nici de morți. O situație mai bună la numărul de morți recent din Marea Britanie este datorată și faptului că – repet! – la ei majoritatea infectărilor sunt probabil a doua sau a treia oară, ori noi suntem încă la prima secerare când cei mai expuși și mai predispuși la a fi secerați, vor fi secerați acum, nu cum a fost în Marea Britanie în perioada Ianuarie-Februarie.

Predicția mea este ca deoarece noi avem parte de delta, care se știe că omoară și dă simtpome mai blânde ca celelalte tulpini, numărul total de morți raportat la populație peste câteva luni va fi net pozitiv comparativ cu Marea Britanie, chiar în ciuda diferențialului datorat capacității și performanței sistemului medical.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.