De ce nu importă România gaze rusești prin intermediul Moldovei?

Pe scurt răspunsul la această întrebare ar fi prostia politicienilor noștri. Gogoașa care ni se bagă pe gât de când cu războiul este că trebuie să îi sancționăm pe ruși deoarece ne apără NATO, trebuie să facem front comun cu NATO. Și deși s-a dovedit că sancțiunile nu prea îi afectează pe ruși, mai mult pe noi, se pedalează în continuare în mod tembel pe ele deoarece se pare că cele mai sumbre teorii conspiraționiste conform cărora Civilizația Vestului trebuie distrusă din cauza factorului creștin par să fie adevărate.

Nu vreau să lungesc prea mult pe filonul conspiraționist și nici pe repunerea în vizor a ipocriziei nemților care importă gaze ca nesimțiții în timp ce românii sunt puși să facă frigul și avem interzis la orice importuri din Rusia.

Între timp, Turcia, o țară NATO, pentru care teoretic dacă Erdogan nebunul se ia la cuțite cu Putin, soldați români vor trebui să își dea sângele (zic asta TEORETIC), vedem că își crește importurile din Rusia de gaze ieftine. De altfel turcii s-au făcut un hub pentru UE al mărfurilor rusești încâ din primul moment al războiului.

Puțini știu care este fluxul producției în Europa, adică cum se produce și ce se produce în Europa (pe lângă importurile din China care sunt aproximativ 90%). Acele puține lucruri care se mai produc în Europa ar fi: mărfuri scumpe (modă, produse alimentare, instalații) în Italia, tehnică avansată (mașini, panouri solare, echipamente medicale) în Germania și cam orice făceau nemții acum 20 de ani s-a mutat în Polonia unde se produce dar mult mai puțin decât este nevoie și la preț/calitate cu mult peste ce vine din China. Deci, pe scurt, producția europeană nu face față nici ca volum nici ca calitate/preț la ce vine din China. Ei bine, Turcia are un loc bine poziționat aici, în sensul că de departe în UE este țara cu cea mai mare producție care poate fi plasata (pe criteriile volum și preț/calitate) între ce am zis mai sus despre Europa și China. Adică, turcii produc marfă ieftină, dar nu chiar ca cea a chinezilor. Turcii produc marfă de preț/calitate sub chinezi, dar peste europeni.

Avantajul Turciei este că are forță de muncă multă și ieftină. Cu peste 80 de milioane de oameni (cred că mult mai mulți, eu cred că are peste 100), Turcia are tineret muncitor și relativ bine calificat (comparat de exemplu cu Franța sau Spania unde tineretul este deja distrus, sunt zombie plimbători crescuți pe puf care s-au obișnuit să fie subvenționați și nu sunt în stare să bată un cui când ies din școală). De asemenea, Turcia are acces la resurse, fiind poziționată ideal, între 3 continente cu acces și spre Rusia, Asia Centrala, Asia de Est și spre Orientul Mijlociu.

Ei bine, după război, minereul de fier din Rusia (principala sursă) care venea în Turcia a fost tăiat o perioadă (rușii au gândit strategic totul). Turcii foloseau acest minere pentru a produce materie primă feroasă (table, sârme, cuie etc) care să fie folosită apoi în construcții în întreaga Europă și care era la rândul ei materie primă pentru companiile europene care adăugau plus valoare fierului. România de exemplu importa tablă pentru uși auto care uși erau mai apoi exportate în Germania unde erau incluse în mașinile scumpe ale nemților pe care nu vor să ni le dea și nouă ca să nu îi mai criticăm de ce importă gaz de la ruși și i-au plătit lui Putin aproape un trilion de la începerea războiului.

Ca o paranteză, vina nemților (și blestemul pe care și-l ia asupra lor) este îndoit deoarece nu doar că ei se fac că participă la sancțiuni dar ca efort, greul pică pe alții. Dar neamțul pervers, deși a fost atenționat de Trump că face o greșlă, l-a durut în cur și a zis: las că mai vedem noi când o fi cazul … Trump i-a avertizat de când cu Crimeea că Germania este prea dependentă de ruși și nu e bine. Nu erau lucruri prea ascunse, erau lucruri evidente care însă nu se spuneau așa cum nu se spune acum. O sa zică Klaus la români că protestează împotriva nemților și prin urmare România nu mai participă la sancțiuni? Nu! O să zică: noi nu avem nevoie oricum de gazele rusești … Și după el tot corul de itioți. Evident că nu avem nevoie deoarece producem noi, așa cum producem și cărbune dacă nu ne pun nemții să închidem minele. Problema e de oportunitate: ar fi oportun ca așa cum Germania încă importă gaz rusesc, să importăm și noi (deoarece avem acces și prețuri bune) și să vindem mai departe? Astfel, am face față mai bine inflației și am avea și noi aceleași condiții economice ca și nemții.

Întorcându-ne la Moldova, dacă nu ar avea politicieni subordonați lui Klaus care e subordonat lui Olaf, având în vedere prețul extraordinar de bun pe care îl are Moldova de la Gazprom (1458$/m3 cf Digi24), dacă ar avea banii, ar trebui să importem maxim cât le permit rușii și să îl revândă cu 3000$ (dublu) peste 1-2 săptămâni (deja este în jur de 2500 EUR!)

Nu mai zic de ce afaceri s-ar putea face dacă Moldova importă și primește credit de la România pentru a plăti și a nu le tăia Gazpromul furnizarea. Pe scurt, prin intermediul Moldovei, România ar putea importa gaz de la ruși la prețuri foarte bune. Problema este cerbicia și prostia conducătorilor. Pe de o parte trebuie să participăm la niște sancțiuni la care trebuie să fim mai catolici decât papa (nici SUA nu a tăiat totul de la ruși ci doar ce nu avea ea nevoie – Bidon a recunoscut din start, ba chiar a prezentat asta ca pe politică de sancțiuni). Pe de alta, nu avem voie nici să discutăm despre o eventuală unire cu Moldova (tema este cu discreție ținută cu batista pe țambal în presa românească coordonată de licurici). Bonus, vom fi lăsați și în curul gol în fața tancurilor rusești – dar asta doar după ce vom fi puși carne de tun și soldații noștri vor fi aruncați în prima linie ca să vadă americanii cum luptă rușii, ce arme au, cât de mulți soldați pot să omoare într-o săptămână, cam tot ce vedem acum la ucrainieni.

Care ucrainieni, dacă nu fâlfâiau steagul NATO și nu executau orbește planurile tembele ale americanilor, puteau să aibă și independența față de ruși și puteau să câștige imens și din taxele de transport ale gazului rusesc către UE daorece prețurile erau deja în creștere și urma să aibă loc această inflație de acum care nu este deloc doar pe spinarea lui Putin, poate doar 2-3%, restul fiind planificată de Marele Reset.

PS: nu am apucat să termin povestea cu minereul rușilor. După o perioadă de tăiat total, fluxul și-a revenit, dar la un volum redus. De ce? Deoarece rușii se pricep perfect la psihologia piețelor. După crearea unei lipse de moment, toți credeau că gata, se taie totul, nu o să mai fie nimic. Rușii au dat drumul, prețurile însă au explodat. Prin menținerea unui volum mic, au câștigat la fel ca înainte, doar că acum au rămas cu marfa, pe care o folosesc în industria de război, fabricile rușilor duduie acum și se pregătesc de marele război. Fac mitraliere, tancuri, taburi, avioane etc. Și totul pe banii europenilor care sunt dependenți total de producția din afara UE (cu excepția alimentației care vedem însă că doresc să o distrugă total prin închiderea fermelor și limitarea capacității de producție – ce logică economică să aibă oare aceste constrângeri mai ales în pragul foametei și într-o perioadă ca acum?!?)

This Post Has 2 Comments

  1. Anonim

    Nu…. nu e prostie la liderii nostri ! E pur si simplu tradare ! Suntem tradati de liderii nostri cum nu imi amintesc sa mai fi fost vreodata in istorie ! Aud „zvonuri” ca suma aceea de multe miliarde de euro care trebuie platita furnizorilor de energie ca urmare a compensarii pretului, va fi acoperita din vanzarea Hidroelectrica de exemplu. Si a Romgaz poate…. si noi tacem ! Tacem…………

  2. fane

    Prețul gazului este /1000mc… altfel chiar am fi cu totul în aer!!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.