Trăim vremuri interesante în care s-a dovedit că puterea unor tratate sau înțelegeri între state este slabă și depinde de circumstanțe. Mai precis, Ucraina avea un tratat cu SUA, Rusia și Marea Britanie prin care teoretic, dacă era atacată de ruși, Ucraina era apărată de SUA. Puțină lume realizează asta și în general în presa românească este ascuns acest adevăr deoarece ar pune sub semnul întrebării cât de solid este NATO și cât de real este parteneriatul cu SUA.
În general, dacă este amintit acest tratat, se accentuează laxitatea lui, în sensul că SUA nu s-au angajat că vor interveni militar … Dar să ne gândim puțin, dincolo de textul exact al tratatului, care era situația și care a fost justificare acestui tratat. Din start, trebuie să subliniem, că dacă SUA nu ar fi strâns cu ușa la acel moment Ucraina ca să renunțe la arsenalul nuclear, probabil nu s-ar fi aflat în situația de astăzi, să fie călcată în picioare de Rusia.
Anii 90 – pentru cei care nu știu istorie fiind prea tineri sau nu prea au știut pe ce lume trăiesc totuși fiind bătrâni, s-au caracterizat printr-o dominație totală a SUA. Rusia era în genunchi după prăbușirea URSS, președintele Elțân era un bețivan incompetent care deși a avut meritul să deschidă Rusia spre democrație și spre capitalism, ca orice rus, vodca la oprit să ducă treaba la bun sfârșit sau măcar să pună început bun. Singura problemă a SUA din acea vreme era riscul nuclear – îi era prea greu să gestioneze o relație cu mai mulți jucători deoarece URSS a fost mare și când s-a spart exista riscul ca mai multe republici care moșteniseră nuclearele să nu poată fi controlate la fel de ușor. De aceea s-a decis ca Rusia să fie singurul moștenitor și prin urmare SUA au făcut presiuni masive (practic șantaj economic și subversiuni operaționale de control politic și militar prin inflitrați) pentru a determina minionii să doneze nuclearele Rusiei.
Calculul american era (și poate a fost ok) ca să aibă un singur partener cu care să trateze și totodată exista speranța că finanțele americane vor pune control pe sistemul politic rusesc și prin urmare era doar chestiune de timp până când Rusia devenea colonie SUA.
Cum totuși armele nucleare aveau și pe atunci o importanță și o relevanță la fel ca în ziua de astăzi (sau poate chiar mai mare!), țările nu putea renunța doar pe mită la ele ci trebuia totuși măcar în aparență unele garanții. Pe care naivii de ucrainieni le-au acceptat. Iar aceste garanții au venit din partea SUA și a Marii Britanii. Care astăzi au lăsat Ucraina cu fundul în baltă, să se descurce pe cont propriu. „Ajutoarele” sunt apă de ploaie și au venit mult prea târziu, după ce ucrainienii au rezistat neașteptat și au dat pe față slăbicinuea rușilor. Abia dându-se pe față oportunitatea ca Rusia să fie bătută convențional au început vesticii să pompeze armament și echipament în Ucraina pentru a slăbi în primul rând Rusia, nu din considerentele tratatului semnat atunci care presupuneau efectiv, fără nicio interpretare, ca în momentul intrării trupelor rusești în Ucraina (chiar în Crimeea), SUA și Marea Britanie să declare război Rusiei.
Se pune deci problema pentru noi dacă Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic va fi respectat. Cum putem fi siguri de asta? După mine, singura garanție că SUA ar fi dispuse să declare război Rusiei în cazul atacării unei țări NATO cum este România ar fi dacă având în vedere circumstanțele actuale, SUA ar permite și chiar ar stimula unirea Moldovei cu România.
Dar Moldova are unele probleme, am putea zice – DA, dar oficial, conform standardelor internaționale, Transnistria nu există. Prezenta rusească de acolo ar putea fi rapid anihilată de un batalion NATO, evident după ultimatumurile corespunzătoare. Dar în ciuda riscului asumat, acest risc este de fapt unul calculat deoarece nu exista alternativă la războiul cu Rusia, sunt naivi cei care cred că rușii se vor opri la Donețk și Ucraina va face pace cu ei curând. Este doar chestiune de timp până rușii vor ataca România și vor provoca NATO de aceea provocarea rușilor prin unirea Moldovei cu România ar fi un minim gest gepolitic ferm care ar arăta angajamentul clar al SUA de a proteja „flancul estic” (observați că deja suntem împărțiți în flancuri … semn că în gândirea NATO deja există calcule „separate”).
Dar iată că deja se fac pași de integrare a Moldovei în UE – ar zice cineva. Acelea sunt gogoși este răspunsul meu, deoarece nu au nicio legătură cu NATO și cu articolul 5.
Da, situația din Moldova nu este tocmai una conformă tratatului NATO, care prevede ca unele țări să nu aibă tensiuni cu vecinii. Dar nici situația Turciei care este un partener de nădejde al rușilor nu este tocmai conformă tratatului NATO. De asemenea, dacă e să ne gândim la condițiile unor relații bune cu vecinii, nici Finlanda și nici Suedia nu sunt tocmai conforme, în fapt situația Moldovei fiind similară, în oglindă. În ciuda riscurilor, analizat la rece, rușii nu ar avea ce să facă dacă mâine s-ar declara unirea Moldovei cu România și Moldova (inclusiv Transnistria) ar intra sub umbrela NATO.
Evident, că acest articol este unul fictiv, visător deoarece realitatea dură este ca România este marginea influenței americane și va fi aruncată la mezat oricând au nevoie, așa cum au făcut cu ucrainienii pe care i-au momit cu zăhărelul NATO până în ultima zi, înainte să îi lase singuri în fața ursului. Așa vor face și cu noi – ne pun să sancționăm Rusia la minereu de fier și la îngrășăminte agricole în timp ce ei importă metale grele și alte minereuri de care au nevoie pentru industria spațiului (în SUA) sau importă gaz ca nesimțiții în timp ce ne bagă nouă pe gât panouri solare și facturi astronomice.
Firesc pentru România ar fi să facă o întoarcere de 180 de grade cât mai rapid către cine oferă mai mult. Trebuie ca pentru poziția pro-NATO și pro-Ucraina să cerem ceva, nu să stăm cu mâinile în sân așteptând tancurile rusești care vor veni cu sau fără stimularea NATO. Ce ar putea să ceară România? Credite mai multe ar fi un prim lucru. Unirea cu Moldova ar fi singurul lucru bun care ar merita jertfa care ni se cere, de a fi colonie SUA.
Pingback: Unirea cu Republica Moldova ar fi singurul semn că articolul 5 al Tratatului NATO funcționează. Opinie Chiazna.ro – Cerul, Codrul și Pârăul
Nu am dat comentarii pe fond, pentru că sunt și eu de acord cu ideea că acum e momentul Reunificării cu Chișinăul. Și că România trebuie să pună acum ori niciodată problema eliberării și reunificării teritoriului său estic de sub influența rusească și „moldovenist-statalistă”, care tot rusească este. De acord, Moldova istorică e situată între Nistru și Carpați, dar bucata dintre Nistru și Prut nu o putem numi „Moldova” pur și simplu. Ori îi spunem Basarabia, ori Moldova de Est, ori Republica Moldova, ori „jumătate de Moldovă”. Eu făcusem o observație formală, astfel încât să eliminăm confuzia că Moldova e reprezentată de fosta republică sovietică – nu i se cuvine acest nume, sau nu pe deplin. În rest: Hai, Unirea! Hai, România!
Nu am comentarii pe fond, doar o sugestie: Să facem diferența dintre „Moldova” și „Republica Moldova”. Noi suntem uniți cu Moldova de la 1859. Când numim „Moldova” republica creată de sovietici în județele de est ale Regatului României, facem de fapt jocul rușilor, care vor ca în percepția lumii Moldova să fie ceva distinct de România (motiv pentru care au și creat la Chișinău o Mitropolie ortodoxă rusă a Chișinăului și „a întregii Moldove”, tot ei întreținând propaganda moldovenismului și mitul statalității, potrivit cărora „Republica” Moldova ar trebui extinsă până la Carpați). În timp ce Vladimir Voronin numea România „ultimul imperiu multietnic din Europa” și numea unionismul „imperialism românesc”, toată propaganda statalistă rostogolea idealul „întregii Moldove”, probabil „eliberate” de ruși până la Carpați.
Cred ca nu stii istorie – Moldova este de la Carpati pana la Prut, rusii au rupt-o asa cum au rupt peste tot teritorii ca sa puna ghearele pe ele. Banuiesc ca ai in cap narativul cum ca Moldova a fost rareori a noastra si mai mult a fost sub „influenta” rusilor. Nu conteaza astea, rationamentele istorice sunt penibile si nu au legatura cu geopolitica, mereu incerc sa atrag atentia cititorilor mei ca emotiile si gargara ieftina ma plictisesc si sunt pierdere de timp. Tot ce conteaza este oportunitatea istorica si balanta de putere despre care am scris aici https://chiazna.ro/2022/06/intre-balanta-de-putere-si-accidentul-istoric/
nu am auzit argumente la analiza mea si de ce ar fi sau nu oportuna aceasta unire ACUM tinand cont de contextul istoric, riscuri si mai ales viitorul apropiat in care numai visatorii aiurea pot spera la o pace si la oprirea avansului rusesc – care este de asemenea explicat prin teoria BALANTEI DE PUTERE si mai ales a golului de putere lasat de SUA care SE RETRAGE acasa asa cum am tot explicat de o mie de ori. ma mira ca inca mai sunt gugustiuci care dau inainte cum ca americanii ii starnesc pe rusi si ca ei incearca sa se extinda … oameni buni: ATI VAZUT TANCURI AMERICANE?!? ATI VAZUT ELICOPTERE?! se extind cu ce? cu doua-trei rachete pe care le dau ucrainienilor? astea sunt mizilic
as dori mai degraba comentarii si opinii legate la caile de urmat si ce ar putea face romanii de rand pentru a impune o presiune la nivel politic in directia propusa de mine – dar viitorul va dovedi (sunt 90%) ca ceea ce spun este corect in sensul ca „cumintenia” si „rezervarea” noastra de acum nu ne aduc niciun avantaj, in schimb dinamica Ungariei care jongleaza pana acum extrem de abil intre cele doua imperii da rezultate
evident ca si romanul de jos pe langa incapacitatea de a gandi, are in primul rand focus pe interesul propriu nu pe al tarii, asa cum s-a intamplat si in Ucraina care a tolerat coruptie, furt, relatii dubioase ba cu rusii, ba cu vestul pana cand au venit bombele peste ei
doar un popor puternic are pace de prosperitate si pace si poate sa reziste in istorie – suntem noi un popor istoric daca in fiecare secol mai pierdem cate o felie si asteptam razboaie mondiale in care sa lupte altii si sa ne doneze noua ceea ce am pierdut noi din lipsa de pregatire si de actiune? daca Romania se pregatea cum trebuie pentru primul razboi mondial (si a avut decenii!) acum puteam avea granita pana la greci in jos si pana la Budapesta in vest