S-a răcit dragostea între fraţii din NATO. Şi cu fratele vitreg, Ucraina

Evoluţii spectaculoase au loc recent legate de relaţiile Ucrainei cu alte ţări şi de valurile pe care Zelensky le face. Iată un scurt rezumat al celor mai importante evenimente pentru cei care nu urmăresc îndeaproape scandalul.

Totul a pornit de la expirarea acelui protocol de export al grânelor. După expirare, UE (tanti aia, de fapt, că ea e UE şi UE e Ursula) a prelungit tratatul din pix. Macaroana a zis şi ea că cerealele nu sunt problemă pentru fermierii europeni. Între noi fie vorba, cel puţin fermierii danezi au alte probleme. Adică pe de o parte elitele forumului prin NPC-urile controlate, dau la boaşe fermierilor pentru a reduce numărul de ferme pentru a reduce gazul metan produs de vaci, dar pe de altă parte, gazul metan produs în Ucraina nu e problematic.

Deşi Ursula a prelungit de capul ei acordul, fără să supună la vreun vot, Polonia şi celelalte ţări din est au declarat că indiferent, interzic exporturile grânelor. Polonia a mers chiar până acolo încât a ameninţat că va interzice şi produsele alimentare importate din Ucraina, nu doar cerealele. Reamintim aici că în UE normele de producţie alimentară sunt bine reglementate, există mii de paraziţi care teoretic elaborează, verifică şi monitorizează calitatea mâncării. Nu şi în Ucraina. Ucraina are reguli speciale, poate exporta în UE fără a respecta aceste regulamente. De aceea napolitanele Roshen sunt de 5 ori mai ieftine ca biscuiţii italieni deoarece găinile care au produs ouăle folosite în biscuiţii italieni trebuie să nu fie foarte stresate şi trebuie să facă baie de 3 ori pe zi pe picioare cu şampon organic, iar pedichiura trebuie să le fie făcută săptămânal. Găinile ucrainienilor pot însă să pigulească şi praf de puşcă sau sol iradiat de la Cernobil deoarece poliţaii alimentari ai UE nu le mai verifică.

Ucraina, văzând reacţia polonezilor, deşi românii s-a grăbit să le pupe fundul asigurându-i că noi le primim grânele fără problemă, i-au ameninţat pe polonezi că îi dau în judecată deoarece nu respectă tratatele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Asta în condiţiile în care Polonia ştim cât a făcut şi cât face pentru Ucraina. Evident că Polonia a reacţionat dur şi după această ameninţare a declarat că nu va mai ajuta cu arme deloc Ucraina. Cuvintele lui Duda au fost chiar foarte dure, zicând ceva că pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti (nu chiar aşa, dar a folosit un proverb similar cu un sinucigaş care se îneacă şi te trage şi pe tine după el dacă nu îi dai drumul). După ce au declarat că nu mai dau arme Ucrainei, polonezii au zis că se vor concentra pe propria înarmare.

Aşadar nici nu a fost bine primită în NATO Ucraina şi deja e la cuţite cu Polonia. Este acest incident doar o mică ceartă de moment între doi iubiţi care se iubesc atât de mult încât uneori mai sar scântei? Evident că nu. Acum abia iese la suprafaţă gunoiul ascuns de presă. Anume că Poloniei nu i-ar displace o împărţanie a Ucrainei, având în vedere istoricul. Pentru ei Liov-ul e ca Cernăuţiul pentru noi: pământ polonez (sau românesc). De asemenea, polonezii au un ego incomensurabil, considerând ucrainienii cantitate neglijabilă în lupta cu ruşii pe care sunt siguri că îi vor putea bate şi că trebuie să îi bată curând.

Zic deci că această tensiune nu se va termina bine şi nu este doar un puseu de tensiune. Între timp, s-au adăugat şi bune şi rele. La bune ar fi că Duda a zis că deocamdată baza militară din proximitatea Ucrainei, de unde sunt trimise arme către ucrainieni, funcţionează normal. Adică, că nu au prea trecut la fapte. Dar cu donaţia de arme e clar că deocamdată s-a terminat. Iar dacă ucrainienii chiar trec la fapte cu datul în judecată la OMC, sunt sigur că Polonia poate ajunge până acolo unde să nu mai accepte nici măcar transferul armelor.

Mai departe, Zelensky a propus la ONU ca Germania să facă parte din Consiliul de Securitate. Evident că nimeni nu va accepta aşa ceva şi propunerea este total aberantă, Zelensky neavând de fapt ce să caute acolo, dar nu mai lungim cu discuţia asta. Dar propunerea lui Zelensky i-a iritat şi mai mult pe polonezi care după cum ştim cer bani de la nemţi aşa cum au cerut evreii. Cam târziu la împărţanie vin polonezii să ceară despăgubiri şi uită că ADN-ul mai contează şi goimii nu pot face presiune cum trebuie ca să stoarcă verzişori de la nemţi suficient. Prin urmare, Duda s-a arătat şocat de propunerea lui Zelensky. În contrarăspuns, Olaf i-a ameninţat pe polonezi că Germania ia în calcul reintroducerea controalelor la graniţa cu Polonia deoarece vin mulţi imigranţi ilegali. Culmea culmilor, tocmai Germania care i-a chemat, acum arată cu degetul spre Polonia.

Deci de fapt nemţii vor să dea Polonia afară din Schengen. Evident că sunt doar vorbe deocamdată, certuri, frecuşuri. S-a terminat cu iubirea între fraţi şi cu unitatea europenistă. Nu e chiar aşa, frecuşuri au tot fost. Reamintesc că polonezii repară leopardurile pe care nemţii le-au donat ucrainienilor (deoarece evident sunt mai aproape). Cum preţurile au crescut anul ăsta, polonezii au mărit tarifele. Nemţii nu au mai vrut să plătească şi a fost o perioada de o săptămână de şomaj până nemţii s-au decis să plătească tariful crescut.

În ciuda celor zise mai sus, trebuie să menţionăm că în octombrie polonezii au alegeri. Probabil de aceea politicienii polonezi sunt mai demagogi acum şi fac puţin circ ca să vrăjească boporul. Probabil după alegeri, vor face din nou pace cu Zelenski şi cerealele vor curge liber către vest, neoprite şi netaxate.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.