Parlamentul va vota realegerea tovarăşului Isărescu pentru un nou cincinal deşi sub bagheta maestrului macroeconomiei mioritice, avem cea mai mare inflaţie din UE.
Dacă Isărescu face bancuri a la Iliescu şi nu se mai retrage din activitate, România o va lua pe calea Turciei în curând. Despre ce s-a întâmplat în Turcia după alegeri, am mai scris aici.
Despre cum inflaţia este cauzată oriunde şi oricând de creşterea rapidă a cantităţii masei monetare, vorbeşte chiar tăticul teoriei monetare moderne Mildon Friedman
Pentru o discuţie pe larg a acestui topic, vă recomand recentul interviu al lui Steve Hanke cu Peter Schiff
Am fost curios, cum stăm şi noi la masa monetară şi am făcut o comparaţie cu SUA pe M2, masa monetară care include banii în circulaţie şi depozitele.
Dar de ce ar dori Isărescu să producă inflaţie? Aşa cum ne spun experţii, inflaţia este cauzată de masa monetară, care masă monetară este consecinţa politicii monetare, anume a vitezei tiparniţei decisă la butoane de Isărescu, deşi tehnic de consiliul de conducere al BNR care decide dobânda de referinţă şi celelalte dobânzi la operaţiunile repo, care deşi nu sunt incluse în M2, au efect prin aceea că se pompează lichididate în sistem în permanenţă prin creditarea băncilor şi o bună parte din această lichiditate intră în cash şi în depozite.
Este binecunoscut că atât de inteligenţi au fost liderii noştri financiari atât de la guvern cât şi de la BNR că în plandemie au oferit credite (de rezilienţă) companiilor chiar dacă acestea nu aveau nevoie de bani ci foloseau dobânzile zero susţinute de stat pentru a primi dobânzile băncilor (mizilic pe acea vreme, dar totuşi un venit necuvenit). Nu ştiu dacă din prostie sau din complexităţi tehnice nu au interzis folosirea total aiurea a acestor bani, dar ştiu că ulterior s-au corectat, semn că efectiv gândirea unor măsuri are limitări şi nu chiar toate amănuntele, unele chiar importante, sunt luate în calcul când mai marii ţării ia decizii importante care ne ard acum la buzunar rău de tot.
Întorcându-ne la inflaţie, se pune întrebarea, oare chiar e de vină Isărescu? Oare nu e de vină Putin că a invadat Ucraina şi astfel nu mai putem importa gaze ieftine deoarece suntem un bloc unit împotriva lui Putin care strângem cureaua pentru a apăra valorile europene? Răspunsul este în declaraţia lui Friedman: DA, „oriunde şi oricând” inflaţia e cauzată de masa monetară.
Nu vreau să intrăm în teoria procedurilor şi cauzelor pentru care masa monetară a crescut atât de mult. Explicaţia este însă simplă: alternativa ar fi însemnat o pastilă amară, anume fie creşterea dobânzilor mult mai agresivă, fie lăsarea cursului să protejeze inflaţia prin reglarea acestuia în funcţie de cerere şi ofertă. Asta din partea BNR, din partea guvernului, nu avem ce să mai cerem deoarece acolo oricum sunt toate adunăturile de incompetenţi şi incapabili măcar să asculte de cei care îi învaţă de bine. Guvernul putea evident combate inflaţia prin politica fiscală care ideal trebuia să crească taxele şi să scadă cheltuielile pentru a permite plata dobânzilor.
Pe scurt, dacă Isărescu mărea dobânzile, guvernul putea intra în insolvenţă şi nu doar guvernul ci şi miile de companii susţinute de creditele şi granturile guvernamentale. Mulţi critică guvernul că a făcut deficit mare, dar nu se uită unde se duc aceşti bani (pe lângă pensii speciale şi salarii mari la bugetari). Mare parte din deficitul guvernamental e constituit de ajutorul financiar oferit companiilor prin oferirea de granturi şi credite, prin subvenţionarea dobânzilor, prin suportarea şomajului tehnic în plandemie etc.
Dar oare trebuie să criticăm BNR sau Guvernul că ia aceste măsuri şi dau credite, chiar dacă produc inflaţie? Oare nu e bine că fac asta? Dacă rezultatul este bun în cele din urmă ar fi bine, însă după cum vedem, poporul este atât de nefericit încât partide cu doctrine total opuse trebuie să se unească şi să facă tot felul de giumbuşlucuri tembelistice specifice ţărilor banana country pentru a lupta cu „extremismul” produs de „valurile de nemulţumire”. Pentru care valuri de nemulţumire, evident că e vinovat Putin, nu sistemul ticăloşit, nu ciuma roşie, nu pnl-psd, aceeaşi mizerie. Şi nici reformele pornite încă de pe vremea ţapului care nu se mai termină, ci an de la an, ţara e îndatorată până acolo încât dobânzile devin din ce în ce mai greu de purtat şi chiar cu acces la linii de credit nelimitate, care duc în spate un deficit guvernamental record în UE, nu mai reuşim să ajungem la liman, la o normalitate care să ne permită măcar un an să nu mai auzim cuvântul criză.
Aşadar vina lui Isărescu este că a băgat capul în nisip şi a ales calea cea mai uşoară: să nu fie el babaul care trebuie să ia taurului de coarne, cum ar fi fost dacă de exemplu lăsa leul să explodeze şi să fie liber după regulile pieţei. Însă e posibil ca o valoare corectă a leului să fie de 8 sau 9 lei şi astfel impactul acestui curs ar fi fost devastator dintr-o dată pentru economie. Însă tocmai pentru faptul că niciodată tensiunile nu sunt rezolvate ci se dă cu stângul în dreptul, toate manipulările monedei şi încercarea de amortizare a şocurilor produse de ineficienţele interne, se cumulează şi explodează când nu te aştepţi, de regulă după alegeri.
Ca un lup bătrân ce este, Isărescu a învăţat lecţia. Ţine cursul şi dobânzile cumiţi până după alegeri când noul guvern mai bacă niscavai măriri de taxe, mai amână nişte măriri de salarii şi pensii promise, cum au fost măririle pentru profesori în guvernarea Ponta şi astfel se trece islazul evitând falimentul suveran şi respirând uşuraţi. Iar acum, cu războiul din Ucraina şi apropierea de SUA, atât politicienii cât şi Isărescu cred că linia de credit la Fed va curge continuu şi nu mai trebuie ca indicatorii să arăte cât de cât fezabili pentru a menţine o atractivitate oarecare a datoriei şi a nu goni finaţatorii externi ai acesteia fără de care teoretic am intra în faliment. Atât de convinşi sunt mulţi lideri că SUA nu ne va lăsa încât stresul reformelor a dispărut total şi FMI nu mai are nicio putere în convingerea că unele măsuri de austeritate trebuiesc luate şi poate chiar Isărescu trebuei să dea drumul la curs pentru că altă soluţie pentru balanţa externă nu mai există.
Balanţa externă – sursa TradingEconomics.com
Evident că inflaţia la noi este ecoul inflaţiei mondiale dar una e inflaţie de 1% cum are Japonia şi alta de 20% cum are România. Contează şi nivelul acestei inflaţii şi mai contează şi ce faci ca să lupţi cu ea. Ori la noi, plafonarea preţurilor la producătorii români este cea mai proastă măsură care se putea lua şi una care trebuia să aducă oamenii în stradă, dacă ar înţelege în fapt ce înseamnă asta.
Ce minte să ai tu guvernant român să impui limite de profit producătorilor români, deoarece la cei străini nu ai ce să le faci. Ce minte să ai ca să permiţi băncilor să facă profituri record, pe seama oamenilor şi a micilor companii care plătesc dobânzi imense, deşi BNR ţine cu lanţul de dobanda de referinţă, în timp ce tu tai posibilităţile de dezvoltare pentru companiile care produc şi care pe lângă faptul că sunt ale ţării tale, sunt cele care contribuie la bugetul tău, cele care angajază oameni pe care altfel, tu vei avea de plătit şomaj şi asigurări şi care poate dacă nu o să aibă un loc de muncă o să iese în stradă să te dea jos, pe tine guvern incompetent.
Vina lui Isărescu este că tolerează şi ia parte la această politică, prin lipsa de acţiune. Faptul că mai dă câte o declaraţie din când în când nu îl absolvă de vină, deoarece mac-macul nu a ajutat niciodată, mai bine tace şi lasă cursul liber ca să regleze măcar balanţa de comerţi şi ca să dea măcar un mic ajutor celor care produc valoare şi capital în ţară.
De altfel, naivitatea cu care toată clasa politică (dar şi BNR) ignoră necesitatea construirii unui capital autohton şi unei culturi antreprenoriale care să urmărească plus valoare denotă cât de mult ne-am integrat în UE şi cât de puţină suveranitate reală mai avem. Pentru ei, nu mai contează dacă companiile sunt deţinute de români sau de străini, îi interesează doar profiturile şi impozitele să fie plătite şi nici măcar, deoarece mare parte din bănci şi din marile corporaţii internaţionale au know-how suficient cât să sifoneze profiturile prin inginerii de optimizare fiscală.
La câtă lipsă de acţiune dă dovadă BNR, este de mirare de ce mai susţine varianta păstrării leului şi nu acceptă trecerea la EURO, deoarece nu deoarece nu suntem noi gata nu ne primesc ei în zona EURO, ci deoarece Isărescu nu e gata, deoarece ca orice babac ajuns la pensie care însă nu are curajul să meargă acasă şi să confrunte memoria proastei lui contribuţii la soarta acestei ţări, se fereşte de pensie şi vrea să activeze în continuare cât mai mult. Dacă trecem la EURO, banca naţională nu va fi decât o filială a băncii europene, un secretar care dă mai departe hârtiile, nu un şef care mai dă şi el două-tre ordine din când în când.
Ideea unei monezi proprii care să îţi permită să absorbi şocurile este una bună, dar în realitate, la noi leul este legat de euro şi singurul rol real al existenţei leului este ca băncile să sifoneze şi ele o suprataxă pentru companiile locale prin schimburile valutare care evident se fac cu suprataxare. Estimarea mea este că 2-3% din veniturile firmelor exportatoare e sifonat de bănci prin aceste cursuri exorbitante la care nu există alternativă.
Dacă să zicem că trecerea la EURO ar fi un şoc psihologic prea mare pentru Isărescu, sau chiar dacă am admite că poate nu ne vor ei şi de aceea nu intrăm, este cu totul de neînţeles de ce EURO nu este acceptată ca monedă oficială alături de leu în România. Astfel, companiile care doresc ar avea opţiunea să nu mai facă schimbul ca să piardă şi să plătească salarii în EURO, să facă tranzacţii între ele în EURO. Sunt multe ţări care au monezi multiple şi fie că vrem, fie că nu vrem, la ce inflaţie avem şi la ce inflaţie prevăd eu după alegeri, de voie de nevoie, pentru motive practice, şi noi vom trece la EURO la fel ca Zimbague care pentru a putea funcţiona cu hiperinflaţie foloseşte plăţile în dolari şi moneda oficială e folosită doar în raportări sau plăţi către guvern.
Evident, băncile nu ar accepta însă o asemenea măsură şi lobby-ul acestora nu ar permite oricărui guvern să le afecteze profiturile cu două cifre. După acceptarea EURO ca monedă oficială, cele mai performante companii vor avea acces şi la finanţare externă la dobânzi mai bune şi asta ar afecta şi mai mult profiturile băncilor.
Vă reamintesc că a existat o perioadă ca soluţie propunerea ca profiturile băncilor să fie supra-taxate, dar evident măsura nu a trecut. Culmea e că măcar în apărarea capitalului autohton, guvernul nu a cerut atunci băncilor ca să nu mai sifoneze companiilor sume imense prin cursul aberante, nejustificate, deoarece oricum Isărescu are grijă de curs şi marginea de 2-3% pe care şi-o ia băncile la curs este una nerealistă, fluctuaţiile la curs fiind minore de câţiva ani buni.
Întorcându-ne însă la inflaţie, chiar dacă în SUA şi în UE aceasta îşi va reveni, cel puţin pentru moment, deoarece inflaţia are mereu valuri (cum am explicat aici), din păcate valurile de scădere din afară se vor propaga la noi cu întârziere ca de fiecare dată, adică importatorii atât de materie primă cât şi de produse, vor sufla în iaurt şi nu vor da jos cu preţurile o bună perioadă decât când vor avea certitudinea că trendul scăderii este stabil.
În final, aş dori să explorez pe scurt, scenariul plecării lui Isărescu. Să presupunem că vine un dragon şi îl răpeşte pe Isărescu şi astfel scăpăm de el. Va fi deci nevoie de un nou guvernator. Să presupunem că va avea şi un nou consiliu de administrare, deschis la nou, gata să încerce orice va propune noul şef. Ce variante are?
Aşa cum am mai discutat, la inflaţie nu există variantă decât mărirea dobânzilor. Mărirea dobânzilor din păcate face datoria guvernamentală, dar şi cea neguvernamentală mai greu de plătit. Aşadar nu doar că investiţiile vor scădea, dar trebuie şi salariile bugetarilor scăzute. Oricum am da-o, de restructurare nu scăpăm.
Alternativa menţinerii politicii actuale, de limitare cât mai mare a creşterii dobânzii, de ţinere a cursului pe linia de plutire, de pompare lichiditate în piaţă prin repo-uri atât de darnice că băncile fac recorduri de profituri deoarece companiile nu sunt prea dornice să sugă lichiditatea şi să o pompeze în economie, nu va avea alt rezultat decât creşterea în continuare a inflaţiei.
Marea fază hazlie, deşi tragicomică, este că dacă acceptarea şocului rece al dobânzilor mari ar frâna dezvoltarea economică, varianta dobânzilor mici producătoare de inflaţie va produce o inflaţie autohtonă asincronă la inflaţia globală şi ne va propaga în subdezvoltare pentru decenii de aici înainte deoarece evident într-un mediu inflaţionist perpetuu, productivitatea şi investiţiile nu pot să dea rezultate, cine nu crede, să se uite la Turcia.
Pingback: Alegeri şi inflaţie – CHIAZNA.RO
Pingback: România vs Chile – CHIAZNA.RO
mai incerc sa public inca o data din alt browser
a treia oara
poate merge acum
1. Culmea e ca multa lume nu stie de treaba asta, iar cei ce stiu in mod „subit” uita de ea:
https://www.rador.ro/2015/01/26/reforma-monetara-din-1952-toti-banii-care-erau-in-plus-puteai-foarte-bine-sa-i-bagi-in-soba/
_____
2. Apropo de pensii si de „statul suveran”… In 10-15 ani de zile cei ce se viseaza traind din pensia de la stat, indiferent la cate „pliloane” contribuie, vor muri de foame la propriu, inclusiv jmekerii bugetari si cei cu „pensii speciale”.
https://cursdeguvernare.ro/legea-pensiilor-decretei-dezavantaje-contributivitate-cotizare-carsta-pensionare.html
_____
3. „Ce minte să ai tu guvernant român să impui limite de profit producătorilor români, deoarece la cei străini nu ai ce să le faci. Ce minte să ai ca să permiţi băncilor să facă profituri record, pe seama oamenilor şi a micilor companii care plătesc dobânzi imense…”
De aia eu recomand sa nu cumva sa faceti afaceri si sa investiti in Romania!
Sub nici o forma!
Bulgaria si Ungaria care sunt lipite de Romania sunt lux prin comparatie cu aceasta, ca sa nu mai vorbim de alte state europene. Cine vrea sa-si piarda banii sau macar sa iasa in pierdere nu are decat sa se joace de-a afaceristul/investitorul prin Romania. Ca sa nu mai vorbim de situatia asta, care daca este reala, atunci este mult mai grava decat ce face Isarescu si guvernele de incompetenti.
https://trenduri.blogspot.com/2024/05/statul-subteran-si-alte-stafii-ale.html
https://trenduri.blogspot.com/2024/05/statul-subteran-alte-cateva-explicatii.html
O prostie de dimensiuni colosale este sa faci bani prin afara si sa vii sa-i irosesti prin Romania, incepand cu construit case si terminand cu investit in afaceri.
_____
4. „De altfel, naivitatea cu care toată clasa politică (dar şi BNR) ignoră necesitatea construirii unui capital autohton şi unei culturi antreprenoriale care să urmărească plus valoare…”
Capitalul autohton este rahitic si nu-si permite sa dea spagi grase pentru lobby, sau pentru „trafic de influenta” pe romaneste. 35 de ani de „capitalism de cumetrie” nu pot concura de la egal la egal cu sute de ani de capitalism real, experienta si capital. Asta este motivul real pentru care capitalul autohton este abuzat si calcat in picioare si tot asta erste motivul real pentru care s-a ajuns in situatii absurde de genul asta:
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-26430720-cui-spune-romania-multumesc-masa-polonia-ungaria-bulgaria-sunt-tarile-care-pun-cele-mai-multe-alimente-farfuriile-noastre.htm
_____
5. „Pentru ei, nu mai contează dacă companiile sunt deţinute de români sau de străini, îi interesează doar profiturile şi impozitele să fie plătite”
Pentru ca ei se considera niste proprietari de ferma de vaci si considera companiile ca fiind niste vaci bune de muls la cheremul lor dupa bunul plac.
_____
6. „deoarece mare parte din bănci şi din marile corporaţii internaţionale au know-how suficient cât să sifoneze profiturile prin inginerii de optimizare fiscală.”
Este 100% normal sa fie asa!
Nu este vorba de „know-how” ci despre „Tratatele Internationale de Evitare a Dublei Impozitari”, pe care le gasesti publicate in intregime atat pe siteul ANAF cat si pe scurt pe saituri ca acestea:
https://taxsummaries.pwc.com/romania/corporate/withholding-taxes
Vezi ca pentru „EU – Parent-Subsidiary Directive” impozitul pe dividende este 0%!
Pentru companiile fara actionariat extern de tipul Parent-Subsidiary ai:
– 0% pentru Austria, Hong Kong, Italia, Kuweit, Olanda, San Marino, Elvetia, Emirate.
– 3% pentru cateva tari si 5% pentru o gramada de alte tari.
Daca esti pe Austria poti beneficia de treaba asta:
https://nomoretax.eu/austria-silent-partnership-offers-privacy-and-low-taxes/
https://nomoretax.eu/austrian-foundation/
Daca esti pe ruta Romania-Spania:
– esti rezident romani, dar ai firma spaniola in Spania dupa care tragi dividende in Romania, platesti 5%, inclusiv pentru firma din Tenerife cu impozit pe profit de 4%;
– esti rezident spaniol, dar ai firma romaneasca in Romania dupa care tragi dividendele in Spania, inclusiv pentru microintreprinderi cu impozit pe cifra de afaceri de 1-3%, platesti 0%!
https://taxsummaries.pwc.com/spain/corporate/withholding-taxes
Parca spuneai ca ai firma. Iti recomand sa te „internationalizezi”, sa renunti la pacalicii aia din Craiova care se ocupa de firma ta si sa apelezi la o firma de consultanta fiscala serioasa din Bucuresti ca de ex asta:
https://www.taxadvise.ro/ro/serviciile-noastre/
_____
7. „băncile să sifoneze şi ele o suprataxă pentru companiile locale prin schimburile valutare care evident se fac cu suprataxare. Estimarea mea este că 2-3% din veniturile firmelor exportatoare e sifonat de bănci prin aceste cursuri exorbitante la care nu există alternativă.”
Asta este un motiv in plus sa te „internationalizezi” atat ca firma mare avand la dispozitie toate bancile serioase din tarile europene, cat si ca firma mica sau ca persoana fizica, in special daca calatoresti prin UE, avand la dispozitie banci online ca Wise, N26, Monzo, etc. chiar si Revolut.
_____
8. „la ce inflaţie avem şi la ce inflaţie prevăd eu după alegeri, de voie de nevoie, pentru motive practice, şi noi vom trece la EURO la fel ca Zimbague care pentru a putea funcţiona cu hiperinflaţie foloseşte plăţile în dolari şi moneda oficială e folosită doar în raportări sau plăţi către guvern.”
Zimbabwe este un stat esuat distrus de cioroii marxisti.
Sunt tari ca Singapore care au moneda lor locala legata 1-1 de dolarul american si sunt tari ca Panama care pur si simplu folosesc ca singura moneda locala: dolarul american.
Murim noi de batranete si Romania nu va trece la euro si nici Isarescu nu va iesi la pensie!
_____
9. „Să presupunem că vine un dragon şi îl răpeşte pe Isărescu şi astfel scăpăm de el. Va fi deci nevoie de un nou guvernator.”
Si in locul lui va veni, asa cum este pregatit de mult, un dobitoc marxist ca Florin Georgescu sa puna „taxe de solidaritate” si impozite progresive.
_____
10. „Marea fază hazlie, deşi tragicomică, este că dacă acceptarea şocului rece al dobânzilor mari ar frâna dezvoltarea economică, varianta dobânzilor mici producătoare de inflaţie va produce o inflaţie autohtonă asincronă la inflaţia globală şi ne va propaga în subdezvoltare pentru decenii de aici înainte deoarece evident într-un mediu inflaţionist perpetuu, productivitatea şi investiţiile nu pot să dea rezultate, cine nu crede, să se uite la Turcia.”
Turcia este mic copil!
Mai bine uita-te la Argentina!
Din pacate, marele salvator Milei, nu a facut nimic pana acum, dacat a mai restructurat putin din institutiile de stat si a dublat cursul oficial la pesos, desi promitea o reforma fiscala si administrativa completa si mai ales renuntarea la pesos si inlocuirea lui cu dolarul american!
Vezi din lista de mai jos episoadele:
01. de la minutul 6.40 la 16.20 si de la 36.00 le 39.90
– Cum distrugi o tara intreaga: Cu PLASA de BANI prin Argentina
10. Cea mai BOGATA tara din lume e acum in genunchi: 4 din 10 oameni sunt SARACI LIPITI
16. Țara Distrusă: Milioane FARA ADAPOST si zeci de VALUTE! Asa iti DUBLEZI BANII DACA ESTI STRAIN!
17. Un bax de Cola: 1 LEU! Viața de magnat în cea mai ieftină țară din lume. Costul vieții cu 140% inflație.
1. Culmea e ca multa lume nu stie de treaba asta, iar cei ce stiu in mod „subit” uita de ea:
https://www.rador.ro/2015/01/26/reforma-monetara-din-1952-toti-banii-care-erau-in-plus-puteai-foarte-bine-sa-i-bagi-in-soba/
_____
2. Apropo de pensii si de „statul suveran”… In 10-15 ani de zile cei ce se viseaza traind din pensia de la stat, indiferent la cate „pliloane” contribuie, vor muri de foame la propriu, inclusiv jmekerii bugetari si cei cu „pensii speciale”.
https://cursdeguvernare.ro/legea-pensiilor-decretei-dezavantaje-contributivitate-cotizare-carsta-pensionare.html
_____
3. „Ce minte să ai tu guvernant român să impui limite de profit producătorilor români, deoarece la cei străini nu ai ce să le faci. Ce minte să ai ca să permiţi băncilor să facă profituri record, pe seama oamenilor şi a micilor companii care plătesc dobânzi imense…”
De aia eu recomand sa nu cumva sa faceti afaceri si sa investiti in Romania!
Sub nici o forma!
Bulgaria si Ungaria care sunt lipite de Romania sunt lux prin comparatie cu aceasta, ca sa nu mai vorbim de alte state europene. Cine vrea sa-si piarda banii sau macar sa iasa in pierdere nu are decat sa se joace de-a afaceristul/investitorul prin Romania. Ca sa nu mai vorbim de situatia asta, care daca este reala, atunci este mult mai grava decat ce face Isarescu si guvernele de incompetenti.
https://trenduri.blogspot.com/2024/05/statul-subteran-si-alte-stafii-ale.html
https://trenduri.blogspot.com/2024/05/statul-subteran-alte-cateva-explicatii.html
O prostie de dimensiuni colosale este sa faci bani prin afara si sa vii sa-i irosesti prin Romania, incepand cu construit case si terminand cu investit in afaceri.
_____
4. „De altfel, naivitatea cu care toată clasa politică (dar şi BNR) ignoră necesitatea construirii unui capital autohton şi unei culturi antreprenoriale care să urmărească plus valoare…”
Capitalul autohton este rahitic si nu-si permite sa dea spagi grase pentru lobby, sau pentru „trafic de influenta” pe romaneste. 35 de ani de „capitalism de cumetrie” nu pot concura de la egal la egal cu sute de ani de capitalism real, experienta si capital. Asta este motivul real pentru care capitalul autohton este abuzat si calcat in picioare si tot asta erste motivul real pentru care s-a ajuns in situatii absurde de genul asta:
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-26430720-cui-spune-romania-multumesc-masa-polonia-ungaria-bulgaria-sunt-tarile-care-pun-cele-mai-multe-alimente-farfuriile-noastre.htm
_____
5. „Pentru ei, nu mai contează dacă companiile sunt deţinute de români sau de străini, îi interesează doar profiturile şi impozitele să fie plătite”
Pentru ca ei se considera niste proprietari de ferma de vaci si considera companiile ca fiind niste vaci bune de muls la cheremul lor dupa bunul plac.
_____
6. „deoarece mare parte din bănci şi din marile corporaţii internaţionale au know-how suficient cât să sifoneze profiturile prin inginerii de optimizare fiscală.”
Este 100% normal sa fie asa!
Nu este vorba de „know-how” ci despre „Tratatele Internationale de Evitare a Dublei Impozitari”, pe care le gasesti publicate in intregime atat pe siteul ANAF cat si pe scurt pe saituri ca acestea:
https://taxsummaries.pwc.com/romania/corporate/withholding-taxes
Vezi ca pentru „EU – Parent-Subsidiary Directive” impozitul pe dividende este 0%!
Pentru companiile fara actionariat extern de tipul Parent-Subsidiary ai:
– 0% pentru Austria, Hong Kong, Italia, Kuweit, Olanda, San Marino, Elvetia, Emirate.
– 3% pentru cateva tari si 5% pentru o gramada de alte tari.
Daca esti pe Austria poti beneficia de treaba asta:
https://nomoretax.eu/austria-silent-partnership-offers-privacy-and-low-taxes/
https://nomoretax.eu/austrian-foundation/
Daca esti pe ruta Romania-Spania:
– esti rezident romani, dar ai firma spaniola in Spania dupa care tragi dividende in Romania, platesti 5%, inclusiv pentru firma din Tenerife cu impozit pe profit de 4%;
– esti rezident spaniol, dar ai firma romaneasca in Romania dupa care tragi dividendele in Spania, inclusiv pentru microintreprinderi cu impozit pe cifra de afaceri de 1-3%, platesti 0%!
https://taxsummaries.pwc.com/spain/corporate/withholding-taxes
Parca spuneai ca ai firma. Iti recomand sa te „internationalizezi”, sa renunti la pacalicii aia din Craiova care se ocupa de firma ta si sa apelezi la o firma de consultanta fiscala serioasa din Bucuresti ca de ex asta:
https://www.taxadvise.ro/ro/serviciile-noastre/
_____
7. „băncile să sifoneze şi ele o suprataxă pentru companiile locale prin schimburile valutare care evident se fac cu suprataxare. Estimarea mea este că 2-3% din veniturile firmelor exportatoare e sifonat de bănci prin aceste cursuri exorbitante la care nu există alternativă.”
Asta este un motiv in plus sa te „internationalizezi” atat ca firma mare avand la dispozitie toate bancile serioase din tarile europene, cat si ca firma mica sau ca persoana fizica, in special daca calatoresti prin UE, avand la dispozitie banci online ca Wise, N26, Monzo, etc. chiar si Revolut.
_____
8. „la ce inflaţie avem şi la ce inflaţie prevăd eu după alegeri, de voie de nevoie, pentru motive practice, şi noi vom trece la EURO la fel ca Zimbague care pentru a putea funcţiona cu hiperinflaţie foloseşte plăţile în dolari şi moneda oficială e folosită doar în raportări sau plăţi către guvern.”
Zimbabwe este un stat esuat distrus de cioroii marxisti.
Sunt tari ca Singapore care au moneda lor locala legata 1-1 de dolarul american si sunt tari ca Panama care pur si simplu folosesc ca singura moneda locala: dolarul american.
Murim noi de batranete si Romania nu va trece la euro si nici Isarescu nu va iesi la pensie!
_____
9. „Să presupunem că vine un dragon şi îl răpeşte pe Isărescu şi astfel scăpăm de el. Va fi deci nevoie de un nou guvernator.”
Si in locul lui va veni, asa cum este pregatit de mult, un dobitoc marxist ca Florin Georgescu sa puna „taxe de solidaritate” si impozite progresive.
_____
10. „Marea fază hazlie, deşi tragicomică, este că dacă acceptarea şocului rece al dobânzilor mari ar frâna dezvoltarea economică, varianta dobânzilor mici producătoare de inflaţie va produce o inflaţie autohtonă asincronă la inflaţia globală şi ne va propaga în subdezvoltare pentru decenii de aici înainte deoarece evident într-un mediu inflaţionist perpetuu, productivitatea şi investiţiile nu pot să dea rezultate, cine nu crede, să se uite la Turcia.”
Turcia este mic copil!
Mai bine uita-te la Argentina!
Din pacate, marele salvator Milei, nu a facut nimic pana acum, dacat a mai restructurat putin din institutiile de stat si a dublat cursul oficial la pesos, desi promitea o reforma fiscala si administrativa completa si mai ales renuntarea la pesos si inlocuirea lui cu dolarul american!
Vezi din lista de mai jos episoadele:
01. de la minutul 6.40 la 16.20 si de la 36.00 le 39.90
– Cum distrugi o tara intreaga: Cu PLASA de BANI prin Argentina
10. Cea mai BOGATA tara din lume e acum in genunchi: 4 din 10 oameni sunt SARACI LIPITI
16. Țara Distrusă: Milioane FARA ADAPOST si zeci de VALUTE! Asa iti DUBLEZI BANII DACA ESTI STRAIN!
17. Un bax de Cola: 1 LEU! Viața de magnat în cea mai ieftină țară din lume. Costul vieții cu 140% inflație.
1. Culmea e ca multa lume nu stie de treaba asta, iar cei ce stiu in mod „subit” uita de ea:
https://www.rador.ro/2015/01/26/reforma-monetara-din-1952-toti-banii-care-erau-in-plus-puteai-foarte-bine-sa-i-bagi-in-soba/
_____
2. Apropo de pensii si de „statul suveran”… In 10-15 ani de zile cei ce se viseaza traind din pensia de la stat, indiferent la cate „pliloane” contribuie, vor muri de foame la propriu, inclusiv jmekerii bugetari si cei cu „pensii speciale”.
https://cursdeguvernare.ro/legea-pensiilor-decretei-dezavantaje-contributivitate-cotizare-carsta-pensionare.html
_____
3. „Ce minte să ai tu guvernant român să impui limite de profit producătorilor români, deoarece la cei străini nu ai ce să le faci. Ce minte să ai ca să permiţi băncilor să facă profituri record, pe seama oamenilor şi a micilor companii care plătesc dobânzi imense…”
De aia eu recomand sa nu cumva sa faceti afaceri si sa investiti in Romania!
Sub nici o forma!
Bulgaria si Ungaria care sunt lipite de Romania sunt lux prin comparatie cu aceasta, ca sa nu mai vorbim de alte state europene. Cine vrea sa-si piarda banii sau macar sa iasa in pierdere nu are decat sa se joace de-a afaceristul/investitorul prin Romania. Ca sa nu mai vorbim de situatia asta, care daca este reala, atunci este mult mai grava decat ce face Isarescu si guvernele de incompetenti.
https://trenduri.blogspot.com/2024/05/statul-subteran-si-alte-stafii-ale.html
https://trenduri.blogspot.com/2024/05/statul-subteran-alte-cateva-explicatii.html
O prostie de dimensiuni colosale este sa faci bani prin afara si sa vii sa-i irosesti prin Romania, incepand cu construit case si terminand cu investit in afaceri.
_____
4. „De altfel, naivitatea cu care toată clasa politică (dar şi BNR) ignoră necesitatea construirii unui capital autohton şi unei culturi antreprenoriale care să urmărească plus valoare…”
Capitalul autohton este rahitic si nu-si permite sa dea spagi grase pentru lobby, sau pentru „trafic de influenta” pe romaneste. 35 de ani de „capitalism de cumetrie” nu pot concura de la egal la egal cu sute de ani de capitalism real, experienta si capital. Asta este motivul real pentru care capitalul autohton este abuzat si calcat in picioare si tot asta erste motivul real pentru care s-a ajuns in situatii absurde de genul asta:
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-26430720-cui-spune-romania-multumesc-masa-polonia-ungaria-bulgaria-sunt-tarile-care-pun-cele-mai-multe-alimente-farfuriile-noastre.htm
_____
5. „Pentru ei, nu mai contează dacă companiile sunt deţinute de români sau de străini, îi interesează doar profiturile şi impozitele să fie plătite”
Pentru ca ei se considera niste proprietari de ferma de vaci si considera companiile ca fiind niste vaci bune de muls la cheremul lor dupa bunul plac.
_____
6. „deoarece mare parte din bănci şi din marile corporaţii internaţionale au know-how suficient cât să sifoneze profiturile prin inginerii de optimizare fiscală.”
Este 100% normal sa fie asa!
Nu este vorba de „know-how” ci despre „Tratatele Internationale de Evitare a Dublei Impozitari”, pe care le gasesti publicate in intregime atat pe siteul ANAF cat si pe scurt pe saituri ca acestea:
https://taxsummaries.pwc.com/romania/corporate/withholding-taxes
Vezi ca pentru „EU – Parent-Subsidiary Directive” impozitul pe dividende este 0%!
Pentru companiile fara actionariat extern de tipul Parent-Subsidiary ai:
– 0% pentru Austria, Hong Kong, Italia, Kuweit, Olanda, San Marino, Elvetia, Emirate.
– 3% pentru cateva tari si 5% pentru o gramada de alte tari.
Daca esti pe Austria poti beneficia de treaba asta:
https://nomoretax.eu/austria-silent-partnership-offers-privacy-and-low-taxes/
https://nomoretax.eu/austrian-foundation/
Daca esti pe ruta Romania-Spania:
– esti rezident romani, dar ai firma spaniola in Spania dupa care tragi dividende in Romania, platesti 5%, inclusiv pentru firma din Tenerife cu impozit pe profit de 4%;
– esti rezident spaniol, dar ai firma romaneasca in Romania dupa care tragi dividendele in Spania, inclusiv pentru microintreprinderi cu impozit pe cifra de afaceri de 1-3%, platesti 0%!
https://taxsummaries.pwc.com/spain/corporate/withholding-taxes
Parca spuneai ca ai firma. Iti recomand sa te „internationalizezi”, sa renunti la pacalicii aia din Craiova care se ocupa de firma ta si sa apelezi la o firma de consultanta fiscala serioasa din Bucuresti ca de ex asta:
https://www.taxadvise.ro/ro/serviciile-noastre/
_____
7. „băncile să sifoneze şi ele o suprataxă pentru companiile locale prin schimburile valutare care evident se fac cu suprataxare. Estimarea mea este că 2-3% din veniturile firmelor exportatoare e sifonat de bănci prin aceste cursuri exorbitante la care nu există alternativă.”
Asta este un motiv in plus sa te „internationalizezi” atat ca firma mare avand la dispozitie toate bancile serioase din tarile europene, cat si ca firma mica sau ca persoana fizica, in special daca calatoresti prin UE, avand la dispozitie banci online ca Wise, N26, Monzo, etc. chiar si Revolut.
_____
8. „la ce inflaţie avem şi la ce inflaţie prevăd eu după alegeri, de voie de nevoie, pentru motive practice, şi noi vom trece la EURO la fel ca Zimbague care pentru a putea funcţiona cu hiperinflaţie foloseşte plăţile în dolari şi moneda oficială e folosită doar în raportări sau plăţi către guvern.”
Zimbabwe este un stat esuat distrus de cioroii marxisti.
Sunt tari ca Singapore care au moneda lor locala legata 1-1 de dolarul american si sunt tari ca Panama care pur si simplu folosesc ca singura moneda locala: dolarul american.
Murim noi de batranete si Romania nu va trece la euro si nici Isarescu nu va iesi la pensie!
_____
9. „Să presupunem că vine un dragon şi îl răpeşte pe Isărescu şi astfel scăpăm de el. Va fi deci nevoie de un nou guvernator.”
Si in locul lui va veni, asa cum este pregatit de mult, un dobitoc marxist ca Florin Georgescu sa puna „taxe de solidaritate” si impozite progresive.
_____
10. „Marea fază hazlie, deşi tragicomică, este că dacă acceptarea şocului rece al dobânzilor mari ar frâna dezvoltarea economică, varianta dobânzilor mici producătoare de inflaţie va produce o inflaţie autohtonă asincronă la inflaţia globală şi ne va propaga în subdezvoltare pentru decenii de aici înainte deoarece evident într-un mediu inflaţionist perpetuu, productivitatea şi investiţiile nu pot să dea rezultate, cine nu crede, să se uite la Turcia.”
Turcia este mic copil!
Mai bine uita-te la Argentina!
Din pacate, marele salvator Milei, nu a facut nimic pana acum, dacat a mai restructurat putin din institutiile de stat si a dublat cursul oficial la pesos, desi promitea o reforma fiscala si administrativa completa si mai ales renuntarea la pesos si inlocuirea lui cu dolarul american!
Vezi din lista de mai jos episoadele:
01. de la minutul 6.40 la 16.20 si de la 36.00 le 39.90
– Cum distrugi o tara intreaga: Cu PLASA de BANI prin Argentina
10. Cea mai BOGATA tara din lume e acum in genunchi: 4 din 10 oameni sunt SARACI LIPITI
16. Țara Distrusă: Milioane FARA ADAPOST si zeci de VALUTE! Asa iti DUBLEZI BANII DACA ESTI STRAIN!
17. Un bax de Cola: 1 LEU! Viața de magnat în cea mai ieftină țară din lume. Costul vieții cu 140% inflație