Încep cu partea scârboasă ca să scap mai repede. Anume cu un mic „told you so”. Mai precis, de când am aflat sloganul AUR la aceste alegeri – „patrioţi în UE”, am tot scris că sunt fake. Acum o lună, înainte de alegeri şi fără să fii auzit pe surse ce a discutat Simion cu Meloni, ziceam că
„Nu doar Simion şi cam toţi liderii AUR greşesc prin aceea că sunt nişte mincinoşi din start.”
– Cu ce greşeşte Simion? – 20 MAI 2024
Dar nici măcar în cele mai crunte previziuni ale mele nu credeam că o vor face cu 180 întoarsă imediat după ce vor câştiga un ciolan. Bunăoară, Simion şi auriştii sunt deja cu Slava Ukraini! Erau mai demult, dar acum află şi fraierii care i-au votat. Pe semne că de când a fost Simion la Meloni ştia ce urmează.
Pentru cine nu prea înţelege de ce se umilesc şi se corupt atât de repede şi ăştia, trebuie explicat că apartenenţa la un grup politic în parlamentul european aduce un ciolan mai bun de ros decât rămânerea ca neafiliaţi, ceea ce ar fi fost o variantă firească pentru aurişti dacă au văzut că Meloni s-a dat cu Sistemul şi dacă le era prea frică de licurici ca să se asocieze cu Orban. Nu ştiu precis dacă era opţiunea asta, dacă făceau numărul, dar cred că fără AUR, nici Meloni nu făcea numărul şi rămânea fără grup politic.
Ca fapt divers, pentru cultura dumneavoastră generală, grupurile politice sunt încă un mecanism de control de către păpuşarii din umbră pentru membrii parlamentului care au tendinţe „anti-sistem”. Ca să intre într-un grup, un partid mic de la marginea Imperiului, trebuie să plece capul şi să se milogească. Altfel, rămâne fără ciolan (foarte gros, că deja au un ciolan bun de ros).
Întorcându-ne la patriotul dat Ucrainei, eu cred că şi celelalte care nu au ajuns au fost trimise direct. Cu patrioatele e cu dus şi întors. Înainte, când le aveam, soldăţeii în bocăncei, erau curajoşi şi voinici, dornici să flegmeze înspre Putin, convinşi fiind că dacă nu ne apără americanii, ne apără patrioatele. Mulţi cu care am discutat făceau recurs la argumentul că avem Patrioate, suntem sub scut şi alte prostii de astea. Io-te că nu mai avem patrioate şi poate nici scutul nu mai are rachete.
Că am pierdut banii, că le-am dat de moka, fără a cere nimic, că au jucat un teatru penibil ca să ne convingă că specialiştii analizează, doar ca să amâne decizia până după alegeri, e o chestiune. Dar partea bună e că acum dacă suntem în fundul gol (deşi după mine eram şi înainte), sperăm măcar că dacă vine vorba de lansat F-16-urile ucrainienilor de la noi, de pe aeroporturile noastre, nu mai vor fi la fel de curajoşi soldăţeii besencizme.
Ştim că americanii sunt foarte prudenţi şi nu prea îşi riscă oamenii lor. De aceea, în Polonia, care e principalul hub de arme pentru Ucraina (noi suntem probabil #2), ca să poată ateriza fără probleme, cu acele avioane militare şi cu altele care sunt scumpe, americanii au dus mai înainte un patriot. Acum, cu încurajările americanilor către minioni ca să doneze patrioate deoarece Imperiul e falit, polonezii au răspuns, nu bre, noi nu dăm, că trebuie să apărăm americanii care aterizează la noi.
Evident, la fel ca şi pe la noi, una e ce zic şi alta e ce fac, e posibil ca mâine să zică altfel.
Ca evoluţii avem deci o etapă interesantă a războiului, în sensul că urmează o nouă escaladare. Ucrainienii vor avea şi F-16-uri şi Patrioate cu care le vor apăra teoretic aeroporturile din Ucraina unde acestea vor staţiona.
Totodată, Ucraina a primit acordul SUA şi al vestului să lovească obiective în Rusia. Cele mai puţin escaladatoare scenarii ar fi lovirea avioanelor care lansează bombe şi care zboară în Rusia. Dar eu cred că se urmăreşte lovirea unor simboluri pentru a provoca şi mai mult Rusia. Poate fi Kremlin-ul, poate fi un oras, poate fi un mall. Vom vedea ce pot, deoarece rusii au şi ei apărare antiaeriană.
Nu e greu să ghicim ce poate aduce această escaladare. Un prim răspuns va fi avansul ruşilor pe frontul din nord, pe la Sumi sau pe toată graniţa din nord. Lumea a uitat de Belarus pe unde ruşii au intrat iniţial, dar Belarus rămâne o variantă de escaladare, nu neapărat cu trupe belaruse, dar ruşii pot ataca pe acolo, pot trece şi pot ameninţa din nou Kievul, forţând ucrainienii să aloce resurse suplimentare pentru apărarea din acea direcţie. Chiar dacă acestea sunt alocate, cel mai probabil graniţa cu Belarusul e apărată de noii recruţi, neexperimentaţi, care învaţă meserie direct la locul de muncă, dar nu pe front.
Şi în final, un lucru pe care eu nu îl înţeleg. Cum va putea Ucraina lovi ţinte adânc (sau nu chiar adânc) în teritoriul ruşilor dacă ei acum nu pot lovi ţinte de pe front unde ruşii avansează. Pe front nu există obiective suficient de interesante pentru a fi atacate? Nu există cazarme? Nu există piese de artilerie? Nu există tancuri?
Ce efect pot avea loviturile „în interiorul Rusiei” dacă vedem că Ucraina nu poate da lovituri în afara teritoriului Rusiei?
Pingback: Răspunsul Rusiei la atacul cu ATACMS din Sevastopol. Opinia lui Chiazna - RoExit
Pingback: Răspunsul Rusiei la atacul cu ATACMS din Sevastopol – CHIAZNA.RO
Pingback: Patrioate şi patrioţi în UE. Opinia lui Chiazna - RoExit
vă invit să participaţi la un sondaj pe tema acestui articol pe pagina de comentarii a canalului meu de Youtube: https://www.youtube.com/@gigelchiazna1573/community