Aurul explodează. Ruşii vor Kiev-ul

Preţul aurului este la cote maxime. Motivele sunt bineînţeles prăbuşirea Imperiului. Dar nu doar aurul ci toate asseturile din Imperiu vor exploda. În schimb, în China, inflaţia este 0.5%.

Factorii care împing aurul la cote maxime sunt multiplii. Aurul este însă cel mai clar indicator al unor tensiuni majore. Atât de corect este aurul indicator încât observăm uneori că în ciuda unor tensiuni riscante din Orientul Mijlociu, aurul nu creşte. Dar acum, după şedinţa BRICS în care au anunţat că vor să creeze un sistem de plăţi paralel, aurul a explodat.

Atacul slăbuţ al Israel-ului asupra Iranului trebuia sa detensioneze aurul. De fiecare dată, după aceste atacuri anunţate sau aşteptate, aurul cel puţin o perioadă se mai domoleşte. Nu acum.

Factori care determină creşterea preţului aurului sunt:

  1. Sancţiunile asupra Rusiei forţează multe ţări să îşi diversifice rezervele de frica că în viitor vor ajunge şi ele să fie sancţionate sau vor avea de ales între Rusia şi Imperiu şi deocamdată nu sunt decise. În această baltă am putea enumera China, India şi de fapt întreaga Asie, la pachet cu întreaga Americă Latină, mai ales cu Brazilia, mai puţin Argentina care însă este un shitshow după mine, Milei fiind un descreierat controlat. Poate nu atât faptul că vor fi sancţionate şi statele care fac comerţ cu Rusia este riscul lor, deşi cu siguranţă se poate ajunge şi aici. Dacă Rusia atacă NATO, să nu credeţi că SUA va trece direct la nucleare. Nu, poate doar dacă atacă Londra. Dacă însă atacă România sau Polonia, SUA vor creşte nivelu sancţiunilor şi la cei care fac afaceri în continuare cu ruşii.
  2. Războiul din Orientul Mijlociu. Fiind un butoi cu pulbere, orice se poate întâmpla. Un scenariu simplu şi probabil ar fi ca Israel-ul să atace capacităţile petroliere ale Iranului. Asta ar tăia peste noapte din petrolul disponibil şi ar sălta preţul. Apoi Iranul poate să retalieze atacând rafinării ale saudiţilor şi nave care transportă petrol prin strâmtoarea Ormuz. Cam 20-30% din petrol trece prin această strâmtoare care poate fi uşor minată de iranieni şi astfel din start petrolul poate exploda şi economia mondială să intre în criză. Mai ales China cumpără petrol din această zonă, dar în caz de război, este clar că tot mare parte din exporturile Chinei vor fi tăiate şi fabricile vor începe să producă arme în pregătirea intrării în război. Este puţin offtopic aici să discutăm, dar China are deja pregătită legislaţia şi logistica ca întreaga economie să treacă peste noapte în economie de război. Un singur exemplu: cargourile de marfă care avea porţile de încărcare cu containere de o anumită dimensiune au fost mărite pentru a putea permite la nevoie transportul de armament care este mai spaţios şi de asemenea pentru a permite îmbarcarea rapidă de personal militar pentru eventualitatea unei invazii asupra Taiwan-ului. Tot ca o mică paranteză, China are marele avantaj că în cazul atacării Iranului şi a iminenţei pornirii unui război mondial între Imperiu şi Eurasia, are o primă ţintă pentru care populaţia este deja motivată şi nerăbdătoare să fie atacată. Similar Ucrainei, China are Taiwan-ul. Vesticii nu înţeleg însă aceste avantaje majore ale celor două mari puteri, faptul că una este deja în război, populaţia e pregătită, e obişnuită cu războiul, s-a adaptat vicisitudinilor (sau mai degrabă temerii de acestea, că în Rusia este o bulă a salariilor din cauza cererii de forţă de muncă la război). În plus, deşi economia nu a fost transformată în economie de război, în Rusia se investeşte masiv în fabrici care să producă arme şi echipamente de război, cum ar fi de exemplu fabrici de drone.
  3. Criza deficitului din Imperiu şi din colonii. Sunt chestiuni bineştiute, tipărirea de dolari fără nicio responsabilitate şi fără nicio legătură măcar cu anumite creşteri de randamente economice a produs dezechilibre financiare şi o financializare canceroasă a întregii economii. Chiar fără un război, chiar fără riscul prăbuşirii, chiar fără BRICS care fură coloniile una câte una, Imperiul tot s-a prăbuşi din cauza tiparniţei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.