Ieri au picat acțiunile, bitcoin și aurul. A crescut petrolul. Tensiuni geopolitice.
Situația Iranului este complicată. Pe de o parte, dacă așteaptă, Israel înghite bucată cu bucată din teritoriile din jur și mai devreme sau mai târziu va ajunge până la granița lor. Pe de alta, nucleara nu este încă gata iar pregătirea „rezistenței” pare să nu fi fost suficientă.
Sunt însă şi pozitive: Israel este în haos în interior, politic, economic, social, evreii sunt în haos. Armata face mici progrese dar cu mari preţuri. Sprijinul SUA este amânat până la alegeri şi sub semnul întrebării dacă nu vine Trump. Sub semnul întrebării şi dacă câştigă Trump.
Cele mai mari necunoscute legate de atacul Israel-ului rămân în continuare necunoscute: ce lovit cu adevărat Israelul deoarece în afara unei foste fabrici de drone nu am văzut nimic. Israel pretinde că a lovit antiaeriene, dar nu am văzut nicio filmare. Poate e greu de filmat? Dar nu a fost greu de cumpărat spioni în Iran şi de realizat atentate punctuale asupra unor persoane. Cu siguranţă Israel putea plăti câţiva iranieni să facă filmări. Regimul din Iran are chiar opozanţi, au fost nenumărate proteste. Aceşti opozanţi nu au filmat însă nimic. Deci oare care a fost impactul atacului?
Dacă nu vedem nimic, nu putem decât să comentăm prin ceea ce pare cel mai probabil: atacul Israelului asupra Iranului a fost în aparenţă unul pregătit temeinic şi cu capacităţi masive. 10 cisterne aeriene plecate din Europa, în toi de răzbel cu Ucraina când Rusia putea ataca Polonia şi spaţiul NATO era în fundul gol, nu sunt trimise la plimbare doar ca să transmită un mesaj. Când doresc să transmită un mesaj, SUA trimit un tanker cum fac în Dobrogea. Pe vremea când pe FlightRadar vedeam şi fighterele care zboară cu tankerele, am prins maxim 2 fightere care însoţesc un tanker deoarece pleacă de departe şi fac multiple alimentări. În general, cele de la noi plecau de la greci, uneori de la italieni din sud. Către Israel au plecat din Germania.
Deci asseturile alocate atacului au fost importante dar rezultatul slab. Există două posibile explicaţii dintre care una mai probabilă ca alta: atacul a eşuat şi Iranul s-a apărat bine sau atacul nu a avut intenția să lovească prea mult și doar să transmită un mesaj legat de potențialul de atac în caz că Iranul nu se cumințește.
Dar oare chiar ar avea nevoie Iranul ca SUA să transmită mesaje? Ce mesaje să transmită dacă Biden abia i-a răspuns la telefon lui Bibi şi dacă Bibi se plânge lui Trump că SUA i-a lăsat în fundul gol, că nu atacă Iranul. Sau ce mesaje suplimentare să transmită dacă la ultimul atac asupra Israel-ului s-a văzut că SUA fie nu au vrut, fie nu au putut (mai probabil) să dea jos cu rachetele iranienilor iar Israel nu prea are apărare antiaeriană care să lovească balistice.
Orice nou atac, clar că produce escaladare. Dar Iranul îşi permite. Oare va intra SUA în război cu Iranul, va trimite trupe? Ce poate face SUA, să trimită iar câte 10 tankere spre Iran de fiecare dată când Israel vrea să retalieze? Sau poate SUA să atace direct Iranul de la bazele din zonă? Credeți că americanii nu au tankere în zonă? De ce au trimis tocmai din Germania?? Deoarece dacă trimiteau din zonă, Iran lovea acele baze. Oricum Iran a lovit o bază americană din SUA după atac. Iran poate lovi bazele americane din zonă care sunt plasate acolo just in case și pentru a oferi măcar „un semal” că SUA sprijină Israelul. Dar dacă începe război pe scală mare, acele baze sunt expuse şi vor fi atacate, iar soldaţii americani vor avea de suferit în toată lumea musulmană, nu doar aici. Imaginaţi-vă ce se întâmplă cu bazele militare americane din Turcia dacă deja au fost proteste locale acum câțiva ani, dacă începe război cu Iranul și SUA atacă direct Iranul.
Evreii pretind că ei puteau mai mult dar că SUA nu le permite. Dar SUA nu le permite tocmai de aceea, deoarece orice escaladare poate fi fatală pentru soldații americani din zonă iar SUA nu are încă capacitatea să poată duce încă un război prin proxy, după ce deja a pierdut unul. Să nu uităm de Ucraina unde americanii au băgat sute de miliarde degeaba și mai ales au băgat arme, rachete, muniții, atât de multe încât se văietau că pe anumite rachete specifice nu mai au stocuri și trebuie să producă câțiva ani ca să refacă stocurile. Să nu uităm că pentru Patrioate, americanii s-au milogit de noi, deoarece ei nu mai aveau stocuri. Armele nu se produc peste noapte, mai ales dacă nu ai declarat război şi dacă producătorii nu au certitudinea că statul le va cumpăra marfa.
În concluzie, pentru Iran pare un moment oportun să atace Israelul din nou deoarece SUA e cam legată la mâini până la alegeri şi deoarece dacă câştigă Trump, ca să se răzbune pe evrei care îl sprijină, democraţii, în perioada de transfer a puterii, îşi pot lua mâinile complet de pe Israel. Este deci teoretic o fereastră de oportunitate. Dar se pare că şi evreii se tem de acest scenariu şi de aceea realizează că strategic doar escaladarea la full-war cu Iranul poate determina SUA să intre în război și să îi ajute să realizeze în sfârșit Marele Israel Biblic care este visul și proiectul lor și pentru care vis avem toate aceste tensiuni în în Orientul Mijlociu.
Cutremurul despre care nu prea zice nimeni nimic, este că deși Trump se laudă că va rezolva problema cu Iranul, adică dă de înțeles că îi va termina pe iranieni după ce vine el la putere, vicepreședintele său zice peste tot că un război cu Iranul nu este în interesul SUA. Iar Trump nu l-a corectat şi nu i-a zis deloc până acum să tacă și să nu mai zică așa ceva. Ce a spus însă Trump este că prima dată s-a înconjurat de oameni care l-au trădat și că acum a învățat lecția. Cine are urechi de auzit să audă. Personal, nu am încredere în Trump dar nu exclud complet nici varianta optimistă.