Romania – tara unde pana si patronii vor ajutoare

Reprezentanţii Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) au avertizat, joi, că actuala criză din domeniul construcţiilor ar putea împinge economia în recesiune şi cer Guvernului subvenţii şi facilităţi fiscale pentru a putea mări salariile muncitorilor din construcţii şi a opri exodul angajaţilor în străinătate, precum şi un salariu minim în construcţii de 500 de euro, la o impozitare totală de 20%, redusă de la circa 45% în prezent. (sursa)

As fi inteles daca apelul venea de la agricultori si fermieri care pururea macane jelindu-se de competitia din afara desi competitie exista pentru toate domeniile: si pentru metalurgisti, si pentru mineri, si pentru Dacia si pentru firmele IT etc. As fi inteles in sensul ca m-am obisnuit cu ei, nu in sensul ca e ceva normal. Insa la constructori, cine s-ar fi gandit ca au ajuns sa se jeleasca si sa milogeasca ajutoare de la stat. Pai ce sunt ei, banci?! (pentru ca bancile sunt ajutate cu Prima Casa).

Evident ca neputinta de a intelege si de a adopta capitalismul si importul formelor fara fond ne-a dus in situatia in care toti cer ajutoare si toti vor sa li se dea. Nu mai exista pic de onoare si pic de normalitate. In normalitate, fiecare om vrea sa traiasca din painea mainilor lui, nu din ajutoare de la stat. 

Inteleg sa se jeleasca constructorii ca nu au forta de munca: din cauza programului de guvernare, toti mesterii si toti oamenii care muncesc sunt fortati sa fuga in afara. Inteleg sa traga semnale de alarma ca poate vine o recesiune, desi sa stam linistiti: nimeni nu poate prezice o recesiune iar constructorii nu sunt tocmai priceputi la calcule si predictii, pentru ca daca erau nu ajungeau constructori ci bancheri (care intre noi fie spus, nici macar ei nu se pricep la predictii, desi au informatii din toate domeniile).

Constructiile s-au supraincins mai mult decat orice domeniu economic in ultimul timp. Supraincingerea a mers pana acolo incat nu doar ca firmele nu mai au oameni si numeroase proiecte raman on hold din lipsa de forta de munca. Supraincingerea insa merge in plan vertical pana la producatorii si importatorii de fier, beton si caramizi. Daca faci o comanda la beton, trebuie sa ai pile ca sa ti-o aduca. Daca faci o comanda la fier, trebuie sa astepti saptamani ca sa ti-o aduca, etc. Deci constructiile merg bine. Faptul ca nu au forta de munca si sunt proiecte care asteapta, este doar in categoria de oportunitati pierdute. Dar toate domeniile sunt in categoria de oportunitati pierdute in Romania, de la agricultura unde nu avem irigatii sau nu avem nici acolo forta de munca, pana la IT unde firme mari nu mai pot sa se extinda desi au de munca pentru ca nu mai exista oameni.

Lipsa oamenilor este o realitate cu care nimeni nu pare sa se ajusteze si sa o inteleaga. Demografie si imigratie – doua rani de moarte in randul poporului roman. Scadem accelerat si trendul abia a inceput. Sunt lucruri clar, le vedem toti, sunt explicatii clare, le vedem toti. Faptul ca exista de munca pentru constructori este o minune, pentru ca arata ca inca mai sunt fraieri care spera ca un apartament in Romania le poate aduce un randament mai bun ca in afara sau ca un proiect de birouri in Romania este mai fiabil decat un proiect de birouri in Bulgaria. Exista deci pe de o parte fondurile de investitii care inca au bani si nu au ce sa faca cu ei, cautand cu disperare randamente, si pe de alta parte, sunt romanii care doresc sa devina si ei „propitari” – visul milenar al romanului: „noi vrem pamant!”. Ce-or face cu cutiile de chibrituri la urmatoarea criza, nu stim. Si nici de unde o sa plateasca ratele cand o sa explodeze ROBOR-ul. Dar vedem atunci …

Pana atunci, constructorii se tanguiesc ca de ce nu le mareste statul salariul minim! Strigator la cer. Prostii ar trebui sa ceara eliminarea salariului minim si dereglementarea. E groaznic in ziua de astazi sa ai firma de constructii la cata munca presupune organizarea santierului. O mie si una de reglementari, o mie si una de tovarasi care pot sa vina sa te controleze oricand. Prin urmare, este evident ca fara legaturi cu autoritatile si fara sa stii sa dai din coate, nu prea merge. Rezultatele acestei simbioze blestemate, le vedem din cand in cand, cum a fost incendiul din Bucuresti la acel bloc prost facut. Sa ne fereasta Dumnezeu insa sa le vedem si la constructii mai mari la viitoarele cutremure. Pentru ca 5% mai putin fier intr-o constructie mare inseamna imens. Si pana la cutremur aia 5% nu se prea vad. Iar la cat de ieftin este pretul „colaborarii” cu verificatorii, tare mi-e teama ca la viitorul cutremur sa nu avem mai multe surprize in domeniul constructiilor noi decat in cel al cladirilor cu buline rosii care alea macar au trecut deja ceva teste pana azi.

Deci salariul minim, ce ii impiedica pe ei sa le dea salariu minim la oameni? Si cum de le-a venit ideea asta si la ce ii ajuta? Oricum piata a ridicat salariile in constructii si este clar ca cine vrea forta de munca trebuie sa plateasca mai mult. Deci care sa fie rostul acestei cereri? De reducerea de impozite ce sa mai zicem … evident ca toti ar vrea impozite zero. De acord ca impozitarea este sufocanta – asta e unul dintre gatuirile la dezvoltarea Romaniei si pretul platit pentru faptul ca traim intr-o tara neocomunista. Dar conditiile sunt aceleasi pentru toti, de ce sa beneficieze constructorii de conditii speciale? Ce ii recomanda pe ei pentru asta?

De acord ca prea multe sectoare beneficiaza de conditii speciale, de la IT, la agricultura, la banci etc. Nu e bine deloc, desi e discutabil. In cele din urma, „ajutoarele” de la stat sunt componenta a politicii statului si rezultatul lor se poate vedea. In IT de exemplu, eu zic ca este clar ca nu sunt indeajuns reduceri incat sa stopeze scurgerea in afara. Ajutoarele au ajutat aici mentinerea productiei aici intr-un domeniu in care migratia fortei de munca este foarte facila si nu are nevoie de multa „incurajare” negativa pentru a se transforma intr-un fenomen. Creiereie, de fapt, domeniile in care oamenii stiu limba engleza sunt cele mai predispuse la migratie pentru ca un confectioner va fugi mai greu pentru ca trebuie sa isi gaseasca loc de munca (cel putin la inceput) in alte domenii, sub calificarea lui. Insa in IT, cei care pleaca nu doar ca ajung sa munceasca in acelasi domeniu si fac acelasi lucru ca aici, ci de mult ori ajung pe pozitii superioare. Iar diferenta de salarii afara/Romania este chiar cu mult peste diferenta din alte domenii. Doar saracia si costul inca redus al nivelului de trai, prin urmare importanta chiar a unui salariu bunicel pentru ro, desi mult sub ce pot lua in afara fac ca inca sa mai existe un numar important de itisti care nu au plecat.

Constructorii insa pentru ce au nevoie de ajutoare? Ca sa stimuleze si mai mult Prima Casa, un alt proiect de ajutoare de stat oferit gratuit bancilor pe spinarea celor care muncesc si platesc impozite? Mai bine ar opri statul de tot programul asta comunist si atunci am vedea cum merg constructiile si cat de fierbinte mai e domeniul.

In final, poate trebuie sa mentionez ca am avut ceva tangente cu domeniul constructiilor si la calcule mie mi-a iesit ca randamentul in domeniu inca este peste 50%. Sa imi spuna si mie patronii constructori care alte domenii in Romania mai au astfel de randamente ….

This Post Has 12 Comments

  1. JE

    “FUGIM UNUL DE ALTUL! cam asta e blestemul romanilor”

    – Român din Anglia, mesaj ironic pentru conaționali: „Voi aveți parte de toată acțiunea… la lopată, la târnăcop și la roabă”
    https://ziarulromanesc.net/observator/comunitate/roman-din-anglia-mesaj-ironic-pentru-conationali-voi-aveti-parte-de-toata-actiunea-la-lopata-la-tarnacop-si-la-roaba/

    _____
    pentru cand ai ceva timp liber:
    http://traffic.libsyn.com/sovman/099__Get_the_Pitchforks_the_rich_kids_have_nice_jackets.mp3

  2. JE

    „Faptul ca exista de munca pentru constructori este o minune, pentru ca arata ca inca mai sunt fraieri care spera ca un apartament in Romania le poate aduce un randament mai bun ca in afara sau ca un proiect de birouri in Romania este mai fiabil decat un proiect de birouri in Bulgaria. Exista deci pe de o parte fondurile de investitii care inca au bani si nu au ce sa faca cu ei, cautand cu disperare randamente, si pe de alta parte, sunt romanii care doresc sa devina si ei “propitari” – visul milenar al romanului: “noi vrem pamant!”.”

    Romanii inteligenti „vor pamant”, dar il vor pe afara.

    Aia care „vor pamant” pe plan local sunt fondurile de investitii straine.
    – Unde sunt antreprenorii români, că nu-i văd în piaţă? Unde îşi investesc banii? Să nu ne mai întrebăm de ce cehii, slovacii sau lituanienii au ajuns să cumpere cele mai bune active de la noi!
    https://www.zf.ro/opinii/unde-sunt-antreprenorii-romani-ca-nu-i-vad-in-piata-unde-isi-investesc-banii-sa-nu-ne-mai-intrebam-de-ce-cehii-slovacii-sau-lituanienii-au-ajuns-sa-cumpere-cele-mai-bune-active-de-la-noi-17512496

    – Skanska şi Prime Kapital discută să-şi împartă terenul de la GRIRO, tranzacţie de 60-70 mil. euro
    https://www.zf.ro/proprietati/skanska-si-prime-kapital-discuta-sa-si-imparta-terenul-de-la-griro-tranzactie-de-60-70-mil-euro-17634285

    etc.

    ______
    „Prin urmare, este evident ca fara legaturi cu autoritatile si fara sa stii sa dai din coate, nu prea merge… Pentru ca 5% mai putin fier intr-o constructie mare inseamna imens. Si pana la cutremur aia 5% nu se prea vad. Iar la cat de ieftin este pretul “colaborarii” cu verificatorii…”

    Exact asta este motivul pentru care cele mai rentabile apartamente si constructii sunt cele construite intre 1980 si 1992, adica dupa ce au intrat in vigoare noile norme de constructie de dupa cutremurul din 1977 si pana cand a inceput constructia in capitalismul de cumetrie.

    Este PROSTIE CRUNTA sa te apuci sa investesti masiv in imobiliarele din Romania. Trebuie luate in calcul nu doar calitatea constructiilor, ci si demografia. Se pare ca investitorii straini nu prea stiu pe ce dau banii.

    Exista locuri mult mai bune unde poti investi sigur si cu randament bun, incapand cu Turcia (Istambul, Ankara, Izmir, etc) si terminand cu Italia, Cehia, Portugalia, Olanda, etc.

    ______
    „Dar conditiile sunt aceleasi pentru toti, de ce sa beneficieze constructorii de conditii speciale? Ce ii recomanda pe ei pentru asta?… Constructorii insa pentru ce au nevoie de ajutoare? Ca sa stimuleze si mai mult Prima Casa…”

    In sectorul constructiilor se poate intra relativ usor, nu este unul ce nesesita multa inteligenta cum este IT-ul sau ce necesita multa creativitate cum sunt advertising-ul, digital media, etc. Fiind relativ usor de intrat, acest sector a fost monopol pentru baietii cu carnete de partid, care pur si simplu si-au facut de cap incepand cu constructii prost facute si cu materiale mai putine si mai proaste, cu sali de sport imense in sate cu cativa bosorogi, cu vile si hoteluri goale in turism, cu borduri peste borduri si cu asfaltari peste asfaltari, si terminand cu „retrocedarile”.

    Niste baieti cu carnete de partid au castigat bani grei, niste funtionari au castigat spagi babane si frumase si niste partide au castigat fonduri de campanii si nu numai, IMENSE. Sa nu mai punem la socoteala banii cu dedicatie care se duc pentru „consultanta”, studii de fezabilitate, consilieri huridice, servicii notariale (vezi fata cea mare a lui Basescu care numai din asta traieste), etc

    1. admin

      in sectorul constructiilor nu e deloc usor de intrat ca patron: fara spagi si fara pile aici nu rezisti; si mai ales fara obraz gros; lucra cu muncitorii nu e pentru oricine si trebuie sa faci armata cu ei, sa fii un bun psiholog ca sa poti sa ii cunosti si sa nu iti iei mega-tzepe; mega-tzepe oricum o sa iti iei; un amic face blocuri de lux si desi are ceva experienta si alege oamenii cu atentie ca sa faca treaba buna, a nimerit pe unii de i-au facut varza tencuiala la un etaj intreg; cateva sute de milioane pe apa sambetei; a trebuit sa refaca, alti bani, alta echipa; alta data a dat amenta la inspectoratul in construcii deoarece firma pe care o angajase nu avea contracte de munca cu angajatii; desi el avea contract cu firma si nu era treaba lui sa ii verifice; se pare insa ca mai noi beneficiarul are obligatiile sa verifice tot, mi-a aratat pe un contract nou facut calumea si beneficiarul trebuie sa aiba un om dedicat care sa pastreze copiile dupa cartea de munca ale oamenilor care vin sau ies de pe santier, la locul unde se face constructia; uneori ii inteleg de ce au preturile asa de mari, daca iei la boate marunte nu doar costurile dar si stresul;

      daca lucrezi cu partidul si ai spatele acoperit la controale, economisesti imens taind acolo unde nu se produce, la personalul auxiliar, la contractele de munca, la tot felul de masuri de protectie si siguranta; daca nu ai spatele acoperit solid, poti avea oricand probleme majore care sa te faca sa regreti ca nu ai lucrat cu partidul; numai intarzierea autorizatiilor si asteptatul aiurea dupa tot felul de acte, frecusul ca nu ai nu stiu ce hartie pusa stampila in locul care trebuie si alte de-astea, te poate face sa pierzi timpul favorabil si sa lungesti o lucrare pe termen nedeterminat, intre timp insa trebuie sa platesti muncitorii chiar daca nu ai ce sa le dai de munca ca nu a venit hartia

    2. JE

      „in sectorul constructiilor nu e deloc usor de intrat ca patron: fara spagi si fara pile aici nu rezisti… daca lucrezi cu partidul si ai spatele acoperit la controale…”

      Exact asta am spus si eu. Dar, acest lucru este valabil pentru lucrarile medi si mari unde se castiga bani grei, nu la lucrari mici (de ex constructia unei case private) care sunt la liber pentru ca sunt putin banoase si suficient de stresante.

      _____
      „alta data a dat amenta la inspectoratul in construcii deoarece firma pe care o angajase nu avea contracte de munca cu angajatii; desi el avea contract cu firma si nu era treaba lui sa ii verifice; se pare insa ca mai noi beneficiarul are obligatiile sa verifice tot”

      LOL! Asa patesti cand subcontractezi si nu-ti verifici partenerii de afaceri. Prostia si distractia se platesc scump. Antreprenorii/managerii inteligenti nu se arunca cu capul inainte, mai ales intr-o tara ca Romania, ci apeleaza la serviciile unor profesionisti, atat avocati care sa redacteze si analizeze contractele ce urmeaza a fi semnate, cat si firme de detectivi particulari pentru a studia istoricul companiei si al patronului cu care urmeaza sa se asocieze sau sa intre in afaceri.
      Vezi comentariul meu de mai sus la sectiunea cu „Dorel”.

      _____
      „uneori ii inteleg de ce au preturile asa de mari, daca iei la boate marunte nu doar costurile dar si stresul”

      Afacerile si muncile solicitante si stresante sunt de facut pana in 40 de ani, nu pana la adanci batraneti. Exista si varianta schimbarii domeniului de activitate, mai ales dupa ce ai reusit sa aduni ceva capital pe care il poti investi in orice altceva si oriunde in lume.

      10 apartamente inchiriate in Milano sau in Lisabona iti pot aduce o gramada de bani cu stres aproape zero si iti pot asigura un nivel de trai mai mult decat decent. Daca vrei sa nu te plictisesti iti poti deschide 1-2 afaceri mici si usor de administrat care iti pot tripla veniturile din chirii si inlesni achizitia altor apartamente, cu un total de numai 2-3 ore de munca pe zi.

      E alegerea fiecaruia. Uneori este mai intelept sa stii cand sa te opresti, cand sa te reprofilezi sau cand sa schimbi domeniul de activitate. Multi oameni sunt pur si simplu incapabili sa inteleaga si sa accepte faptul ca un banal salon de hair styling/coafura/frizerie sau de cosmetica, daca e infiintat, structurat si manageriat ca la carte, te poate face milionar. Chiar daca pretul de vanzare si adaosul comercial este mic, marele avantaj este ca aceste produse/servicii SE CONSUMA in mod regulat, pe cand constructiile nu.

      Uite o mostra de inteligenta:
      – Românca de milioane – Are șase centre de înfrumusețare și încasări de 400 000 de euro/lună!

  3. JE

    „numeroase proiecte raman on hold din lipsa de forta de munca.”

    Lipsa fortei de munca este o problema, dar tu nu ti cont si de alta foarte importanta: INCOMPETENTA! Toti muncitorii/profesionistii buni au plecat, sau daca au mai ramas pe aici se pregatesc sa o faca. Cine crezi ca a ramas sa mai lucreze pe bani putini la antreprenorii lu’ Peste Prajit?

    Sa nu mai vorbim despre treburi de genul asta:
    – Înainte să avem o criză de personal, avem o criză de management. Cu cine vrem să construim capitalismul, cu paznici la 30-45 de ani?
    https://www.zf.ro/opinii/inainte-sa-avem-o-criza-de-personal-avem-o-criza-de-management-cu-cine-vrem-sa-construim-capitalismul-cu-paznici-la-30-45-de-ani-17355206

    – Nu am nimic cu companiile româneşti, cu antreprenorii români, dar prefer să nu lucrez cu ele sau cu ei. Prefer să lucrez cu multinaţionalele. Spune un antreprenor român
    https://www.zf.ro/opinii/cristian-hostiuc-director-editorial-zf-nimic-companiile-romanesti-antreprenorii-romani-prefer-lucrez-prefer-lucrez-multinationalele-spune-antreprenor-roman-17627680

    – Timişoara, o piaţă la extreme: pe de o parte se confruntă cu cea mai mare criză de forţă de muncă din toată România, multinaţionalele urmărind talentele încă de pe băncile liceului, la polul opus are ponderea cea mai scăzută a companiilor antreprenoriale româneşti în business. Care va fi viitorul?
    https://www.zf.ro/opinii/timisoara-piata-extreme-parte-confrunta-cea-mare-criza-forta-munca-toata-romania-multinationalele-vanand-talentele-bancile-liceului-iar-polul-opus-ponderea-cea-scazuta-companiilor-antreprenoriale-17556400

    etc.

    _______
    „Daca faci o comanda la beton, trebuie sa ai pile ca sa ti-o aduca. Daca faci o comanda la fier, trebuie sa astepti saptamani ca sa ti-o aduca, etc. Deci constructiile merg bine.”

    Ma indoiesc de acest lucru. Probabil depinde de zona.
    Am un amic din copilarie ce care mai ies la o bere cand ma duc pe acasa, care are o firma de constructii deschisa de aproape 30 de ani de taica-sau. Ambii sunt ingineri constructori. Firma este medie ca marime. Are cam 2000 de angajati. Problema lui si a altor companii locale este ca:
    1. nu gasesc suficiente comenzi pe plan local si le cam stau oamenii si utilajele prin parcare
    2. daca ies de pe plan local, fara pile si spagi grase nu prind comenzi serioase. multe comenzi „se castiga” inca de pe holurile ministerelor de prin Bucuresti

    ______
    „Demografie si imigratie – doua rani de moarte in randul poporului roman. Scadem accelerat si trendul abia a inceput. Sunt lucruri clar, le vedem toti, sunt explicatii clare, le vedem toti.”

    Numai papagalii astia de prin federatiile patronale si guverne nu le vad.

  4. JE

    „Inteleg sa se jeleasca constructorii ca nu au forta de munca: din cauza programului de guvernare, toti mesterii si toti oamenii care muncesc sunt fortati sa fuga in afara.”

    Angajatii din constructii – si nu numai – fug mancand pamantul DIN CAUZA ANGAJATORILOR, nu din cauza guvernelor sau a politicilor de guvernare.
    Angajatorii sunt cei care ofera salarii mici, program prelungit neplatit, conditii de lucru proaste si sefi/manageri/patroni retardati cu apucaturi de vataf pe mosie.

    Guvernul nu are ce sa faca pentru angajati, care pur si simplu se infurie cand vad patronii cum isi constuiesc vile & case de vacanta, pleaca tot timpul in concedii de lux, schimba masini scumpe dupa masini scumpe, sparg sume impresionante de bani pe tot felul de nimicuri si distractii, iar ei sunt platiti cu minimul pe economie, orele suplimentare nu le sunt platite, conditii de munca proaste, echipament si protectia muncii fix din parti, etc.

    Ce se intampla in sectorul constructiilor se intampla si in alte sectoare de genul turism & HoReCa, panificatie, etc.
    De ex, tu ai sta sa lucrezi ca brutar pe salariu minim in Romania, sau pe 500 de euro cat vor patronii din constructii, sau te-ai duce in afara unde castigi minim 1.500 de euro, iar aia se bat intre ei pentru ca nu gasesc destui angajati si importa din alte tari?

    Romania:
    – Criza acuta de forta de munca in domeniul industriei de morarit si panificatie
    „Rompan, a avertizat ca industria autohtona de morarit si panificatie se confrunta cu un deficit acut de forta de munca din cauza salariilor reduse din sector, dar si a ajutoarelor sociale care s-au dat in ultimii ani si care au stricat complet conceptul de munca, iar pentru a-si proteja business-ul, marii producatori de paine vor sa aduca forta de munca din strainatate.”
    http://agroromania.manager.ro/articole/diverse/criza-acuta-de-forta-de-munca-in-domeniul-industriei-de-morarit-si-panificatie-22461.html

    – Preşedintele ROMPAN: Industria de morărit şi panificaţie are un deficit de forţă de muncă
    „Nu cred că mai lucrează nimeni sub 1.500 de lei net în sector, dar câştiguri pe lună, la noi, sunt multe altele. Le mai dăm şi pâine, le mai dăm şi tichete de masă, le dăm nişte bani de Crăciun şi de Paşte, dar de ziua de naştere ca să-i atragem. Au crescut salariile şi în domeniul nostru, pentru că erau cele mai mici din industria alimentară şi sunt convins că o să mai crească.” hahaha!
    https://romanialibera.ro/economie/presedintele-rompan-industria-de-morarit-si-panificatie-are-un-deficit-de-forta-de-munca-720492

    vs Italia:
    – În Italia nu sunt oameni dispuși să lucreze ca brutari pentru 1.400 de euro pe lună. 117.000 de posturi de muncă vacante
    „…multe restaurante și pizzerii din Pensinsulă s-ar putea închide din lipsa bucătarilor și a pizzarilor pe care trebuie să-i aducă din Africa de Nord”
    https://www.gazetaromaneasca.com/integrare/italia/italia-nu-sunt-oameni-dispusi-sa-lucreze-ca-brutari-pentru-1-400-de-euro-pe-luna-117-000-de-posturi-de-munca-vacante/

    Ceea ce nu se intreaba „antreprenorii” lu’ Peste Prajit din Romania, sunt chestiuni simple de genul:
    – in cat timp o familie de muncitori, constructori, de brutari, etc din Romania isi va permite sa-si achizitioneze o locuinta (chiar si prin programul Prima Casa)? Cu doua salarii minime din Romania raspunsul este unul foarte simplu: NICIODATA!

    – in cat timp aceeasi familie de muncitori, constructori, de brutari, etc isi poate achizitiona o locuinta daca emigreaza intr-o tara ca Italia? INTR-UN AN! Presupunand ca nu sunt complet cretini sa-si chieltuie banii pe smartfoane si masini, daca traiesc dintr-un salariu de 1500 de euro si celalalt salariu de 1500 de euro il pun de-o parte, tocmai au strans o suma de 18.000 de euro, buna de dat avans la banca. Dupa ce se muta in casa proprie, in loc sa plateasca o chirie de 500-1000 de euro pe luna, pur si simplu achita rata la banca. Vorbind la modul minimal, ca daca vor sa plateasca mai mult sau sa achite in avans, nu se supara nimeni. Totul INTR-UN AN!

    – Convine să cumpărăm casă în Italia, în momentul de faţă? Răspund profesioniștii
    https://www.gazetaromaneasca.com/observator/comunitate/convine-sa-cumparam-casa-italia-momentul-de-fata-raspund-profesionistii/

    Asa ca toti papagalii astia de prin tot felul de federatii patronale care tot plang dupa angajati, pe langa faptul ca nu-si dau seama cat de penibili sunt, joaca un joc pe care L-AU PIERDUT DEFINITIV si nu-l vor castiga nici macar daca importa forta de munca din strainatate! Nimeni nu este cretin sa-i slugareasca!
    – Ţară, ţară, vrem români!
    https://pressone.ro/tara-tara-vrem-romani/

    N-avem!

    1. admin

      zici ca oamenii fug din cauza angajatorilor – nu e chiar atat de simplu; principiul de pornire in orice analiza cand vine vorba de fugit, este dupa parerea mea: FUGIM UNUL DE ALTUL! cam asta e blestemul romanilor; da, ne gasim noi scuze ca comunisti, coruptie, prostie etc, dar in cele din urma fugim de cel de langa noi si mai ales de noi;
      eu cred ca daca muncitorii romani ar munci in Romania asa cum muncesc in afara, ar primi si salariile din afara pentru ca desi sunt de acord ca domeniul constructiilor a atras mai ales insetatii de marji de profit astronomice, mai devreme sau mai tarziu, un om bun si de calitate isi va gasi locul unde sa fie apreciat; din nou, prefer sa vorbesc din experienta si nu aiurea: cunosc un diriginte de santie care mai lucra pe ici pe colo la proiecte mici; omul fiind tanar, nu prea tinea la pret si se lasa terfelit cum vroia clientul si cum ii cerea patronul; asta pana cand a inceput sa vada ca tot il cauta lumea si a ajuns acum mare diriginte de santier, administrand sute de oameni si proiecte de sute de milioane; deci, se poate; pe de alta parte, un Dorel betivan, se vaieta ca nu ii da patronul banii; nu stiu daca ii dadea sau nu ii dadea banii, dar omul asta era o catastrofa si un risc pentru toti; la un proiect de demolare, era sa demoleze si casa vecinilor; prin urmare patronul l-a dat afara, dar Dorel s-a gandit sa ii de nitel la gioale si a inceput sa il barfeasca peste tot si sa incerce sa ii fure clientii; evident ca Dorel si-a gasit al patron, ca la ce lipsa e, multi nu mai fac mofturi si angajaza tot ce pot; un var de-al meu, lucra in Anglia si imi povestea ce greu era si cum nu aveau timp sa stea si cum nu ieseau din vorba team-leader-ului; acum s-a intors acasa, are munca de birou, dar sta mai mult pe Facebook; deci …

    2. JE

      „FUGIM UNUL DE ALTUL! cam asta e blestemul romanilor”

      Nu e nici un blestem si treaba asta se intampla peste tot in lume, indiferent de tara, natie sau epoca. De cand e lumea si pamantul societatile s-au segmentat singure. Toti oamenii inteligenti, educati si prosperi fug de saraci si de prosti. Inclusiv saracii si prostii fug de sraci si prosti.

      Saracia si prostia merg mana in mana. Nu poti fi sarac fara sa fi si prost si nu poti fi prost fara sa fi sarac. Nu ai sa vezi un om educat si prosper care sta de bascalaie cu prostii sau care se trage de bracinari cu saracii.

      Tinand cont de faptul ca Romania este o natiune formata in majoritate din saraci si prosti, de ce te miri ca se intampla chestii ca cele descrise mai jos:
      – Din cauza conaționalilor slugarnici, dornici să fie sclavi, am fost nevoit să-mi schimb locul de muncă din Germania
      https://ziarulromanesc.de/comunitate/din-cauza-conationalilor-slugarnici-dornici-sa-fie-sclavi-fost-nevoit-sa-mi-schimb-locul-de-munca-din-germania/

      – Sfaturi pentru români: Nu veniţi în Germania cu mentalitatea de acasă: “Mă descurc eu/ lasă că merge şi-aşa…”
      https://ziarulromanesc.de/comunitate/sfaturi-pentru-romani-nu-veniti-germania-cu-mentalitatea-de-acasa-ma-descurc-eu-lasa-ca-merge-si-asa/

      etc.

      _____
      „…eu cred ca daca muncitorii romani ar munci in Romania asa cum muncesc in afara, ar primi si salariile din afara…”

      Indiferent unde te afli, in tara sau in afara, tu ai munci ca afara in momentul in care ti se pune pe masa salariul minim pe economie din Romania sau salariul mediu din afara? Muncitorilor in Romania li s-a pus pe masa un salariu echivalent cu salariul mediu de afara si nu au muncit ei ca afara?

      Ia arunca o privire pe aici:
      – Galina Iggena (Abakus) are un anunț important pentru români: Anul 2018 aduce peste 400.000 de locuri noi de muncă în Germania
      https://ziarulromanesc.de/promovare/galina-iggena-abakus-un-anunt-important-pentru-romani-anul-2018-aduce-peste-400-000-de-locuri-noi-de-munca-germania/

      Pe vremea comunismului era o zicala care a ramas perfect valabila pana in ziua de astazi: „ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim”.

    3. JE

      _____
      „…cunosc un diriginte de santie…”

      Daca esti inteligent, muncitor si adaptabil calea catre succes si prosperitate este antreprenoriatul, nu slugaritul pentru altii.
      Valabil pentru aproape orice domeniu de activitate.

      _____
      „…un Dorel betivan…”

      Peste tot in lumea asta, idiotii, lenesii, betivii, incompetentii, etc. au dus-o rau, o duc rau si o vor duce rau. Nimic nou sub soare.

      _____
      „la un proiect de demolare, era sa demoleze si casa vecinilor; prin urmare patronul l-a dat afara….”

      Nici patronul respectiv nu era un morman de inteligenta. Daca ar fi fost cu adevarat inteligent, nici macar nu l-ar fi angajat pe Dorel, pentru ca ar fi trebuit sa anticipeze riscurile la care se expuna. Sunt motive bine intemeiate pentru care la angajare primele 2-3 luni se numesc „perioada de proba”.

      Nu in ultimul rand, in viata este bine „sa te intinzi cat te tine plapuma”, sa te multumesti cu putin daca este cazul, sau sa te reprofilezi si sa-ti schimbi domeniul de activitate daca nu ai cu cine si cu ce sa lucrezi sau sa te dezvolti.
      Sunt motive bine intemeiate pentru care au aparut specializari care se numesc chiar asa: MANAGEMENTUL RISCULUI. Ori, daca tu te arunci cu capul inainte ca berbecul si nu intelegi ca din cauza unui idiot poti provoca pagube mari sau sa-ti pui firma pe butuci, ai pretentia sa te numesti „manager”?

    4. JE

      „dar Dorel s-a gandit sa ii de nitel la gioale si a inceput sa il barfeasca peste tot si sa incerce sa ii fure clientii”

      In primul rand…
      Tipic pentru patronul/managerul din Romania si pentru Romania. Nu orice prost care isi face o firma este si antreprenor sau manager.

      Contractele de angajare nu le scrie Sulica care si-a facut firma, ci o firma specializata in asa ceva, fie una de recrutare, fie cum lucrez eu si majoritatea oamenilor, apeland la o firma de avocatura specializata in domeniul business, adica o firma ce detine in interiorul ei oameni specializati in avocatura, finante, contabilitate, resurse umane, protetia muncii, mediu, sau care colaboreaza cu alte firme cu diverse specializari.
      Inclusiv infiintarea firmei si contractele cu partenerii se fac de catre astfel de firme de consultanta, nu dupa ureche. In acelasi timp, NU SEMNEZI nici un contract fara ca baietii de la firma respectiva sa se uite peste el si sa-si dea OK-iul.
      Asa se reduc riscurile si te pui la adapost de orice belea.

      In al doilea rand…
      In cazul in care cineva te barfeste, adica TE DEFAIMEAZA si ITI ADUCE PREJUDICII DE IMAGINE, problema se rezolva de urgenta LA TRIBUNAL. Exista legislatie in acest sens. Asta este un alt motiv pentru care este bine sa dezvolti relatii si sa colaborezi in permaneanta cu o firma de consultanta fiscala si juridica.
      Se umfa tarata in Dorel, un jurnalist, un bloger, un competitor, un Neica Nimeni?
      Solutia e simpla: pac la Razboiul!

      Spuneai ca ai un amic avocat. Ia intreaba-l cum se rezolva juridic asemenea cazuri. Este imposibil sa nu fi auzit de asemenea spete juridice:
      https://bit.ly/2Btpvni
      https://bit.ly/2r2U4KE
      https://bit.ly/2FPwxXZ
      https://bit.ly/2P1lvOu
      https://bit.ly/2KvZEOI
      https://bit.ly/2TErsVg
      adev.ro/pbc3l5
      etc.

      In al treilea rand….
      Orice firma, patron sau manager care se respecta, isi verifica potentialii angajati inca din perioada de proba pentru un motiv foatre simplu: vrea sa stie cine sunt cu adevarat urmatorii angajati si riscurile pe care le prezinta. Asa ca apeleaza la servicii de acest gen:
      https://bit.ly/2QfL2YS
      https://bit.ly/2r3w4XU
      https://bit.ly/2Ranpy8
      etc

      Sa nu mai vorbim de faptul ca, orice firma, patron sau manager care se respecta, aplica exact aceeasi strategie si in cazul partenerilor sau a potentialilor parteneri de afaceri.
      https://bit.ly/2DVTBT9
      https://bit.ly/2OYOTER
      etc

      Sa-ti mai spun ca tot aceeasi strategie trebuie sa o ai si daca vrei incepi o relatie serioasa si sa te insori de exemplu? Doar nu vrei sa te alegi cu o „doamna” care presteaza la videochat, pe centura, escorteaza, etc sau mai stiu eu prin ce anturaje dubioase a fost.
      Numai prostii sunt plini de certitudini.

      In al patrulea rand…
      Firmele serioase prevad in contractul de angajare conditii prin care isi protejeaza clientii, strategiile, planurile de afaceri, proprietetea intelectuala si cam tot ce au de valoare. De asta este bine ca atat contractele de angajare sa fie facute de niste specialisti in domeniu si avocati, cat sa si verifici amanuntit pe cine ai de gand sa angajezi.

      Firmele serioase angajeaza DE URGENTA o firma de detectivi particulari in momentul in care le fuge un client. Vor sa stie de ce a fugit si mai ales LA CINE A FUGIT. In cazul in care un fost angajat a incalcat clauzele de angajare si a furat clientii, informatii, know how sau proprietate intelectuala, PROBLEMA SE REZOLVA DE URGENTA LA TRIBUNAL.

      Daca tu spui ca Dorel spune in gura mare si vrea in mod deschis, la vedere, sa fure clientii firmei in care a lucrat, atunci managerul/patronul lu’ Peste Prajit este nimic altceva decat un PROST SINISTRU. Mai bine sa se intinda pe jos si sa moara. Consuma resurse inutile si face umbra pamantului degeaba.
      Ia citeste tu articolele astea in ordinea in care sunt puse si daca nu intelegi ceva mergi la un avocat:
      https://bit.ly/2PMX24N
      https://bit.ly/2OXAx7P
      https://bit.ly/2QiiOwB
      etc.

      _____
      „evident ca Dorel si-a gasit al patron, ca la ce lipsa e, multi nu mai fac mofturi si angajaza tot ce pot”

      LOL! Alt prost sinistru!
      Tipic mioritic: „lasa ca stiu eu mai bine”.
      Ce viitor prosper si luninos va avea natia asta care este plina de astfel de „somitati” ce pun umarul la dezvoltarea si ridicarea capitalismului!
      hahaha!

      Apropo, te mai miri ca antreprenorii inteligenti aleg in mod benevol astfel de strategii?
      – Nu am nimic cu companiile româneşti, cu antreprenorii români, dar PREFER SĂ NU LUCREZ CU ELE SAU CU EI. Prefer să lucrez cu multinaţionalele.
      https://www.zf.ro/opinii/cristian-hostiuc-director-editorial-zf-nimic-companiile-romanesti-antreprenorii-romani-prefer-lucrez-prefer-lucrez-multinationalele-spune-antreprenor-roman-17627680

      hahaha!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.