Este explozia Kropivnitsky raspunsul Rusiei la blackout-ul din Venezuela?

Aseara in jurul orei 8 un lant de explozii a cutremurat Kropivnitsky din Ucraina centrala. Intre patru si noua explozii au avut lor si unii locuitori au raportat pe retelele sociale si intreruperea furnizarii electricitatii. Una dintre explozii a avut loc la un peco unde rezervoarele cu combustibili au explodat unul dupa altul. Alte explozii au avut insa loc in alte parti ale orasului.

Anul trecut au mai avut loc in Ucraina explozii nerevendicate la depozite de armament. Puterea a aratat cu degetul inspre Rusia.

Luna trecuta Venezuela a trecut printr-o pana generalizata de electricitate care a durat cateva zile si a cuprins aproape intreaga tara. La vremea aceea, Maduro si acolitii sai au dat vina pe americani, desi specialistii din tara nealiniati conducerii au explicat pentru presa straina ca sistemul energetic al tarii este neintretinut si invechit.

Daca acum peste 10 ani israelienii au reusit sa viruseze o fabrica de armament iraniana in care se faceau cercetari pentru dezvoltarea armelor nucleare, este evident ca exista de mult timp tehnologia pentru a sabota fabrici, intreprinderi sau orice echipamente electrice. Dar nu e nevoie doar de tehnologie: foarte probabil un lunetist cu o lista de locatii tinta poate “rezolva” fara probleme un incident ca cel din Kropivnitsky.

Am urmarit cu ceva timp in urma o conferinta despre riscurile unor atacuri EMP si cat de pregatiti sunt americanii. Unul dintre oamenii de stiinta implicati in aceasta campanie de constientizare a riscurilor si pregatire la nivel institutional pentru atacuri EMP din SUA spunea ca in urma unei evaluari a securitatii retelei electrice, au ramas socati cat de usor poate cineva sabota un transformator care furnizeaza energie la orase intregi. De altfel au avut loc cateva atacuri armate in 2013 asupra unor astfel de facilitati (sursa).

Simetric sau nesimetric, acest atac nu face decat sa traga semnale de alarma: razboiul in Ucraina nu s-a terminat, conflictul abia incepe. Momentul la care a avut acest atac, ne poate duce cu gandul la un raspuns rusesc la o eventuala lovitura pe care americanii ar fi dat-o in Venezuela retelei electrice pentru a scadea nivelul de incredere al populatiei in Maduro (daca o mai exista asa ceva). Evident totul este speculatie, si cu privire la Venezuela si cu privire la Kropivnitsky. Insa in acest caz din urma, avand in vedere exploziile multiple in locatii diferite, sunt 99% sanse ca acesta sa fii fost un sabotaj.

2 thoughts on “Este explozia Kropivnitsky raspunsul Rusiei la blackout-ul din Venezuela?”

  1. Mai degraba false flag. Rusii n-au nici un interes sa-i provoace pe americani. Ucrainenii insa, au facut numai tampenii pana acum, iar in macelarirea propriei populatii sunt experti chiar. Iar acest asa zis raspuns al rusilor ar fi cu mult prea mic, zic eu; o solutie mult mai inteligenta, ca un cutremur devastator, sau orice altceva mult mai sofisticat si subtil ar fi fost raspunsul lor. Insa pana acum in acest joc, batausul de pe strada este NATO, iar rusii mare rabdare au…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.