Temerile cu privire la avansul IA sunt variate. Cel mai trivial este cel cu privire la dispariția locurilor de muncă. Nu vă voi plictisi cu toate temerile dar țin să afirm clar că cel cu privire la locurile de muncă este probabil cel mai trivial – în niciun caz!
Asistăm deja la nenumărate tehnologii care deși există și sunt avansate, nu au penetrat chiar peste tot în lume și cu atât mai puțin la noi din cauza rămânerii în urmă. Unele tehnologii avansează în țările rămase în urmă deoarece nu necesită foarte mulți bani. Un exemplu sunt monedele cripto și aplicațiile de trasnfer de bani care au cucerit unele țări din Africa înaintea băncilor. Băncile deși sunt tehnologie modernă, nu au ajuns în anumite țări în Africa, dar Bitcoin a ajuns. Explicația ar fi că infrastructura pentru bitoin nu are nevoie de prezență locală și prin urmare se poate baza pe unele capacități din afara zonei respective pentru a domina în Africa. Paradoxal, deși Bitcoin este o tehnologie modernă inventată în vest și are toate motivele să depășască sistemul bancar clasic, asta nu s-a întâmplat în vest deoarece acolo lupta se duce cu sistemul bancar deja ancorat.
La fel va fi și cu IA – IA nu va înlocui bugetarii prea curând, deși robotul Ion al lui Ciucă se crede ditamai deschizător de drumuri, deoarece fără camarila de partid, politicienii vor fi dați jos și înlocuiți cu tineri care nu sunt corupți și care sunt pregătiți mult mai bine, capabili, patrioți și vor să ducă țara pe culmile bunăstării. Așa cum tinerii capabili, curați și patrioți nu au înlocuit bugetarii actuali care sunt reminiscențe bolșevice ale unui sistem corupt incompetent și imoral, tot așa nici IA nu va înlocui prea curând administrația publică.
Am dat exemplul cu administrația pentru a vedea că deși IA poate aduce unele soluții care sunt evident mai bune, în multe locuri rezistența și resorturile actuale ale unor sisteme economice și sociale rigide nu poate fi spartă și IA nu va penetra chiar peste tot. Rezistența vechiului este însă doar un aspect, aspecte economice sau legale sunt alte frâne care vor opri IA să penetreze chiar peste tot și să lase oamenii fără locuri de muncă.
Dar deja vedem că IA și tehnologia aduc prea multe beneficii societății în sensul că sistemul politic actual menține și se pare că dorește să pluseze în direcția asta – un sistem de dependenți și paraziți care numai la muncă nu se gândesc. Iar asta nu e valabil doar în RO ci peste tot pe unde se vehiculează termeni cum ar fi Universal Basic Income, asistență socială, ajutorarea claselor nevoiașe etc.
O societate bazată pe muncă, concurență, prosperitate și independență este un pericol real la adresa unei tehnocrații, mai ales a unei tehnocrații globale care dorește să controleze cât mai facil populația iar sărăcia și oprimarea afirmării individuale prin crearea de clase, catalogarea oamenilor în rândul unor clase, crearea de războaie artificiale și conflicte între clasele create artificial – toate astea nu duc decât la un continuu divide et impera în rândului poporului tembel care nu are nici timp să se gândească ce se întâmplă cu el.
Mergând mai departe pe scenariile posibile ale implicării IA în viitorul societății, totul depinde de cine va controla IA. Dacă IA va fi accesibilă tuturor, gratuită, aplicațiile cât mai ieftine, uneltele cât mai puțin reglementate și taxate, IA va fi disponibilă pentru toți și va putea spori prosperitatea și calitatea vieții. Aceasta este chiar promisiunea demonului eficienței despre care am tot vorbit pe-aici. Evident că progresul nu se știe unde va duce, dar teoretic, într-o primă fază este clar că IA va putea îmbunătăți multe aspecte ale traiului de zi cu zi, având chiar unele pretenții mesianice, cum ar fi vindecarea cancerului sau rezolvarea „problemelor” climatice. Deja IA a adus o contribuție primară la dezvoltarea vaccinului Moderna care se zică că a salvat omenirea de virusul criminal care are o rată de supraviețuire de peste 99%.
Dacă IA va fi însă controlată de miliardari bolnavi la cap care vor să reducă populația pentru ca ei să poată merge la vânătoare nestingheriți prin parcuri naturale virgine unde nu calcă picior de meltean deoarece mașinile se opresc automat înainte să treacă granița parcului și dronele patrulează perimetrul, povestea va fi cu totul alta și IA va înlocui mai ales acele posturi problematice care frânează avansul tehnocrației globale neo-marxiste. Aceste posturi ar fi polițaii, judecătorii, soldații, cam toate posturile de control ale mulțimii. Deja au înlocuit mass-media, dacă ne uităm la TV putem vedea că toți reporterii sunt doar niște NPC-uri care măcăne automat, același script.