Diluarea realității

Mă gândeam să intitulez articolul sfârșitul realității, dar nu ar fi total corect: cei luminați de har vor putea distinge între adevăr și minciună chiar și în epoca inteligenței artificiale în care totul poate fi falsificat.

Deja trăim într-o bună măsură o viață în care mai mult de jumătate din ponderea opiniilor noastre cu privire la problemele contemporane se formează pe baza bulei informaționale la care ne conectăm, care bulă este probabil în mare procent una falsă, cel puțin prin prisma amploarei și a varietății pe care o acoperă, dacă nu și prin natura conținutului care se consumă în această bulă.

Inteligența artificială schimbă și mai mult nu doar raportul surselor de informare dar mai ales natura informației digitale care deja teoretic poate fi produsă complet 100% și dacă acum asta ar costa foarte mult, într-un viitor deloc îndepărtat, tot ce vom consuma informație digitală va fi produsă de inteligența artificială.

Compania care a realizat Chat GPT a fost lansată în 2015. De unde Chat GPT versiunea 3 trecea o parte din examenele similare Bacalaureatului din SUA, Chat GPT 5 trece cu 10 toate examenele și reusește să înțeleagă și imagini deși a fost creat doar pentru text. Chat GPT a crescut mai repede decât Google, dar creșterea numărului de utilizatori, pe cât de spectaculoasă, este doar o metrică oarecare, interesantă dar puțin relevantă. Creșterea puterii acestui bot este greu de cuantificat, fiecare versiune însemnând practic un nou salt epocal. Nu intru în amănunte deoarece sunt prea tehnice și prea greu de înțeles fără o experiență directă cu chatul.

Ce nu prea se discută însă este că Chat GPT este în domeniul IA un fel de Dacie în domeniul auto, adică este un bot pentru toată lumea, pe care toți și-l vor permite. Dacia mă rog, nu prea mai este chiar pentru toată lumea, dar inițial era cea mai ieftină mașină, deși era nou lansată, o companie nou apărută pe piață, fără tradiție, fără istorie (a brandului), deși cu ceva investitori cu tradiție, cu ceva angajați cu tradiție etc.

Imaginați-vă însă ce putere au alte softuri de IA care operează în alte domenii și sunt realizate de companii mult mai mare cu bani mult mai mulți ca Google sau Microsoft. Mergând mai departe imaginați-vă ce softuri de inteligență artificială dețin serviciile speciale ale cele mai mari puteri mondiale, care investește anual sute de miliarde în arme.

Personal nu m-ar mira dacă Biden este un android manipulat și condus deja de la distanță de butoane. Nu zic de filmări ireale, de imitații de voci, de evenimente ireale care sunt prezentate ca fapt concret, nu zici de știri care apar instant în diverse ziare ca să susțină o anumită poveste și de utilizatori falși care activează pe rețelele sociale ca și cum ar fi persoane reale și care contribuie la un narativ anume.

Noutatea care va fi palpabilă, o dată cu popularizarea softurilor de inteligență artificială, va fi că oamenii vor fi obișnuiți cu acestea, acum trăim momentul unei educări în mase care urmărește mai mulți vectori de îndoctrinare:

  1. IA este deșteaptă și știe orice, mult mai bine ca orice om – prin urmare nu mai trebuie să căutăm informații în altă parte, nu mai trebuie să cerem opinii sau să investigăm noi, doar e suficient să întrebăm IA și să avem încredere în răspunsurile pe care ni le dă
  2. cum IA poate face orice (digital – imitație mai ales) nu mai trebuie să avem încredere în nimic din ceea ce vedem

Consecința este clară – va fi nevoie de generalizarea folosirii semnăturii digitale, toate comunicațiile și publicațiile de știri, toate postările sociale, totul, va purta o semnătură digitală encriptată care va avea un cod unic …. legat de AND-ul nostru pentru a nu putea fi falsificat și pentru a putea avea o trasabilitate. Nu are rost să intrăm în detaliile tehnice ale acestor noi evoluții, dar după ce vom trece prin câțiva ani în care vom vedea nenumărate manipulări și vom simți pe propria piele cât de mult poate IA să imite realitatea, lumea va fi pregătită pentru noi tehnologii care să garanteze realitatea informațiilor.

Nu m-ar mira dacă soluția tehnică va fi produsă chiar de IA, mai precis de o IA bună care va lupta cu IA rea, folosită de teroriști (informaționali). Sentiența va fi o altă etapă dar îmi este greu să prezic care va veni mai înainte.

Întorcându-ne la lucruri mai concrete, inteligența generalizată există deja și GPT 5 este într-o bună parte un exemplu de astfel de inteligență. Va mai dura puțin până se vor găsi soluțiile optime de scoatere a unor unelte fizice care să folosească GPT5 dar pentru lumea reală, așa cum calculatorul a cam înlocuit acum pixul și hârtia. Mai precis mă refer că în curând vom putea cumpăra roboți care să ne ajute la diverse treburi și cu care să comunicăm printr-un limbaj simplu și fără dificultate. Un robot care să gătească bine, să facă curat prin casă, să plătească facturile etc poate fi făcut fără probleme, de vreme ce Ghat GPT 4 deja știe să îți dea o soluție la o problemă dacă îi dai câteva imagini și spui care e problema.

Entuziasmul acestor noi gadgeturi va împinge economia la un nou nivel, dar online-ul va deveni complet fals în sensul că nu vom mai putea avea încredere în nicio sursă de știri deoarece atât știrile cât și reporterii pot fi imagini și sunete generate 100% de IA, fără nicio tangență cu realitatea.

Deja pentru unii este o problemă foarte mare operarea în mediul digital în sensul că nu prea se prind de ce este adevărat și ce nu este adevărat, de ce este bias-ul, de ce este culoarea politică a unui outlet, de ce sunt trolli, ce sunt boții etc. Situația se va complica exponențial deoarece și televiziunile vor profita din plin de puterea noilor tehnologii IA. Vor exista posturi TV complet ficționale în care vom putea urmări știri ireale, generate live pe diverse topicuri, așa cum vedem acum filme de acțiune, filme horror, comedii, etc, vom putea urmării canale de război live în care pe lângă știri și filmări vom vedea interviuri cu soldații care luptă pe câmpul de luptă, vom putea urmării canale horror care vor transmite live o plandemie globală cu milioane de morți, cu cozi la morgile spitalelor etc. Vom putea urmări și canale de știri de comedie în care vom putea urmări de exemplu dezbateri politice a la Cațavencu non stop în care personaje ireale simulează parlamentari care vorbesc, se îmbracă, gesticulează ca personajele lui Caragiale, dar tratează și dezbat subiecte actuale. Într-o asemenea mare de știri, nu vom mai putea să ne prindem care sunt știrile reale, care și ele vor fi ireale (mai ireale decât cele de acum, care se fac ireale cu bani mulți, cu actori, cu efecte video făcute de profesioniști cu muncă grea, care costă bani).

Și când tehnologia roboților va avansa suficient (într-un ritm similar creșterii Chat GPT) vom avea probleme și să depistăm cine este om și cine este robot care doar imită un anumit om. Ne vom întâlni cu un prieten, vom discuta și nu ne vom mira dacă la un moment dat vom fi avertizați că el este doar un robot clonă a prietenului nostru. Reglementarea nu poate face mare lucru deși Elon Musk se zbate și încearcă să facă ceva.

Doar iluminarea divină ne va feri de confuzie și dezinformare, așa cum acum cei luminați nu primesc ispitele demonilor și nici minciunile oamenilor care vor să le facă rău, cunoscând cei sporiți cu cine au de a face fără prea multă analiză sau interacțiune.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.