[Ucraina] Un august fierbinte

Nici nu începu bine luna şi deja avem ceva breaking news-uri. Nu am timp, de aceea nu voi mai da referinţe la surse. Cine e interesat le găseşte uşor.

Belarus testează reacţia Poloniei

Fotografii estivale din Polonia

Două elicoptere ale Belarusului au trecut graniţa Poloniei în timpul unui exerciţiu. Polonezii zic asta şi menţionează exerciţiu ca să justifice de ce nu au făcut nimic. E penibil că NATO la cât de puternică şi rea este permite elicopterelor unei ţări inamice cu care se alfă deja într-un război prin proxy să facă “exerciţii” pe propriul teritoriu.

Marea întrebare e cum de ştiau polonezii că elicopterele făceau exerciţii şi nu încercau să atace Polonia? Vă reamintesc că acum aproape o săptămână, deci recent, preşedintele Belarusului se plângea lui Putin că wagneriţii vor să facă o excursie până la Varşovia şi că el abia îi ţine în frâu. Oare polonezii nu au auzit aceste declaraţii? Oare nu le-a fost teamă că chiar au scăpat acum doi wagneriţi nebuni cu elicopterele şi vor să radă satul polonez care se alfa în zonă şi care are vreo 2000 de locuitori?

Evident, lipsa de acţiune a Poloniei denotă că polonezii sunt tari în gură dar când vine vorba de fapte … Tot în comunicatul ministrului apărării se menţionează că elicopterele au zburat jos, fiind greu detectabil de radar. Să mai cumpere nişte radare, polonezii, dacă nu fac faţă. În finalul comunicatului, ministrul declară că a anunţat NATO.

Adică, stai domne aşa! NATO trebuie să fie anunţat de un ministru dacă două elicoptere inamice trec graniţa la plimbare? Vreţi să spuneţi că NATO nu stă de pază cu ochii pe duşman gata să îi sară de gât? Unde sunt sateliţii avansaţi, sistemele de detecţie super-performante, rachetele de care avem şi noi la Deveselu şi pe care americanii le păzesc ca ochii din cap, fiind gata să moară cu rusul de gât pentru ele şi astfel să ne apere şi pe noi. Blah, blah, blah.

Am ajuns cu tristeţe la lucruri despre care discutam acum câţiva ani când ziceamt

Imaginati-va un atac cu rachete asupra Londrei ce ar insemna. In schimb, doar cateva bombe in cateva orasele mici din Polonia sau Romania, nu va face mai mult decat sa ii sperie pe vestici si sa le arate ce ii asteapta si pe ei daca continua razboiul si nu cauta pacea cu Rusia.

31 IULIE 2014, acum 7 ani – CE TARI VA ATACA MAI INTAI RUSIA IN CAZUL UNUI RAZBOI?

Belarusul însă nu recunoaşte că a depăşit graniţa, acuzând Polonia că măcăne aiurea ca să justifice de ce trimite trupe în zonă. Ca şi cum Polonia ar avea nevoie de astfel de maşinaţiuni pentru a-şi trimite trupe în zonă.

Pentru cei care nu ştiu, punctul de interes este cordonul terestru care leagă Belarusul de Kaliningrad. Nu ştiu de ce, polonezii abia acum îşi trimit trupe pe-acolo şi se pregătesc să preia cumva iniţiativa în caz de răzbel. Evident că ruşii şi belaruşii trebuie să facă şi ei ceva şi prin urmare, fac “exerciţii”.

În final, trebuie doar să mai adăugăm că un reprezentant SUA la ONU a declarat că un atac Wagner asupra Poloniei va fi considerat ca un atac al Rusiei. Geoană însă tace mâlc.

Oricât am fi de acord că nimeni nu îşi doreşte escaladare, vedem că escaladarea are loc. Fiecare pas făcut acum este o testare a reacţiei şi reacţia NATO este deocamdată să trimită un bombardier din Polonia până la Constanţa şi înapoi.

Ucraina ceartă Polonia

În timp ce polonezii aproape se ia la harţă cu belaruşii sau poate wagneriţii pentru ucrainieni, ucrainienii îl cheamă la certare pe ambasadorul Poloniei de la Kiev. Problema fiind că de ce nu ştiu ce consilier irelevant al preşedintelui Duda i-a acuzat pe ucrainieni de ingratitudine. Se poate aşa ceva?! După ce că soldaţii ucrainieni îşi dau viaţa pentru polonezi ţinând piept ruşilor care astfel ar ocupa Polonia deşi Rusia dorea să între în NATO înainte ca SUA să vrea doar Ucraina în NATO, polonezii mai şi fac acuzaţii nefondate. În loc să dea drumul la cereale şi să aibă grijă mai bună de milioanele de refugiaţi ucrainieni care lucrează acum de se snopesc şi fac să duduie PIB-ul Poloniei, lor le arde de critici.

De asemenea, ar mai fi de notat, ca wagneriţii se pare că s-au apucat să arunce cu migranţi peste gard la polonez. Cum graniţa e destul de mare, polonezii o să tot trimită ceva soldaţi, deşi ar fi mai bine să bage curent pe gardul ăla, sau să îi trimită înapoi pe năvălitori cum îi prinde. E suficient să trimită câteva mii şi apoi alţi fraieri nu o să mai vină. Dar cum UE ceartă Polonia dacă nu primeşte multiculturali, polonezii pe cât de cocoşi se cred sunt nişte oi ascultătoare şi execută programul de multiculturalism, sperând să-i convertească la catolicism pe năvălotori şi să-i tragă cu ei la viitoarea cruciadă prin care vor creştina Rusia, conform profeţiilor …

Ucraina pierde

Fiecare zice altfel, cum că celălalt nu mai poate şi gata-gata. Linia frontului nu s-a mişcat prea mult. Singura certitudine este că cei care s-au lăudat că o să facă şi o să dreagă, nu prea mai pot. Măcar ruşii nu au promis nimic şi dacă e să fim corecţi, au pierdut ceva capacităţi cu plecarea Wagner care practic a recuperat Bahmutul. Nu ştim cât de lucrată a fost etapa cu Prigojin, cert este că unitatea de elită a ruşilor este acum aproape de graniţa Poloniei. Hmm, oare ce se va întâmpla?

Războiul dronelor

Dacă Rusia preferă să arunce cu dronele în salve, ucrainienii preferă atacurile punctuale. După lovirea unei clădiri “business”, un nou incendiu revenidicat de un atac cu drona la Bryansk.

Problema cu dronele este următoarea: nu fac nimic altceva decât sperie oamenii. Efectul a câtorva kg de armament care să se detoneze la impact este minor. E nevoie de cantitate mare pentru un impact considerabil, dar dronele sunt limitate. Ar fi bune mai multe drone, dar mai multe drone cam depăşesc preţul unei rachete şi cost/performanţă nu ştiu încă dacă bat rachetele de la o anumită cantitate de muniţie în sus.

De altfel, dronele sunt singurele permise, deocamdată ucrainienii nu au liber să lovească cu artilerie de distanţa medie / mare locaţii din Rusia deoarece americanilor le este frică de ce ar putea urma. Astfel, cu aceste drone echivalente ţânţarilor, se crează suficientă gargară la TV cât să menţină Ucraina pe breaking news-uri şi cât să curgă banii în continuare.

Eu am teoria că SUA le interzice ucrainienilor să loveasca puternic, deşi ar putea, nu pentru că le e frică de reacţia ruşilor, în sensul de escaladare a războiului, ci le e frică că dacă lovesc prea rău, ruşii se pot oftica şi pot declara război, deci mobilizare totală şi altele, caz în care Ucraina ar fi ocupată în cam 2-3 luni complet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.